home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
31.10.2022
FAPTUL DIVERS

STATUL VREA SA CONTROLEZE TOTI BANII!

Control total: Un proiect de lege vrea să oblige toți cetățenii români să aibă card, salariile să fie plătite doar în cont, iar instituțiile să nu mai accepte numerar. Inițiatorul legii, fost ofițer SRI

Un proiect de lege depus miercuri, 26 octombrie, în Parlament, prevede ca toate salariile să fie plătite de angajator numai pe card, la fel ca și pensiile, indemnizațiile și alocațiile de asistență socială. Același proiect prevede obligativitatea ca toți comercianții care operează pe teritoriul României să se instituie obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar.

Mai mult, proiectul prevede „obligația fiecărui cetățean de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar”.

O altă prevedere afirmă că începând cu data de 1 ianuarie 2026, instituțiile publice au obligația să asigure încasările în numerar doar prin unitățile Casei de Economii și Consemnațiuni C.E.C. – S.A., prin Compania Națională “Poșta Română” – S.A, prin intermediul altor instituții de credit și prin servicii automate ce funcționează pe baza acceptatoarelor de bancnote și monede, pe bază de convenții încheiate cu persoanele abilitate, cu condiția asigurării fondurilor necesare achitării comisioanelor stabilite pentru efectuarea acestor operațiuni.Esti cioban?Leafa pe card! Esti prostituata pe centura? Adio plata in tichete de masa!

PUSCARIAS CU PRETENTII

Un deţinut din Penitenciarul Satu Mare a dat în judecată instituţia pe motiv că într-o zi la mic dejun a primit “brânză urât mirositate şi lapte îndoit cu apă”. Potrivit motivării instanţei, obţinută de PortalSM, deţinutul a formulat plângere şi a ajuns să se judece la Judecătoria Satu Mare.El a invocat încălcarea dreptului la o alimentaţie corespunzătoare calitativ pentru deţinuţii bolnavi de diabet zaharat, constând în aceea ca în dimineaţa datei de 16.08.2022, la micul dejun, de la ora 06,00, i s-a distribuit “brânză urât mirositoare şi lapte îndoit cu apă, necomestibil”.Judecătorii au trebuit să analizeze dosarul şi au respins cererea deţinutului. Instanţa arată că nu mai poate fi verificată calitatea laptelui din 16 august. Totodată, instanţa îl obligă pe deţinut să plătească şi cheltuieli de judecată în valoare de 200 de lei. Puscariasul ar fi trebuit informat cati batrani care au fost corecti o viata intreaga si-ar dori niste lpte indoit cu apa la micul dejun, dar nu mereu si-l pot permite…

CUM SE EXPLICA SUCCESUL LUI STALIN

Noiembrie 1941..Stalin în Bătălia pentru Moscova. A sunat telefonul. Stalin, fără grabă, se îndreptă spre aparat și ridică receptorul. În timpul discuțiilor, el nu ținea niciodată receptorul aproape de ureche, ci la distanță, deoarece volumul sunetului din dispozitiv era amplificat. O persoană din apropiere putea auzi clar conversația. A sunat comisarul politic Stepanov, membru al Consiliului Militar al Forțelor Aeriene. El i-a raportat lui Stalin că se află la Perkhushkovo ( la vest de Moscova, unde era sediul Frontului de Vest).

– Ce faceti acolo? Întrebă Stalin.

– Comandamentul Frontului este foarte aproape de linia de apărare și este necesar să retragem Comandamentul mai în est, dincolo de Moscova, și să organizam Postul de Comandă la periferia estică a Moscovei!

A fost o tăcere destul de lungă …

– Tovarășe Stepanov, întreabă-i pe tovarășii tăi – au lopeti? Întrebă Stalin calm.

– Imediat… a fost din nou o lungă pauză. – Și ce fel de lopeți, tovarăș Stalin?

– Nu contează de care…

– Imediat… – Destul de repede Stepanov a raportat: – Lopeți, tovarăș Stalin, există!

– Spune-le tovarășilor, să ia lopeți și să-și sape propriile morminte. Comandamentul de Front va rămîne la Perkhushkovo, iar eu voi rămîne la Moscova. La revedere.

Fără grabă, Stalin a închis telefonul.Asa a facut Stalin istorie!

BATISTUTA SE DA BINE PE LANGA VOTANTII PENSIONARI

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan i-a cerut ministrului Muncii Marius Budăi să „nu mai stea toată seara să mintă pensionarii cu plânsete de crocodil” şi să rezolve problema pensiilor. El a mai afirmat că PSD, prin Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor ar fi bine să găsească bani pentru ca pensiile să crească cu cât mai mult posibil, relatează HotNews.ro.Rareş Bogdan a fost întrebat, duminică, la Digi 24, cu cât vor fi majorate pensiile.„Atâta timp cât sunt bani şi profiturile companiilor din energie şi vânzările au crescut foarte mult, eu cred că trebuie să găsim soluţii. Dacă îi respectăm pe pensionari. Eu nu vreau să aruncăm procente în spaţiul public, spun doar că legea e foarte simplă. Dacă considerăm 1 ianuarie 2023 ca momentul în care trebuie să majorăm pensiile şi acela este, legea spune foarte clar procentul inflaţiei anului precedent. Anul precedent în matematică mea este 2002. În 2022, procentul de inflaţie este 15,3. Preşedintele României, atunci când a vorbit de 15%, de procentul inflaţiei, premierul României, Gheorghe Flutur, eu şi ceilalţi colegi care am vorbit de acest procent, am spus exact în acest rol”, a afirmat Rareş Bogdan.„PSD are doi miniştri, ministrul Muncii şi ministrul Finanţelor. Să facă bine să găsească bani şi să creştem pensiile cu cât mai mult posibil, fără a dezechilibra sigur în niciun fel bugetul României. Eu cred că dacă dorim şi dacă îi respectăm pe oamenii care au muncit în ţara asta, vom căuta soluţii pentru asta. Dar aş vrea să văd la fel de multă preocupare şi pentru zona investiţională. Aş vrea să văd la fel de multă preocupare şi pe zona de companii româneşti. Aş vrea să văd la fel de multă atenţie şi pentru şi pentru zona de investiţii publice, de investiţii private, de investiţii în zona de energie. Foarte bine că ne preocupă soarta pensionarilor. Dar soarta pensionarilor nu îi preocupă doar pe cei din PSD sau pe cei din PNL. Sunt convins că oricine are puţină minte la el şi acordă respect celor care au făcut ceva în ţara asta trebuie să fie preocupat şi de soarta celor care au ieşit din corpul muncii”, a mai transmis prim-vicepreşedintele PNL.E clar! In primele 30 de zile pensiile vor creste de se vor minuna si pensionarii! Pensiile speciale, desigur!

GATA, POT SA VINA RUSII! AVEM MINISTRU LA APARARE!

Noul ministru PSD al Apărării ar urma să fie senatorul de Vrancea, Angel Tîlvăr, dacă propunerea va fi acceptată de președintele Klaus Iohannis. Presa scrie că Tîlvăr este omul lui Marian Oprișan, cu facultate făcută la Galați, iar tatăl său ar fost securist. În guvernarea Ponta, din 2014 în 2015, el a fost ministru pentru românii de pretutindeni.Premierul Nicolae Ciucă a transmis luni președintelui Klaus Iohannis propunerea de preluare a mandatului de ministru al Apărării Naționale de către Angel Tîlvăr, potrivit unui anunț al guvernului.Ne-am linistit! Poate sa inceapa Al Treilea  Razboi Mondial!

CIUCA A NEGOCIAT, SARACUL, DAR URSULA PLECASE !

Renegocierea prevederilor din PNRR privind pensiile a eșuat, după ce premierul Nicolae Ciucă a discutat această chestiune cu Ursula von der Leyen, la Bruxelles. PSD și ministrul Muncii, Marius Budăi, au insistat ca plafonul privind alocarea pentru pensii – inclusiv cele speciale – a maximum 9,4% din PIB să fie eliminat. Ieri, PSD, prin președintele Marcel Ciolacu, i-a cerut imperativ lui Ciucă să rezolve această problemă: „Suntem convinși că premierul Ciucă se va întoarce de la Bruxelles fără limitarea bugetului de pensii la 9,4% din PIB, limitare introdusă aberant în PNRR-ul României de Guvernarea de dreapta!”. Renegocierea prevederilor din PNRRPoate, data viitoare, prin 2050, sa aiba mai mult succes!

KILOWATTUL SARE DE 1,3 LEI?

Prețul energiei electrice ar putea fi din nou reglementat. Cei care nu se încadrează în plafonul de 255 kwh ar putea beneficia de un preț de 1,3 lei pe kwh. Măsura urmează să fie rediscutată în coaliția de guvernare.Piața energiei ar putea reveni la una reglementată de la 1 ianuarie 2023, pentru o perioadă de doi de 2 ani. Prețurile la energie au explodat după liberalizarea pieței, de la 1 ianuarie 2021, ulterior și din cauza crizei energiei produse de Rusia în Europa, precum și de războiul din Ucraina. Usor, usor ne intoarcem la lumanare!

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!