home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
28.11.2022
FAPTUL DIVERS

SUEDIA-SI UMILITA SI CU BANII LUATI!

18 mai 2022 a fost o zi importanta pentru Suedia. Dupa invadarea Ucrainei de catre Rusia si dupa 200 de ani de neutralitate, tara nordica a rupt in cele din urma traditia si a solicitat aderarea la NATO impreuna cu Finlanda. Dar ceea ce trebuia sa fie o aderare usoara s-a dovedit a fi mult mai complicat. Turcia, membra NATO, are o problema cu Suedia, iar rabdarea ei se epuizeaza – atat cu umorul tarii, cat si cu principiile libertatii de exprimare, comenteaza presa.Cerneala abia se uscase pe scrisoarea de cerere comuna a Finlandei si Suediei, si Turcia a inceput sa conditioneze aspirantii la aderarea la NATO, spunand ca reprezinta o amenintare la adresa securitatii sale nationale si ca trebuie sa ia masuri mai concrete daca ar dori binecuvantarea ei sa se alature aliantei militare.„Niciuna dintre tari nu are o pozitie deschisa si clara impotriva organizatiilor teroriste”, a declarat presedintele Recep Tayyip Erdogan la doar cateva ore dupa depunerea cererii, acuzandu-le ca actioneaza ca adaposturi sigure pentru grupurile militante kurde, cum ar fi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), interzis. El a cerut, de asemenea, sa ridice interdictia de export de arme impusa Turciei in 2019, dupa ce aceasta a lansat o ofensiva in nordul Siriei, care vizeaza YPG, militia kurda care lupta impotriva gruparii Stat Islamic de acolo.Dupa ce a semnat un memorandum de intelegere pe marginea unui summit NATO din iunie – in care atat Finlanda, cat si Suedia au convenit in linii mari sa abordeze preocuparile Turciei legate de exporturile de arme si de lupta impotriva terorismului – Ankara a inceput brusc sa devina foarte precisa in cererile sale.La inceput, a emis o lista lunga de „teroristi”, sau presupusi militanti kurzi, pe care a insistat ca cele doua tari sa ii extradeze – in ciuda faptului ca multora dintre ei li s-a acordat azil de catre tarile nordice cu ani, sau chiar decenii in urma.Apoi s-a concentrate din ce in ce mai mult pe Suedia: Ankara a cerut ca ministrul Apararii, Peter Hullqvist sa fie demis deoarece in urma cu 10 ani a tinut un discurs la o petrecere unde se serbatoreau 33 de ani de PKK, si a mers pana la a-l chema la ordin pe ambasadorul suedez din cauza unei emisiuni TV care facea glume pe seama lui Erdogan.Saptamana trecuta, Turcia a solicitat Suediei sa investigheze un miting de la Stockholm organizat de un grup despre care a spus ca simpatiza cu PKK si in timpul caruia ar fi fost strigate sloganuri anti-Erdogan. De asemenea, a cerut Suediei sa-i identifice pe cei care au luat parte la protest – o miscare care contrasteaza puternic cu principiile tarii privind libertatea de exprimare.Cand o fata nu place un baiat, ii cere imposibilul si tot nu e multumita!

PENTRU CATEVA ZILE, NATO SE MUTA IN ROMANIA

Presedintele Klaus Iohannis l-a primit, luni, la Palatul Cotroceni, pe secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.Cei doi oficiali vor avea convorbiri tete-a-tete, la finalul carora vor sustine declaratii de presa comune.Si premierul Nicolae Ciuca l-a primit, luni, la Palatul Victoria, pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Seful NATO a fost insotit la sediul Guvernului de catre secretarul general adjunct al Aliantei, Mircea Geoana, alaturi de prim-ministrul roman aflandu-se ministrul Apararii Nationale, Angel Tilvar.ecretarul general al NATO este prezent in Romania de luni pana miercuri pentru a prezida reuniunea ministrilor de Externe aliati, eveniment ce are loc marti si miercuri. De asemenea, in cursul zilei de marti, Stoltenberg va participa la Aspen – GMF Bucharest Forum, unde va sustine un discurs.El se va intalni si cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, si cu presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu.Ehe, cine mai e ca noi?Iohannis are de ce sa se umfle in pene si sa spere la un post caldut in conducerea NATO!

PUTIN A DAT, PUTIN A LUAT-PRET PLAFONAT!

Ungaria poate menţine după 1 ianuarie plafonarea preţurilor la combustibili doar dacă petrolul din Rusia este livrat fără întreruperi, iar rafinăria Mol din Szazhalombatta funcţionează continuu, a anunţat luni Guvernul de la Budapesta, conform Agerpres.În noiembrie 2021, Executivul stabilea că preţurile la benzină şi motorină nu pot depăşi 480 forinţi (1,27 dolari) pe litru la benzinării, sub preţurile actuale, de peste 500 de forinţi. Din cauza problemelor în aprovizionare, în iulie Ungaria a fost nevoită să elimine plafonarea preţului la carburanţi pentru firme.„Putem menţine această măsură doar dacă livrările de petrol din Rusia sosesc fără întreruperi, iar rafinăria Szazhalombatta funcţionează continuu”, a declarat un oficial guvernamental pentru Reuters. Si uite-asa Putin castiga fani in Ungaria.Cel putin printre soferi!

BADALAU, BAIATUL MAMII, TI-A MANCAT DNA BANII!

Niculae Bădălău a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, prin decizia Curţii de Apel Bucureşti, luată luni, la cererea procurorilor DNA.Decizia poate fi contestată, dar dacă rămâne definitivă, Bădălău îşi va petrece Crăciunul după gratii. În schimb, magistraţii au decis ca o complice a lui Bădălău să fie plasată în arest la domiciliu pentru 30 de zile.Bădălău este vicepreședinte al Autorității de Audit al Curţii de Conturi şi fost senator PSD. Încasează un salariu lunar de aproximativ 5.300 de euro, arată cea mai recentă declarație de avere.Procurorii DNA susţin că Bădălău i-ar promis, în total, 170.000 de euro primarului unei comune pentru a oferi un contract unei firme administrate de o rudă a sa şi a continua să facă plăţi acelei societăţi, în cadrul unui alt contract, chiar şi pentru lucrări neconforme.Potrivit unor oficiali ai DNA, primarul căruia Niculae Bădălău i-ar fi oferit mită este Dan Păsat, fost deputat PNL, care a fost condamnat în 2013 la trei ani de închisoare pentru şantaj.Sa te scalzi in bani si sa fii nevoit sa petreci Craciunul dupa gratii mancand turtoi  asata da trista soarta!

TSUNAMI PENTRU INARIPATELE DIN SUA!

Gripa aviară a ucis peste 50 de milioane de păsări într-un focar uriaș în SUA. Statistica include găini și curcani, iar numărul a depășit un record anterior, stabilit în 2015.Au fost afectate păsări din peste 40 de state, mai mult decât dublul numărului de state afectate în focarul precedent.Boala este răspândită de păsările sălbatice, iar riscul pentru oameni este scăzut, au anunțat specialiștii.Decesele au dus la creșterea prețurilor la ouă și carne de curcan înainte de sărbătoarea Zilei Recunoștinței.Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor consideră că epidemiile sunt rezultatul comerțului internațional, al practicilor agricole și al păsărilor sălbatice migratoare.Potrivit organizației, peste 4,6 milioane de păsări au murit sau au fost sacrificate numai între jumătatea lunii octombrie și jumătatea lunii noiembrie.Urmeaza pesta porcina!

FAMILIE REINTREGITA DUPA 51 DE ANI!

La 51 de ani după ce dădaca ei a răpit-o când era bebeluş, în Texas, o femeie din Statele Unite s-a reunit cu familia ei, pe care a găsit-o cu ajutorul unui test ADN şi fără ajutorul forţelor de ordine sau al altor intervenţii externe, relatează The Guardian, potrivit news.ro. Incredibila poveste a dispariţiei Melissei Highsmith a ajuns la final, sâmbătă, în Carolina de Sud, potrivit postului de televiziune din Charleston, WCIV, precum şi al unui comunicat de presă al familiei ei. Highsmith avea un an în 1971 şi locuia în Fort Worth, Texas, când mama ei, Alta Apantenco, a publicat un anunţ în ziar prin care căuta o dădacă. Crescând-o singură pe Melissa şi având nevoie de o persoană care să aibă grijă de fiica ei în timp ce lucra, Apatenco a angajat o femeie care şi-a exprimat interesul pentru job fără a o întâlni vreodată personal.La un moment dat, colega de apartament a lui Apatenco a lăsat-o pe Melissa în grija dădacei, iar aceasta ar fi răpit-o şi nu a mai înapoiat-o familiei. Familia Melissei a reclamat la poliţie dispariţia copilei, dar deşi a trecut mai bine de jumătate de secol de atunci, Melissa nu a fost uitată. Membrii famileii au organizat şi petreceri cu ocazia aniversării ei în fiecare an, în luna noiembrie. Mai recent, ei au creat o pagină de Facebook denumită ”Să o găsim pe Mellissa Highsmith” (”Finding Melissa Highsmith” în limba engleză) şi au solicitat ajutor pentru a-şi găsi ruda dispărută.În luna septembrie, cei dragi Melissei au primit un pont anonim că femeia s-ar afla în împrejurimile oraşului Charleston, care este la mai mult de 1.770 de kilometri de Fort Worth, potrivit WCIV. Familia a folosit rezultatele unui test ADN folosind aplicaţia 23andMe, un semn de naştere al femeii şi ziua ei de naştere şi a obţinut confirmarea că femeia este într-adevăr fata care le fusese luată cu 51 de ani în urma,Mai ceva ca in telenovelele turcesti!

RUSII AU UMOR

Oligarhul rus Evgheni Prigojin, patronul mercenarilor Wagner, a trimis la Parlamentul European un mesaj mafiot de amenințare: un baros pătat de sânge.Întregul moment a fost gândit de Evgheni Prigojin, cu acordul lui Vladimir Putin, ca să aibă semnificații. Barosul a fost adus la sediul Parlamentului European de la Bruxelles de Igor Eliseev, consilier al lui Prigojin și avocatul grupării Wagner, precum și director general al unei companii care se numește „OOO Consigliere”.Barosul a fost transportat în carcasa unei violine, aluzie la denumirea grupării de mercenari (Wagner), după ce Parlamentul European i-a declarat drept grupare teroristă. Barosul pare a avea pete de sânge pe el, dar nu este clar dacă era sânge adevărat sau vopsea, însă mesajul este clar (fiind o aluzie la felul în care a fost ucis Nujin de camarazii săi ruși, fost deținut ajuns mercenar).La momentul respectiv, Prigojin i-a lăudat pe mercenarii care l-au executat astfel pe cel care trădase, dar ulterior a negat totul și a pretins că, de fapt, ar fi o făcătură a serviciilor secrete ale SUA.Pe barosul trimis la Bruxelles este inscripționat „PMC Wagner”, sub care este gravat un morman de cranii omenești. Lângă acestea apare sigla Wagner.Din pacate, europenii simandicosi nu gusta genul asta de umor!

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!