home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
02.01.2023
FAPTUL DIVERS

SEMNE BUNE ANUL ARE!

Prima zi din anul 2023 vine cu o serie de scumpiri pentru români, care urmează să plătească mai mult pe plinul la pompă, pe ratele la credite, pe asigurările auto RCA și unele produse și servicii. Economedia a făcut o trecere în revistă a principalelor majorări de prețuri care intră în vigoare la 1 ianuarie 2023.Prima zi din 2023 va aduce scumpiri puternice la benzină și motorină, după ce Ministerul Finanțelor a decis să anunțe accize mai mari decât cele adoptate de Parlament prin lege, dând vina pe o directivă europeană, și după ce Guvernul a decis că nu va mai continua măsura de compensare cu 50 de bani pe litru a prețului la pompă.Românii care au credite cu dobânzi variabile legate de indicele IRCC vor vedea o nouă scumpire a ratei lunare la bancă, de la 1 ianuarie 2023, deoarece indicele creşte de la 4,06% la 5,71%.Unii români plătesc asigurări auto RCA și cu 40% mai scumpe comparativ cu finalul anului trecut, dacă își încheie acum o poliță, relevă datele analizate de Economedia. Scumpirile vin după ce în acest an a fost declarat oficial falimentul City Insurance, cel mai mare asigurător auto de pe piață, care ținea prețurile jos. Ceilalți asigurători au crescut imediat prețurile, anticipând preluarea clienților City Insurance care urmau să își schimbe asigurătorul.De la 1 ianuarie 2023 se majorează TVA pentru mai multe produse.Astfel, pentru unele băuturi (ape minerale și ape gazeificate care conțin zahăr sau alți îndulcitori sau aromatizate, sau alte băuturi precum băuturile pe bază de soia), cota de TVA va crește de la 9% la 19% începând cu 1 ianuarie 2023.În ceea ce privește serviciile de cazare, restaurant și catering, a fost majorată cota de TVA de la nivelul actual de 5% la 9% începând cu 1 ianuarie 2023.Bacșișul oferit de clienți la restaurant se va trece pe nota de plată și pe bonul fiscal și se va impozita, de la 1 ianuarie 2023.Astfel, operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei. Foaie verde de dudau/Si-o sa fie si mai rau!

PIERZI, CASTIGI, NEGUSTOR TE NUMESTI!

Distrugerea averii lui Elon Musk a devenit istorică. Directorul general al Tesla, SpaceX și Twitter are o avere în valoare de 137 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index, suficient de bună pentru a ocupa locul al doilea pe lista celor mai bogați din lume, după președintele LVMH, Bernard Arnault, relatează CNN.Însă, la apogeul său din noiembrie 2021, averea netă a lui Musk era de 340 de miliarde de dolari.Acest lucru îl face pe Musk prima persoană care a pierdut 200 de miliarde de dolari din avere, a raportat Bloomberg săptămâna trecută.Cea mai mare parte a averii lui Musk este legată de Tesla (TSLA), ale cărei acțiuni s-au prăbușit cu 65% în 2022. Cererea pentru Tesla a scăzut pe măsură ce concurența în domeniul vehiculelor electrice din partea producătorilor auto consacrați a crescut anul trecut.Cine nu si-ar dori sa gaseasca ce a pierdut Musk!…

RARES BOGDAN ARE UN LIMBAJ DISTINS!

Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan a declarat că gestul cancelarului austriac Karl Nehammer de a îl invita pe preşedintele Bulgariei Rumen Radev la Viena, în prima zi a Anului Nou, este o încercare a acestuia de a arăta o altă faţă propriilor alegători „după ce a dat cu mucii în fasole, după ce a căzut cu nasul în tărână, după ce a refuzat accesul pentru România şi Bulgaria”, transmite News.ro.Asta da limbaj academic!

A VENIT PRIMAVARA?

Vremea extrem de caldă pentru această perioadă din an a dat natura peste cap. Într-o comună din Olt au apărut primii ghiocei, iar la Alba Iulia, pe zonele verzi din curtea Cetăţii Alba Carolina, au înflorit deja margaretele sălbatice.Vine, vine primavara!

PETRE DAEA – PRIM BALERIN LA BAIA CENTRALA!

Petre Daea a afirmat că tot timpul face balet cu mintea, pentru că o are la el. Ministrul Agriculturii a menţionat că nu oboseşte, deoarece este ca „panoul fotovoltaic”, se încarcă de la soare, iar noaptea are energie de peste zi. Dragul de el!

ADIO! VISUL CANADIAN S-A SPULBERAT!

Străinii nu mai au voie să cumpere locuinţe în Canada începând de duminică şi până în 2025, o interdicţie menită să combată deficitul de case şi apartamente în această ţară, relatează AFP.
Tocmai cand voiam sa mutam redactia Carasanul intr-o casa cocheta din Canada!

DAEA NU RECOMANDA GANDACI IN MENIU!

Petre Daea a precizat că nu înţelege cum poţi mânca un gândac. Ministrul Agriculturii a afirmat că mai „vezi gândaci de bucătărie şi pe scările blocului”. „Cum dracu să îl bagi pe ăsta în gură?”, s-a întrebat social-democratul, precizând că nicio directivă a UE nu poate spune oamenilor ce să mănânce. El a adăugat că „saliva nu porneşte de la directivă, porneşte de la gust” şi dacă cineva salivează pentru gândac îl poate mânca, deoarece nu îl opreşte nimeni.Vorba latinului:De gustibus et coloribus non disputandum!

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!