home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
09.02.2023
FAPTUL DIVERS

UITE BODE, NU MAI E BODE!

PNL va lua o decizie în privinţa ministrului Lucian Bode până la momentul rotativei guvernamentale, a declarat, joi, prim-ministrul Nicolae Ciucă, subliniind că situaţia acestuia urmează să fie clarificată în partid.Şeful Executivului a fost întrebat de jurnalişti cum comentează afirmaţiile preşedintelui Klaus Iohannis despre ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, conform cărora aşteaptă de la PNL şi Bode să ia foarte în serios problemele privind plagiatul tezei de doctorat.„Este o afirmaţie corectă şi firească, în deplină concordanţă cu ceea ce am spus şi atunci când am mai avut declaraţii, şi nu cu mult timp în urmă, pe acest subiect. La nivelul partidului urmează să avem o clarificare şi, în funcţie de aceasta, să putem să luăm decizii până la rotativă. Este un mesaj pe care domnul preşedinte l-a mai dat. În momentul acesta, aşa cum a spus şi dumnealui, analizăm, astfel încât până la rocadă să putem să luăm decizii”, a afirmat Nicolae Ciucă.Se strange funia in jurul parului, Bode! Cat mai esti ministru la interne da un ordin si aresteaza-i pe toti!

PUTIN JOACA LA CACIALMA?

Cincizeci de ani de dezvoltare a pieței energetice din Rusia au fost iremediabil pierduți, relatează Bloomberg. Potrivit analiștilor, în mai puțin de 50 de săptămâni de război, Putin a risipit toate investițiile pe care Moscova le-a făcut în explorarea și dezvoltarea petrolului și gazelor naturale și în construcția de infrastructură. În primul rând, respingerea completă de către Europa a petrolului rusesc, a produselor petroliere și a gazelor naturale a afectat sectorul.Moscova a cheltuit o cantitate enormă de energie și resurse pentru a-și construi piața energetică în Occident și pentru a o folosi ca instrument politic. Pentru a face acest lucru, Kremlinul a folosit totul: mituirea oficialilor europeni, reduceri mari la resurse și construirea unei rețele enorme și neprofitabile de conducte.Numai pentru dezvoltarea câmpului Yamal s-au cheltuit peste 100 de miliarde de dolari. Acest lucru a fost prezentat omului de rând din Rusia drept „bunăstare națională”. Iar acum totul este în curs de desființare.„O vastă rețea de câmpuri și conducte de gaze, în valoare de sute de miliarde de dolari de când primul gaz a trecut granița austriacă în 1968, a fost aruncată la gunoi”, se arată într-un articol al Bloomberg.Imposibil sa nu se fi gandit rusii la asta! Sigur au o alternativa castigatoare!

CINCI SAPTAMANI DE SPIONAJ IN BALON!

Vestea unui presupus balon spion chinezesc care plutește deasupra SUA i-a făcut pe mulți să se întrebe de ce Beijingul ar dori să folosească un instrument relativ puțin sofisticat pentru supravegherea continentului american.China a declarat că balonul, reperat deasupra statului Montana, este doar un „dirijabil civil” care a deviat de la ruta planificată, însă SUA suspectează că este un dispozitiv de „supraveghere la mare altitudine”.Oricare ar fi capacitățile acestui balon, SUA au luat amenințarea suficient de în serios pentru a amâna vizita secretarului de stat Antony Blinken în China, care urma să aibă loc pe 5 și 6 februarie.Baloanele sunt una dintre cele mai vechi forme de tehnologie de supraveghere. Armata japoneză le-a folosit pentru a lansa bombe incendiare în SUA în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, acestea au fost utilizate pe scară largă de SUA și Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece.

Mai recent, se pare că SUA a luat în considerare adăugarea de baloane gonflabile de mare altitudine în rețeaua de supraveghere a Pentagonului. Baloanele moderne plutesc, de obicei, la o înălțime cuprinsă între 24 km și 37 km deasupra suprafeței pământului (80.000 de metri-120.000 de metri).„Probabil că Beijingul încearcă să transmită un semnal Washingtonului: „În timp ce dorim să îmbunătățim legăturile, suntem, de asemenea, întotdeauna pregătiți pentru o competiție susținută, folosind orice mijloace necesare”, fără a inflama grav tensiunile”, a declarat pentru BBC analistul independent de putere aeriană He Yuan Ming.„Și ce instrument mai bun pentru acest lucru decât un balon aparent inofensiv?”.Traiectoria de zbor anticipată a balonului în apropierea anumitor baze de rachete sugerează că este puțin probabil ca acesta să se fi abătut de la curs, a spus He Yuan Ming.Ameericanii l-au doborat, dar nu-i problema.Un balon se face mai usor decat un satelit!

NU E DE TRAIT AICI/PRETURI MARI, SALARII MICI!

România este fruntașă în ceea ce privește creșterea prețurilor alimentelor în perioada 2020 – 2022. Un sondaj realizat de Eurostat arată că prețurile din România au crescut treptat în perioada 2015 – 2022, cu o majorare semnificativă în ultimii doi ani.Marcel Ciolacu, susține că prioritatea social-democraţilor în această perioadă o reprezintă elaborarea unui plan de măsuri care economice care oprească inflația şi să protejeze firmele româneşti.Premierul Ciucă este și mai optimist. Acesta susține că datele pe care le-a primit arată o scădere a inflației pentru anul 2023 și că Guvernul a luat toate măsurile pe care le-a avut la dispoziție pentru ca inflația să ajungă sub 10%.Foaie verde de dudau/O sa fie si mai…bine!

MOLDOVENII NU VOR GALCEAVA!

În cazul unui război de apărare împotriva invaziei Rusiei sau a armatei transnistrene, aproape jumătate dintre cetățenii Republicii Moldova ar rămâne fără nicio reacție, relevă un sondaj realizat telefonic, în ianuarie curent, de CBS Research, la comanda ONG-ului WatchDog.Aproximativ 46% dintre cei intervievați au spus franc că nu ar pune mâna pe armă să apere R. Moldova, în cazul unei eventuale invazii a Rusiei sau armatei transnistrene.Doar 23,6% au spus că ar apăra cu arma în mâini independența și integritatea Republicii Moldova.În același timp, 33,8 la sută spun că Republica Moldova ar trebui să se apere în cazul unui atac al Federației Ruse, iar 29% optează pentru „predarea necondiționată”.Aproape 10 la sută ar insista în fața atacatorilor că R. Moldova este „neutră”.Majoritatea moldovenilor consideră că Ucraina are dreptate în conflictul pornit de Vladimir Putin, însă 18,9% sunt de partea Rusiei.Peste 24 la sută din respondenți spun că nici Ucraina, dar nici Rusia nu au dreptate.De asemenea, 25,1% cred că Putin poartă vina pentru provocarea acestui război la granița R. Moldova, iar 17,7% afirmă că SUA.Urmează Federația Rusă – 17%, conducerea Ucrainei – 11,8% și NATO – 9%.Deși mai multe posturi rusești au fost închise în R. Moldova, cetățenii par să se informeze de la mijloacele de informare de propagandă. Astfel, 54,8% dintre moldoveni cred în narativul că Rusia ar lupta de fapt cu NATO și nu cu armata Ucrainei.Peste 40% spun cred că populația rusofonă din Ucraina ar fi fost supusă discriminării și genocidului.Totodată, mai mult, 36,4% dintre respondenții cred că NATO și UE înarmează Republica Moldova pentru a o atrage în război împotriva Rusiei.Sondajul a fost realizat în perioada 17 – 26 ianuarie curent, pe un eșantion de 1 001 respondenți. Marja de eroare a cercetării sociologice este de 3,1%.Sondajul asta ar trebui sa-i puna pe ganduri pe fabricantii de armament!

IN INCHEIERE, CATEVA PROVERBE CHINEZESTI

  1. Cel care întreabă este prost pentru 5 minute, dar cel care nu întreabă rămâne prost pentru totdeauna.
  2. Dacă vrei un an de prosperitate, cultivă grâu. Dacă vrei 10 ani de prosperitate, plantează copaci. Dacă vrei 100 de ani de prosperitate, investeşte în oameni.
  3. Dacă eşti răbdător într-un moment de mânie vei scăpa de sute de zile de întristare.
  4. În loc să blestemi întunericul, mai bine aprinzi o lumânare.
  5. Mai bine un diamant cu defect decât o piatră perfectă.
  6. O pasăre cântă nu pentru că are un răspuns, ci pentru că are un cântec.
  7. Florile lasă puţin din parfumul lor pe mâna care le dăruieşte.
  8. O carte face cât un lingou de aur.
  9. O carte este ca o grădină purtată în buzunar.
  10. Viaţa unui copil este ca o bucată de hârtie pe care fiecare persoană lasă un semn.
  11. O bijuterie nu poate fi lustruită fără frecare, nici omul nu se perfecționează fără încercări.
  12. Nu vă fie teamă să creşteţi încet, temeţi-vă doar să staţi pe loc.
  13. Un bărbat ar trebui să-şi aleagă un prieten care e mai bun decât el însuși. Există o mulțime de cunoștințe în lume, dar foarte puțini prieteni adevărați.
  14. Dacă vrei fericire pentru o oră, trage un pui de somn. Dacă vrei fericire o zi, du-te la pescuit.

Dacă vrei fericire pentru o lună, căsătoreşte-te. Dacă vrei fericire pentru un an, moşteneşte o avere. Dacă vrei fericire toată viaţa, ajută-i pe alţii.

  1. Am auzit și am uitat. Văd și îmi amintesc. Fac și înțeleg.
  2. Dacă stai drept, nu te teme de o umbră strâmbă.
  3. Dragostea nu este despre posesie, ci despre apreciere.
  4. Evenimentele viitoare îşi aruncă umbra înaintea lor.
  5. Toate lucrurile sunt dificile înainte să fie uşoare.
  6. Un picior drept nu se teme de un pantof strâmb.
  7. O carte bună ţi-e un prieten bun.
  8. Timpul înseamnă bani, dar e foarte greu ca cineva să folosească bani pentru a obţine timp.
  9. Cu prietenii adevaraţi lângă tine, chiar şi apa pe care o beţi împreună este suficient de dulce.

24.

Oportunitatea bate la ușă o singură dată.

  1. Nu îţi constrânge copiii să înveţe ce ai învăţat tu, s-au născut în alte timpuri.
  2. Dacă puterea ta este mică, nu căra poveri grele. Dacă cuvintele tale sunt fără rost, nu da sfaturi.
  3. A-ţi uita strămoşii înseamnă a fi un pârâu fără o sursă, un copac fără radacini.
  4. Fă-i fericiţi pe cei care îţi sunt aproape şi cei care sunt departe vor veni.
  5. Cel care depinde de el însuși va obține cea mai mare fericire.
  6. O generaţie plantează copaci şi alta se bucură de umbra lor.
o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!