home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
12.02.2023
FAPTUL DIVERS

NU NE VINDEM TARA, CA NU MAI E A NOASTRA!

Datoria publică a României a crescut la 48,3% din Produsul Intern Brut (PIB) în luna noiembrie, de la 48% în octombrie, arată datele publicate de Ministerul Finanțelor, scrie economedia.ro.Datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) s-a cifrat, în luna noiembrie 2022, la aproape 654,545 miliarde lei, faţă de 651,508 miliarde de lei în octombrie şi 577,521 miliarde de lei la finalul anului 2021, conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor.Datoria pe termen mediu şi lung era în noiembrie 2022 de 623,841 miliarde de lei, iar cea pe termen scurt de 30,703 miliarde de lei.Cea mai mare parte din această datorie, respectiv 538,392 miliarde de lei, era reprezentată de titluri de stat. Împrumuturile se cifrau la 102,53 miliarde de lei.Datoria în euro se ridica la 301,854 miliarde echivalent lei, cea în monedă naţională la 293,784 miliarde de lei, iar datoria în dolari americani la 57,565 miliarde echivalent lei.Datoria administraţiei publice centrale era, la finele lunii noiembrie, de 636,94 miliarde lei, din care 606,254 miliarde de lei pe termen mediu şi lung. Cea mai mare parte a datoriei administraţiei centrale era contractată în euro (297,598 miliarde de lei, echivalent) şi în lei (280,437 miliarde de lei).Datoria administraţiei publice locale se cifra la 17,604 miliarde de lei, din care 17,587 miliarde de lei pe termen mediu şi lung.Datoria internă a administraţiei publice era, în noiembrie 2022, de 328,042 miliarde de lei (24,2% din PIB), din care 315,318 miliarde de lei datorie a administraţiei centrale şi 12,724 miliarde de lei datoria administraţiei locale.Conform datelor MF, datoria externă a administraţiei publice era de 326,502 miliarde de lei (24,1% din PIB), din care 321,622 miliarde de lei datorie externă a administraţiei publice centrale şi 4,88 miliarde de lei datoria externă a administraţiei publice locale.Cum bine zicea Citu:Datoriile nu sunt ale mele, ci ale urmasilor vostri! Si ale urmasilor, urmasilor vostri in veacul vecilor!

MINORII VOR FI NEVOITI SA FUMEZE PE ASCUNS!

O lege care a trecut de Senat anunţă sancţionarea adolescenţilor care fumează în parcuri, şcoli, instituţii de cultură, pe terenuri de sport şi pe o rază de 200 de metri în jurul acestora. Pentru a se aplica e nevoie şi de votul deputaţilor, anunță Știrile TVR. Pentru foarte mulţi dintre adolescenţi pauza de la şcoală e pauza de ţigară. Nori de fum se ridică din fiecare grup care se formează în faţa unităţilor de învăţământ din oră în oră. Unii sunt majori de câteva luni, alţii încă minori. Noua lege nu le dă emoţii şi nici nu va rezolva situaţia, spun cei mai mulţi dintre ei.Legea care interzice fumatul în rândul minorilor în parcuri, pe drumurile publice, pe stadioane, în instituţiile culturale, mijloace de transport, gări şi aeroporturi, şcoli precum şi pe o rază de 200 de metri în jurul acestora a trecut tacit de Senat şi merge la vot în Camera Deputaţilor.Viorel Roman, psiholog clinician şi psihoterapeut: O măsură punitivă care vizează consumatorul. Cu siguranță nu-i va opri să consume mai departe. Este accesibilitatea, este prețul, care este tolerat de ei destul de bine, este presiunea grupului de egali, este vârsta. Ei nu inspiră numai fum atunci când fumează, ei inspiră și un aer de independență.Diana Dumitrașcu, jurnalist TVR: Toate studiile din ultimii ani, indiferent că au fost făcute de organizații nonguvernamentale, de instituții sau agenții ale statului scot la lumină un fenomen îngrijorător. Zeci de mii de tineri care nu au împlinit încă 15 ani fumează în mod constant, iar vârsta la care tinerii încep să fumeze a scăzut extrem de mult în ultimii ani și a ajuns acum la pragul de 12 ani.Legea prevede şi amenzi între 100 şi 500 de lei pentru minorii prinşi că fumează.Eugen Neață, unul dintre iniţiatorii proiectului: Atâta timp cât nu există o interdicţie de acest gen ei pot fuma oriunde, oricând şi oricât şi orice tip de ţigări. Nu acesta este scopul, de a sancţiona pe cineva, ci interdicţia ca să fie creată trebuie să aibă prevăzută în lege o sancţiune.Camera Deputaţilor este for decizional pe acest subiect.Veceurile scolilor si gradinitelor vor deveni neincapatoare!

CIOCANITOAREA STRANGATOARE

Proprietarii unei locuințe din California au avut parte de o surpriză când au chemat o echipă de specialiști care să rezolve problemele cauzate de o ciocănitoare. Pasărea ascunsese în pereți peste 300 de kilograme de ghinde.Au avut noroc!Un porc ar fi umplut peretii cu dovleci!

BIDEN DOBOARA TOT!

Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat sâmbătă că un „obiect neidentificat” a fost doborât de un avion de luptă american deasupra spaţiului aerian canadian, la ordinul său, transmite CNN. Este a treia oară într-o săptămână când avioanele de luptă americane au doborât obiecte în spațiul aerian nord-american.„Am ordonat doborârea unui obiect neidentificat care a încălcat spaţiul aerian canadian. @NORADCommand a doborât obiectul deasupra Yukonului”, a scris Trudeau pe Twitter, precizând că avioanele canadiene şi americane au acţionat îmmpreună, iar un F-22 american a tras cu succes asupra obiectului”Ulterior, Casa Albă a confirmat că Trudeau şi preşedintele american Joe Biden au autorizat acțiunea, iar Pentagonul a precizat că obiectul a fost observat pentru prima dată în Alaska vineri seară.Trudeau a declarat că a vorbit cu Biden sâmbătă şi că forţele canadiene vor derula operaţiunea de recuperare a obiectului doborât.Obiectul doborât sâmbătă marchează a treia oară într-o săptămână când aeronave americane au doborât un obiect în spaţiul aerian nord-american. Incidentul de sâmbătă urmează doborârii unui alt obiect neidentificat vineri în Alaska şi doborârii unui presupus balon de supraveghere chinezesc pe 4 februarie de către un avion de luptă american F-22.Pe viitor, pasarile migratoare vor evita sa zboare deasupra Canadei iar de SUA nici nu poate fi vorba!

FRANCEZII VOR SA MANANCE CAT MAI MULTA PENSIE!

Sute de mii de persoane au demonstrat sâmbătă în Franţa pentru a menţine presiunea asupra guvernului în legătură cu planurile de reformă privind pensiile, care includ şi măsura creşterii vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, relatează Reuters.După trei zile de greve naţionale de la începutul anului, sindicatele speră să egaleze prezenţa masivă de la manifestaţiile din 19 ianuarie, când peste un milion de persoane au protestat faţă de intenţiile executivului.Francezii petrec cel mai mare număr de ani la pensie dintre toţi cetăţenii ţărilor din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, un beneficiu la care, conform sondajelor de opinie, marea majoritatea a oamenilor nu vor să renunţe.De partea cealaltă, preşedintele Emmanuel Macron susţine că reforma este „vitală” pentru a asigura fezabilitatea sistemului de pensii.Protestele paşnice de la Paris au fost parţial afectate de unele ciocniri minore. O maşină şi câteva coşuri de gunoi au fost incendiate, iar forţele de poliţie au folosit gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare în încercarea de a dispersa elementele mai radicale din rândul protestarilor.Degeaba! Usor, usor doar centenarii vor mai prinde pensie!

LUI CIOLACU I-A SARIT TANDARA

Președintele PSD Marcel Ciolacu s-a inflamat treptat în cadrul emisiunii ”La final”, de la Prima News, când jurnalistul Ionuț Cristache a tot insistat cu întrebările pe marginea eșecului guvernanților pe tema aderării României la spațiul Schengen, inclusiv în privința impunerii taxei de solidaritate.”Ce vreți să vă spun? Cred că tot ce s-a gândit și s-a făcut pe tot parcursul demersului de aderare la Schengen a fost greșit (…) Eu n-am acum o decizie a ANAF dacă pot sau nu să iau bani de la OMV”, a comentat Ciolacu vădit iritat, făcându-l pe jurnalist să remarce că nu l-a mai văzut niciodată la fel de nervos.„Nu sunt dle nervos. Mi-a trecut”, a replicat Ciolacu, continuând apoi: „Văd doar incompetența și strategie depășită. Apoi n-au curaj să iasă să zică, da, eu sunt de vină, atâta m-a dus capul. Trebuie să ies eu să dau explicații și pentru incompetența lor”. În ciuda întrebărilor insistente, Ciolacu a evitat să rostească numele vreunui ministru din actualul guvern de coaliție, sugerându-i jurnalistului de la Prima News „să-i luați pe ei în emisiune să-i întrebați”. Asa, Ciolacule, pune-i la punct! Arata-le ca ai stofa de premier!

NU NE VINDEM TARA, CA NU MAI E A NOASTRA!

Datoria publică a României a crescut la 48,3% din Produsul Intern Brut (PIB) în luna noiembrie, de la 48% în octombrie, arată datele publicate de Ministerul Finanțelor, scrie economedia.ro.Datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) s-a cifrat, în luna noiembrie 2022, la aproape 654,545 miliarde lei, faţă de 651,508 miliarde de lei în octombrie şi 577,521 miliarde de lei la finalul anului 2021, conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor.Datoria pe termen mediu şi lung era în noiembrie 2022 de 623,841 miliarde de lei, iar cea pe termen scurt de 30,703 miliarde de lei.Cea mai mare parte din această datorie, respectiv 538,392 miliarde de lei, era reprezentată de titluri de stat. Împrumuturile se cifrau la 102,53 miliarde de lei.Datoria în euro se ridica la 301,854 miliarde echivalent lei, cea în monedă naţională la 293,784 miliarde de lei, iar datoria în dolari americani la 57,565 miliarde echivalent lei.Datoria administraţiei publice centrale era, la finele lunii noiembrie, de 636,94 miliarde lei, din care 606,254 miliarde de lei pe termen mediu şi lung. Cea mai mare parte a datoriei administraţiei centrale era contractată în euro (297,598 miliarde de lei, echivalent) şi în lei (280,437 miliarde de lei).Datoria administraţiei publice locale se cifra la 17,604 miliarde de lei, din care 17,587 miliarde de lei pe termen mediu şi lung.Datoria internă a administraţiei publice era, în noiembrie 2022, de 328,042 miliarde de lei (24,2% din PIB), din care 315,318 miliarde de lei datorie a administraţiei centrale şi 12,724 miliarde de lei datoria administraţiei locale.Conform datelor MF, datoria externă a administraţiei publice era de 326,502 miliarde de lei (24,1% din PIB), din care 321,622 miliarde de lei datorie externă a administraţiei publice centrale şi 4,88 miliarde de lei datoria externă a administraţiei publice locale.Cum bine zicea Citu:Datoriile nu sunt ale mele, ci ale urmasilor vostri! Si ale urmasilor, urmasilor vostri in veacul vecilor!

MINORII VOR FI NEVOITI SA FUMEZE PE ASCUNS!

O lege care a trecut de Senat anunţă sancţionarea adolescenţilor care fumează în parcuri, şcoli, instituţii de cultură, pe terenuri de sport şi pe o rază de 200 de metri în jurul acestora. Pentru a se aplica e nevoie şi de votul deputaţilor, anunță Știrile TVR. Pentru foarte mulţi dintre adolescenţi pauza de la şcoală e pauza de ţigară. Nori de fum se ridică din fiecare grup care se formează în faţa unităţilor de învăţământ din oră în oră. Unii sunt majori de câteva luni, alţii încă minori. Noua lege nu le dă emoţii şi nici nu va rezolva situaţia, spun cei mai mulţi dintre ei.Legea care interzice fumatul în rândul minorilor în parcuri, pe drumurile publice, pe stadioane, în instituţiile culturale, mijloace de transport, gări şi aeroporturi, şcoli precum şi pe o rază de 200 de metri în jurul acestora a trecut tacit de Senat şi merge la vot în Camera Deputaţilor.Viorel Roman, psiholog clinician şi psihoterapeut: O măsură punitivă care vizează consumatorul. Cu siguranță nu-i va opri să consume mai departe. Este accesibilitatea, este prețul, care este tolerat de ei destul de bine, este presiunea grupului de egali, este vârsta. Ei nu inspiră numai fum atunci când fumează, ei inspiră și un aer de independență.Diana Dumitrașcu, jurnalist TVR: Toate studiile din ultimii ani, indiferent că au fost făcute de organizații nonguvernamentale, de instituții sau agenții ale statului scot la lumină un fenomen îngrijorător. Zeci de mii de tineri care nu au împlinit încă 15 ani fumează în mod constant, iar vârsta la care tinerii încep să fumeze a scăzut extrem de mult în ultimii ani și a ajuns acum la pragul de 12 ani.Legea prevede şi amenzi între 100 şi 500 de lei pentru minorii prinşi că fumează.Eugen Neață, unul dintre iniţiatorii proiectului: Atâta timp cât nu există o interdicţie de acest gen ei pot fuma oriunde, oricând şi oricât şi orice tip de ţigări. Nu acesta este scopul, de a sancţiona pe cineva, ci interdicţia ca să fie creată trebuie să aibă prevăzută în lege o sancţiune.Camera Deputaţilor este for decizional pe acest subiect.Veceurile scolilor si gradinitelor vor deveni neincapatoare!

CIOCANITOAREA STRANGATOARE

Proprietarii unei locuințe din California au avut parte de o surpriză când au chemat o echipă de specialiști care să rezolve problemele cauzate de o ciocănitoare. Pasărea ascunsese în pereți peste 300 de kilograme de ghinde.Au avut noroc!Un porc ar fi umplut peretii cu dovleci!

BIDEN DOBOARA TOT!

Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat sâmbătă că un „obiect neidentificat” a fost doborât de un avion de luptă american deasupra spaţiului aerian canadian, la ordinul său, transmite CNN. Este a treia oară într-o săptămână când avioanele de luptă americane au doborât obiecte în spațiul aerian nord-american.„Am ordonat doborârea unui obiect neidentificat care a încălcat spaţiul aerian canadian. @NORADCommand a doborât obiectul deasupra Yukonului”, a scris Trudeau pe Twitter, precizând că avioanele canadiene şi americane au acţionat îmmpreună, iar un F-22 american a tras cu succes asupra obiectului”Ulterior, Casa Albă a confirmat că Trudeau şi preşedintele american Joe Biden au autorizat acțiunea, iar Pentagonul a precizat că obiectul a fost observat pentru prima dată în Alaska vineri seară.Trudeau a declarat că a vorbit cu Biden sâmbătă şi că forţele canadiene vor derula operaţiunea de recuperare a obiectului doborât.Obiectul doborât sâmbătă marchează a treia oară într-o săptămână când aeronave americane au doborât un obiect în spaţiul aerian nord-american. Incidentul de sâmbătă urmează doborârii unui alt obiect neidentificat vineri în Alaska şi doborârii unui presupus balon de supraveghere chinezesc pe 4 februarie de către un avion de luptă american F-22.Pe viitor, pasarile migratoare vor evita sa zboare deasupra Canadei iar de SUA nici nu poate fi vorba!

FRANCEZII VOR SA MANANCE CAT MAI MULTA PENSIE!

Sute de mii de persoane au demonstrat sâmbătă în Franţa pentru a menţine presiunea asupra guvernului în legătură cu planurile de reformă privind pensiile, care includ şi măsura creşterii vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, relatează Reuters.După trei zile de greve naţionale de la începutul anului, sindicatele speră să egaleze prezenţa masivă de la manifestaţiile din 19 ianuarie, când peste un milion de persoane au protestat faţă de intenţiile executivului.Francezii petrec cel mai mare număr de ani la pensie dintre toţi cetăţenii ţărilor din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, un beneficiu la care, conform sondajelor de opinie, marea majoritatea a oamenilor nu vor să renunţe.De partea cealaltă, preşedintele Emmanuel Macron susţine că reforma este „vitală” pentru a asigura fezabilitatea sistemului de pensii.Protestele paşnice de la Paris au fost parţial afectate de unele ciocniri minore. O maşină şi câteva coşuri de gunoi au fost incendiate, iar forţele de poliţie au folosit gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare în încercarea de a dispersa elementele mai radicale din rândul protestarilor.Degeaba! Usor, usor doar centenarii vor mai prinde pensie!

LUI CIOLACU I-A SARIT TANDARA

Președintele PSD Marcel Ciolacu s-a inflamat treptat în cadrul emisiunii ”La final”, de la Prima News, când jurnalistul Ionuț Cristache a tot insistat cu întrebările pe marginea eșecului guvernanților pe tema aderării României la spațiul Schengen, inclusiv în privința impunerii taxei de solidaritate.”Ce vreți să vă spun? Cred că tot ce s-a gândit și s-a făcut pe tot parcursul demersului de aderare la Schengen a fost greșit (…) Eu n-am acum o decizie a ANAF dacă pot sau nu să iau bani de la OMV”, a comentat Ciolacu vădit iritat, făcându-l pe jurnalist să remarce că nu l-a mai văzut niciodată la fel de nervos.„Nu sunt dle nervos. Mi-a trecut”, a replicat Ciolacu, continuând apoi: „Văd doar incompetența și strategie depășită. Apoi n-au curaj să iasă să zică, da, eu sunt de vină, atâta m-a dus capul. Trebuie să ies eu să dau explicații și pentru incompetența lor”. În ciuda întrebărilor insistente, Ciolacu a evitat să rostească numele vreunui ministru din actualul guvern de coaliție, sugerându-i jurnalistului de la Prima News „să-i luați pe ei în emisiune să-i întrebați”. Asa, Ciolacule, pune-i la punct! Arata-le ca ai stofa de premier!

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!