home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
19.02.2023
FAPTUL DIVERS

UCRAINA NE CAM SAPA!

Ministerul Infrastructurii din Ucraina afirmă, într-o postare pe Twitter, că adâncimea de navigare pe Canalul Bâstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 metri, pentru prima oară de la declararea independenței țării.„Pentru prima dată în timpul independenței Ucrainei, pescajul care trece prin Canalul Bâstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 m. Este o mare oportunitate pentru capacitatea fluviului Dunărea și pentru cifra de afaceri a porturilor de export. Continuăm să dezvoltăm clusterul portuar dunărean împreună cu partenerii noștri europeni”, se arată în postarea publicată vineri pe Twitter.De notat că, în urmă cu o zi, Ambasada Ucrainei în România a afirmat că lucrările de dragare pe Dunăre, pe canalul Bâstroe, ”sunt de natură operațională curentă și vizează exclusiv întreținerea căii navigabile”.În data de 15 februarie, Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că are informații de la structurile din teritoriu că Ucraina face lucrări de dragare (curățare) a canalului Bâstroe, acest lucru putând avea impact asupra mediului şi Deltei Dunării.Ieri, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat că a discutat cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, solicitând ”clarificarea cât mai curând” a poziţiei Ucrainei privind dragarea canalului Bâstroe.Slava Ukraini!

E O PLACERE SA PORTI/ STIMULATOARE  DE LA MORTI

Legislația în vigoare interzice în mod explicit reutilizarea dispozitivelor și materialelor de unică folosință, clasă din care fac parte dispozitivele implantabile care ar fi fost prelevate de la cadavre pentru a fi montate unor pacienți cardiaci de către medici din Brașov și Iași, a precizat sâmbătă, la solicitarea G4Media, Ministerul Sănătății.Potrivit sursei citate, în ceea ce privește legalitatea reimplantării dispozitivelor medicale din categoria stimulatoare/ defibrilatoare cardiace, facem următoarele precizări:– Legislația în vigoare interzice în mod explicit reutilizarea dispozitivelor și materialelor de unică folosință, clasă din care fac parte dispozitivele implantabile menționate, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 46/2021 privind stabilirea cadrului instituţional şi a măsurilor pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/745 al Parlamentului European şi al Consiliului din 5 aprilie 2017 privind dispozitivele medicale, de modificare a Directivei 2001/83/CE, a Regulamentului (CE) nr. 178/2002 şi a Regulamentului (CE) nr. 1.223/2009 şi de abrogare a Directivelor 90/385/CEE şi 93/42/CEE ale Consiliului.

  • Art. 4 – (1) Este interzisă reprelucrarea în vederea reutilizării în instituţiile sanitare publice şi private a dispozitivelor şi materialelor de unică folosinţă.
  • (2) Este interzisă utilizarea în instituţiile sanitare publice şi private a dispozitivelor medicale de unică folosinţă, reprelucrate.

In urma verificărilor efectuate la Spitalul Clinic de Urgență ”Sf. Spiridon” Iași s-a constatat că dispozitivele medicale implantabile active din categoria menționată aveau înscris în mod clar în instrucțiunile de utilizare și pe ambalaj indicația producătorilor că sunt de unică folosință și nu se reutilizează/resterilizează, subliniază Ministerul Sănătății.ContextProcurorii susțin că medicul Dan Tesloianu, de la spitalul Sfântul Spiridon din Iași care a fost reținut în cursul nopții de vineri ar fi implantat, în perioada 2017 – august 2022, un număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de proveniență nu se cunoaște.

De asemenea, procurorii afirmă că o mare parte dintre aceste intervenții „nu erau necesare”, fiind efectuate fie în urma unor „diagnostice fictive”, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacții de natură a conduce la simptomatologia specifică. Surse G4Media au declarat că ar fi vorba de medicamentul Neoton.În acest dosar, sunt vizați în total șase medici și patru pacienți, arată un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), publicat sâmbătă.Tot în acest dosar, procurorii urmăresc penal alte cinci persoane fizice (inclusiv suspectul menționat mai sus), având calitatea de medici la spitalul din Iași, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită, precum și față de alte patru persoane fizice, având calitatea de pacienți, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită. Față de unul dintre suspecții medici, procurorul a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, cu obligația de a nu mai exercita profesia de medic.Cei cinci suspecți medici, cu ocazia exercitării atribuțiilor de serviciu materializate prin acordarea de consultații de specialitate unor pacienți, ar fi primit diverse sume de bani, cu titlu de mită, pentru activitățile prestate. În ceea ce îi privește pe cei patru suspecți pacienți, s-a reținut că aceștia ar fi oferit medicilor diverse sume de bani cu titlul de mită pentru serviciile primite. Citește toate detaliile pe G4Media. E foarte adevarat,, dar daca ies bani frumosi din asta, ce mai conteaza?…

JANDARM CU PUTERE DE CONVINGERE

Un subofiţer din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Regele Ferdinand I” Târgu Mureş, aflat în timpul liber, a reuşit, duminică, să salveze viaţa unui bărbat pe care l-a zărit întins pe calea ferată, convingându-l să renunţe la gestul sinucigaş. „Duminică după-amiază, în Târgu Mureş, colegul nostru, Florin Fărcaş, aflat în timpul său liber, se afla alături de familia sa în trafic şi a oprit maşina la o trecere de cale ferată.Atunci a observat o persoană întinsă pe şine. Nu a stat pe gânduri: i-a rugat pe cei dragi să-l aştepte şi a fugit să vadă despre ce este vorba. 

Era un bărbat, de vârstă mijlocie, conştient, dar aflat într-o stare vădită de supărare care, în momentul în care l-a văzut, i-a spus să plece pentru că el nu mai vrea să trăiască. Colegul nostru şi-a dat seama că este vorba de o situaţie gravă, ce trebuia rezolvată imediat. A sunat pe loc la 112, solicitând sprijin şi păstrându-şi calmul, cu empatie şi vorbe încurajatoare, a reuşit în cele din urmă să-l convingă să se ridice.A stat cu el de vorbă până au ajuns echipajele de salvare. Uneori câteva minute pot face diferenţa dintre viata şi moarte. Felicitări, Florin!”, a postat Gruparea de Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinand I” Târgu Mureş, pe Facebook.Florin este plutonier major şi lucrează ca subofiţer operativ în cadrul Grupării de Jandarmi Mobile ” Regele Ferdinand I” Târgu Mureş de 16 ani.Foarte bine ca l-a convins sa se ridice! Intins pe calea ferata rece, ar fi putut sa raceasca!

CINE REFUZA SA MANANCE CIUPERCI  CADE PE FEREASTRA!

Cadavrul unui înalt oficial din Ministerul rus al Apărării a fost găsit în faţa blocului în care locuia la Sankt Petersburg, al doilea oraş ca mărime din Rusia, după ce ar fi căzut de la fereastră, a anunţat joi publicaţia locală Fontanka, citată de agenţia EFE.Gloantele costa si rusii prefera sa faca economie!

SUA II AMENINTA PE CHINEZI! CHINEZII SE INGALBENESC DE FRICA!

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a avertizat China cu privire la „consecințele grave” care ar urma dacă Beijingul va furniza Rusiei arme pentru războiul său împotriva Ucrainei.Într-un interviu televizat din 19 februarie, Blinken a declarat că i-a spus ministrului chinez de externe Wang Yi, cu o zi înainte, că acordarea de ajutor letal Rusiei „ar avea consecințe grave în relația noastră”.Un oficial al Departamentului de Stat a spus că Blinken a fost „destul de direct” în avertismentul său către Wang, presând China să nu ajute Moscova să evite sancțiunile occidentale.În discursul său video de noaptea din 18 februarie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit, la rândul său, despre „consecințele legale” pentru acțiunile Rusiei în Ucraina.„Fiecare atac rusesc asupra… fiecărui colț al statului nostru va avea consecințe juridice concrete pentru statul terorist”, a spus el, adăugând că Kievul „a primit semnale puternice de la partenerii noștri și acorduri concrete privind inevitabilitatea tragerii la răspundere a Rusiei pentru agresiune și teroare. împotriva Ucrainei și a poporului ei”.El a adăugat că astfel de angajamente se aplică „nu numai răului pe care Rusia l-a adus din 24 februarie, ci și din 2014”, referindu-se la ocuparea de către Moscova a regiunii Crimeea a Ucrainei și la susținerea de către aceasta a unui război separatist în părți din estul Ucrainei.Pe 19 februarie, armata ucraineană a declarat că luptele în jurul mai multor așezări din regiunile Harkov, Lugansk și Donețk continuă. În plus, Rusia a desfășurat lovituri aeriene împotriva infrastructurii civile din regiunile Hmelnițki, Dnipropetrovsk, Donețk și Herson, inclusiv peste 50 de atacuri cu lansatoare de rachete multiple.Alerta de lovituri cu rachete în Ucraina a rămas ridicată, se arată în comunicatul militar ucrainean.Remarcile lui Zelenskiy au venit în aceeași zi în care vicepreședintele SUA Kamala Harris a declarat în cadrul Conferinței de Securitate de la München că „SUA au stabilit în mod oficial că Rusia a comis crime împotriva umanității” în Ucraina.„Trebuie făcută dreptate”, a adăugat ea, enumerând acuzațiile de „crimă, tortură, viol și deportare”.Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoly Antonov, a postat o declarație în care respinge hotărârea SUA drept „o încercare fără precedent de a demoniza Rusia”.Șeful Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat pe 19 februarie că sprijină propunerea Estoniei ca UE să cumpere muniție pentru Ucraina în numele statelor membre. Vorbind la Conferința de securitate de la München, după ce propunerea a fost explicată de prim-ministrul estonian Kaja Kallas, Borrell a spus că UE „lucrează la” inițiativă și că „va funcționa”.24 februarie va marca un an de la invazia în masă neprovocată de către Rusia a Ucrainei, declanșând cel mai mare război din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial și ducând la moartea a zeci de mii de oameni și la strămutarea a altor milioane.Vai, vai ce frica li s-a facut rusilor!Au, au, au ce ingrozit e Xi Jinping!

FOAIE VERDE DE TRABANT/E GREU SA FII IMIGRANT!

Șapte persoane au fost arestate în Bulgaria la o zi după ce cadavrele a 18 imigranți afgani au fost găsite într-un camion abandonat în apropierea satului Lokorsko din afara capitalei Sofia, au declarat autoritățile pe 18 februarie.Atanas Ilkov, directorul Direcției Principale a Poliției Naționale, a declarat că trei persoane au fost arestate pe 17 februarie în zona Sofia, în timp ce proprietarul camionului a fost reținut la Burgas, în aceeași zi.Alte trei persoane au fost reținute ulterior în Burgas, Kableshkovo și Karnobat, a informat presa bulgară, citând surse. Adjunctul procurorului general Borislav Sarafov a declarat într-un briefing de presă din 18 februarie că acesta este „un alt transport de migranți” efectuat de un grup de crimă organizată.El a adăugat că gruparea criminală făcea cel puțin două astfel de transporturi pe lună, dar de data aceasta „din lăcomie pur umană” au încărcat prea mulți oameni în camion.„În cazurile anterioare, au fost încărcate între 25 și 35. Pentru acest camion, 52 de persoane erau prea multe”, a spus procurorul, invocând o anchetă comună a Ministerului de Interne bulgar și a Parchetului.Ministerul de Interne a declarat că camionul transporta aproximativ 52 de migranți și că supraviețuitorii – unii în stare extrem de proastă – au fost duși la trei spitale din Sofia pentru tratament de urgență.„Au suferit din cauza lipsei de oxigen, hainele lor sunt umede, îngheață și, evident, nu au mâncat de zile întregi”, a spus ministrul Sănătății Assen Medzhidiev. Un cetățean bulgar a declarat pentru BTV că trecuse întâmplător pe lângă camion, iar migranții din afara vehiculului i-au cerut ajutor.Camionul a fost abandonat de-a lungul unei autostrăzi de lângă Sofia, iar șoferul a fugit, potrivit MAI. Este posibil ca oamenii să fi fost ascunși într-un adăpost construit sub o încărcătură de cherestea, a informat agenția de presă de stat BTA.Amaratii de imigranti credeau ca pleaca la mai bine!

STIATI CA?…

Omul respiră în medie de 5 milioane de ori pe an.

Lunile care încep duminica au mereu ziua de vineri în data de 13.

Omul se naște cu 300 de oase, dar la maturitate mai are doar 206.

O persoană obișnuită petrece 2 săptămâni din viață așteptând lumina verde la semafor.

Ai nevoie de mai multe calorii pentru a mânca o bucată de varză decât are însăși varza.

Până în 2080, se estimează că populația lumii va ajunge la 15 miliarde de indivizi.

Indienii nativi americani își numeau copiii după primul lucru pe care îl vedeau o dată ce ieșeau din cortul unde se năștea bebelușul.

Unele specii de gândaci pot trăi pentru câteva săptămâni cu capul tăiat.

Este imposibil să strănuți cu ochii deschiși

În 1386, în Anglia, un porc a fost ucis prin spânzurare, ca pedeapsă pentru uciderea unui copil.

Dacă stresul vieții moderne ar fi înlăturat, omul ar dormi în jur de 10 ore pe zi.

Unul din cinci adulți crede că extratereștrii se ascund printre noi deghizați în oameni.

Elefantul este singurul mamifer care nu poate sări.

Limba fiecăruia dintre noi este diferită, exact ca amprentele degetelor.

11% din populația lumii este stângace.

Cel mai lung zbor cunoscut al unei găini a durat 13 secunde.

Pentru a produce un kilogram de miere, o albină ar trebui să viziteze 2 milioane de flori.

Planeta noastră este singura care nu este numită după un zeu.

O colonie de 500 de lilieci poate mânca aproximativ 250.000 de insecte într-o oră.

Un ceas stricat arată ora corectă de două ori pe zi.

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!