home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
27.02.2023
FAPTUL DIVERS

MAIA SANDU SE GUDURA PE LANGA IOHANNIS

Un proiect de lege care prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toate actele legislative a fost înregistrat în Parlament de către un grup de deputați ai partidului prezidențial PAS, transmite Radio Chișinău. Totodată, actul prevede ca sărbătoarea „Limba noastră” să se numească „Limba română”, relatează G4Media.ro.Proiectul a fost depus într-un moment extrem de tensionat, după ce președinta Maia Sandu a anunțat că Rusia vrea să răstoarne guvernarea pro-europeană de la Chișinău, iar președintele Vladimir Putin a anulat un decret prin care recunoștea integritatea teritorială a Republicii Moldova. Proiectul de lege a fost înregistrat la Parlament săptămâna trecută. Unul din autorii proiectului, deputata PAS, Veronica Roșca, a declarat pentru Radio Chișinău că prin această inițiativă, parlamentarii își doresc să-i redea limbii române rolul și locul cuvenit.„Ține mai mult de implementarea unor prevederi ale Curții Constituționale, care s-au prăfuit un pic. Respectiv, ne dorim până la 27 martie, cu o conotație simbolică, să fie adoptat deja în a doua lectură, pentru a putea să-i dăm limbii române locul și rolul cuvenit. Nimeni nu-l contestă, dar deja era și rușinos”, spune Veronica Roșca.Proiectul conține trei prevederi importante.„Prima prevedere – sintagma „limba moldovenească” va fi substituită cu sintagma „limba română” absolut în toate actele normative. A doua prevedere ține de sărbătoarea „Limba Noastră”, va fi înlocuită cu sărbătoarea „Limba Română”, iar a treia prevedere ține de constatarea desuetudinii textului art. 13 al. 1 din Constituție ce ține de „funcționând pe baza grafiei latine”.Cum zice si proverbul:prietenul, cand are nevoie, te cunoaste!

CIOLACU E PE VAL, DAR CE E VAL CA VALUL TRECE!

Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS a făcut publice datele unui sondaj recent, realizat în perioada 14 – 24 februarie 2023, în municipiul București. Potrivit rezultatelor cercetării sociologice, PSD-ul, partidul condus de către Marcel Ciolacu, a ieșit primul în opțiunile exprimate de către respondenții la sondaj, răspunzând la întrebarea cu ce partid ar vota dacă duminică ar avea loc alegeri locale, scrie national.ro.Concret, la întrebarea „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile locale, dumneavoastră cu ce partid ați vota?”, topul 5 al formațiunilor, în funcție de opțiunile locuitorilor Capitalei, arată astfel:Partidul Social Democrat (PSD) 32% Partidul Național Liberal (PNL) 20% Uniunea Salvați România (USR) 16% Alianța pentru Uniunea Românilor (AUR) 13% Partidul Mișcarea Populară (PMP) 5%.Totul depinde insa de cine a platit sondajul! Noi credem ca PSD!

UN MOTIV CA AI NOSTRI SA SCUMPEASCA BENZINA:SCADE PRETUL PETROLULUI!

Prețul petrolului a scăzut luni, în schimburi volatile, deoarece întărirea dolarului și îngrijorările legate de riscurile de recesiune au contrabalansat câștigurile obținute în urma planurilor Rusiei de a intensifica reducerile de aprovizionare cu petrol.Cum au evoluat prețurile Contractele futures pentru petrolul american West Texas Intermediate (WTI) s-au tranzacționat la 75,98 dolari pe baril, cu 34 de cenți, sau cu 0,5% mai puțin.Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 48 de cenți, sau 0,6%, la 82,68 dolari pe baril, la ora 07:33 GMT.Motivele modificării prețurilor Dolarul a atins luni un maxim al ultimelor șapte săptămâni, după ce o serie de date economice puternice din SUA au întărit opinia că Rezerva Federală va fi nevoită să majoreze în continuare ratele dobânzilor.Degeaba! Chiar daca petrolul ar fi gratis, ai nostri tot ar gasi motive sa scumpeasca benzina!

DACA NE-AM TOT VAITAT DE SECETA, NE DA DUMNEZEU INUNDATII!

Este cod roșu și pericol iminent de inundații, pompierii au fost chemați de urgență la serviciu, sunt avertizări prin RO-ALERT, iar copiii au fost evacuați din școli. Alte nouă județe sunt sub cod portocaliu de ninsori puternice și viscol. Cod roşu de inundaţii, emis pentru județul Timiș. Autorităţile au trimis inclusiv un mesaj de avertizare prin sistemul Ro-Alert, iar mai mulţi localnici din județul Tmiș ar putea fi evacuați, în zonele unde apa a ajuns la câţiva metri de case.Râul Bega aproape că ajunge la locuinţele oamenilor.Pompierii din cadrul Detașamentului Lugoj și Stației Făget au fost solicitați să intervină, în această dimineață, pentru:– evacuarea apei din 5 gospodării în comuna Răchita și 1 din orașul Făget;– degajarea apei de pe drumul DJ 609 Cladova – Dubești.Copii dintr-o școală și cei de la o grădiniță au fost evacuați din cauza apelor care au intrat în clase. 65 de elevi au fost evacuați dintr-o școala gimnazială Răchita din județul Timiș, după ce apele râului Bega au ajuns în sălile de curs. La nivelul Județului a fost convocată o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pentru a se lua decizii. Autoritățile din Timiș au cerut ajutor din județele limitrofe, iar pompierii din Arad și Hunedoara au mers în zonele inundate cu motopompe pentru a ajuta la scoaterea apei din gospodăriile oamenilor. Având în vederea revărsarea râului Bega pe o lungime de aproximativ 100 m, se acționează pentru consolidarea și înălțarea digului din zona localității Răchita.Se intervine pentru gestionarea acestei situații de urgență cu o autospecială de serviciu, două autospeciale de lucru, 2 motopompe remarcabile și 2 motopompe transportabile, 1 încărcător cu saci, 1 buldoexcavator, cu un efectiv de 27 pompieri.De asemenea, a fost dislocată o autospecială de transport personal și victime multiple din cadrul Detașamentului Lugoj, informează ISU Timiș.În sprijin intervin 6 voluntari din cadrul Primăriei Dumbrava.Sursa RealitateaAcum, satenilor li s-a facut dor de perioada in care se vaitau ca e sceta si spun ca atunci parca nu era sa rau!

MORTUL E DE VINA!

Tribunalul Bucureşti a amânat, luni, pentru 1 martie, pronunţarea sentinţei în dosarul în care fostul ministru de Interne Gabriel Oprea este acuzat de ucidere din culpă, în legătură cu accidentul rutier din anul 2015, care a dus la decesul poliţistului Bogdan Gigină.Este pentru a treia oară când judecătorii amână sentinţa în acest caz.Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de DNA, în mai 2018, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă dosarul acestuia s-a plimbat pe la mai multe instanţe din motive de procedură, la Judecătoria Sectorului 1 şi apoi Tribunalul Bucureşti. În dosar este judecat şi Petre Mazilu, administratorul firmei General MPM Impex SRL, responsabil cu execuţia unei lucrări la instalaţia subterană de gaze, care nu era semnalizată corespunzător la nivelul străzii.„În seara de 20 octombrie 2015, agentul de poliţie Gigină Bogdan-Cosmin, în vârstă de 28 de ani, a fost implicat într-un accident de circulaţie pe o stradă din municipiul Bucureşti, în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral şi facial cu fractură craniană, leziuni care au cauzat decesul. La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Oprea Gabriel, care preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa”, susţine DNA.Motociclistul deschidea coloana oficială şi trebuia să ajungă în intersecţii înainte de restul coloanei, să se asigure că traficul este oprit, după care, în momentul apropierii restului coloanei, să se deplaseze cu viteză sporită către următoarea intersecţie pentru a repeta acest proces. După ce coloana a ajuns în intersecţia străzii Ştirbei Vodă cu Calea Plevnei, poliţistul Gigină a accelerat către următoarea intersecţie, cea cu Splaiul Independenţei, unde a intrat cu motocicleta într-o groapă din carosabil, săpată de muncitorii firmei General MPM Impex SRL.Conform DNA, accidentul rutier care a determinat decesul poliţistului Gigină s-a produs ca urmare a nerespectării de către Gabriel Oprea, Petre Mazilu şi General MPM Impex SRL a dispoziţiilor legale şi a măsurilor de prevedere pentru exercitarea unor activităţi – activitatea de însoţire a ministrului de către poliţişti rutieri în cazul lui Oprea, respectiv activitatea de realizare a unor lucrări în carosabil în cazul firmei şi administratorului acesteia.N-AVEM NICIUN DUBIU!Pana la urma se va stabili ca Putin e de vina!

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!