home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
13.03.2023
FAPTUL DIVERS

AMERICA E IUBITOARE DE PACE!

Preşedintele american Joe Biden a cerut Congresului pentru 2024 cel mai mare buget de apărare pe timp de pace, 886 miliarde de dolari, care include o majorare cu 5,2% a plăţii militarilor şi cel mai mare buget de până acum pentru cercetare şi dezvoltare, dar şi fonduri suplimentare pentru muniţii, a căror necesitate a fost evidenţiată de războiul din Ucraina, relatează Agerpres.Cererea lui Biden prevede 842 miliarde de dolari pentru Pentagon şi 44 miliarde pentru programe legate de apărare ale FBI, Departamentului Energiei şi altor agenţii.Bugetul total propus pentru 2024 îl depăşeşte cu 28 miliarde pe cel de 858 miliarde din anul precedent.Congresul a semnalat, aşa cum o face adesea, că va suplimenta cheltuielile militare peste cele solicitate de Biden pe parcursul procesului de aprobare, întins pe mai multe luni, pe care această cerere l-a declanşat.Atât Congresul, cât şi administraţia au în atenţie un posibil război prelungit în Ucraina şi potenţiale conflicte viitoare cu Rusia şi China.Acest buget va fi primul prin care se vor achiziţiona rachete şi alte muniţii prin contracte multianuale, o procedură folosită de obicei pentru avioane şi nave. Pentagonul semnalează astfel o cerere de durată către producători de top de muniţii precum Raytheon Technologies Corp, Lockheed Martin Corp şi Aerojet Rocketdyne Holdings Inc.Războiul din Ucraina a arătat armatei SUA că are nevoie de rezerve mai mari de anumite tipuri de muniţii, ceea ce explică contractele multianuale care ar putea fi folosite şi într-un potenţial conflict militar cu China.Bugetul impulsionează achiziţiile de rachete sofisticate precum JASSM-ER (Joint Air-to-Surface Standoff Missile-Extended Range) şi AMRAAM (Advanced Medium Range Air-to-Air Missile). Acestea ‘sunt pentru strategia mai largă (…). Nu sunt muniţii’ precum cele folosite în Ucraina, a explicat un înalt oficial din domeniul apărării.Până acum, banii pentru muniţiile trimise Ucrainei, inclusiv Javelin şi GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System), au fost asiguraţi cu 35,7 miliarde de dolari din fonduri suplimentare aprobate în 2022. Ajutorul Pentagonului pentru Ucraina în buget este acelaşi ca şi anul precedent. Dacă vor fi necesare finanţări suplimentare pentru Ucraina, poate fi înaintată o cerere adiţională, a afirmat oficialul menţionat.Cum zicea si latinul:si vis pacem, para bellum!Mai pe romaneste:pacea se negociaza cu cutitele pe masa!

GRAUL CRESCUT SUB BOMBE E MAI IEFTIN!

Producătorii de cereale bulgari au organizat luni proteste şi au cerut oprirea importurilor de grâu din Ucraina, relatează Agerpres conform DPA.Protestatarii care au participat la manifestaţii în trei regiuni bulgare au afirmat pentru postul de radio public BNT că grâul produs în Bulgaria nu poate concura pe piaţa internă a acestei ţări cu cel importat din Ucraina, care este cu circa 30% mai ieftin.Pentru a susţine economia ucraineană în contextul războiului cu Rusia, Uniunea Europeană a suspendat anul trecut taxele vamale şi celelalte măsuri comerciale aplicabile importurilor din Ucraina.„Piaţa (grâului) s-a prăbuşit, depozitele sunt pline”, a avertizat coordonatorul protestelor agricultorilor din Bulgaria, Dimitar Dimoitrov, adăugând că probleme similare sunt generate de importul de seminţe de floarea soarelui ieftine din Ucraina.În cursul protestelor, fermierii au blocat cu tractoare şi combine o şosea care este o cale importantă pentru transportul mărfurilor între oraşul Ruse şi interiorul Bulgariei.Aceste proteste din nordul Bulgariei sunt aşteptate să continue pe termen nelimitat. Producătorii de cereale din regiunea estică Burgas au anunţat că sunt pregătiţi să se alăture protestelor.În Polonia, grupuri de agricultori au blocat la începutul lunii februarie circulaţia camioanelor la mai multe puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, pentru a protesta faţă de intrarea în ţară a cerealelor ucrainene de „slabă calitate” şi care le provoacă pierderi din cauza prăbuşirii preţurilor.Comisia Europeană a propus la sfârşitul lunii februarie prelungirea cu un an a suspendării taxelor la import, a contingentelor şi a măsurilor de apărare comercială (cunoscute sub denumirea de „măsuri comerciale autonome”) aplicabile exporturilor ucrainene către Uniunea Europeană.Nu conteaza falimentarea agricultorilor europeni! Zelenski sa fie fericit!

UN OSCAR PENTRU ZELENSKI?

Ministrul ucrainean de externe, Dmitri Kuleba, a calificat drept un „exemplu de ipocrizie” faptul că preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, nu a fost invitat să ia cuvântul la ceremonia de decernare a premiilor Oscar, transmite EFE, citată de Agerpres.ro.”Cred că, dacă ‘All Quiet on the Western Front’ câştigă un Oscar pentru cel mai bun film străin în timp ce preşedintele Zelenski, care luptă, care conduce ţara, care duce cel mai mare război de după cel de-al Doilea Război Mondial în Europa, nu are voie să vorbească la Oscaruri, nu se poate găsi un exemplu mai bun de ipocrizie a managerilor şi producătorilor de top din industria cinematografică”, a declarat ministrul ucrainean pentru ziarul german de duminică ‘Bild am Sonntag’.„Cuvântul ridicol nu este suficient pentru a descrie această ipocrizie”, a mai spus Kuleba, care a precizat că nu pune la îndoială calitatea filmului.”Spun doar, oameni buni, dacă sunteţi pe cale să premiaţi un film despre război şi nu vă gândiţi, atunci când beţi şampanie şi purtaţi rochii frumoase şi diamante, că altcineva vrea să audă o poveste reală despre războiul care se întâmplă aici şi acum, atunci este ceva în neregulă cu voi”, a justificat Kuleba.Este pentru a doua oară când Academia Oscarurilor refuză să-i permită lui Zelenski să ţină un discurs la ceremonia de decernare a premiilor, ceea ce provoacă agitaţie, discuţii şi speculaţii cu privire la motivul refuzului, notează ziarul.Propunem ca toate premiile Oscar sa-i fie decernate eroului Zelenski pentru abnegatia cu care executa ordinele lui Biden fara sa-i pese ca transforma Ucraina intr-un imens cimitir!

ELEVII SUNT DISTRUSI! ADIO PACANELE!

Inițiativa USR „Fără păcănele lângă școli” a fost adoptată luni în Senat, în calitate de primă cameră sesizată. Decizia a fost luată cu 97 de voturi „pentru” și unul „împotrivă”.Senatul a adoptat, luni, în calitate de primă cameră sesizată, inițiativa USR „Fără păcănele lângă școli”. Decizia a fost luată 97 de voturi „pentru” și unul „împotrivă”.„Este o temă despre care foarte mulți vorbesc în spațiul public, dar puțini se străduiesc să și pună și în scris idei care să fie foarte bune pentru generația tinerilor dependenți într-o anumită măsură de aceste jocuri de noroc, o dependență cauzată de necunoaștere, de publicitatea agresivă de pe TV și din online, o dependență generată de proximitatea acestor păcănele și jocuri de noroc de școli, locuri de joacă. Acesta este motivul pentru care astăzi (luni – n.r.) în comisia juridică s-a discutat foarte serios despre acest proiect și mă bucur că amendamentele PNL, alături de alte amendamente, au fost aprobate și proiectul va fi discutat cu prioritate de plenul Senatului”, spunea Alina Gorghiu.Cea mai importantă modificare, menționează Gorghiu, este faptul că o distanță de 300 de metri pietonali față de instituțiile de învățământ sunt interzise spațiile în care se desfășoară jocuri de noroc.„În al doilea rând, pentru a fi foarte corecți, mă bucur că s-a adoptat un amendament al colegilor de la PSD care prevede că aceste jocuri legate de păcănele să nu mai poată să fie funcționale în baruri. Acest lucru este foarte bun pentru că din păcate, am arătat în spațiul public și am discutat despre acest lucru, din școli, din licee, deși nu au voie, cu rucsac în spate, elevi care au sub 18 ani intră direct în sala de jocuri de noroc, direct la păcănele, pentru că sunt în proximitatea liceelor.E foarte simplu să faci acest lucru când ai tentația sub nas. Trebuie să ne preocupăm ca această legislație să fie din ce în ce mai strictă. Acest lucru va trebui discutat mult mai serios, având toate proiectele privind interzicerea publicității pentru jocurile de noroc, modalitatea în care restricționăm prezența acestor sedii în proximitatea locurilor unde copiii se simt în elementul lor”, a încheiat Gorghiu.Senatorul USR Sebastian Cernic a apreciat raportul de admitere al comisiei parlamentare drept „o victorie a bunului-simț și al responsabilității”.„Nu este vorba doar de câți bani aduce o industrie la buget, este vorba de responsabilitatea pe care o avem, ca politicieni, față de copii și față de tineri”, spunea și senatorul USR Sebastian Cernic.Ok, dar macar casele de toleranta sa ramana in apropierea scolilor!

RARES BOGDAN ISI DA SINGUR CU POSETUTA IN CAP!

Atacandu-l pe Bogdan Aurescu a fost contrcarat dur: Declarația lui Bogdan Aurescu pentru Digi24.ro: „Nu mă intereseaza părerile lui Rareș Bogdan. Probabil are destul de multe neîmpliniri și frustrări personale. Vă aduc aminte cum, în plin război al Rusiei contra Ucrainei, (Rareș Bogdan – n. red.) cerea să blocăm la graniță cerealele ucrainene. Practic, astfel de atacuri, de la asemenea personaje, sunt de fapt o confirmare că eu fac bine ce fac – e exact ca atunci când sunt atacat de Sputnik”.Mai bine-ti bateai un cui in talpa, draga Batistuta!

TRENUL E DE VINA!

Un accident feroviar grav a avut loc luni în zori, în Teleorman, unde un tren de călători a intrat într-un tren de marfă în Gara Roșiori Nord. Ultimele trei vagoane ale trenului de marfă au deraiat și s-au înregistrat, potrivit datelor de până acum, cel puțin 12 răniți. Autoritățile au încercat să ascundă inițial accidentul, subliniind că este o alarmă falsă și că n-a existat nicio tamponare între cele două trenuri. În timp ce compania CFR Infrastructură a confirmat accidentul abia la aproape 8 ore după producerea sa, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu (PSD), era de negăsit și la peste 10 ore după accident.Accidentul s-a produs noaptea, la ora 3.54. Trenul de pasageri, care circula circula pe ruta Arad – Bucureşti Nord, a lovit în spate (la ultimul vagon) trenul de marfă, care era încărcat cu autoturisme Ford de la fabrica din Craiova. Din cauza impactului, ultimele 3 vagoane ale marfarului au sărit de pe șine. Patru dintre pasagerii personalului au necesitat internarea în spital. Alte 8 persoane au fost îngrijite la fața locului.Într-un comunicat dat după ora 12.00, compania CFR Infrastructură îl acuză pe mecanicul trenului de pasageri, care ar fi ignorat culoarea roșie a semaforului. Mai jos, comunicatul.CFR Infrastructură: „Mecanicul trenului IR 1822, care urma să intre în stație la altă linie, a depășit semnalul de intrare în stație, care era deja în poziția OPRIRE (culoarea ROȘIE), și a tamponat ultimul vagon al garniturii de marfă„Compania Națională de Căi Ferate CFR SA vă informează că circulația pe raza stației CF Roșiori Nord se desfășoară în continuare doar pe liniile 1,2 și 3, iar pentru repunerea pe șină a celor două vagoane deraiate și a vagonului răsturnat, din compunerea trenului privat de marfă, personalul feroviar de specialitate al SRCF CRAIOVA va interveni cu o macara de mare tonaj (125 de tone).Menționăm totodată faptul că, din primele verificări și conform informațiilor preliminare transmise de personalul feroviar aflat la fața locului, mecanicul trenului IR 1822, care urma să intre în stație la altă linie, a depășit semnalul de intrare în stație, care era deja în poziția OPRIRE (culoarea ROȘIE), și a tamponat ultimul vagon al garniturii de marfă, aflată în mers pentru garare.Aceste informații sunt deja verificate și analizate de membrii Comisiei de anchetă AGIFER, comisie care va stabili cu exactitate cauzele producerii deraierii trenului privat de marfă.Călătorii din trenul IR 1822 au fost preluați de trenul IRN 79, care a sosit în București Nord la ora 9.36.”Inca un motiv sa vindem si CFR-UL PE NIMIC!

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!