home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
11.04.2023
FAPTUL DIVERS

N-AVEM BANI NICI DE OPINCI, DAR CUMPARAM F-35!

Preşedintele Klaus Iohannis a condus, marţi, şedinţa CSAT, la Palatul Cotroceni. Agenda reuniunii s-a axat, în principal, pe situaţia de securitate din regiunea Mării Negre şi pe implicaţiile pentru România, pe fondul celor mai recente evoluţii, în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, al intervenţiilor externe asupra procesului democratic din Republica Moldova, precum şi în contextul perspectivelor de continuare a sprijinului NATO, al Uniunii Europene şi al comunităţii internaţionale pentru Ucraina, arată comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale. Totodată, membrii Consiliului au aprobat Concepţia de realizare a capabilităţii operaţionale de apărare aeriană cu avioane multirol de generaţia a V-a şi modernizarea Forţelor Aeriene Militare prin cumpărarea unor avioane F-35.E bine ca achizitionam avioane d-astea scumpe! Fiind invizibile, n-o sa le vada nimeni cand pica!

IN ROMANIA EDUCATA PROFESORII SUNT INJUNGHIATI!

La o şcoală de elită din Capitală, o profesoară a fost înjunghiată de un licean de 16 ani. La o zi distanţă, alti elevi din Prahova mimează acte sexuale cu dascălul. Au fost picăturile care au umplut paharul sindicaliştilor din Educaţie care acum cer pedepse drastice în astfel de cazuri. Pe lângă reintroducerea exmatriculării pentru cel mult 5 zile, pe listă mai sunt munca în folosul şcolii sau amendarea părinţilor pentru distrugerile produse de copiii lor. Iohannis poate sa se felicite.Pas cu pas Romania devine educata!

EMBARGOUL E PENTRU FRAIERI!INTERESUL POARTA FESUL!

În timp ce Uniunea Europeană a scăzut la un minim istoric importurile de gaze din Rusia, Ungaria face fix invers. Ministrul de Externe de la Budapesta a mers la Moscova şi a semnat un nou acord cu Gazprom. Înţelegerea va permite maghiarilor, în caz de nevoie, să cumpere cantități de gaze naturale peste nivelul stabilit anul trecut, într-un contract pe termen lung.Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat marţi că gigantul energetic rus Gazprom va menţine opţiunea de a furniza o cantitate suplimentară de gaze Ungariei în acest an, pe lângă livrările convenite în cadrul unui acord pe termen lung, transmite Reuters, citat de news.ro. Premierul Ungariei Viktor Orban a promovat legături bune cu Moscova în ultimul deceniu şi a evitat criticile personale la adresa preşedintelui Vladimir Putin, în ciuda condamnării atacului Rusiei asupra Ucrainei.Tare fraieri maghiarii! In loc sa cumpere gaz de cinci ori mai scump din America, prefera sa-l saboteze pe Biden!

AMERICANII N-AU NEVOIE DE RAZBOI.SE IMPUSCA INTRE EI!

Masacrul dintr-o o bancă din Statele Unite, în urma căruia cinci oameni au fost ucişi, a fost comis de un angajat care tocmai fusese concediat. Individul, în vârstă de 25 de ani, a transmis atacul armat pe Instagram. Președintele Joe Biden cere Congresului să înăsprească accesul la arme de foc al populației, si adauga: „prea mulţi americani plătesc cu viaţa preţul pasivităţii”.  Teroarea s-a instalat la Old National Bank, în centrul oraşului Louisville, la primele ore ale dimineţii. Mai mulţi membri din conducerea băncii, care veniseră mai devreme la o şedinţă, înainte de a începe programul cu publicul, au fost atacaţi. Craig Collins, martor: „Era o puşcă de asalt. Am auzit un click şi doamna de lângă mine s-a întors şi a spus: Ce naiba? Şi apoi pur şi simplu a început să tragă. Eram în spatele sălii de conferinţă. Cine era lângă mine a fost împuşcat, sunt murdar de sânge.” „Daţi-vă de lângă uşă. Este un trăgător în bancă.” Poliţia a ajuns la locul atacului în trei minute. Şi a reuşit să-l neutralizeze rapid pe criminal. A fost însă prea târziu pentru cinci manageri ai băncii, cu vârste între 40 şi 64 de ani, ucişi în atac. Alţi nouă oameni au fost răniţi. Între ei şi un tânăr poliţist.  Desigur, tot Putin e de vina!

EINSTEIN N-A BANUIT CA SPATIUL MIROASE?

Probabil că v-aţi întrebat care este cea mai ciudată senzaţie pe care o simţi în spaţiu. Ei bine, dacă e să-i credem pe astronauţii ajunşi pentru prima dată pe Staţia Spaţială Internaţională, nu-i nici imponderabilitatea, nici senzaţia de pierdut în spaţiu, ci mirosul. Astronauţii de pe naveta Discovery au remarcat, fără excepţie, un miros foarte distinct al spaţiului, odată întorşi din ieşirile pentru reparaţii înapoi în navetă. Mirosul, despre care aceştia spun că e genul de lucruri greu de definit şi imposibil de uitat, ar semăna oarecum cu praful de puşcă sau cu aerul ozonat de la munte.O altă senzaţie ciudată remarcată de astronauţi este propagarea sunetului în spaţiu. Se pare că, atunci când naveta îşi ambalează propulsoarele pentru a-i menţine poziţie pe orbită, în tot spaţiul se propagă un fel de zbârnâit surd, ca o intonare pe nas.Asta ne-a convins sa ramanem pe Pamant!

CIOLACU VREA SA ASTUPE GAURA!

Potrivit surselor Realitatea PLUS, Marcel Ciolacu se află la Guvern, asta în condițiile în care au rămas mai puțin de 24 de ore până când miniștrii din Coaliție trebuie să prezinte aceste măsuri de austeritate, astfel încât să ne încadrăm în deficitul bugetar. Mai exact, trebuie să acopere o gaură la bugetul de stat de 20 de miliarde de lei, potrivit ministrului Finanțelor, Adrian Câciu.Se iau în calcul mai multe posibile măsuri, printre care înghețarea salariilor bugetarilor de la 1 mai, dar și tăieri salariale. Asta  spune cel puțin ministrul Fondurilor Europene, Marce Boloș, care vorbește despre o reorganizare a salariilor din domeniul bugetar. Acestei măsuri i se opune atât premierul Nicolae Ciucă, cât și reprezentanți din PSD. Douazeci de miliarde e un fleac! Daca fiecare ar da 1% din cat a inhatat nemeritat, s-ar strange de zece ori pe-atat!

TEODOSIE:VAI MAMA LOR DE CATOLICI! NICI LUMINA N-AU!

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a reacționat în discuția privind celebrarea Paștelui la aceeași dată de către întreaga creștinătate. „Acolo este Paştele adevărat unde vine Sfânta Lumină. Au catolicii Sfântă Lumină? N-au. Alţii? N-au. Toţi se adună la lumina ortodocşilor şi strigă adevărata lumină a ortodocşilor”, a declarat IPS Teodosie, care a adăugat că îi „compătimește” pe catolici.Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost întrebat, luni, într-o conferinţă de presă, despre propunerea fostului ministru Teodor Baconschi ca ortodocşii să să celebreze Paştele în aceeaşi zi cu catolicii şi protestanţii. „Cred că nu ştie ce spune. Noi respectăm toate cele trei condiţii de la Sinodul I Ecumenic înscrise într-un canon al sărbătoririi Paştelui. Adică să fie după echinocţiul de primăvară, după Paştele evreilor şi după Lună plină. Dacă una din aceste condiţii nu se împlinește, se amână o lună ca să fie toate împlinite. De aceea, perioada la care variază data Paştelui este de 5 săptămâni.  Catolicii, în primul rând, au uneori Paştele înainte de Paştele evreilor. Adevărat este că noi sărbătorim Paştele după calendarul neîndreptat, că aşa a hotărât Sinodul de la 1923 de la Constantinopol, când s-a îndreptat calendarul în partea de răsărit. În partea de apus, a îndreptat calendarul în secolul al XVII-lea”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului, potrivit info-sud-est.ro.De asemenea, Arhiepiscopul Tomisului a spus că Paştele adevărat este „acolo unde vine Sfânta Lumină”, iar „catolicii nu au Sfânta Lumină”.„Au catolicii Sfântă Lumină? N-au. Alţii? N-au. Toţi se adună la lumina ortodocşilor şi strigă adevărata lumină a ortodocşilor. Dar nu îndrăznesc să vină, că e greu la ortodocşi, că sunt posturi mari, aspre, metanii, rânduieli de slujbă mai lungi. Le place să proclame într-un cuvânt. Dar e greu să ţii rânduiala, căci cere jertfă multă. Totul este simbol. Au lumină materială, Lumina care coboară la noi e realitatea, nu-i simbol. În sfârşit, nu vreau să-i judec, că nu-i treaba mea, doar îi compătimesc”, a mai spus IPS Teodosie. Nu e usor sa fii catolic!

LA TREI ROMANI-UN COZONAC!

Cu ocazia sărbătorilor pascale se vor coace 6 milioane de cozonaci, 600.000 de bucăţi vor merge la export. Este o ofertă mai redusă față de perioada sărbătorilor de iarnă, când sunt mai multe zile în care cozonacii se află pe mesele românilor. Aurel Popescu: „Un cozonac de circa 700 de grame poate costa, anul acesta, 15-20 lei bucata, dar preţurile pot ajunge şi la 70-80 lei pe kilogram”. El mai spune că prețurile au fost ajustate în raport cu cheltuielile pentru energie şi materie primă. Șeful Rompan spune că anul acesta, vom găsi cozonacii însiropaţi şi cozonacii cremoşi şi bineînţeles pasca cu brânză, „toate sunt făcute după reţete româneşti”.
În ceea ce priveşte preţul pâinii, preşedintele ROMPAN a subliniat că acesta s-a stabilizat, și crede că va rămâne la acest nivel până la toamnă. Aurel Popescu a declarat pentru Agerpres că nu estimează o ieftinire în contextul unui grâu mai ieftin care vine din Ucraina, deoarece brutarii au lucrat prea mult în pierdere. ROMPAN (Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase) este prima asociaţie constituită în România în 1990 şi cuprinde peste 200 de societăţi din toate domeniile din industrie, cota de piaţă fiind de peste 60% pe morărit, 40% la panificaţie, 70% paste făinoase şi 55% la biscuiţi.Mai trist e ca unii au cate cinci cozonaci si altii nici macar paine!

IN INCHEIERE, CATEVA CURIOZITATI

  1. În Singapore, este ilegal să mănânci guma de mestecat în public.
  2. Când gătesc hrana, ursuleții panda chinezii își folosesc degetele pentru a prinde mâncarea.
  3. În Norvegia, 1 din 5 mașini sunt electrice.
  4. Există o insulă din Japonia numită Ōkunoshima, care este locuită în principal de iepuri sălbatici.
  5. În Antarctica, pinguinii nu au frigider, așa că își pun ouăle pe picioare pentru a le menține calde.
  6. În Germania, este ilegal să te fotografiezi cu un iepure.
  7. În Franța, este ilegal să vinzi o păpușă Barbie fără să adaugi o etichetă care să indice că este „produsul unei siluete nerealiste”.
  8. În Islanda, există un program guvernamental care permite părinților să aleagă numele copiilor lor dintr-o listă oficială de nume aprobate.
  9. În China, în unele regiuni, există o tradiție culinară de a servi mâncare vie – inclusiv broaște, șerpi și șopârle.
  10. În Suedia, există o tradiție de a mânca o prăjitură numită Semla în fiecare zi de marți din perioada postului până la Paște.
  11. În timpul Primului Război Mondial, germanii și britanicii au încetat luptele în ajunul Crăciunului și au jucat fotbal unul împotriva celuilalt în zona neutrală dintre tranșee.
  12. Elefanții au cea mai mare cantitate de mușchi facial dintre toate animalele, permițându-le să facă o varietate de expresii faciale.
  13. În 2014, un șofer din Japonia a fost amendat deoarece a folosit volanul unei mașini cu autopilot în timp ce se juca cu un tamagotchi.
  14. Înainte de inventarea hârtiei igienice, oamenii foloseau diferite obiecte, precum scoici, pietre netede sau chiar bile de zăpadă, pentru a se curăța.
  15. Șoarecii nu pot vomita, ceea ce îi face să fie vulnerabili în fața unor substanțe toxice.
  16. În timpul sezonului de împerechere, masculii de păsări lyrebird își construiesc cuiburi elaborate și își dansează pentru a atrage partenerii.
  17. Oamenii și cimpanzeii au aproximativ 99% din materialul genetic identic.
  18. În anii ’60, CIA a încercat să-l asasineze pe liderul cubanez Fidel Castro cu o ciocolată otrăvită.
  19. Când visezi, corpul tău este paralizat pentru a preveni manifestarea fizică a viselor.
  20. În timpul evoluției lor, dinozaurii au dezvoltat oasele pneumatice, adică oasele umplute cu aer, ceea ce a făcut ca aceștia să fie mai ușori și să poată să meargă mai repede.
  21. Cangurii nu pot să meargă înapoi. Aceștia se deplasează mereu înainte, deoarece coada lor nu le permite să se deplaseze în sens invers.
  22. În fiecare an, japonezii vând mai multe scutece pentru adulți decât pentru copii. Acest lucru se datorează populației îmbătrânite a țării, care are nevoie de îngrijire specială.
  23. În Elveția, este ilegal să speli mașina duminica, deoarece este considerat o activitate prea zgomotoasă.
  24. În Coreea de Sud, există un festival anual al navelor de hârtie, unde oamenii se întrec în construirea unor vase de hârtie și le lansează pe râu.
  25. În Islanda, există o aplicație numită „Íslendinga-App”, care ajută oamenii să-și verifice genealogia pentru a evita să se întâlnească cu rudele apropiate când caută parteneri romantici.
  26. În Franța, este ilegal să numiți un porc Napoleon.
  27. În Rusia, există o insulă numită Insula Nimicului, care nu are niciun teritoriu, dar este administrată de două țări – Rusia și Finlanda.
  28. În Indonezia, oamenii folosesc urangutanii dresați pentru a culege nucile de cocos din copaci.
  29. În Finlanda, este tradițional să se încălzească în saune înainte de a merge la băi în piscină sau într-un lac înghețat.
  30. În China, există un festival numit „Festivalul Qixi”, cunoscut și sub numele de „Valentine’s Day chinezesc”, care se sărbătorește în fiecare an în a șaptea zi a celei de-a șaptea luni a calendarului chinezesc.
o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!