home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
18.04.2023
FAPTUL DIVERS

HOP SI NEA ION, CA SI EL E OM!

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat linia de est a frontului, unde au avut loc lupte grele, a anunțat marți biroul președintelui, la doar câteva ore după ce Kremlinul a susținut că președintele rus Vladimir Putin a descins în regiunile ucrainene parțial ocupate, Herson și Luhansk.Zelenski a vizitat pozițiile armatei ucrainene din Avdiivka, care, împreună cu Bahmut și Mariinka, au reprezentat punctul central al ofensivei rusești timp de câteva luni, unde au întâmpinat o rezistență acerbă din partea forțelor ucrainene, transmite biroul prezidențial de la Kiev.Zelenski s-a întâlnit cu soldații ucraineni, le-a mulțumit pentru serviciul lor și le-a oferit premii militare, a transmis biroul său.Anunțul a venit la doar câteva ore după ce Kremlinul a declarat că președintele Vladimir Putin a vizitat sediul militar rus de la Herson și Luhansk.„Președintele efectuează inspecții la sediul militar și primește informații actualizate la fața locului despre progresul operațiunii militare speciale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, jurnaliștilor, folosind termenul prin care Moscova își justifică invadarea Ucrainei.Consilierul prezidențial ucrainean Mikhailo Podoliak a declarat pe Twitter că Putin se afla în turneu în „teritoriile ocupate și ruinate pentru a se bucura pentru ultima oară de crimele slujitorilor săi”.Kremlinul a difuzat, de asemenea, imagini în care se presupune că Putin primește rapoarte de la comandanții militari din zona Herson controlată de ruși, înainte de a călători cu elicopterul la sediul Gărzii Naționale Ruse din regiunea Luhansk.Oricate vizite ar face pe front cei doi presedinti, realitatea e aceeasi:mor zilnic oameni nevinovati!         Pacat!

MUTU’ VORBESTE CU LULA!

Președintele României, Klaus Iohannis, i-a explicat marți omologului său brazilian, Luiz Inácio Lula da Silva, că „oricât ar încerca Moscova să justifice acțiunile sale, este un stat agresor”, iar Ucraina este victima agresiunii ruse și comunitatea internațională are datoria să sprijine Ucraina pentru a învinge agresiunea rusă.„I-am prezentat domnului președinte viziunea noastră cu privire la situația de securitate de la granița României și la războiul de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Mesajul României, ca stat vecin și cu cea mai lungă frontieră dintre statele Uniunii Europene și ale NATO cu Ucraina, este clar, puternic și trebuie înțeles de partenerii noștri: oricât ar încerca Moscova să își justifice acțiunile, Rusia este un stat agresor, care a încălcat prin forță suveranitatea teritorială a Ucrainei și a încercat să îi anuleze independența, încălcând inclusiv Carta ONU. Ucraina este victima agresiunii ruse.Toate efectele negative ale acestei agresiuni la nivel global sunt consecința directă a acțiunii sale, contrară dreptului internațional. Comunitatea internațională are datoria să sprijine Ucraina pentru a respinge agresiunea și pentru a câștiga acest război de eliberare a țării”, a declarat Klaus Iohannis după întâlnirea cu omologul său brazilian.Asa de patruns a fost presedintele brazilian ca s-a gandit o milionime de secunda sa iasa din BRICS!

SUPORTERII STELISTI AU REVENIT IN PRIMA DIVIZIE

În jurul prânzului, lângă stadionul Ghencea a apărut un conflict între suporterii steliști și cei dinamoviști. Din cele anunțate de jandarmerie, se pare că cei care au provocat au fost susținătorii steliști.Suporterii steliști ar fi provocat un grup de suporteri dinamoviști care doreau să pregătească coregrafia de meci.Jandarmeria a intervenit astfel încât conflictul nu a escaladat. În jur de 10 persoane au fost conduse la secția de poliție în vederea identificării și amendării. Alte incidente nu au fost înregistrate.Ca-n vremurile bune, cand ambele echipe contau!

UITE CA E BUNA SI INTELIGENTA ARTIFICIALA LA CEVA!

Artistul german Boris Eldagsen a stârnit controverse în lumea fotografiei după ce a fost premiat în cadrul competiţiei Sony World Photography Awards pentru o operă generată de inteligenţa artificială (AI), relatează marţi AFP, preluată de Juriul l-a acuzat iniţial pe artist că a avut un comportament „deliberat” înşelător, înainte de a-şi retrage acuzaţiile într-un comunicat de presă ulterior.Eldagsen s-a apărat susţinând că a fost întotdeauna transparent cu privire la natura operei sale, însă a decis marţi să refuze premiul.Eldagsen a recunoscut în interviuri că a dorit să provoace o dezbatere despre locul AI şi a spus săptămâna trecută că „imaginile generate de AI şi fotografiile nu ar trebui să concureze împreună într-un premiu ca acesta”.El a declarat că a aplicat la concurs „ca o maimuţă obraznică”, pentru a vedea dacă aceste competiţii sunt pregătite pentru înscrierea imaginilor AI. „Nu sunt”, a conchis Eldagsen.Mulţi fotografi se tem că inteligenţa artificială le ameninţă meseria, oferind posibilitatea oricărei persoane să genereze imagini uimitoare pornind de la un text descriptiv.Dezvoltarea foarte rapidă a generatoarelor de imagini a dat deja naştere mai multor acţiuni în justiţie, deoarece aceste instrumente sunt „antrenate” de baze de date uriaşe de opere care se găsesc pe internet, deseori protejate de drepturi de autor.Lumea artei şi-a pus această problemă anul trecut, după ce o imagine generată de inteligenţa artificială a câştigat un premiu în statul american Colorado.Oare n-ar fi mai bine sa lasam robotii sa concureze intre ei?

NU CUMPERI GRAU INFESTAT/PE PUTIN L-AI AJUTAT!

Popularii europeni (PPE) şi grupul socialiştilor şi democraţilor (S&D) – cele mai mari două grupuri politice din Parlamentul European – condamnă ţările care blochează transportul cerealelor ucrainene, avertizând că un astfel de demers ar transmite un semnal prost şi ar servi intereselor Kremlinului. Polonia, Ungaria şi Slovacia au anunţat că sistează importurile din Ucraina, măsură denunţată de Kiev şi Bruxelles, care intervine chiar în timp ce este negociată cu Rusia prelungirea acordului pentru transportul grânelor ucrainene pe Marea Neagră, ceea ce i-ar oferi Kremlinului pârghii suplimentare de şantaj.„Nu faceţi nimic care să slăbească Ucraina. Asiguraţi-vă că grânele ucrainene ajung în Africa. Nu luaţi măsuri unilaterale care încalcă legislaţia UE. Acestea sunt mesajele Grupului PPE către guvernele polonez, ungar şi slovac care au anunţat blocarea unilaterală a intrării grânelor ucrainene în Uniunea Europeană” – se arată într-un comunicat al grupului popularilor europeni (PPE), cel mai numeros din Parlamentul European, la care sunt afiliaţi şi eurodeputaţii români din PNL, UDMR şi PMP.Atiunci, haide sa ne falimentam agricultorii nostri, ca sa nu-l ajutam pe Putin!

GALBENII SE AJUTA INTRE EI!

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a transmis dictatorului nord-coreean Kim Jong Un că doreşte să treacă la ”etapa superioară” a cooperării ţărilor lor, scrie marţi presa de stat de la Phenian, relatează AFP. Acest mesaj de susţinere intervine în contextul în care Coreea de Nord şi-a multiplicat, în ultimele luni, testele de armament, condamnate de către Statele Unite şi Japonia, Coreea de Sud şi Occidentul, aliaţii lor.”Prietenia tradiţională” dintre China şi Coreea de Nord ”rezistă de mult timp provocărilor schimbărilor situaţiei internaţionale”, îi transmite Xi Jinping lui Kim Jong Un în acest mesaj, citat de agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA. ”Nu voi înceta să acţionez pentru a trece la etapa superioară a prieteniei şi cooperării între cele două părţi”, adaugă preşedintele chinez.El subliniază că realţaiile internţaionale în lume şi în Asia ”se schimbă în mod serios şi în mod complicat”.KCNA a publicat acest mesaj cu puţin înainte de publicarea unei ”Declaraţii Comune” a miniştrilor de Externe din Grupul Celor Şapte (G7), în care condamnă testele de armament ale Coreei de Nord şi cer ca Phenianul să se abţină de la orice nou test nuclear sau tir de rachetă balistică, ameninţând cu un ”răspuns internaţional rapid, unit şi robust”.China este principalul aliat al Coreei de Nord şi cel mai mare susţinător economic.Chestia asta ar trebui sa-i dea de gandit lui Biden, dar el se gandeste numai cum asa faca bani vanzand armament Ucrainei pretinzand ca vrea pace!

IN INCHEIERE, CATEVA CURIOZITATI

  1. In Islanda, exista o aplicatie numita „Appy Hour” care arata utilizatorilor unde se afla cei mai apropiati ursi polari, astfel incat oamenii sa poata evita aceasta zona.
  2. Intr-o regiune din Bolivia, exista un lac numit Lacul Uyuni, care se transforma intr-un adevarat camp de oglinzi uriase in timpul sezonului uscat.
  3. Unii localnici din Thailanda isi tatueaza gurita de pe posteriorul vacilor pe spatele lor, considerand ca aceasta le aduce noroc si protectie.
  4. In Filipine, oamenii isi aduc mortii acasa si ii tin in casa timp de cateva zile inainte de inmormantare.
  5. Intr-un sat din India, numit Varanasi, exista un loc numit „Ghats”, unde oamenii vin sa se scalde in raul sacru Gange.
  6. In Mexic, exista un oras subteran numit Cueva de los Cristales, unde cristale de pana la 12 metri lungime se formeaza in pestera subterana.
  7. Intr-o insula din Caraibe, exista oameni care traiesc fara curent electric sau apa potabila si isi aduna hrana prin pescuit si vanatoare.
  8. In Olanda, exista un loc numit Giethoorn, cunoscut si sub numele de „Orasul fara drumuri”, unde canalele sunt principala modalitate de transport.
  9. In China, exista un hotel construit in interiorul unei cariere de piatra, numit InterContinental Shanghai Wonderland.
  10. In Germania, exista o traditie numita „Scheibenschießen”, unde oamenii arunca discuri de fier pe un tarc pentru a arunca in jos un rege de lut.
  11. In Japonia, exista un sat numit Nagoro, unde exista de doua ori mai multe papusi decat oameni.
  12. In Rusia, exista un lac numit „Lacul Kaindy”, care are copaci in apa, astfel incat pare ca pluteaza pe suprafata apei.
  13. In Franta, exista un sat numit Domme, unde strazile sunt atat de inguste incat doar oamenii pot merge pe ele.
  14. In Australia, exista un loc numit „Pink Lake”, unde apa lacului este roz datorita unui tip special de alge.
  15. In Africa, exista un animal numit „Aye-aye”, care are degete lungi si subtiri si este capabil sa sparga cojile fructelor pentru a manca miezul.
  16. In Peru, exista un loc numit „Liniile din Nazca”, unde se gasesc desene uriase de peisaje si animale desenate pe sol, care pot fi vazute doar din avion.In Norvegia, exista un hotel construit in interiorul unui ghetar, numit „Ice Hotel”.
  1. In China, exista o cascada numita „Cascada Huangguoshu”, care are o inaltime de 77.8 metri si o latime de 101 metri.
  2. In Islanda, exista o grota subacvatica numita „Grota Albastra”, care are apa cristalina si stalactite si stalagmite impresionante.
  3. In India, exista un templu numit „Templul Sobolanilor”, unde sobolanii sunt venerati si se pot vedea peste tot in interiorul templului.
  4. In Scotia, exista o traditie numita „Up Helly Aa”, unde oamenii se imbraca in costume vikingi si arunca foc in toate directiile.
  5. In Brazilia, exista un lac numit „Lacul Verde”, unde apa are o culoare verde intensa datorita algei din apa.
  6. In Noua Zeelanda, exista o pestera numita „Waitomo”, unde mii de licurici lumineaza intunericul din pestera, creand un peisaj magic.
  7. In Argentina, exista un loc numit „Glacier Perito Moreno”, unde un ghetar de 250 de metri inaltime se desprinde regulat, creand un sunet puternic si un spectacol impresionant.
  8. In Spania, exista o traditie numita „La Tomatina”, unde oamenii se arunca cu rosii la un festival anual.
  9. In Egipt, exista o piramida numita „Piramida Scarabei”, care are forma de scarabeu si este dedicata zeitei soarelui, Ra.
  10. In Japonia, exista o insula numita „Rabbit Island”, unde pot fi vazuti peste 300 de iepuri care umbla liberi pe insula.
  11. In Australia, exista un loc numit „The Pinnacles”, unde exista formatiuni de roca calcaroasa inalte de pana la 3 metri.
  12. In Peru, exista un loc numit „Valle Sagrado”, unde pot fi vazute ruinele unor fortarete si temple incase vechi de peste 500 de ani.
  13. In Islanda, exista un loc numit „Cascadele Gullfoss”, unde apa cascazada formeaza un arc impresionant, cu o inaltime de peste 30 de metri.
  14. Oamenii sunt singurele animale care pot simti rusinea, ceea ce inseamna ca ai putea fi in preajma unui elefant care face baie in noroi si nu se simte deloc rusinat.
  15. Veveritele pot sfasia cartofi prajiti cu degetelele lor mici si agere.
  16. Daca mananci prea multa ciocolata, poti deveni dependent de ea. Aceasta depenenta este numita „chocoholism”.
  17. In Australia, exista o pasare numita „Kookaburra”, care isi ia energia din rasete. Oamenii le spun „pasari rasatoare”.
  18. Cainele Saint Bernard este faimos pentru faptul ca ajuta la cautarea de supravietuitori in avalanse, dar au fost si antrenati pentru a transporta butoaie cu cognac la oamenii cazuti la pamant.
  19. Porcii nu transpira, astfel incat trebuie sa se miste in apa sau noroi pentru a-si regla temperatura corpului.
  20. In Marea Britanie, este ilegal sa porti armura in Camera Comunelor.
  21. Un grup de flamingo se numeste o „regimentație”, dar se poate numi si o „flamboian”.
  22. In 2013, doua pisici au fost angajate oficial la o biblioteca din Statele Unite pentru a ajuta la mentinerea calitatii cartilor prin vanatoarea rozatoarelor.
  23. Pe insula japoneza Okunoshima, exista o colonie de iepuri salbatici care au invadat insula si acum sunt atragatori turistici.
  24. Cercetatorii au descoperit ca tigrii prefera parfumurile musculare puternice, cum ar fi Chanel No. 5.
  25. Renumitul inventator Thomas Edison a adormit numai patru ore pe noapte.
  26. In 1997, un barbat a intentat un proces impotriva lui Dumnezeu in statul Nebraska, invocand ca acesta a cauzat daune si suferinte omenești.
  27. Nu exista maimute native in Australia sau Antarctica.
  28. Sa ai o grija excesiva fata de imaginea ta este numita „fear of missing out” (FOMO).
o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!