home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
27.04.2023
FAPTUL DIVERS

UCRAINA-PAMANT RUSESC!

Moscova este in continuare acuzata ca incearca sa distruga identitatea ucraineana prin repopularea teritoriilor pe care le ocupa cu cetateni rusi, scrie Newsweek.Oficialii britanici din domeniul apararii au declarat saptamana aceasta ca trupele rusesti ii forteaza pe locuitorii din zonele ocupate sa accepte pasapoarte ale Federatiei Ruse.Ministerul britanic al Apararii a declarat ca autoritatile Moscovei din zonele ocupate ale Ucrainei, inclusiv din Herson, ii constrang pe localnici sa accepte pasapoarte rusesti pana in iunie sau vor fi deportati si li se vor confisca bunurile. Acest lucru facea parte dintr-un proces de „rusificare” pe care l-a folosit in regiunile estice Donetk si Luhansk inainte de inceperea invaziei Ucrainei, a adaugat ministerul.Acest lucru vine pe fondul unei contraofensive ucrainene asteptate si a unor rapoarte recente potrivit carora trupele Kievului au trecut raul Nipru in regiunea Herson.Potrivit ISW, declaratiile facute de oficiali rusi si de voci proeminente din spatiul informational rusesc, inclusiv de catre seful Wagner Group, Evgheni Prigojin, arata o „anxietate omniprezenta” cu privire la urmatoarea miscare a Ucrainei.Un blogger militar rus a anuntat deja ca contraofensiva Kievului ar putea fi programata pentru a strica sarbatorirea Zilei Victoriei pe 9 mai, care marcheaza sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.”Usor, usor actuala popultie a Ucrainei se muta, de buna voie, desigur, in Siberia!

CIUCA:PREA MULTE ALEGERI! SA RENUNTAM LA TOATE!

Premierul Nicolae Ciuca a afirmat, joi, in judetul Gorj, ca sunt discutii in coalitie pentru a comasa unele alegeri, punctand ca peste 80% dintre cetateni isi doresc ”sa nu mai avem un numar atat de mare de alegeri”. „Sunt discutii pe care le-am generat si noi, si Partidul Social Democrat, in urma sondajelor pe care le-am solicitat si din care rezulta foarte clar, si nu este greu de inteles pentru nimeni, ca patru-cinci runde de alegeri ne vor ocupa cel putin sase-sapte luni de zile. Dintr-un an nu ne putem permite sa pierdem atat de mult timp. Ca atare, o gandire rationala fata de modul in care reusim sa comasam unele dintre alegeri, nu stim care deocamdata, si sa le ducem intr-un interval de timp care sa nu ne afecteze activitatea executiva, va fi o decizie foarte buna. Asta isi doresc si cetatenii. Cetatenii, in proportie covarsitoare, peste 80%, isi doresc sa nu mai avem un numar atat de mare de alegeri”, a spus Ciuca, intr-o conferinta de presa, citat de Agerpres.Decat multe alegeri si proaste, mai bine niciuna, dar buna!

NE INDREPTAM AGRESIV/SPRE IMPOZIT PROGRESIV!

Premierul Nicolae Ciuca a negat, miercuri, ca ar urma sa fie introdus impozitul progresiv pe toate categoriile de venituri. El a mentionat insa ca fi introdus un impozit de 16% pe salariile de la stat care il depasesc pe cel al presedintelui Romaniei.„Varianta in sine, in momentul de fata, nu exista. Am decis in sedinta de coalitie ca la nivelul Ministerul Finantelor sa se efectueze aceasta analiza si in momentul in care au toate datele agregate si sunt prezentate toate elementele de efecte, consecinte la o astfel de masura, o discutam in coalitie, dupa care o aprobam. Nu se discuta despre impozitul progresiv. Este vorba despre un impozit, care, in acest moment, a fost cat se poate de bine clarificat, in ceea ce priveste depasirea salariilor la stat peste cel al presedintelui. In acest moment, asa cum am discutat, doar la stat”, a spus Ciuca la Palatul Cercului Militar National.Prim-ministrul a precizat ca „a fost discutat procentul de 16%, pentru ca acesta este cel care functioneaza si ca impozitul propriu-zis pe Legea Finantelor”.Revenim la perioada de glorie a PDSR cand cu cat munceai mai mult si castigai mai bine cu atat erai impozitat mai tare!

INTELIGENTA ARTIFICIALA PURICATA DE CATRE PROSTIA NATURALA

O comisie de europarlamentari a ajuns joi la un acord preliminar asupra unui act european privind inteligența artificială, care ar deschide calea către prima reglementare a inteligenței artificiale, scrie Reuters.

„Împotriva dorințelor conservatoare pentru mai multă supraveghere și a fanteziilor de stânga de suprareglementare, parlamentul a găsit un compromis solid care ar reglementa AI în mod  proporțional, ar proteja drepturile cetățenilor, precum și ar încuraja inovarea și ar stimula economia”, a declarat Svenja Hahn, deputat în Parlamentul European.Comisia Europeană a propus proiectul de norme în urmă cu aproape doi ani, în încercarea de a proteja cetățenii de pericolele tehnologiei emergente, care a cunoscut un boom al investițiilor și al popularității în rândul consumatorilor în ultimele luni.Înainte ca normele să poată deveni lege, proiectul trebuie să fie elaborat de țările UE și de legislatorii europeni. Conform propunerilor, companiile care produc instrumente de inteligență artificială generativă, cum ar fi ChatGPT, ar trebui să dezvăluie dacă au utilizat în sistemele lor materiale protejate prin drepturi de autor.Dar prostia, prostia cand va fi reglementata prin lege?

AMENDA PENTRU CA I-AU VANDUT TIGARI LUI KIM JONG IL!

British American Tobacco va plăti 635 de milioane de dolari plus dobânzi autorităților americane, după ce o filială a recunoscut că a vândut țigări în Coreea de Nord, încălcând sancțiunile, transmite BBC.Autoritățile americane au precizat că înțelegerea s-a referit la activitatea BAT în Coreea de Nord între 2007 și 2017.Șeful BAT, Jack Bowles, a declarat: „Regretăm profund această abatere”.SUA au impus sancțiuni severe Coreei de Nord din cauza activităților sale nucleare și balistice.Înțelegerea de marți a fost încheiată între BAT și Departamentul de Justiție (DOJ) și Biroul de control al activelor străine al Departamentului Trezoreriei din America.Dar pentru chewingum-ul vandut lui Kim cine plateste?

CU DRONELE BAYRAKTAR/DE DUSMANI N-AVEM HABAR!

Ministerul Apărării Naționale din România a atribuit firmei turcești de apărare Baykar un contract de 321 de milioane de dolari, fără TVA, pentru achiziționarea de aeronave fără pilot TB2.Anunțul de atribuire a contractului pentru cumpărarea celor 18 drone produse a fost publicat marți pe portalul dedicat achizițiilor publice europene.Ministerul român al Apărării (MApN) și-a anunțat intenția de a achiziționa aeronavele fără pilot în luna august a anului trecut, iar Parlamentul României a aprobat achiziția în luna octombrie.Mai exact, contractul presupune achiziția a trei sisteme UAS Bayraktar TB2, fiecare cu câte șase platforme aeriene cu capacități de lovire a țintelor, tranzacție care va include și suportul logistic sau echipamentele de antrenament.Dronele urmează să fie livrate la Timișoara, unde Forțele Aeriene Române operează Baza Aeriană 93.Deacum, poate sa vina linistit cel de-al treilea razboi mondial! Suntem pregatiti!

CINE II JUDECA PE JUDECATORI?

În condițiile unei găuri în buget de 20 miliarde de lei, judecătorii de la instanța supremă, CSM și procurorii ar urma să primească salarii majorate cu 25%, recalculate retroactiv, pe ultimii cinci ani. Ministerul de Finanțe nu a fost informat că bugetul ar urma să acopere și această majorare.Deși sunt cei mai bine plătiți bugetari, magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiției (ÎCCJ), procurorii Parchetului General (PG) precum și angajații Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și-au decis majorarea salariilor.Majorările cu 25% ale salariilor se vor face retroactiv, începând cu data de 1 ianuarie 2018, veniturile fiind recalculate pe ultimii cinci ani. La acestea, se vor adăuga dobânda legală penalizatoare și indicele inflației.Din pacate, nici Dumnezeu nu e mai sus decat judecatorii!Nimeni nu-i poate contrazice!

BONUS:

12 DESCOPERIRI CARE AU SCHIMBAT LUMEA!

  1. Roata – inventata in jurul anului 3500 i.Hr., a fost o descoperire fundamentala pentru transportul oamenilor si a marfurilor.
  2. Scrierea – a aparut in jurul anului 3500 i.Hr. in Mesopotamia si a permis oamenilor sa comunice prin cuvinte scrise, precum si sa pastreze si sa transmita informatii.
  3. Imprimanta – inventata de Johannes Gutenberg in secolul al XV-lea, a permis replicarea rapida si precisa a cartilor si a altor documente, imbunatatind astfel schimbul de informatii si educatia.
  4. Telescopul – inventat in 1608 de catre Hans Lippershey, a revoluionat astronomia prin permiterea observarii obiectelor indepartate in detaliu.
  5. Microscopul – inventat de Hans Lippershey in 1590, a permis oamenilor sa vada si sa studieze structurile foarte mici ale lumii, cum ar fi celulele.
  6. Vehiculul cu motor – inventat in secolul al XIX-lea, a transformat transportul oamenilor si al marfurilor prin posibilitatea de a parcurge distante mai lungi si mai rapid.
  7. Penicilina – descoperita de Alexander Fleming in 1928, a fost prima antibiotica si a salvat milioane de vieti umane prin combaterea infectiilor bacteriene.
  8. Energie nucleara – dezvoltata in secolul al XX-lea, a oferit o sursa de energie puternica si neepuizabila, dar si a dus la dezvoltarea armelor nucleare.
  9. Telefonul – inventat de Alexander Graham Bell in 1876, a permis oamenilor sa comunice rapid pe distante lungi.
  10. Internetul – dezvoltat in anii ’60 si ’70, a revolutionat schimbul de informatie si comunicarea, transformand lumea intr-un sat global.
  11. Computerele – inventate in anii ’30 si ’40, au permis oamenilor sa proceseze si sa stocheze informatii intr-un mod fara precedent, schimband total lumea business-ului si a tehnologiei.
  12. ADN-ul – descoperit de James Watson si Francis Crick in 1953, a schimbat intelegerea oamenilor asupra geneticii si a deschis calea pentru noi tratamente medicale si terapii genice.
o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!