home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
03.05.2023
FAPTUL DIVERS

ZELENSKI SE FACE CA PLOUA

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat miercuri că ţara sa ar fi responsabilă pentru ceea ce Rusia susţine că a fost o tentativă de asasinat împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, după un aparent atac cu dronă asupra Kremlinului, relatează CNN. „Noi nu îl atacăm pe Putin şi nici Moscova”, a declarat Zelenski în timpul unei conferinţe de presă susţinute la Helsinki.
El a mai spus că Ucraina nu are suficiente arme pentru a-şi permite să le risipească în incidente de acest gen. „Noi luptăm pe teritoriul nostru, ne apărăm satele şi oraşele. Nu avem suficiente arme pentru asta. De aceea nu le folosim nicăieri în altă parte”, a explicat Zelenski. „Noi ne confruntăm cu un deficit, nu putem să risipim”, a punctat Zelenski.”Noi nu l-am atacat pe Putin, îl lăsăm justiţiei”, a adăugat el.Sa-l credem, ca prea minte frumos!

MESSI A DAT-O IN BARA!

Deplasarea lui Lionel Messi în Arabia Saudită, fără să informeze Paris Saint-Germain, nu a picat bine conducătorilor parizieni, astel încât s-a luat decizia de a nu-i prelungi contractul starului din Argentina.Era deja tendinţa din ultimele săptămâni, dar anturajul argentinianului a continuat să insiste că dorinţa de a prelungi contractul a venit de la cele mai înalte niveluri ale clubului, notează sursa citată.Vai, vai! Un fotbalist atat de bun sa-si dea cu stangul in dreptul?

PREA CALD PENTRU INCORONARE

Ziua încoronării lui Charles al III-lea va fi cea mai caldă din istorie. Temperaturile din Londra vor atinge 20 de grade Celsius, în timpul unor episoade de vreme însorită prin mijlocul norilor răspândiți, potrivit Met Office, serviciul meteorologic național al Regatului Unit, scrie Daily Mail.Potrivit analizei Met Office privind încoronările, începând cu cea a lui Edward al VII-lea din 1902, cea mai caldă înregistrată până acum a fost cea a lui George al V-lea, pe 22 iunie 1911, când temperaturile au atins 17 grade Celsius. La încoronarea reginei Elisabeta a II-a, pe 2 iunie 1953, temperatura maximă a fost de doar 11,8 grade.Șeful adjunct al meteorologilor de la Met Office, Steven Keates, a declarat: „Sâmbătă vom vedea ploi care se vor dezvolta de la sfârșitul dimineții în unele zone din centrul, estul și nordul țării, dar și câteva reprize însorite pe parcursul zilei”. „Ploi mai puternice sunt așteptate să se deplaseze în sud-vestul Regatului Unit și ploi puternice sunt probabile pentru unele părți ale Irlandei de Nord”.Ai rabdare sa vina frigul, draga Charles!

SOSOACA ANTIGLOBALISTA A CAZUT SI SI-A RUPT BATISTA!

Senatoarea Diana Sosoaca a tinut sa anunte ca va participa, joi, 4 mai, la o receptie la Ambasada Rusiei organizata de ambasadorul Valeri Kuzmin.Receptia este data cu ocazia aniversarii a 78 de ani de la victoria Aliatilor impotriva puterilor Axei in cel de-Al Doilea Razboi Mondial.„In spiritul dialogului si al deschiderii care o caracterizeaza, doamna senator a decis sa dea curs invitatiei de a participa la acest eveniment emblematic pentru istoria tarilor noastre.

Participarea la un astfel de eveniment, desi blamata de sustinatorii izolarii Rusiei, este un bun prilej de reluare a dialogului pe o serie de teme sensibile ramase nesolutionate si care constituie in continuare sursa neincrederii dintre poporul roman si cel rus.O Romanie puternica este o Romanie capabila de dialog si de deschidere, de negociere si de afirmare, dincolo de limitarile impuse de centrele de putere globaliste, ale caror interese nu coincid cu cele ale poporului roman sau rus”, a sustinut Sosoaca intr-un comunicat de presa.Discursul conspirationist legat de „globalisti” este promovat si la Romania TV in aproape fiecare seara.Asa, Sosoaca, nu te lasa! Da cu ei de pamant!

DATI COPIILOR DULCIURI, NU ARME!

Cel puțin opt persoane au fost ucise într-un schimb de focuri de armă într-o școală din districtul Vračar din Belgrad în dimineața zilei de 3 mai, citând publicația locală.„Cel puțin opt persoane care se aflau pe coridorul școlii au fost ucise. Printre răniți se află și persoane ale căror vieți sunt încă în pericol”, scrie publicația. Potrivit canalului Telegram Mash, șapte copii și un agent de securitate au fost uciși. Un băiat în vârstă de 14 ani a fost reținut sub suspiciunea incidentului.Potrivit sursei, el ar fi putut trage cu arma tatălui său. În plus, există informații potrivit cărora școlarul s-ar fi aflat sub influența drogurilor. Cu toate acestea, potrivit presei locale, băiatul este un „elev model, fiul unor profesioniști din domeniul medical”. Anterior, s-a raportat că un adolescent din Novosibirsk a adus o armă la școală și a împușcat un coleg de clasă. Incidentul a avut loc în pauza dintre ore, când școlarul își etala arma.Milan Nedeljkovic, primarul districtului central Vracar, unde se află școala, a declarat că medicii se luptă pentru a salva viața profesorului.„L-am văzut pe agentul de securitate întins sub masă. Am văzut două fete pătate cu sânge pe cămăși. Ei spun că el (trăgătorul) era liniștit și un elev bun. S-a alăturat recent clasei lor”, a adăugat Milosevic, care s-a grăbit să ajungă la școală după împușcături.Împușcăturile în masă sunt relativ rare în Serbia, care are legi foarte stricte privind armele de foc. Dar Balcanii de Vest sunt inundate de sute de mii de arme ilegale în urma războaielor și tulburărilor din anii 1990.Nu e departe ziua cand astfel de tragedii se vor intmpla la gradinite sau chiar crese!

IN INCHEIERE, CATEVA CURIOZITATI

  1. În fiecare an, științificii descoperă mai multe specii noi de animale decât cele descoperite de Columbus în timpul călătoriilor sale.
  2. În timpul vieții lor, unele balene albastre pot ajunge la o lungime de până la 30 de metri și la o greutate de aproximativ 200 de tone.
  3. Există o specie de moluscă numită octopus dumbo, care își poartă numele după elefantul animat de la Disney, datorită urechilor sale mari.
  4. După ce o albină își înțeapă victimă, înțepătura se rupe de corpul albinei, astfel încât aceasta își pierde viața.
  5. În timpul vieții lor, șerpii își schimbă pielea de mai multe ori pe an pentru a crește și pentru a elimina paraziții.
  6. Natura a creat un organism unic numit tardigrad, care poate supraviețui temperaturilor extreme, radiațiilor, uscăciunii și presiunilor înalte.
  7. Înainte de a fi un fel de mâncare popular, cartofii au fost considerați periculoși și nu potriviți pentru consumul uman, deoarece au aparținut familiei Solanaceae, care include și plante toxice.
  8. Există un pește numit peștele electric care poate produce un curent electric suficient de puternic pentru a paraliza prada și a se apăra de prădători.
  9. În timpul vieții lor, crocodilii pot ajunge la o viteză de până la 30 km/h pe uscat și pot sări la o înălțime de 1,5 m.
  10. Oamenii și șimpanzeii împărtășesc aproximativ 99% din aceeași secvență ADN.
  11. Vulpile polare își schimbă culoarea blănii lor în funcție de anotimp. În timpul iernii, blana lor devine albă pentru a se camufla în zăpadă, în timp ce vara devine maro pentru a se camufla în vegetația muntoasă.
  12. Există un lac în Australia numit lacul Hillier, care are o culoare roz intens și nu se știe cu exactitate de ce.
  1. Oamenii și cimpanzeii au fost observați să folosească unele unelte în mod similar, inclusiv pietre și bețe pentru a obține alimente.
  2. S-ar putea să crezi că o găină poate zbura doar pe o distanță scurtă, dar cel mai lung zbor al unei găini a fost de 13 secunde și a acoperit o distanță de 301,5 metri.
  3. Cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa din Dubai, are o înălțime de 828 de metri și a fost construită în doar 6 ani.
  4. Există un arbore numit bradul baobab care poate ajunge la o circumferință de până la 47 de metri și poate stoca până la 120.000 de litri de apă în trunchiul său.
  5. Piramidele din Egipt sunt mai vechi decât calendarul gregorian și au fost construite cu până la 2.300 de ani înainte de nașterea lui Isus Cristos.
  6. Într-un an, o furnică poate parcurge o distanță echivalentă cu a traversa de două ori întregul glob pământesc.
  7. În timpul vieții lor, pinguinii își schimbă blana de până la patru ori pe an, în funcție de anotimp și de nevoile lor de înot și căldură.
  8. Una dintre cele mai rare plante din lume, Rafflesia arnoldii, poate crește la dimensiunea unei mingi de fotbal și poate cântări până la 11 kilograme, dar nu are rădăcini, frunze sau tulpină, trăind numai prin intermediul unei ciuperci parazite.

ZECE ASASINATE CARE AU SCHIMBAT ISTORIA

  • Asasinarea lui Iulius Cezar în 44 î.Hr. – Cezar, unul dintre cei mai cunoscuți lideri ai Romei, a fost asasinat de un grup de senatori care se opuneau expansiunii puterii sale, ceea ce a dus la sfârșitul Republicii Romane și la instaurarea Imperiului Roman.
  • Asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand în 1914 – Arhiducele Franz Ferdinand a fost asasinat în Sarajevo de către un naționalist sârb, Gavrilo Princip, evenimentul fiind considerat scânteia care a declanșat Primul Război Mondial.
  • Asasinarea lui Abraham Lincoln în 1865 – Președintele american Abraham Lincoln a fost asasinat de un simpatizant confederat, John Wilkes Booth, la doar câteva zile după încheierea Războiului Civil American.
  • Asasinarea lui Mahatma Gandhi în 1948 – Mahatma Gandhi, liderul indian al mișcării de independență, a fost asasinat de un naționalist extremist hindus care se opunea politicii sale de reconciliere între hinduși și musulmani.
  • Asasinarea lui John F. Kennedy în 1963 – Președintele american John F. Kennedy a fost asasinat în Dallas de către Lee Harvey Oswald, evenimentul fiind unul dintre cele mai controversate din istoria Statelor Unite.
  • Asasinarea lui Martin Luther King Jr. în 1968 – Martin Luther King Jr., liderul american al mișcării pentru drepturile civile ale afro-americanilor, a fost asasinat în Memphis de către James Earl Ray.
  • Asasinarea lui Anwar Sadat în 1981 – Președintele egiptean Anwar Sadat a fost asasinat în timpul unei parade militare de către un grup de militanți islamici care se opuneau acordului de pace pe care îl semnase cu Israelul.
  • Asasinarea lui Indira Gandhi în 1984 – Prim-ministrul indian Indira Gandhi a fost asasinat de doi membri ai propriei sale gărzi de corp, care se opuneau politicii sale de suprimare a militanților sikhiști.
  • Asasinarea lui Yitzhak Rabin în 1995 – Prim-ministrul israelian Yitzhak Rabin a fost asasinat de un extremis de dreapta evreu care se opunea Acordului de la Oslo dintre Israel și Palestina.
  1. Asasinarea lui Benazir Bhutto în 2007 – Fosta prim-ministră a Pakistanului, Benazir Bhutto, a fost asasinată în timpul campaniei electorale de către un extremist islamic care se opunea politicii sale pro-occidentale și de luptă împotriva terorismului.

Aceste asasinate au avut un impact semnificativ asupra istoriei și au schimbat cursul evenimentelor în moduri importante și, uneori, dramatice.

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!