home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
28.05.2023
FAPTUL DIVERS

OCCIDENTUL REDESCOPERA FOCUL!

Occidentul „se joacă cu focul”, a declarat pe 28 mai Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov. Oficialul rus a reacționat astfel la decizia SUA de a permite livrările viitoare de avioane de luptă F-16 către Kiev. La rândul său, ambasadorul Moscovei în Marea Britanie, Andrei Kelin, avertizează că există pericolului escaladării și afirmă Rusia are „resurse enorme” pe care încă nu le-a folosit.Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a numit permisiunea SUA, acordată aliaților, privind livrarea de avioane de luptă F-16 drept o „escaladare inacceptabilă”, transmite AFP.„Se joacă cu focul, fără îndoială”, a spus ministrul de externe, Serghei Lavrov, într-un fragment de interviu publicat pe rețelele de socializare la televiziunea rusă. Serghei Lavrov denunțând o presupusă încercare de „slăbire a Rusiei” de către „Washington, Londra și sateliții lor din UE”.Pe de altă parte, într-un interviu acordat BBC, ambasadorul Moscovei în Marea Britanie, Andrei Kelin, a avertizat că războiul ar putea atinge „noi dimensiuni”.Diplomatul rus spune că durata războiului ține de eforturile de escaladare a conflictului venite din partea NATO, în mod special ale Marii Britanii.„Mai devreme sau mai târziu, desigur, această escaladare poate căpăta o nouă dimensiune de care nu avem nevoie și de care nu ne dorim. Putem face pace mâine”, a spus Andrei Kelin la BBC.Confruntat de reporterul BBC cu dovezi dintr-un raport oficial al Națiunilor Unite privind crimele pe scară largă, tortură, viol și deportarea forțată a copiilor din Ucraina, ambasadorul a răspuns, în linia oficială a Moscovei, că forțele ucrainene sunt cele care au comis crime și împotriva civililor.Bunicii nostri isiavertizau nepotei ca, daca se joaca cu focul, noaptea risca sa faca pipi in pat!

PROFESORII NU VOR PRIME!

Guvernul a anunțat pe 28 mai că executivul va acorda profesorilor și personalului nedidactic prime în valoare totală de peste 700 de milioane de lei. Potrivit reprezentanților executivului, măsura prevăzută într-o ordonanță de urgență ar urma să deblocheze criza din educație până la adoptarea legii salarizării.Purtătărul de cuvnt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a spus că Guvernul a pregătit o ordonanţă de urgenţă care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic.„Este un efort bugetar care depășește suma de 700 de milioane de lei cu resurse europene. Acești bani se vor adăuga la cei 300 de milioane de lei alocate pentru majorarea veniturilor personalului nedidactic, lucru care s-a întâmplat deja. Împreună sunt peste 1 miliard de lei pe care guvernul îi alocă pentru majorarea veniturilor personalului din sistemul educațional”, a spus Dan Cărbunaru.Purtătorul de cuvânt al Guvernului a adăugat că începând de luni, ministrul Muncii, Marius Budăi, începe discuțiile cu sindicatelor, în primul rând cu cele din educație, privind grilele din noua lege a salarizării.
„15 iulie este termenul până când trebuie să fie gata noile grile de salarizare din sistemul public. Până miercuri când va avea loc ședința de guvern, premierul a cerut Ministrului Muncii să aibă acest dialog cu toate sindicatele, cu prioritate pentru cei din Educație”, a mai spus Dan Cărbunaru.Liderii de sindicat susțin că greva generală din educație va continua până executivul va oferi majorări salariale, nu prime. De altfel, oferta făcută profesorilor, de a acordare în două tranșe a unor sume de sprijin pentru profesori, a fost deja respinsă de greviști. Ei au spus că propunerea Guvernului este umilitoare.Copiii sunt in extaz! Cu putin noroc scapa de Bacalaureat!

CONTRAOFENSIVA VA INCEPE VREODATA!

Comandantul forțelor armate ale Ucrainei, generalul Valerii Zalujnîi, a sugerat iminența unei operațiuni majore după ce a postat sâmbătă, pe o rețea de socializare mesajul „a sosit timpul să luăm înapoi ceea ce este al nostru”. Declarația lui Zalujni a fost însoțită de un videoclip motivațional, de o calitate cinematografică, în care sunt prezentați soldați ucraineni înarmați, care se pregătesc de luptă, notează The Guardian.Videoclipul intitulat „E timpul să ne luăm înapoi ceea ce este al nostru” reprezintă o rugăciune pentru eliberarea Ucrainei.Textul care însoțește videoclipul cu soldați ucraineni cu tancuri Western Leopard 2 a fost inspirat de o rugăciune scrisă de Osyp Mashchak acum aproape 100 de ani, notează Anton Gheraşcenko, consilier în cadrul Ministerului ucrainean de Interne, pe o rețea de socializare.Specialistii cred ca nu vor trece mai mult de zece-souazeci de ani pana la declansarea contraofensivei!

NOI CRESTEM ODATA CU NATO!

Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a declarat, vineri, la Timişoara, că după cele trei zile ale vizitei de stat pe care a efectuat-o în România revine la Berlin puternic impresionat de faptul că nu doar Bucureştiul se dezvoltă, ci toate regiunile ţării noastre, între care şi zona Timişoarei, potrivit Agerpres.Şeful statului german a subliniat că în discuţiile pe care le-a avut cu oficialii de la Bucureşti şi-a exprimat opinia că România trebuie să intre cât mai curând în spaţiul Schengen.
„Sunt impresionat că nu doar capitala Bucureşti, ci şi alte regiuni, cum este Timişoara, se dezvoltă, se poate vedea cum progresează ţara şi companiile germane, care au descoperit aceasta de mai mult timp. (…) Despre chestiunea Schengen am vorbit în prima zi a vizitei, la Bucureşti, în discuţia oficială. Nu doar eu ci şi întreaga conducere a Republicii Federale Germania suntem de aceeaşi opinie, că intrarea României în Schengen trebuie să se întâmple cât mai curând”, a afirmat Frank-Walter Steinmeier.
Preşedintele Steinmeier a mai afirmat că relaţiile bilaterale româno-germane trebuie intensificate mai departe, atât politic, cât şi cultural şi militar, în contextul războiului ruso-ucrainean.
„Am avut aici multe convorbiri de siguranţă politică (…). Întregul flanc NATO de Est este întărit, ceea ce mă bucură, ca urmare a eforturilor de consolidare a securităţii, de siguranţă în Europa, împreună cu România”, a punctat Steinmeier.Firesc! Cand esti in vizita la cineva, spui doar ce vrea ala sa auda!

UITE CINE NE PROTEJEAZA!

MADRID, 27 aprilie (Reuters) – O navă a Marinei Spaniole, însărcinată cu actualizarea hărților nautice pentru a asigura o navigație mai sigură, s-a împotmolit joi în apropierea insulei Ibiza din Marea Mediterană, a declarat Marina.Nava Malaspina explora o zonă de bancuri de nisip la vest de insulă și s-a blocat pe una dintre ele. Echipele de salvare au fost trimise pentru a ajuta la eliberarea navei de pe fundul mării, a declarat Marina într-un comunicat.”În urma unei inspecții inițiale… nu se observă daune structurale”, se arată în comunicat. Nu s-au raportat răniți.Probabil s-au ghidat dupa o harta de-a lor!

OMUL DIN CUTIA DE STICLA!

SOFIA, 30 aprilie (Reuters) – Krasse Gueorguiev, un alergător bulgar de ultra-maraton, va trăi într-o cutie de sticlă timp de 15 zile într-un parc din Sofia, pentru a strânge bani în sprijinul tinerilor în lupta împotriva dependențelor.Gueorguiev, un speaker motivațional și ambasador al carității, a participat la aproximativ 30 de ultra-maratoane în întreaga lume, de la Arctica la Cambodgia, precum și o cursă de 217 kilometri în Valea Morții din California.”Vreau să îmi pun la încercare limitele”, a declarat Gueorguiev pentru Reuters. „Vreau să arăt cum se schimbă psihologic o persoană când este închisă într-o cutie.”Fondurile strânse vor fi folosite pentru diverse proiecte care să prevină dependențele în rândul copiilor sub 18 ani, inclusiv drogurile, alcoolul, media digitală și băuturile energizante.Copii se vor droga mai putin, ca sa-i scurteze suferinta!

URSULETI LA AUTOMAT!

SEMBOKU, Japonia, 6 aprilie (Reuters) – Un oraș japonez izolat a început să vândă carne de urs printr-un automat de vânzare, obținându-și aprovizionarea cu urși negri asiatici, specie vulnerabilă, prin prinderea acestora în capcane sau în munți de către vânători.Atacurile de urs devin o problemă tot mai mare în anumite zone rurale din Japonia din cauza lipsei de hrană în păduri, ceea ce determină animalele să caute hrană în zonele locuite.”Ursii pot fi periculoși când vin în oraș, așa că vânătorii montează capcane sau îi împușcă”, a declarat Daishi Sato, care a amplasat automatul de vânzare în fața magazinului său de tăiței „soba” lângă gara din Semboku, la 400 km nord de Tokyo în prefectura Akita.Iepurasii saluta initiativa!

SI O CARACATITA POATE AVEA UN COSMAR!

Observațiile recente realizate la Universitatea Rockefeller din New York arată că un caracatiță ar putea experimenta un coșmar. Costello, un Octopus insularis, a fost filmat de mai multe ori de cercetătorul postdoctoral Eric Angel Ramos în timp ce dormea liniștit și apoi se zbătea brusc cu tentaculele, conform raportului Live Science, indicând o perturbare a somnului. Oamenii de știință au petrecut patru săptămâni filmându-l pe Costello într-un laborator și l-au observat trezindu-se brusc din somn și zbătându-se de patru ori în mod separat. Înregistrările sugerează că acest cefalopod experimenta o tulburare de somn. Datele au fost postate pe platforma bioRxiv, dar nu au fost supuse revizuirii de către alți experți.Comportamentul a fost neobișnuit; totuși, Costello s-ar putea să nu fi avut un coșmar. Ramos a subliniat faptul că, în ciuda tuturor studiilor efectuate asupra caracatițelor și cefalopodelor, „încă există atât de multe lucruri pe care nu le cunoaștem.”În două dintre cele patru cazuri în care s-a zbătut, Costello a eliberat cerneală neagră în bazin, lucru pe care caracatițele obișnuiesc să-l facă în sălbăticie în scopuri defensive atunci când se confruntă cu un prădător.”A fost foarte ciudat, pentru că părea că suferă, părea că ar fi putut avea o suferință, pentru un moment”, a explicat Ramos. „Apoi s-a ridicat ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat și și-a reluat ziua ca de obicei.”Cercetătorii cred că Costello „putea răspunde la o amintire episodică negativă sau putea prezenta o formă de parasomnie”, adică o tulburare de somn. Au remarcat că „deși nu se poate trage nicio concluzie riguroasă din astfel de date, împărtășim datele și analiza noastră cu comunitatea, în speranța că alții vor fi atenți la astfel de evenimente rare.” La fel ca vertebratele, cefalopodele manifestă stări de somn active și inactive. În stările de somn active, caracatițele afișează modele de mimetism și „modulare a ritmurilor bazale, rămânând relativ insensibile la stimuli externi”. Unii cred că aceste stări sunt comparabile cu ceea ce experimentează mamiferele în timpul visării.Un studiu publicat în 2021 în iScience a examinat modelele de somn active și liniștită ale caracatițelor, asemănătoare somnului.Foarte curand vom afla si daca o caracatita poate avea vise erotice!

CURIOZITATI

  1. Omenirea a trimis șase misiuni de aselenizare pe Lună, iar Apollo 11 a fost prima misiune care a dus oameni pe suprafața lunară.
  2. Câinii au aproximativ 1.700 de papile gustative, în timp ce oamenii au aproximativ 9.000.
  3. Cel mai înalt munte de pe Pământ este Everest, cu o altitudine de aproximativ 8.848 de metri.
  4. Pământul este singurul planetă cunoscută în sistemul solar care susține viața.
  5. Steven Spielberg a fost respins de două ori de la Universitatea de Film din California înainte de a deveni un regizor celebru.
  6. Rechinii nu au oase. Scheletul lor este compus în întregime din cartilaj.
  7. Mierea nu se strică. Aceasta poate rămâne comestibilă pentru o perioadă foarte lungă de timp datorită proprietăților sale antibacteriene.
  8. Cel mai înalt turn din lume este Burj Khalifa din Dubai, care măsoară aproximativ 828 de metri înălțime.
  9. Un fulger poate avea o temperatură de până la 30.000 de grade Celsius, de șase ori mai cald decât suprafața Soarelui.
  10. Cămilele au trei pleoape pentru a le proteja de nisipul și vântul din deșert.
  11. Într-un singur strop de apă de mare pot exista mai multe molecule de apă decât sunt stele în galaxia noastră.
  12. O pisică poate să sară de aproximativ șapte ori înălțimea sa.
  13. În lumea subacvatică, cel mai mare organism viu este reciful de corali Great Barrier Reef din Australia.
  14. James Cameron, regizorul filmului „Titanic”, a făcut prima coborâre în solitudinea adâncimilor în 2012, atingând cel mai adânc punct al Oceanului Pacific, Foseta Marianelor.
  15. Pe Pământ există aproximativ 8,7 milioane de specii de organisme, dar se crede că acest număr este mult subestimat.
  16. Un metru cub de pământ din grădina ta poate conține până la 1 miliard de organisme vii.
  17. Cel mai lung râu de pe Pământ este Amazonul, cu o lungime de aproximativ 6.400 de kilometri.
  18. Vulturul este una dintre cele mai puternice păsări de pradă și poate ridica și transporta o greutate de până la patru ori mai mare decât propria sa greutate.
  19. În fiecare secundă, aproximativ 100 de fulgere lovesc suprafața Pământului.
  20. Cel mai rapid animal de pe Pământ este ghepardul, care poate atinge o viteză de până la 100 de kilometri pe oră
  21. Culoarea sângelui nostru este roșie datorită prezenței hemoglobinei, care conține fier.
  22. Cel mai mic os din corpul uman este osul stăpânei (osul scăriței) din urechea medie.
  23. Femelele de șoareci pot rămâne gestante imediat după ce dau naștere, astfel că pot avea o nouă generație la câteva ore după prima naștere.
  24. Liniile de pe palmele noastre sunt unice și nu se repetă la nicio altă persoană.
  25. Creierul uman este cel mai complex organ cunoscut și conține aproximativ 86 de miliarde de neuroni.
  26. Vântul solar poate atinge viteze de peste 1 milion de kilometri pe oră.
  27. Sistemul solar se deplasează prin spațiu cu o viteză de aproximativ 792.000 de kilometri pe oră.
  28. Un fulger tipic are o lungime de aproximativ 5 kilometri.
  29. De la înființarea sa în 1958, NASA a trimis peste 2.000 de sateliți în spațiu.
  30. Viteza luminii este de aproximativ 299.792 de kilometri pe secundă.
  31. Cel mai mare crater de pe Pământ este Craterul Vredefort din Africa de Sud, având un diametru de aproximativ 300 de kilometri.
  32. Elefanții sunt singurele animale terestre care nu pot sări.
  33. Muntele Everest crește în înălțime cu aproximativ 4 milimetri în fiecare an datorită forțelor tectonice.
  34. O molie poate mirosi o femelă de molie aflată la o distanță de până la 11 kilometri.
  35. Orchideele sunt cele mai mari familii de plante cu flori, incluzând peste 25.000 de specii diferite.
  36. Strutul este cel mai mare pasăre de pe Pământ și poate atinge o viteză de până la 70 de kilometri pe oră.
  37. Formicile pot ridica și transporta obiecte de până la 50 de ori mai grele decât propria lor greutate.
  38. Pământul se rotește în jurul axei sale la o viteză de aproximativ 1.600 de kilometri pe oră la ecuator.
  39. Cele mai mari structuri din lume realizate de organisme vii sunt recifele de corali.
  40. Un fulger poate avea o lungime de până la 16 kilometri.
  41. Un ou de strut poate susține greutatea a până la 120 de ouă de pui.
  42. Liniile de pe o amprentă sunt formate înainte de naștere și rămân neschimbate pe tot parcursul vieții.
  43. Coala de hârtie a fost inventată în China în secolul al II-lea î.Hr.
  1. Numele complet al ADN-ului este acid dezoxiribonucleic. O singură lingură de pământ sănătos conține mai multe organisme vii decât numărul total de oameni de pe Pământ.
  2. Cel mai adânc punct al oceanului este Groapa Marianelor, situată în Pacificul de Vest, cu o adâncime de aproximativ 11.034 de metri.
  3. Printre cele mai longevive organisme de pe Pământ se numără copacii sequoia gigant, care pot trăi peste 3.000 de ani.
  4. Luminile Nordului și Luminile Sudului (Aurora Boreală și Aurora Australă) sunt rezultatul interacțiunii dintre particulele încărcate electric ale vântului solar și atmosfera Pământului.
  5. O moleculă de apă este formată din doi atomi de hidrogen și un atom de oxigen, iar formula chimică a apei este H2O.
o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!