home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
12.06.2023
FAPTUL DIVERS

VA TREBUI SA SUPRAVIETUIM FARA CIUCA!

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că, odată cu terminarea grevei din Educaţie, în urma adoptării de către Guvern a mai multor măsuri privind salarizarea din sistemul de învăţământ, a venit momentul să-şi încheie mandatul de prim-ministru, iar după ce va merge la Palatul Cotroceni pentru formalizarea demersului, vor putea începe procedurile pentru efectuarea rotativei guvernamentale.„În urmă cu aproximativ două săptămâni, împreună cu ceilalţi lideri de coaliţie am ieşit în declaraţie comună şi ne-am asumat cu toţii că rotativa nu se produce pe 25 mai, aşa cum era asumat, ci ne continuăm responsabilitatea astfel încât să închidem conflictul de muncă din Educaţie. Pe baza dialogului şi a tot ceea ce a putut să însemne o foarte bună coordonare la nivelul coaliţiei, la nivelul Guvernului, cu ministerele de linie şi cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie, am reuşit să convenim asupra unei forme de act normativ, astfel încât doleanţele dascălilor să poată să fie acoperite şi în felul acesta să redăm încrederea şi respectul faţă de profesorii, faţă de educatorii, faţă de învăţătorii din sistemul de învăţământ românesc”, a declarat Nicolae Ciucă, luni, la Palatul Victoria.Potrivit acestuia, actele normative adoptate asumă măsurile negociate iar sindicatelor le-a transmis să înţeleagă faptul că este nevoie de măsuri care să fie sustenabile, să nu fie populiste şi să reprezinte decizia politică responsabilă, atât în interes public, cât şi în interesul tuturor celor care îşi desfăşoară activitatea în învăţământ.„Ca atare, considerat fiind că acest conflict a fost încheiat şi aşa cum mi-am asumat şi ne-am asumat la nivelul coaliţiei, astăzi a venit momentul în care îmi închei activitatea de prim-ministru al Guvernului României. În felul acesta, în cadrul discuţiilor pe care le-am avut la nivelul coaliţiei odată ce am să merg să îmi depun mandatul la preşedintele României, la nivelul coaliţiei încep procedurile pentru efectuarea rocadei”, a mai declarat Nicolae Ciucă.Sursa Agerpres.Vom supravietui intonand la final cantecul:DRAGI TOVARASI, NU NE-A FOST USOR!

NICI DIPLOMATII NU MAI SUNT CE-AU FOST!

România și-a rechemat ambasadorul din Kenya și și-a cerut scuze după ce acesta i-a comparat pe africani cu maimuțele.Dragoș Țigău a făcut aceste remarci în timpul unei întâlniri la clădirea ONU din capitala kenyană Nairobi, pe 26 aprilie.Tigau a spus că „un grup de africani ni s-a alăturat” când a văzut o maimuță în fața ferestrei.Comportamentul ambasadorului a fost raportat pentru prima dată joi de purtătorul de cuvânt al Ministerului kenyan de Externe, Kamau Macharia.În tweet-ul său, Macharia a scris că a fost „șocat și indignat” de incident și a susținut că au existat încercări de a mușamaliza comportamentul lui Tigau.Vineri, diplomații africani au cerut scuze publice, potrivit ziarului kenyan Standard, insistând că scuzele private nu sunt suficiente.România a anunțat sâmbătă că a fost informată despre incident și că a început „procedurile de rechemare a ambasadorului său”.„Regretăm profund această situație și ne cerem scuze tuturor celor afectați”, a declarat Ministerul român de Externe într-un comunicat.„Orice comportament sau comentarii de natură rasistă sunt total inacceptabile”, a adăugat ministerul, exprimându-și speranța că acest lucru nu va afecta legăturile României cu țările africane.România se angajează în principal cu țările africane prin apartenența sa la Uniunea Europeană, dar are acorduri comerciale bilaterale, în special cu Egiptul.Guvernul kenyan nu a comentat decizia de rechemare a lui Tigau. Presa românească a criticat comportamentul acestuia și spune că nu este prima dată când țara sa este stânjenită de insulte din partea unor diplomați.

În 2014, ambasadorul României în Armenia a fost rechemat după ce a făcut glume antisemite despre șefii evrei și a pus la îndoială moralitatea relațiilor între persoane de același sex.În anul următor, Bucureștiul și-a cerut scuze după ce invitațiile la o recepție la ambasada sa din Paris au inclus din greșeală descrieri deloc măgulitoare ale unor invitați – descriindu-i, printre altele, ca fiind „dezgustători” și „indezirabili”. Va dati seama ce “diplomati” are Romania!?Titulescu se rasuceste in mormant!

ZELENSKI SE BAZEAZA EXAGERAT PE AMERICANI

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susține că dezastrul de la centrala hidroelectrică Kakhovka nu va opri Ucraina şi pe ucraineni. Zelenski a susţinut că faptul că Rusia a distrus intenţionat acumularea de la Kakhovka, ”care este de o importanţă critică, în special pentru asigurarea apei în Crimeea.Iată ce a spus acesta: „Noi tot ne vom elibera pământul. Ei bine, Ucraina va recâştiga tot ce îi aparţine”Sunt indicii că forţele ucrainene efectuează operaţiuni de contraofensivă pe patru sau chiar cinci direcţii de pe front, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.Contraofensivă ucraineană este în desfășurare, inclusiv bloggerii militari ruși observând tehnica militară oferită de Occident în pregătirea acesteia. Între timp, rușii au lansat un atac cu dronă în regiune Odesa, 3 oameni fiind uciși iar 27 sunt răniți. ONU spune că, după inundațiile provocate de spargerea barajului Kahovka pe râul Nipru, criza umanitară din Ucraina este „mult mai gravă”, 700.000 de persoane având nevoie de ajutor esențial pentru supraviețuire. Forțele Moscovei au lansat și un atac cu rachete și drone asupra unui aeroport militar din regiunea Poltava.Bravo, Zelenski! Speranta moare ultima!

TESTAMENTUL LUI FIDEL CASTRO?

Fundatia pentru Drepturile Omului din Cuba a denuntat trimiterea de catre regimul Castro a tinerilor sa lupte pentru Rusia in razboiul din Ucraina, informeaza revista braziliana Crusoe. Hugo Acha, director de cercetare al ONG-ului, a declarat, intr-un videoclip publicat pe Twitter, ca dovezile arata ca „exista personal militar [cubanez] care opereaza in interiorul teritoriilor ocupate din Ucraina”.„Zeci de mii de tineri cubanezi ucisi, raniti, mutilati si disparuti sunt doar o sursa de profit pentru regim”, a spus Acha. „Merita sa schimbam vietile tinerilor pentru profit?”De asemenea, in ultimele luni, Cuba a gazduit zeci de ofiteri rusi.Saptamana trecuta, dictatorul Miguel Diaz-Canel a confirmat sprijinul „neconditionat” pentru Rusia in timpul unui interviu acordat canalului de televiziune de stat rus RT de limba spaniola.„Condamnam si nu acceptam extinderea NATO pana la granitele Rusiei”, a spus cubanezul.Atata timp cat Vladimir Putin plateste pentru tinerii cubanezi, Moscova poate conta pe Havana, conchide revista.Che Guevarra lipseste!

PUTIN POATE CONTA PE FRATELE KIM!

Kim Jong-un a promis că se va „ține de mână” cu Vladimir Putin, într-un mesaj care marcheză o nouă etapă în aprofundarea legăturilor dintre Coreea de Nord și Rusia.
Într-un mesaj transmis lui Putin de ziua națională a Rusiei, conducătorul nord-coreean a promis „sprijinul deplin” al regimului său pentru invadarea Ucrainei de către Moscova, a declarat genția oficială de presă KCNA, preluată de The Guardian.
„Dreptatea va învinge cu siguranță, iar poporul rus va continua să adauge glorie istoriei sale în victorii”, a spus Kim.Phenianul a fost acuzat că furnizează arme Rusiei, timp în care-și dezvoltă propriul arsenal de rachete balistice și arme nucleare, în ciuda anilor de sancțiuni impuse Rusiei de Consiliul de securitate al ONU.Rusia pare să fi apelat la Coreea de Nord și la alte națiuni „necinstite” într-o încercare disperată de a evita sancțiunile și controalele la export pentru a-și asigura armele de care are nevoie pentru a-și continua războiul început în urmă cu 16 luni împotriva Ucrainei.Kim, care l-a întâlnit pe Putin pentru prima dată în 2019 , a cerut „o cooperare strategică mai strânsă” între Phenian și Moscova, adăugând că „se va ține ferm de mână” cu liderul rus în scopul lor comun de a construi „o țară puternică”, scrie KCNA.
Coreea de Nord a stârnit îngrijorare internațională prin încercările sale evidente de a se apropia de Kremlin, dând vina pe SUA și aliații săi pentru războiul din Ucraina.
În martie, SUA a declarat că Moscova trimite o delegație în Coreea de Nord pentru a oferi alimente – pe fondul unor rapoarte privind penuria de alimente – în schimbul armelor, încălcând sancțiunile consiliului de securitate.„Ca parte a acestui acord propus, Rusia va primi peste două duzini de tipuri de arme și muniții de la Phenian”, a declarat la acea vreme purtătorul de cuvânt al consiliului național de securitate al Casei Albe, John Kirby.Putin a răspuns propunerilor lui Kim cerând, la rândul său, legături mai strânse.Într-un schimb de scrisori din august anul trecut, pentru a marca ziua eliberării – când Coreea de Nord și Coreea de Sud au fost eliberate de sub dominația colonială japoneză în 1945 – Putin a spus că Rusia și Coreea de Nord vor „continua să extindă relațiile bilaterale cuprinzătoare și constructive” pentru a consolida securitatea și stabilitatea în peninsula coreeană și nord-estul Asiei.În iulie 2022, Coreea de Nord a recunoscut două „republici populare” separatiste susținute de Rusia din estul Ucrainei ca state independente, oficialii ridicând perspectiva ca muncitorii nord-coreeni să fie trimiși acolo pentru a ajuta în construcții și în alte sectoare.Numai Coreea de Nord și Siria recunosc anexările rusești de teritorii din Ucraina.Ei, Biden, acum sa te vedem pe unde scoti camasa, fara sa-ti deranjezi pampersul!

CITATE CELEBRE!

  1. „Doar două lucruri sunt infinite: universul și prostia umană. Și nu sunt sigur nici în privința universului.” – Albert Einstein
  2. „Un prieten este cineva care îți cunoaște melodia și te poate cânta atunci când ți-ai uitat versurile.” – Dale Carnegie
  3. „Nu-ți măsura viața în numărul de respirații pe care le ai, ci în momentele care îți taie respirația.” – Maya Angelou
  4. „Nu contează cât de greu lovești, ci cât de mult poți fi lovit și totuși să mergi înainte.” – Rocky Balboa (personaj fictiv interpretat de Sylvester Stallone)
  5. „Să fii sau să nu fii, aceasta-i întrebarea.” – William Shakespeare
  6. „Nu am eșuat. Am descoperit 10.000 de moduri care nu funcționează.” – Thomas Edison
  7. „Dacă vrei să fii fericit, fii.” – Leo Tolstoy
  8. „Fie poți să iei parte la viață, fie poți să te așezi pe margine și să critici.” – Lou Holtz
  9. „Dacă vrei să schimbi lumea, începe cu tine însuți.” – Mahatma Gandhi
  10. „Nimic nu este imposibil, cu excepția lucrurilor care sunt.” – Terry Pratchett
  11. „Viața este ceea ce ți se întâmplă în timp ce ești ocupat să faci alte planuri.” – John Lennon
  12. „Cea mai sigură modalitate de a nu reuși este să nu faci nimic.” – Mark Twain
  13. „Ceea ce nu te omoară te face mai puternic.” – Friedrich Nietzsche
  14. „Fericirea nu este ceva pregătit în laboratoare, ci rezultatul acțiunilor tale.” – Dalai Lama
  15. „Eșecul este doar o oportunitate pentru a începe din nou, dar mai inteligent.” – Henry Ford
  16. „Cred că nu există nimic mai grozav pe lume decât să faci ceea ce iubești. Dacă găsești asta, vei avea succes.” – Oprah Winfrey
  17. „Educația este cel mai puternic instrument pe care îl poți folosi pentru a schimba lumea.” – Nelson Mandela
  18. „Nu judecați o carte după copertă.” – George Eliot
  19. „Viața este 10% ceea ce ți se întâmplă și 90% modul în care reacționezi la asta.” – Charles R. Swindoll
  20. „Imaginația este mai importantă decât cunoașterea.” – Albert Einstein

„Dacă vrei să faci lumea un loc mai bun, ia în considerare că prima persoană pe care o poți influența ești tu însuți și lucrează la propria ·  dezvoltare.” – Confucius

  • „Nu judecați oamenii după succesele lor, ci după câte eforturi au depus pentru a le obține.” – Albert Einstein
  • „În mijlocul dificultăților se ascund oportunități.” – Albert Einstein
  • „Nu poți aștepta să îți schimbi viața dacă nu ești dispus să faci și unele schimbări în tine.” – Roy T. Bennett
  • „Succesul nu este cheia fericirii. Fericirea este cheia succesului. Dacă îți place ceea ce faci, vei reuși.” – Albert Schweitzer
  • „Nu există cale spre fericire, fericirea este calea.” – Buddha
  • „Viața este ca o bicicletă, ca să îți păstrezi echilibrul, trebuie să continui să mergi înainte.” – Albert Einstein
  • „Singura modalitate de a face o treabă extraordinară este să iubești ceea ce faci.” – Steve Jobs
  • „Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume.” – Mahatma Gandhi
  1. „Nu ai nevoie de o rețetă magică pentru a fi fericit. Alegi să fii fericit și apoi lucrezi în fiecare zi pentru a trăi în armonie cu tine însuți și cu ceilalți.” – Dalai Lama
  2. „Cea mai mare plăcere în viață este să faci ceea ce oamenii spun că nu poți face.” – Walter Bagehot
  3. „Să fii liber nu înseamnă doar să-ți elimini lanțurile, ci să trăiești într-o manieră care să îi respecte și să îi inspire pe alții să-și elimine lanțurile.” – Nelson Mandela
  4. „Nu judecați oamenii după succesele lor, ci după câte ori s-au ridicat atunci când au căzut.” – Nelson Mandela
  5. „Cea mai mare plăcere în viață este să faci lucruri pe care oamenii spun că nu le poți face.” – Walter Bagehot
  6. „Dacă vrei să realizezi ceva în viață, ai nevoie de viziune, de oameni care să te sprijine și de multă pasiune.” – Nelson Mandela
  7. „În fiecare zi ai ocazia să fii o versiune mai bună a ta.” – Unknown
  8. „Cea mai sigură modalitate de a nu reuși niciodată este să nu încerci niciodată.” – Unknown
  9. „Nu vei ști cât de puternic ești până când a fi puternic va fi singura ta opțiune.” – Bob Marley
  10. „Când o ușă se închide, o alta se deschide. Dar de cele mai multe ori ne uităm atât de mult la ușa închisă, încât nu vedem pe cea deschisă în fața noastră.” – Helen Keller

CURIOZITATI

  • Când albinele se simt amenințate, își avertizează congenerele prin miros, ceea ce le face să atace în grup.
  • Pământul are mai multe de 1,5 milioane de kilometri de conducte de apă subterane.
  • Crocodilii pot ține respirația până la două ore sub apă.
  • Culoarea ochilor unei persoane poate influența nivelul de toleranță la durere.
  • Într-un an, un bambus poate crește până la 30 de metri înălțime.
  • Puii de flamingo sunt albi la naștere și își obțin culoarea roz de la hrana lor.
  • Ostriga poate schimba de sex în timpul vieții.
  • Câinele Husky Siberian este un câine care poate alerga sute de kilometri într-o singură zi și totuși să aibă energie.
  • Cangurii nu pot să meargă înapoi din cauza anatomiei picioarelor lor.
  • O muscă poate zbura cu o viteză de până la 8 km/h.
  • Ceaiul verde și cel negru provin de la aceeași plantă – Camellia sinensis.
  • În timpul somnului, creierul uman poate genera undele cerebrale într-o formă similară cu cele din timpul meditației profunde.
  • Avem mai multe bacterii în gura noastră decât numărul total de oameni care au trăit vreodată pe Pământ.
  • Pinguinii nu au glande sudoripare, așa că își răcesc corpul prin respirație și prin schimb de căldură cu solul.
  • Orchideele sunt printre cele mai diverse plante din lume, cu peste 25.000 de specii cunoscute.
  • Corbul este unul dintre cele mai inteligente animale, fiind capabil să rezolve probleme complexe și să își folosească imaginația.
  • Pământul se deplasează prin spațiu cu o viteză de aproximativ 107.000 km/h.
  • Când morsele dorm, ele își țin capul în apă și dorm cu un singur ochi deschis.
  • În timpul vieții lor, șerpii își pot schimba pielea de mai multe ori pe an.
  • Zebra are dungi pentru a respinge țânțarii, deoarece aceștia au dificultăți în a se orienta pe suprafețe dungi.
  • Unele broaște pot să își schimbe sexul în timpul vieții în funcție de factorii de mediu.
  • Puii de elefant pot să doarmă doar 2 ore pe noapte.
  1. În ciuda numelui, gușterul nu este un șarpe, ci o reptilă care face parte din familia lacertilienilor.
  2. Urechea umană poate distinge între peste 400.000 de sunete diferite.
  3. Pământul este singurul loc cunoscut în univers în care există viață.
  4. Orchideele au cele mai mici semințe din lume, care pot fi câtiva microni în dimensiune.
  5. Un fulger produce căldură de peste cinci ori mai mare decât temperatura suprafeței Soarelui.
  6. Pinguinii își recunosc partenerii prin cântecul specific al fiecărei perechi.
  7. Un gândac poate supraviețui până la două săptămâni fără cap, deoarece majoritatea funcțiilor vitale se află în abdomen.
  8. Planeta Marte are un vulcan, Olympus Mons, care este cel mai înalt vulcan cunoscut din sistemul solar.
o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!