home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
27.06.2023
FAPTUL DIVERS

GATA CU CIRCUL IN PARLAMENT!

Plenul Parlamentului a aprobat marți modificarea propriului regulament, fiind prevăzută sancţionarea senatorilor sau deputaților care fac scandal la şedinţele comune ale celor două camere.Introducerea acestei noi prevederi în regulamentul intern a fost aprobată cu 264 de voturi „pentru”, 36 „împotrivă” şi 61 de abţineri.Astfel, a fost introdusă ca sancțiune diminuarea indemnizaţiei cu până la 50% pentru o perioadă de maximum şase luni în caz de violenţă fizică sau verbală la adresa unui coleg sau alt demnitar.În plus, va fi interzisă transmiterea în direct sau înregistrarea şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului, a şedinţei comune a Birourilor permanente sau a şedinţei comune a comisiilor prin alte mijloace decât cele electronice aflate în dotarea secretariatului general al celor două camere ale Parlamentului, potrivit Agerpres.Va fi permisă filmarea prin mijloacele electronice utilizate de mass-media acreditate de Camera Deputaţilor ori Senat.Prin excepţie, deputaţii sau senatorii vor putea transmite sau înregistra şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului şi şedinţa comună a comisiilor numai în perimetrul din sala de şedinţe alocat grupului parlamentar ai cărui membri sunt sau în cazul celor neafiliaţi în perimetrul alocat acestora.Pacat! Fara circ in Parlament, o sa fie mai trist!

PIEDONE-COMISARUL FARA ZEGHE!

Cristian Popescu Piedone și-a preluat marți mandatul de primar al Sectorului 5 al Capitalei, după eliberarea sa din închisoare pe 21 iunie.El a câștigat alegerile locale în 2020, în timp ce era încă trimis în judecată și aștepta sentința.Venit la Primăria Sectorului 5 pentru a fi repus în funcție printr-un ordin al prefectului capitalei, Piedone a declarat: „Mă apuc de muncă de astăzi”.Piedone, care spune că acum va trebui să se pună la curent cu evenimentele și politicile pe care le-a ratat după absența de un an, a declarat că „ușile noastre sunt deschise pentru toată lumea […] în Primăria Sectorului 5 nu se va mai face politică, decât politica cetățeanului”.El a fost condamnat anul trecut, printr-o decizie definitivă luată de Curtea de Apel București, după aproape 6 ani de judecată, în dosarul incendiului de la clubul Colectiv. Din sentința de patru ani de închisoare, Piedone a executat un an și o lună.În urma recursului în casație, Curtea Supremă a decis achitarea fostului primar de la Sectorul 4.Una calda, una rece/Uite-asa viata ne trece!

PRIGOJIN NU S-A CHINUIT DEGEABA!

Rebeliunea lui Evghenii Prigojin, fondatorul PMC Wagner, va avea un impact pe termen lung asupra politicii rusești. Această opinie a fost exprimată astăzi, 26 iunie, de Igor Petrenko, doctor în științe politice și expert al Centrului analitic „Ucraina Unită”.Potrivit expertului, Prigojin a reușit să facă ceea ce nimeni din opoziția rusă nu a reușit.„El a încercat cu adevărat, să spunem, fortăreața regimului lui Putin, iar această fortăreață s-a dovedit a fi la fel de mincinoasă ca și mitul „celei de-a doua armate a lumii”. În plus, Prigozhin a erodat efectiv monopolul și credibilitatea lui Putin. Iar astăzi putem spune că Putin s-a transformat în sfârșit într-un „Putin colectiv”. Adică, este evident că atât serviciile de securitate, cât și celălalt anturaj, celelalte turnuri ale Kremlinului, în ciuda faptului că și-au exprimat într-un fel loialitatea exact față de Putin, dar își dau seama că dictatorul a fost slăbit. Dacă dictatorul este slăbit, înseamnă că ei își pot spori influența”, a declarat Petrenko.El este convins că este puțin probabil ca Putin să îi ierte lui Prigozhin o asemenea lovitură, faptul că a trebuit să facă concesii, și ar putea încerca să îl elimine pe fondatorul PMC Wagner. Expertul prezice că ceea ce va urma va fi o încercare a președintelui rus de a-și restabili credibilitatea, inclusiv o „vânătoare de vrăjitoare” care ar putea începe.„Dar, de fapt, el are foarte puține instrumente pentru a-și restabili cumva autoritatea. Așa că mi se pare că Prigozhin, și-a făcut treaba, a acționat ca un astfel de fel de berbec”, a declarat Petrenko.El crede că, judecând după modul în care rușii au tăiat PMC Wagner din Rostov, se poate spune că Prigozhin rămâne un erou pentru ei, nu .„Aici putem vorbi despre slăbiciunea lui Putin. Ei bine, ceea ce înseamnă că puterea lui nu este atât de de neclintită cum credeam cu toții anterior”, a spus expertul.De asemenea, Petrenko a atras atenția asupra faptului că oficialii ruși, deși și-au exprimat sprijinul pentru Putin, nu l-au numit pe Prigojin criminal, în timp ce FSB a adoptat o atitudine de așteptare.„Chiar și în rândul forțelor de ordine, care reprezintă coloana vertebrală a regimului lui Putin, nu există o loialitate sută la sută față de Putin. Cred că el înțelege acest lucru și toată lumea înțelege acest lucru, inclusiv anturajul său”, a declarat expertul.El a subliniat că slăbiciunea regimului lui Putin a devenit evidentă atât pentru Occident, cât și pentru partenerii Rusiei, în special pentru țările CSTO.De asemenea, Petrenko nu a exclus ca președintele rus să nu îndeplinească condițiile lui Prigojin pentru a-l demite pe Șoigu din funcția de ministru rus al apărării.Desigur, exista si posibilitatea ca Prigojin sa cada din senin pe o fereastra nici macar deschisa!

PANA CAND NU VA FI RARES BOGDAN PRESEDINTE, PENSIILE SPECIALE NU SE TAIE!

Noua legislație adoptată luni, de Camera Deputaților, nu desființează nici o pensie specială. Mai mult, ea nu face nici o referire la pensiile speciale ale aleșilor locali , deși se estimează că acestea vor avea un impact major, de circa două miliarde de lei pe an.Nu există, oricum, nici un calcul al impactului bugetar al prevederilor din actuala lege. În plus, recent, Parlamentul a votat pensii speciale și pentru magistrații-asistenți de la Curtea Constituțională. Tot ieri, Parlamentul a votat desființarea pensiilor speciale, dar mai mulți lideri PNL au explicat că legea a fost făcută cu intenție astfel încât să pice la CCR. In concluzie, dragi romani, mai aveti de asteptat!

EVENIMENTE CARE NE-AU PUS PE GANDURI!

  • Pandemia COVID-19 izbucnește, provocând o criză globală a sănătății și economiei.
  • Descoperirea primelor vaccinuri eficiente împotriva COVID-19.
  • Incendiile devastatoare din Australia în 2019-2020.
  • Brexit – Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană.
  • Protestele masive împotriva rasismului și brutalității poliției, declanșate de moartea lui George Floyd.
  • Atacurile teroriste din Paris în noiembrie 2015.
  • Acordul de la Paris privind schimbările climatice și eforturile globale de combatere a încălzirii globale.
  • Revoluția în Egipt și demisia președintelui Hosni Mubarak în 2011.
  • Tragedia zborului Malaysia Airlines MH370, care a dispărut în martie 2014 și nu a fost găsit până în prezent.
  • Legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex în mai multe țări din întreaga lume.
  • Atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 asupra Turnurilor Gemene din New York și asupra Pentagonului.
  • Criza refugiaților din Orientul Mijlociu și Europa.
  • Investigarea și acuzațiile de abuz sexual împotriva lui Harvey Weinstein, care au declanșat mișcarea #MeToo.
  • Revoluția tehnologică și impactul său asupra vieții noastre cotidiene.
  • Scandalul Cambridge Analytica și îngrijorările privind confidențialitatea datelor personale.
  • Revolta populară din Hong Kong împotriva intervenției Chinei în autonomia teritorială.
  • Criza umanitară și războiul din Siria.
  • Brexitul a fost amânat de mai multe ori, creând incertitudine și tensiuni politice.
  • Ascensiunea mișcărilor populiste și naționaliste în diferite părți ale lumii.
  • Scandalul dopajului în sport, inclusiv suspendarea echipelor și sportivilor de la competiții internaționale.
  • Atacul cibernetic global al virusului WannaCry în 2017.
  • Protestele masive împotriva guvernului din Venezuela și criza politică și economică în țară.
  • Accidentul nuclear de la Fukushima în 2011 și preocupările continue privind energia nucleară.
  • Protestele climatice conduse de mișcarea Fridays for Future și Greta Thunberg.
  • Moartea lui Nelson Mandela și moștenirea sa ca lider al luptei anti-apartheid din Africa de Sud.
  • Asasinarea lui Osama bin Laden în 2011.
  1. ·  Atacul terorist de la maratonul din Boston în 2013. Criza umanitară din Yemen, considerată cea mai mare criză umanitară din lume în prezent.
  2. Războiul civil din Ucraina și anexarea Crimeei de către Rusia în 2014.
  3. Legalizarea consumului de marijuana în mai multe state din SUA și în alte țări.
  4. Criza financiară din 2008, care a afectat economiile globale și a provocat recesiunea.
  5. Acordul nuclear cu Iranul în 2015 și retragerea SUA din acord în 2018.
  6. Brexitul se concretizează cu ieșirea efectivă a Marii Britanii din Uniunea Europeană.
  7. Erupția vulcanului Eyjafjallajökull din Islanda în 2010, care a paralizat traficul aerian în Europa.
  8. Descoperirea apei pe Marte și explorarea continuă a planetei roșii.
  9. Legalizarea avortului în mai multe țări și dezbaterile privind drepturile reproductive ale femeilor.
  10. Moartea lui Steve Jobs și impactul său asupra industriei tech și a inovației.
  11. Criza de imigranți în Marea Mediterană și tensiunile politice și sociale legate de aceasta.
  12. Acordul istoric de la Paris pentru încetinirea schimbărilor climatice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
  13. Dezvoltarea rapidă a inteligenței artificiale și implicațiile sale asupra societății și forței de muncă.

RECORDURI TRAZNITE

  • Cea mai mare colecție de bețișoare de chibrit – peste 20.000 de bucăți.
  • Cel mai mare număr de învârtiri într-o singură roată de hamster – 1.476 de învârtiri.
  • Cel mai mare număr de pisici deținute de o singură persoană – peste 1.000 de pisici.
  • Cea mai mare colecție de ursuleți de pluș – peste 10.000 de ursuleți.
  • Cel mai mare număr de acrobații cu un balon de săpun spart de o persoană într-un minut – 161 de acrobații.
  • Cel mai lung cârlig nazal – 4,5 centimetri.
  • Cea mai lungă barbă măsurată la un bărbat – 5,33 metri.
  • Cel mai mare număr de covrigi purtați pe o singură persoană – 13.000 de covrigi.
  • Cea mai mare colecție de pantofi – peste 15.000 de perechi de pantofi.
  • Cel mai mare număr de bebeluși născuți într-o singură familie – 69 de copii.
  • Cel mai lung șoricel de pluș – 10,02 metri.
  • Cea mai mare colecție de etichete de bere – peste 30.000 de etichete.
  • Cel mai mare număr de săruturi într-un minut – 258 de săruturi.
  • Cea mai mare cantitate de bere înghițită într-un timp scurt – 2 litri în 1,3 secunde.
  • Cel mai mare număr de tatuaje înfățișând un singur personaj fictiv – peste 200 de tatuaje cu Mickey Mouse.
  • Cel mai mare număr de sărituri peste corzi într-un minut – 240 de sărituri.
  • Cea mai lungă călătorie cu un ou în echilibru pe o lingură – 3,47 kilometri.
  • Cel mai mare număr de pantofi purtați simultan de o singură persoană – 260 de pantofi.
  • Cea mai mare colecție de etichete de ceai – peste 3.000 de etichete.
  • Cel mai mare număr de picturi realizate simultan de un singur artist – 669 de picturi.
  • Cel mai mare număr de tampoane nazale purtate simultan – 208 tampoane.
  • Cea mai mare colecție de clame de păr – peste 10.000 de clame.
  • Cel mai lung bici – 100 de metri.
  1. ·  Cel mai mare număr de cărți poștale trimise de o singură persoană – peste 1 milion de cărți poștale. Cel mai mare număr de baloane de săpun sparte cu o explozie de către o singură persoană – 118 baloane.
  2. Cea mai mare colecție de căciuli de soare – peste 500 de căciuli.
  3. Cel mai mare număr de îmbrățișări primite într-o singură oră – 2.436 de îmbrățișări.
  4. Cea mai lungă pereche de blugi – 9 metri.
  5. Cel mai mare număr de înoturi subacvatice într-un singur bazin – 202 lungimi.
  6. Cea mai mare colecție de pixuri – peste 10.000 de pixuri.
  7. Cel mai mare număr de sărituri peste o coardă de sărit – 11.000 de sărituri într-o oră.
  8. Cea mai mare colecție de dinozauri de jucărie – peste 10.000 de jucării.
  9. Cel mai mare număr de jonglerii cu mingea de golf folosind un cărucior de golf – 150 de jonglerii.
  10. Cea mai mare colecție de stickere – peste 200.000 de stickere.
  11. Cel mai mare număr de pași urcați pe o scară rulantă într-o oră – 12.623 de pași.
  12. Cea mai mare colecție de mărunțișuri din băuturi – peste 10.000 de mărunțișuri.
  13. Cel mai mare număr de culori utilizate într-un desen cu creioane colorate – 600 de culori.
  14. Cea mai mare colecție de lingurițe de cafea – peste 5.000 de lingurițe.

STIATI CA?

  • Femelele furnicilor din specia Atta texana pot cântări de 700 de ori mai mult decât masculii lor.
  • Pinguinii nu au genunchi.
  • Delfinii pot adormi doar pe jumătatea creierului lor, astfel încât să poată fi în alertă și să respire în același timp.
  • Există un sat din Franța numit „Condom”.
  • Elefanții pot recunoaște și distinge limbile umane.
  • Ciorile pot recunoaște fețele oamenilor și le pot ține minte.
  • Ridicarea sprâncenelor este un reflex uman și poate fi observată și la nou-născuți.
  • În Islanda, există o aplicație de dating care îți arată dacă ai aceeași rudenie cu persoana cu care te întâlnești pentru a evita relațiile incestuoase.
  • Lumea este mai tare cu aproximativ un milion de decibeli decât limita de sunet la care urechea umană poate percepe sunetele.
  • Există o specie de broască care poate congela complet în timpul iernii și apoi se dezgheață și revine la viață când temperaturile se încălzesc.
  • Sunt înregistrate mai multe decese anuale ca urmare a lovirii cu coșurile de gunoi decât ca urmare a atacurilor de rechini.
  • Păianjenii pot supraviețui câteva luni fără hrană și apă.
  • Un grup de pisici se numește „clan”.
  • În țara Galles, începând din 1839, este legal să te căsătorești cu o oaie dacă ai permisiunea proprietarului.
  • Un om obișnuit produce suficientă salivă într-o viață pentru a umple două piscine olimpice.
  • Koalasul doarme în medie 20 de ore pe zi.
  • În Japonia, există un festival numit „Hadaka Matsuri” în care bărbații se întrec să prindă un sac cu bani într-un bazin plin cu apă rece și dezbrăcați complet.
  • Orice fel de țesătură este numită „material textil” cu excepția țesăturii de păianjen.
  • Există o specie de melc care poate dormi timp de trei ani.
  • O persoană obișnuită are în medie 50.000 de gânduri pe zi.
  • Numele complet al lui Barbie este Barbara Millicent Roberts.
  • Înainte de inventarea radiografiilor, se folosea o sardonică (șoaptă) pentru a detecta tuberculoza.
  • Picioarele medii ale unui om produc aproximativ 250 ml de transpirație pe zi. · Există o piață în Myanmar numită „Piața Fecalelor de Elefanți” unde se vând diverse produse fabricate din excremente de elefanți, precum hârtie și obiecte decorative.
  • În Suedia, există o competiție anuală numită „Campionatul Mondial de Dans pe Moșie”, în care participanții dansează pe un teren agricol în timp ce mănâncă sandwich-uri.
  • Într-un muzeu din Islanda, există o expoziție dedicată peniilor de animale.
  • În orașul belgian Dinant, există un festival anual numit „Festivalul Saxofonului de Ciocolată”, în care sunt construite sculpturi uriașe de saxofon din ciocolată.
  • În Japonia, există un hotel tematic numit „Hotelul Cățeilor”, unde oaspeții pot petrece timpul înconjurat de peste 100 de câini.
  • La începutul secolului al XX-lea, în SUA a existat o moda numită „Concursul de Bebeluși înghesuiți în cutii”, în care bebelușii erau plasați în cutii pentru a vedea câți se pot înghesui.
  • În Finlanda, există un campionat național de înot în mlaștină, numit „Campionatul Finlandez de Înot în Noroi”.
  • În Olanda, există un festival anual numit „Ziua Națională a Îmbrăcămintei Portocalii”, în care oamenii se îmbracă în totalitate în portocaliu pentru a sărbători cultura și istoria țării.
  • În Insulele Canare, există un festival tradițional numit „La Tomatina”, în care participanții se aruncă cu roșii într-o luptă masivă.
  • În orașul britanic Gloucester, se desfășoară anual o competiție numită „Raliul Cooperului”, în care participanții rulează butoaie goale pe o pantă abruptă.
  • În orașul spaniol Buñol, are loc în fiecare an festivalul „La Tomatina”, în care mii de oameni se luptă cu roșii proaspete.
  • În India, există un festival numit „Festivalul Kambala”, în care oamenii aleargă desculți pe câmpuri de noroi, trăgând după ei perechi de boi.
  • În orașul japonez Nagoro, există o artistă care a creat peste 350 de păpuși în mărime naturală pentru a înlocui populația îmbătrânită a orașului.
  • În Insulele Solomon, există un obicei numit „Land Diving”, în care bărbații se aruncă de pe platforme înalte legați cu liane de picioare, similar bungee jumping-ului. · n orașul japonez Nagoro, există o artistă care a creat peste 350 de păpuși în mărime naturală pentru a înlocui populația îmbătrânită a orașului.
  • În Insulele Solomon, există un obicei numit „Land Diving”, în care bărbații se aruncă de pe platforme înalte legați cu liane de picioare, similar bungee jumping-ului.
  • În Anglia, există un eveniment anual numit „Campionatul Mondial de Luptă cu Perne”, în care participanții se înfruntă în lupte de perne gigantice.
  • În orașul norvegian Geilo, se organizează anual „Campionatul Mondial de Băiatel de Zăpadă”, în care echipe de oameni construiesc sculpturi gigantice din zăpadă.
  • În Japonia, există un muzeu al ramenului, în care vizitatorii pot admira diferite tipuri de ramen și chiar pot închiria o cameră tematică pentru a petrece noaptea.
  • În orașul american Austin, se desfășoară anual „Festivalul Omeletelor uriașe”, în care bucătari pregătesc omelete imense folosind sute de ouă.
  • În Mexic, există un obicei numit „Lupta cu perna a morții”, în care copiii se luptă cu perne în timpul festivalului „Dia de los Muertos”.
  • În Thailanda, există un festival numit „Vegetarian Festival”, în care oamenii se abțin de la consumul de carne și participă la ritualuri extreme precum înfiptul obiectelor ascuțite în corpul lor.
  • În orașul japonez Kawasaki, se organizează un carnaval anual numit „Festivalul Penisurilor”, în care participanții poartă costume cu motive falice într-o paradă veselă.
  • În Suedia, există un eveniment numit „Festivalul Telefoanelor Vechi”, în care oamenii se adună pentru a arunca telefoanele lor vechi într-o piscină.
  • În Nepal, există un festival numit „Bisket Jatra”, în care oamenii se luptă într-un joc periculos în care trag de un căruț în care se află o statuie masivă.
  • În orașul german Bremen, există o tradiție numită „Cursele de cățărat pe stâlpi”, în care oamenii concurează în escaladarea stâlpilor unsuroși pentru a câștiga premii.

DIN INTELEPCIUNEA PROVERBELOR

  • „Daca vrei să mergi repede, mergi singur; dacă vrei să ajungi departe, mergi în grup.” – Proverb african
  • „În timp ce încerci să dai în capul altuia cu o piatră, poți să-ți rupi propriul picior.” – Proverb chinez
  • „Nu amâna pe mâine ceea ce poți face astăzi.” – Proverb american
  • „Cine seamănă vânt, culege furtună.” – Proverb arab
  • „Liniștea este aurul cel mai pur.” – Proverb indian
  • „Binele făcut în taină este cel mai dulce.” – Proverb italian
  • „Cine se scoală de dimineață, departe ajunge.” – Proverb german
  • „Nu poți împiedica gândurile să zboare deasupra capului tău, dar le poți împiedica să-și facă cuib în părul tău.” – Proverb chinez
  • „O singură floare nu face primăvară.” – Proverb spaniol
  • „Cine are ceva de ascuns, nu are niciun loc în care să se ascundă.” – Proverb japonez
  • „Nu lăsa pentru mâine ce poți face astăzi.” – Proverb latin
  • „Ochii care nu se văd se uită.” – Proverb englez
  • „Tăcerea este de aur.” – Proverb arab
  • „Cine nu își cunoaște istoria, este condamnat să o repete.” – Proverb grec
  • „Peștele cel mare mănâncă peștele cel mic.” – Proverb francez
  • „Același vânt suflă pentru toți.” – Proverb rusesc
  • „Nu-i da omului un pește, învață-l să pescuiască.” – Proverb chinez
  • „Nu judeca o carte după copertă.” – Proverb american
  • „Bucuria vine dimineața.” – Proverb egiptean
  • „Cu cât mergi mai departe, cu atât lucrurile par mai mici.” – Proverb japonez
  • „Cine se teme de toți, nu se teme de Dumnezeu.” – Proverb italian
  • „Când înveți, înveți pentru tine; când înveți să înveți, înveți pentru viață.” – Proverb chinez
  • „Adevărul rănește, dar minciuna poate să omoare.” – Proverb rusesc
  • „Cel ce se teme de mărunțiș, nu va vedea niciodată comoara.” – Proverb indian
  • „Nu poți să ai untul și banii de la unt.” – Proverb german
  1. ·  „Tăcerea este cel mai bun răspuns.” – Proverb japonez „Cine se uită în oglindă, își vede propriile defecte.” – Proverb italian
  2. „Un pic de răbdare valorează mai mult decât un caiet plin de cunoștințe.” – Proverb arab
  3. „Nu da sfaturi celui care nu le cere.” – Proverb turcesc
  4. „Binele face bine.” – Proverb suedez
  5. „Focul curăță aurul, iar necazul sufletele.” – Proverb spaniol
  6. „Un om care vrea să strălucească trebuie să se pregătească pentru strălucire.” – Proverb chinez
  7. „Dacă ai bani, mulți îți vor fi prieteni; dacă nu ai, vei afla cine sunt adevărații prieteni.” – Proverb italian
  8. „Vorba multă, sărăcia omului.” – Proverb românesc
  9. „Cine nu riscă, nu câștigă.” – Proverb englez
  10. „Munca cinstită aduce roade dulci.” – Proverb grecesc
  11. „Când ai învățat să mergi, trebuie să înveți să cazi.” – Proverb olandez
  12. „Înțeleptul își dă seama că știe foarte puține, dar nebunul crede că știe totul.” – Proverb chinez
  13. „Nu poți păstra ceea ce nu ai.” – Proverb american
  14. „Un zâmbet este o limbă universală.” – Proverb indian
o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!