home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
16.08.2023
FAPTUL DIVERS

IOHANNIS NE APARA DE RUSI!

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că securitatea României a fost consolidată şi că eforturile de întărire a structurilor NATO de pe teritoriul României vor fi continuate.Iată ce a declarat acesta: Vom continua eforturile de întărire a structurilor NATO de pe teritoriul României, în special a grupului de luptă NATO înfiinţat la Cincu în 2022, care reprezintă o componentă importantă a procesului amplu şi permanent de consolidare a posturii Aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic şi în regiunea Mării Negre, pe termen lung”El a precizat că războiul de agresiune dus de Federaţia Rusă în Ucraina reprezintă „riscuri semnificative” la adresa securităţii în Marea Neagră.Norocul nostru e ca Putin nu-si pune inca mintea cu noi!

BIDEN VINDE UCRAINA LA TARABA!

Marele maestru rus Garry Kasparov, opozant al Kremlinului, afirmă într-un articol de opinie publicat de Kiev Post că foștii președinți americani Barack Obama și Donald Trump au „vândut” Ucraina pe tabla de șah a lumii și că actualul lider de la Casa Albă negociază cu rușii pe la spatele Ucrainei.În opinia marelui maestru rus, „negociatorii secreti ai președintelui Biden” sunt Bill Burns (șeful CIA), John Kerry și Jake Sullivan (consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Alb).Deși afirmă public că va rămâne cu Ucraina „atâta timp cât este nevoie” sau și că nu va negocia cu Rusia – „nimic despre Ucraina fără Ucraina” – echipa de politică externă a lui Biden face alte jocuri, crede KasparoIată ce a scris acesta: „Prinși în ciclul zilnic de știri, putem rata imaginea de ansamblu, așa că merită să facem un pas înapoi acum pentru a urmări cronologia modului în care echipa lui Biden a eșuat în mod repetat să se ridice la nivelul retoricii sale despre Ucraina. Consilierii lui Biden au încercat mai întâi să negocieze cu Rusia pe la spatele Ucrainei. Apoi, când nu au reușit să încheie o înțelegere cu Putin, echipa lui Biden s-a pregătit să predea Ucraina Kremlinului. Chiar și astăzi, în timp ce ucrainenii luptă – nu doar pentru libertatea lor, ci și pentru apărarea întregii ordini globale de securitate și a valorilor lumii libere – Biden încă nu a îngropat ideea de a negocia cu Putin pe cheltuiala Ucrainei”Semințele războiului din Ucraina au fost semănate de președintele Obama, iar mulți din administrația sa încă servesc în actuala Casa Albă. Obama a vrut să ignore Ucraina, așa că a pretins că nu există nicio problemă. Timp de peste un deceniu, liderii occidentali au ignorat avertismentele mele împotriva promisiunilor false ale lui Putin, așa cum fac și astăzi. Chiar săptămâna trecută, în dezbaterea mea cu directorul politic al lui Obama, Charles Kupchan, l-am confruntat cu faptul că „realiştii” au greşit de la bun început cu Ucraina şi Putin. Marele eșec al începutului de secol 21 este că, în numele așa-numitului „realism”, America și-a vândut în mod constant prietenii și valorile pentru a-și potoli dușmanii. Realiștii vor să pară serioși și gânditori, dar o fac vânzând aliații și valorile Americii. Ei „negociază” pământul altor oameni și libertatea altor oameni într-o lume de imperii”, consideră Kasparov.Firesc! Cei puternici fac legea!

GABI FIREA NU SE DA DUSA!

După ce a demisionat din funcția de ministru al Familiei, urmare a acuzațiilor aduse în scandalul „azilelor groazei”, Firea a plecat în vacanță, alături de soțul ei, primarul Florentin Pandele, în Grecia.Gabriela Firea a anunțat că se întoarce: „Ar fi prematur să ies din politică. decizia dacă voi rămâne sau nu în politica mare o vor lua doar românii”.Iată ce a declarat aceasta: „Nu sunt acuzată de absolut nimic din partea autorităților și nici nu pot fi, pentru că nu am fost parte și nu am făcut nicio acțiune împotriva vreunei persoane. Și atunci, acestea fiind lucrurile, ar fi normal, dacă suntem într-o țară normală și îmi place să sper că suntem, democratică, să pot continua activitatea în acest domeniuÎntrebată dacă acest scandal a scos-o din politica mare, Gabriela Firea a spus că „acest lucru îl vor decide românii, bucureștenii, cetățenii în general, în ce măsură vor mai da un vot în anul electoral care urmează”.Firesc! Nici cainele nu pleaca de buna voie de la macelarie!

PENSIILE SPECIALE CHIAR SUNT SPECIALE!

Curtea Constituțională a României a explicat de ce a respins proiectul prin care pensiile speciale urmau să fie reformate, deși în elaborarea lui autoritățile din România spun că s-au consultat cu Banca Mondială. Judecătorii atenționează că factorii implicați nu au fost consultați în detaliu și că unele modificări, cum sunt cele propuse pentru recalcularea actualelor pensii în plată nu sunt legale. Cei de la CCR spun că o pensie deja aflată în plată nu poate fi redusă ca și cuantum.Magistraţii CCR arată, în motivare, faptul că statul poate decide să aleagă ce tip sau cuantum de beneficii acordă, în condiţiile în care respectă principiul nediscriminării. Surse politice au declarat pentru redacție că guvernanții cunosc foarte bine acest caz, iar respingerea proiectului nu este o noutate. PSD și PNL au promis în campania electorală că vor elimina această inechitate. În realitate, politicul nu dorește eliminarea pensiilor speciale.Banca Mondială și Uniunea Europeană a cerut României să rezolve problema pensiilor speciale, altfel riscă să piardă fonduri europene.Credem ca si peste o suta de ani aceasta problema va astepta zadarnic o rezolvare!

UCRAINA NU CEDEAZA TERITORII, RUSII TREBUIE SA LE CUCEREASCA

Ministerul de Externe al Ucrainei și oficiali de rang înalt de la Kiev au criticat comentariile unui înalt oficial NATO care a spus că cedarea de teritorii Rusiei, la schimb cu aderarea la NATO, ar putea fi o modalitate de a pune capăt războiului dintre cele două țări.„Am presupus întotdeauna că alianța, la fel ca Ucraina, nu face comerț cu teritorii”, a scris purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko, pe Facebook, pe 15 august, adăugând că astfel de sugestii „fac jocul Rusiei”.Alexei Danilov, secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională, a spus despre comentariile lui Stian Jenssen, șeful de cabinet al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, că sunt „o mișcare ciudată”.„Nu este absolut clar de ce s-a făcut acest lucru”, a spus Danilov.În timpul unei discuții din 15 august la Arendal, Norvegia, Jenssen a făcut aceste comentarii, spunând că ar putea fi „o posibilă soluție” pentru soluționarea conflictului.El a remarcat, de asemenea, că Rusia „se lupta enorm din punct de vedere militar”, că este „nerealist că ar putea ocupa noi teritorii” și a reiterat poziția NATO conform căreia orice decizie privind negocierile cu Rusia revine Kievului.Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în timpul summitului NATO de la Vilnius din iulie că Kievul este decis să elibereze întregul teritoriu ocupat de ruși și că nu va fi niciodată de acord să cedeze teritorii ca parte a unui acord de pace cu Moscova.Ministrul de externe Dmitro Kuleba a declarat la începutul acestui an că „Ucraina nu acceptă nicio propunere care ar implica pierderea teritoriilor sale sau înghețarea conflictului”.Oficialii NATO nu au comentat public declarațiile lui Jenssen, dar mai multe instituții de știri au citat surse anonime din cadrul alianței militare care au spus că NATO „sprijină pe deplin” suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.Oficialul care a făcut declarațiile și-a cerut scuzeStian Jensen și-a cerut scuze și a revenit asupra comentariilor sale, la o zi după ce a spus că Ucraina ar putea ceda teritoriilor ocupate în schimbul aderării la NATO. Șeful de cabinet al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat unui ziar norvegian că nu ar fi trebuit să vorbească cu atâta ușurință, după ce comentariile sale inițiale au provocat reacția furioasă a Kievului. „Declarația mea despre acest lucru a făcut parte dintr-o discuție mai largă despre posibile scenarii viitoare în Ucraina și nu ar fi trebuit să o spun așa. A fost o greșeală”, a declarat el. Jenssen nu a respins posibilitatea ca un acord de aderare la NATO să poată fi pus până la urmă pe masă. Dacă au existat negocieri de pace serioase, atunci situația militară de la acea vreme, inclusiv cine controlează ce teritoriu, „va avea neapărat o influență decisivă”, a adăugat șeful de stat major.Pacat! Macar teritoriile luate cu japca de la romani ar fi putut sa le cedeze ca sa intre in NATO!

DESPRE BANI

Când ai bani gândeşte-te la ziua când nu-i vei mai avea.

Banii n-au ochi să vadă pe ce îi cheltuieşti.

Niciodată să nu-ţi cheltuieşti banii înainte de a-i avea.

Banii nu aduc învăţătura, dar învăţătura aduce banii.

Banul ascuns în pământ, nici creşte, nici rodeşte.

Banul are trecere în orice curte.

Bani să fie, că loc pentru ei – destul.

Economisiţi banuţii, banii cei mari vor avea grijă de ei înşişi.

Banul îi dă limbă celui ce n-are.

Dacă vrei să ştii ce părere are Dumnezeu despre bani, uită-te numai la ce fel de oameni îi dă.

Banii nu cresc în pom.

Banii îl fac pe om maimuţă.

Banul e rotund: se rostogoleşte până îşi găseşte un stăpân.

Banul face lumină în loc întunecos.

Banul, bucuria celor zgârciţi.

Cine are bani n-are minte. Cine are minte n-are bani.

Banul e ochiul dracului.

Banul face din om neom.

Banul nu are coadă. Dacă îl arunci, nu ai de ce să-l mai apuci.

Ai bani – Ai prieteni. N-ai bani – N-ai prieteni.

Nu e de ajuns să ai bani, trebuie să ştii să-i cheltuieşti.

Cu banii poţi cumpăra sexul, dar nu dragostea.

Banii şi tinereţea sunt ca apa în timpul revărsării.

Prea multă bogăţie prosteşte oamenii.

Nu e o arta să caştigi banul, dar e o artă să ştii să-l administrezi.

Numai atunci când ultimul copac va muri, ultimul rău va fi otrăvit şi va fi prins ultimul peşte, ne vom da seama că banii nu pot fi mâncaţi.

Chiar dacă ai foarte mulţi bani, dacă nu eşti darnic, te numesc sărac.

Cu bani poţi cumpăra un ceas, dar nu poţi cumpăra timpul.

Nimeni nu este sarac, chiar dacă gândeşte că este astfel.

Banul e ca puşca vânătorului: când vede vânat, trage.

Banul deschide uşile fără chef.

Poţi cumpăra cu bani o carte, dar nu şi cunoaşterea.

Banii nu se culeg de la trunchi, ca surcelele.

Nu munci atât de mult, că nu mai râmâne timp ca să caştigi bani.

Un prost poate câştiga bani, dar numai un întelept îi poate păstra.

Banul e o mică roata, ce-nvârteşte lumea toată.

Banul e murdărie pe mâini; când te speli, se duce.

Nu te casători pentru bani.Poţi să îi împrumuţi mai ieftin.

Banul face bani.

DESPRE ALCOOL

Alcool: Reformator religios care transformă pe Dumnezeu, în dumnezeii mă-sii. (Tudor Muşatescu)

Am ţinut un regim, m-am abţinut de la băutură şi de la mâncare multă, iar în 14 zile am reuşit să pierd două săptămâni. (Joe E. Lewis)

Decât cocoşat de muncă, mai bine burtos de bere! (Anonim)

O femeie m-a determinat să mă apuc de băut, iar eu nici măcar nu am avut bunul-simţ să-i mulţumesc. (William Claude Fields)

Invitat fiind la cramă/ Am răspuns, ca bun creştin,/ Printr-o scurtă telegramă:/ Vin! (Păstorel Teodoreanu)

Nu beau niciodată apă; chestia aia rugineşte ţevile! (W.C. Fields)

E bine să laşi băutura. Dar să nu uiţi unde! (Anonim)

Este inutil să te bazezi pe ce spune un om care este îndrăgostit, beat sau candidează pentru o funcţie. (Shirley McLaine)

Cu cât stai mai rău cu gânditul, cu atât o duci mai bine cu băutul. (Terry Goodkind)

Problema cu unii oameni este aceea că atunci când nu sunt beţi, sunt treji… (William Butler Yeat)

Ca să te laşi de alcool, îţi trebuie multă „tărie”. (Anonim)

Îmi plac whisky-ul îmbătrânit şi femeile tinere. (Errol Flynn)

Cu excepţia băutului, somnul este cea mai plăcută experienţă în viaţă. (W.C. Fields)

Omul din beţia lui se mai deşteaptă, dar prostul din prostia lui, niciodată. (Anonim)

Venind beat mort în ziua de chenzină,/ Greşind şi uşa, ce mai tura-vura,/ A nimerit în pat la o vecină!/ Deci, uite unde duce băutura… (George Patrone)

Bărbaţilor le place berea, firmele de advertising trebuie să se plieze pe dorinţele lor… şi fiţi pe fază, ne plac şi femeile frumoase. De acea femeile frumoase vând lucruri bune, în timp ce femeile urâte vând… rachete de tenis. Femeile frumoase vând maşini… femeile urâte vând dube. Femeile frumoase ne fac să cumpărăm bere… femeile urâte ne conduc spre a o consuma. (Al Bundy)

Nu mi-e frică de ziua în care nu voi mai avea ce să beau. Mi-e frică de ziua în care nu voi mai putea să beau. (Anonim)

Îmi amintesc că am fost într-un safari în Africa. Cineva a uitat tirbuşonul şi a trebuit să supravieţuim câteva zile bune numai cu apă şi mâncare. (W.C. Fields)

Întotdeauna să faci când eşti treaz ceea ce ai spus că vei face când erai beat. În felul ăsta vei învăţa să-ţi ţii gura! (Ernest Hemingway)

Nu-mi trebuie decât o bere ca să mă îmbete. Problema este că nu-mi amintesc dacă este a treisprezecea sau a paisprezecea… (George Burns)

Cărţile mele sunt ca apa; cele ale marilor genii sunt ca vinul. Din fericire toată lumea bea apă. (Mark Twain)

mesc. (William Claude Fields)

Invitat fiind la cramă/ Am răspuns, ca bun creştin,/ Printr-o scurtă telegramă:/ Vin! (Păstorel Teodoreanu)

Nu beau niciodată apă; chestia aia rugineşte ţevile! (W.C. Fields)

E bine să laşi băutura. Dar să nu uiţi unde! (Anonim)

Este inutil să te bazezi pe ce spune un om care este îndrăgostit, beat sau candidează pentru o funcţie. (Shirley McLaine)

Cu cât stai mai rău cu gânditul, cu atât o duci mai bine cu băutul. (Terry Goodkind)

Problema cu unii oameni este aceea că atunci când nu sunt beţi, sunt treji… (William Butler Yeat)

Ca să te laşi de alcool, îţi trebuie multă „tărie”. (Anonim)

Îmi plac whisky-ul îmbătrânit şi femeile tinere. (Errol Flynn)

Cu excepţia băutului, somnul este cea mai plăcută experienţă în viaţă. (W.C. Fields)

Omul din beţia lui se mai deşteaptă, dar prostul din prostia lui, niciodată. (Anonim)

Venind beat mort în ziua de chenzină,/ Greşind şi uşa, ce mai tura-vura,/ A nimerit în pat la o vecină!/ Deci, uite unde duce băutura… (George Patrone)

Bărbaţilor le place berea, firmele de advertising trebuie să se plieze pe dorinţele lor… şi fiţi pe fază, ne plac şi femeile frumoase. De acea femeile frumoase vând lucruri bune, în timp ce femeile urâte vând… rachete de tenis. Femeile frumoase vând maşini… femeile urâte vând dube. Femeile frumoase ne fac să cumpărăm bere… femeile urâte ne conduc spre a o consuma. (Al Bundy)

Nu mi-e frică de ziua în care nu voi mai avea ce să beau. Mi-e frică de ziua în care nu voi mai putea să beau. (Anonim)

Îmi amintesc că am fost într-un safari în Africa. Cineva a uitat tirbuşonul şi a trebuit să supravieţuim câteva zile bune numai cu apă şi mâncare. (W.C. Fields)

Întotdeauna să faci când eşti treaz ceea ce ai spus că vei face când erai beat. În felul ăsta vei învăţa să-ţi ţii gura! (Ernest Hemingway)

Nu-mi trebuie decât o bere ca să mă îmbete. Problema este că nu-mi amintesc dacă este a treisprezecea sau a paisprezecea… (George Burns)

Cărţile mele sunt ca apa; cele ale marilor genii sunt ca vinul. Din fericire toată lumea bea apă. (Mark Twain)

O sticlă de vin conţine mai multă filozofie în ea, decât orice carte din lume. (Louis Pasteur)

Alcoolismul este responsabil pentru: 50% din accidentele auto, 80% din cazurile de violenţă domestică, 30% din sinucideri, 60% din cazurile abuzurilor asupra copiilor, 65% din cazurile de înec. Se estimează că dacă o femeie se îmbolnăveşte, soţul acesteia o va părăsi în 9 din 10 cazuri; dacă bărbatul se îmbolnăveşte, soţia îl va părăsi în 1 din 10 cazuri. (Kathleen Fitzgerald)

Berea este dovada că Dumnezeu ne iubeşte şi de-asta vrea să fim fericiţi! (Benjamin Franklin)

Alcoolul este anestezicul pe care ni-l administrăm pentru a suporta intervenţia chirurgicală a vieţii. (George Bernard Shaw)

Dacă torni alcool pe gât, ai în loc de gură, rât. (Valeria Mahok)

Dacă puneţi droguri în vin, puteţi preveni dependenţa de alcool. (Victor Martin)

Suntem pe locul 5 în Europa la consumul de alcool. Nu ne trebuie o regenerare spirituală, ci o regenerare a ficatului. (Jandre Drmic)

Unui beţiv: Nu e voie, precum ştiţi,/ Să ucizi lei îmblânziţi./ Dar beţivul, de-ar putea,/ Cel din urmă leu… l-ar bea. (Marin Sorescu)

Mai bine e să fii un beţiv cu renume, decât un alcoolic anonim… (Anonim)

„Ce fel de sport faci?” „Clipesc când sunt beat. Şi uneori mai fac câte un atac de panică.” (Woody Allen)

În loc de a atenţiona femeile gravide să nu bea, cred că e mai bine să le spunem femeilor alcoolice să renunţe la sex. (George Carlin)

  1. În Singapore, este ilegal să mănânci guma de mestecat în public.
  2. Când gătesc hrana, ursuleții panda chinezii își folosesc degetele pentru a prinde mâncarea.
  3. În Norvegia, 1 din 5 mașini sunt electrice.
  4. Există o insulă din Japonia numită Ōkunoshima, care este locuită în principal de iepuri sălbatici.
  5. În Antarctica, pinguinii nu au frigider, așa că își pun ouăle pe picioare pentru a le menține calde.
  6. În Germania, este ilegal să te fotografiezi cu un iepure.
  7. În Franța, este ilegal să vinzi o păpușă Barbie fără să adaugi o etichetă care să indice că este „produsul unei siluete nerealiste”.
  8. În Islanda, există un program guvernamental care permite părinților să aleagă numele copiilor lor dintr-o listă oficială de nume aprobate.
  9. În China, în unele regiuni, există o tradiție culinară de a servi mâncare vie – inclusiv broaște, șerpi și șopârle.
  10. În Suedia, există o tradiție de a mânca o prăjitură numită Semla în fiecare zi de marți din perioada postului până la Paște.
  11. În timpul Primului Război Mondial, germanii și britanicii au încetat luptele în ajunul Crăciunului și au jucat fotbal unul împotriva celuilalt în zona neutrală dintre tranșee.
  12. Elefanții au cea mai mare cantitate de mușchi facial dintre toate animalele, permițându-le să facă o varietate de expresii faciale.
  13. În 2014, un șofer din Japonia a fost amendat deoarece a folosit volanul unei mașini cu autopilot în timp ce se juca cu un tamagotchi.
  14. Înainte de inventarea hârtiei igienice, oamenii foloseau diferite obiecte, precum scoici, pietre netede sau chiar bile de zăpadă, pentru a se curăța.
  15. Șoarecii nu pot vomita, ceea ce îi face să fie vulnerabili în fața unor substanțe toxice.
  16. În timpul sezonului de împerechere, masculii de păsări lyrebird își construiesc cuiburi elaborate și își dansează pentru a atrage partenerii.
  17. Oamenii și cimpanzeii au aproximativ 99% din materialul genetic identic.
  18. În anii ’60, CIA a încercat să-l asasineze pe liderul cubanez Fidel Castro cu o ciocolată otrăvită.
  19. Când visezi, corpul tău este paralizat pentru a preveni manifestarea fizică a viselor.
  20. În timpul evoluției lor, dinozaurii au dezvoltat oasele pneumatice, adică oasele umplute cu aer, ceea ce a făcut ca aceștia să fie mai ușori și să poată să meargă mai repede.
  21. Cangurii nu pot să meargă înapoi. Aceștia se deplasează mereu înainte, deoarece coada lor nu le permite să se deplaseze în sens invers.
  22. În fiecare an, japonezii vând mai multe scutece pentru adulți decât pentru copii. Acest lucru se datorează populației îmbătrânite a țării, care are nevoie de îngrijire specială.
  23. În Elveția, este ilegal să speli mașina duminica, deoarece este considerat o activitate prea zgomotoasă.
  24. În Coreea de Sud, există un festival anual al navelor de hârtie, unde oamenii se întrec în construirea unor vase de hârtie și le lansează pe râu.
  25. În Islanda, există o aplicație numită „Íslendinga-App”, care ajută oamenii să-și verifice genealogia pentru a evita să se întâlnească cu rudele apropiate când caută parteneri romantici.
  26. În Franța, este ilegal să numiți un porc Napoleon.
  27. În Rusia, există o insulă numită Insula Nimicului, care nu are niciun teritoriu, dar este administrată de două țări – Rusia și Finlanda.
  28. În Indonezia, oamenii folosesc urangutanii dresați pentru a culege nucile de cocos din copaci.
  29. În Finlanda, este tradițional să se încălzească în saune înainte de a merge la băi în piscină sau într-un lac înghețat.
  30. În China, există un festival numit „Festivalul Qixi”, cunoscut și sub numele de „Valentine’s Day chinezesc”, care se sărbătorește în fiecare an în a șaptea zi a celei de-a șaptea luni a calendarului chinezesc.
o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!