home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
21.09.2023
FAPTUL DIVERS

POLONIA ARE REMUSCARI

Guvernul polonez a precizat joi că intenţionează să livreze arme Ucrainei în conformitate cu angajamentele sale, după confuzia iniţială provocată de declaraţiile făcute de premierul Mateusz Morawiecki miercuri seară, la postul privat de televiziune Polsat News. ”În legătură cu întrebările despre livrările de arme, aş dori să vă informez că Polonia doar efectuează livrările de muniţii şi armament convenite anterior, inclusiv pe cele rezultate din contracte semnate cu Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller.Printre aceste angajamente se află cel mai mare contract extern încheiat de industria de apărare poloneză după 1989 – livrarea de obuziere Krab. De asemenea, Muller a criticat Kievul, spunând că Ucraina a făcut recent o serie de ”gesturi diplomatice şi declaraţii care sunt absolut inacceptabile”. Anterior, au existat speculaţii legate de comentariile premierului Morawiecki despre livrările de arme către Kiev, pe fondul disputei privind interdicţia decisă de Polonia asupra importurilor de cereale provenite din Ucraina. Astfel, în timpul interviului pentru Polsat News, şeful executivului polonez a fost întrebat dacă ţara sa va continua să sprijine Ucraina cu arme şi ajutor umanitar în pofida disputei legate de cereale. ”Deja nu mai transferăm niciun fel de arme către Ucraina, dar ne echipăm cu cele mai moderne arme”, a răspuns Mateusz Morawiecki.Totodată, el a subliniat că Polonia îşi sporeşte masiv comenzile pentru arme şi că forţele armate poloneze vor trebuie să fie modernizate astfel încât Polonia să aibă una dintre cele mai puternice armate terestre din Europa. Parie ca tata Biden a dat un telefon si a aplanat conflictul!

PRESEDINTELE AZER VISEAZA FRUMOS!

Le sugerăm forțelor care sunt departe de regiunea noastră, dar care își urmăresc agenda politică și care folosesc poporul armean ca instrument, îl exploatează și într-un moment dificil, cum se spune, îl trădează, escrocilor și politicienilor corupți să ne lase în pace, a declarat președintele Ilham Aliyev.Reamintind că Caucazul de Sud a fost un loc de conflicte, războaie și ciocniri sângeroase timp de secole, șeful statului a declarat: “Ajunge! Noi o cerem”.Precizând că poziția demonstrată de statul armean ieri și astăzi inspiră speranță, președintele Ilham Aliyev a declarat că nu este departe ziua în care Azerbaidjanul și Armenia vor rezolva disputele dintre ele, vor semna un tratat de pace, iar țările din Caucazul de Sud vor începe să lucreze la viitoarea cooperare în format trilateralȘeful statului i-a avertizat și pe cei care ne privesc cu dispreț. “Trebuie să spun, de asemenea, că cei care ne privesc cu dispreț, care revendică pământurile noastre, care nu pot digera succesele noastre, nu trebuie să uite niciodată că “pumnul de fier” este în vigoare și va fi întotdeauna în vigoare!”, a spus el.Nimeni nu ne poate vorbi în limbajul dictaturii și al ultimatumului! Nimeni să nu uite acest lucru! Și nimeni să nu uite că Karabakh este Azerbaidjanul!”, a remarcat președintele Ilham Aliyev.Cei ce privesc cu dispret ureaza armenilor si azerilor:iubiti-va ca fratii si bateti-va ca dracii!

KIM JONG UN STARNESTE FIORI!

Președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a avertizat miercuri, în discursul ţinut la Adunarea Generală a ONU, despre posibilele tranzacţii cu armament între Rusia şi Coreea de Nord.Yoon a apreciat că dacă nord-coreenii primesc, în schimbul unor arme convenţionale livrate ruşilor, tehnologia necesară pentru dezvoltarea armelor de distrugere în masă, ar fi o ”provocare directă” şi o ameninţare atât pentru Ucraina, cât şi pentru Coreea de Sud, conform Agerpres. De asemenea, liderul de la Seul a acuzat Phenianul de încălcarea sancţiunilor decise de Consiliul de Securitate al ONU şi a făcut aluzie la Rusia, arătând că este paradoxal pentru un stat membru al Consiliului să invadeze o ţară suverană în timp ce primeşte ”arme şi muniţii de la un regim care încalcă flagrant” rezoluţiile acestui for al Naţiunilor Unite.Statele Unite şi Coreea de Sud şi-au exprimat recent îngrijorarea despre negocierile purtate săptămâna trecută în Rusia de preşedintele Vladimir Putin şi conducătorul nord-coreean Kim Jong Un.Putin a vorbit despre potenţialul de extindere a cooperării tehnico-militare bilaterale. Coreea de Nord ar putea furniza Rusiei rachete şi muniţie de artilerie pentru războiul împotriva Ucrainei, iar în schimb Moscova ar putea transfera către Phenian tehnologii militare moderne. El a susţinut însă că ţara sa va respecta sancţiunile în vigoare din partea Consiliului de Securitate al ONU.Toti agita armele, dar lasa ca vine Apcalipsa si-i linisteste!

PRINS CU DROGURILE PE TARABA

Un angajat din domeniul farmaceutic este acuzat că a vândut începând din 2022 peste 10.000 de comprimate cu substanță activă Fentanil, aproximativ 700 comprimate cu Oxycodonă, 1.200 de fiole de morfină, 380 plasturi ce aveau substanța activă Fentanil și comprimate de codeină.Trei percheziții au fost făcute joi în București de procurorii și polițiștii de la DIICOT, BCCO (Brigada de Combatere a Criminalității Organizate) și Poliția Română.Descinderile au fost făcute într-un dosar care face parte dintr-o acțiune cu numele de cod „Himera” în care este cercetată infracțiunea de trafic de droguri de mare risc, conform unui comunicat al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Bărbatul a fost prins săptămâna aceasta în timp ce voia să vândă zeci de cutii în care erau comprimate cu Fentanil.Deoarece suspectul este angajatul unei companii care comercializa în mod legal astfel de substanțe, anchetatorii verifică modul în care operatorul economic a aplicat și respectat normele în vigoare.Fentanilul este printre cele mai periculoase droguri de mare risc existente în prezent pe piață, având în mod frecvent efect letal, mai spune DIICOT.Fentanilul este un opioid sintetic extrem de puternic, destinat bolnavilor de cancer în stadii terminale și gestionării durerilor în cazul intervențiilor chirurgicale, fiind eliberat doar în baza prescripției medicale.Fentanilul este de 100 de ori mai puternic decât morfina și de 30 până la 50 de ori mai puternic decât heroina, conform studiilor medicale.Agenția americană Drug Enforcement Administration (DEA) spune că acest drog „este atât de puternic și de mortal încât chiar și un microgram poate ucide un om”.Vai de capul nostru! Ceva bun nu luam si noi de la americani!

CONDUSI DIN LAC IN PUT!

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) atrage atenţia din nou asupra necesităţii unui climat economic şi fiscal predictibil în România. Anterior, premierul Marcel Ciolacu a declarat că „nu putem lăsa o ţară să se ducă în prăpastie, pentru că trebuie să fim predictibili”.„În ciuda semnalelor de alarmă transmise de mediul de afaceri în ultimii ani, ne aflăm în prezent într-o situaţie precară, cu un deficit excesiv, fiind pe punctul de a pierde sume importante din fondurile europene în lipsa unor măsuri sustenabile”, spune Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) într-un comunicat.„Măsuri arbitrare, decise din scurt, sunt între cauzele crizei actuale. Aşa cum indică şi analize recente, în cei şapte ani şi jumătate de când noul Cod Fiscal a fost adoptat, au fost făcute peste 550 de modificări, mai puţin de jumătate din alineatele iniţiale rămânând neschimbate, afectând negativ încasările bugetare”, mai spune CDR.„O astfel de abordare este, în mod evident, opusul predictibilităţii şi eficienţei”, completează organizația.Foaie verde de dudau/O sa fie si mai…bine!

CURIOZITATI DESPRE PISICI

Pisicile nu consuma dulciuri. In primul rand pentru ca nu cunosc acest gust, datorita lipsei mugurilor gustativi care detecteaza gustul dulce.

* Desi pentru o pisica salbatica ar fi absolut normal sa consume carne cruda, multe pisici de rasa, crescute cu hrana pentru pisici, refuza cu dezgust sa guste o bucata de carne al carei miros nu le este familiar.

* Pisica poate vana peste 1.000 de specii pentru a supravietui. In ciuda acestui fapt, felinele au ales sa traiasca alaturi de oameni, in prezent, la nivel mondial, ele fiind cele mai populare animale de companie din lume.

* Pisicile cu ochi albastri si blana alba sunt predispuse genetic la surzenie

* Cu toate ca vad foarte bine in intuneric, pisicile nu sunt capabile sa distinga de aproape obiecte foarte mici.

*  O pisica are nevoie de numai 1/6 din lumina necesara unui om pentru a vedea la fel de bine ca acesta.

*  In functie de cat sunt de atente, pisicile au ochii fie migdalati, fie rotunzi.

* Te-ai intrebat vreodata cine a inventat usile pentru pisici? A fost Isaac Newton. Probabil ca il deranja pisica lui care dorea sa iasa din casa cand crea si s-a hotarat sa o ajute sa iasa singura.

* Aproximativ 40% dintre pisicute sunt fie dreptace, fie stangace.

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!