home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
01.10.2023
FAPTUL DIVERS

DE ZIUA LOR, DANIEL RUSU SE PUNE BINE CU PENSIONARII!

Iata ce spune: Să acordăm permanent respectul cuvenit persoanelor vârstnice!

Chiar dacă au fost estompate de ultimele evenimente publice produse de actuala guvernare populisto-dezastruoasă, problemele pensionarilor români rămân în actualitate.

Menținerea acestei categorii a populației la limita sărăciei nu face altceva decât să destabilizeze credibilitatea şi respectul pe care statul român îl are faţă de cetăţenii săi.

Apreciez că este nevoie stringentă ca guvernanții să identifice în regim de urgență politicile publice adecvate, care să permită scoaterea pensionarilor din mizeria socială în care se află, prin politici de protecţie socială menite să conducă, în mod real, la majorarea pensiilor, nu doar la acoperirea ratei inflației.

Este o realitate faptul că toate deciziile de recalculare şi recorelare a pensiilor adoptate după 1989 nu au reuşit să aducă echitatea dorită între pensionari. Din această cauză, procesul de recalculare a pensiilor nu s-a încheiat niciodată, fiind și în prezent unul dintre jaloanele încă neîndeplinite în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Guvernele de până acum nu au reuşit să clarifice această problemă, de-a lungul timpului adoptându-se numeroase măsuri discreționare și abuzive, legislaţia fiind modificată până la bulversarea totală, atât a beneficiarilor, cât și a funcţionarilor caselor de pensii.

            Există încă milioane de vârstnici oropsiţi, aflați în ingrata şi delicata situaţie ca, în urma recalculării, să le fie diminuate pensiiile. Această ipostază cuprinde un procent însemnat a pensionarilor români, care trăiesc de pe o zi pe alta, cu pensii de mizerie, uitaţi şi ignoraţi, ba chiar batjocoriţi continuu de autorităţi, prin vechile metode birocratice.

Este cutremurător să asistăm pasivi şi fără reacţie la umilirea supremă a acestei categorii a populaţiei, supusă la privaţiuni tocmai de cei care beneficiază din plin de contribuțiile lor de 30-40 de ani. Este trist să vezi cum, după o viaţă de muncă pe brânci, cu sudoare şi mari sacrificii, care ne permit acum să visăm la un trai decent într-o Europă Unită, pensionarii români să ajungă să-şi blesteme ultimele zile din viaţă, şi pe noi, clasa politică, pentru că nu am fost în stare să le rezolvăm problemele.

            Forța Dreptei a demonstrat, atunci când reprezentanții acesteia s-au aflat la guvernare, că poate contribui esențial la îmbunătăţirea vieţii pensionarilor, în primul rând prin elaborarea unor legi care să asigure cel puţin o minimă decenţă în procurarea coşului zilnic, nu să susțină doar scumpirile în lanț, atât la alimente, cât și la utilitățile indispensabile. FD îşi propune să redea demnitatea vârstnicilor români, dar şi încrederea în ei înşişi şi într-o viaţă demnă și onorabilă.

În toate statele europene, aceşti oameni au un statut special, există preocupări apropiate pentru problemele lor, sunt îngrijiţi cu atenţie, li se asigură facilităţile unei vieți normale. Pensiile le permit să aibă acces la sănătate, să trăiască decent și armonios, să călătorească, se bucure de viață, fără griji și fără teama zilei de mâine.

Multe ţări au un adevărat cult pentru vârstnici, considerându-i stâlpii dezvoltării societăţii. Nu numai că nu sunt marginalizaţi, ci sunt consultaţi în luarea deciziilor importante, se foloseşte ingenios experienţa și expertiza lor de-o viaţă.

Cred că este timpul ca statul român să înţeleagă că pensionarii mai pot fi utili, că nu trebuie puşi la zid sau consideraţi paraziţii societăţii, doar pentru că solicită drepturi normale, într-o ţară ce se dorește normală. Vinovaţi şi condamnaţi fără vină, vârstnicii României vor simţi într-adevăr că nu mai sunt singuri, trişti şi amărâţi atunci când Forța Dreptei va prelua guvernarea.

            Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, celebrată astăzi, este un prilej a-mi manifesta sentimentele de simpatie și gratitudine pentru seniorii noștri, să le mulțumesc pentru tot ceea ce au făcut pentru noi, dar și de reflexie, în raport cu obligațiile clasei politice pentru toți părinții și bunicii aceste țări.

Voi fi mereu alături de vârstnici, ca și până acum, și îi voi sprijini necondiționat pentru a-și rezolva problemele.La Mulți Ani, cu sănătate, putere și viață îndelungată!

BALENA UCIGASA!

O balenă a lovit o barcă în largul coastelor din estul Australiei sâmbătă dimineaţă, provocând moartea unui bărbat şi rănind pe altul, notează AFP.Cei doi bărbaţi se aflau la bordul bărcii lor cu motor când aceasta a fost lovită şi s-a răsturnat în jurul orei locale 06.00 (vineri, 20.00 GMT) în apele La Perouse, la 14 kilometri sud-est de Sydney, a indicat poliţia.Primul bărbat a fost scos din apă inconştient şi a murit pe loc. Al doilea a primit îngrijiri de la echipa de salvare şi se află în stare stabilă la spital. Balena s-a apropiat de mica barcă cu motor şi este posibil să fi lovit-o, a declarat o responsabilă a poliţiei apelor Siobhan Munro pentru postul public ABC, vorbind despre un „accident tragic”.„În acest moment, sunt multe balene în mare şi sunt multe balene care se apropie de bărci”, a adăugat ea.Accidentul a avut loc la mai puţin de două săptămâni după ce o balenă cu cocoaşă de patru metri a fost lovită în cap de elicea unui vas în largul coastei Australiei de Vest.Daca ar fi fost o sardina, am fi inteles! Dar sa nu vezi ditamai balena ca se apropie?

COPIII UCRAINENI PE POST DE IENICERI?

În cadrul Agenției de Stat pentru Expertiză și Reabilitare Medico-Socială din cadrul ministerului, alți 30 de copii ucraineni au sosit astăzi în țară pentru servicii de reabilitare, a anunțat Ministerul Muncii.Copiii internați la Centrul de reabilitare pentru copii Gabala al Agenției vor beneficia de servicii de reabilitare medicală și socio-psihologică timp de 15 zile.Pe parcursul reabilitării, stabilizarea stării emoționale va fi asigurată prin consultații individuale, terapie de grup și cursuri de yoga organizate de psihologi profesioniști.Maine, poimaine vor fi trimisi sa lupte impotriva lui Zelenski!

PUTIN DISTRUGE, PUTIN RECONSTRUIESTE!

La împlinirea unui an de când Rusia a proclamat anexarea regiunilor ucrainene Herson, Zaporojie, Doneţk şi Lugansk, dictatorul rus Vladimir Putin a promis reconstrucţia regiunilor afectate de război, transmite Dpa. Vor fi reconstruite ”școli, spitale, clădiri de locuinţe şi drumuri, muzee şi monumente”, a declarat Putin, conform unui comunicat difuzat de Kremlin. Toate regiunile din Rusia acordă un ”ajutor frăţesc” la efortul de reconstrucţie, a adăugat el. ”În faţa noastră se află sarcina măreaţă şi soluţia la problemele dificile, implementarea unui mare program de reconstrucţie şi dezvoltare socio-economică a regiunilor noastre istorice. Şi ne vom atinge cu siguranţă obiectivele stabilite”, a mai spus Putin. Cine face si desface, toata ziua are ce face!

VIOLATA DE BUNAVOIE?

„Nici violator, nici prădător”: inculpat din 2020 pentru viol și agresiune sexuală, după acuzațiile aduse de actrița Charlotte Arnould, actorul Gérard Depardieu a denunțat un „linșaj” orchestrat de „instanța presei”, relatează AFP.Nu mai pot consimți la ceea ce aud, la ceea ce am citit despre mine de câteva luni. Credeam că nu-mi pasă, dar nu, de fapt nu. Toate stea mă afectează. Și mai rău, mă ucid” , scrie actorul în vârstă de 74 de ani într-o scrisoare deschisă publicată în secțiunea de opinie a ziarului Le Figaro.Acest text lung, asemănător unei poezii, constituie primul discurs al actorului francez de la apariția, în primăvară, a unor noi mărturii împotriva lui de către Médiapart.„Niciodată, niciodată nu am abuzat o femeie”, a scris el.Fără să o numească, Gérard Depardieu o atacă pe Charlotte Arnould, actrița care a depus plângere împotriva lui pentru două violuri în 2018.Potrivit lui, „O femeie a venit prima dată la mine acasă, mergând ușor, intrând în camera mea de bunăvoie. Ea spune astăzi că a fost violată acolo”. „Nu a existat niciodată constrângere, violență sau protest”, asigură el.„Dacă, gândindu-mă să trăiesc intens prezentul, am rănit sau șocat pe cineva, nu m-am gândit niciodată să fac vreun rău și vă rog să mă iertați că mă comport ca un copil care vrea să amuze”, scrie actorul care insistă că nu este „nici un violator, nici un prădător”.„La tribunalul mass-media, la linșajul care mi-a fost rezervat, am doar cuvântul meu să mă opun”, conchide el.Gérard Depardieu a fost pus sub acuzare pe 16 decembrie 2020 pentru „viol” și „agresiune sexuală” după ce actrița a depus plângere în care denunța două violuri în locuința pariziană a vedetei la sfârșitul lunii august 2018. În vara lui 2020, ancheta, închisă prima dată de parchetul din Paris în iunie 2019, a fost redeschisă.În aprilie, Médiapart a dezvăluit mărturiile a 13 femei care îl acuzau pe Gérard Depardieu de violență sexuală. Parchetul din Paris a indicat la momentul acestor dezvăluiri că „nu a primit nicio plângere nouă până în prezent”. Procuratura a mai precizat că ancheta deschisă în iulie 2020 în urma plângerii acestei actrițe continuă.L cat e de frumusel si sexi, e clar ca fetele veneau la el de bunavoie!

POCAITI-VA, FIINDCA AL TREILEA RAZBOI MONDIAL E APROAPE!

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a sugerat duminică că soldații britanici care antrenează trupe ucrainene în Ucraina ar fi ținte legitime pentru forțele ruse, la fel ca și fabricile germane care produc rachete Taurus în cazul în care acestea ar aproviziona Kievul, transmite Reuters. Medvedev, care este vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei și care a devenit o figură antioccidentală în politica rusă, a declarat că astfel de măsuri luate de Occident aduc mai aproape cel de-al treilea război mondial.Într-o postare pe Telegram, Medvedev și-a îndreptat mai întâi furia spre ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, care a declarat într-un interviu acordat unui ziar că Londra dorește să desfășoare instructori militari în Ucraina, pe lângă instruirea forțelor armate ucrainene în Marea Britanie sau în alte țări occidentale, așa cum se întâmplă în prezent.„(Acest lucru) îi va transforma pe instructorii lor într-o țintă legală pentru forțele noastre armate”, a scris Medvedev pe Telegram. „Înțelegând foarte bine că vor fi distruși fără milă. Și nu ca mercenari, ci ca specialiști britanici ai NATO”.Medvedev și-a îndreptat apoi atenția către Germania, denunțându-i pe cei care doresc ca Berlinul să furnizeze Ucrainei rachete de croazieră Taurus care ar putea lovi teritoriul rusesc și să încerce să limiteze aprovizionarea armatei Moscovei.„Ei spun că acest lucru este în conformitate cu dreptul internațional. Ei bine, în acest caz, loviturile asupra fabricilor germane în care sunt făcute aceste rachete ar fi, de asemenea, în deplină conformitate cu dreptul internațional”, a declarat Medvedev.„Acești imbecili ne împing în mod activ spre cel de-al treilea război mondial”, a mai spus Medvedev.E cle ca unora li s-a urat cu binele!

TURCII S-AU RESEMNAT!

„Turcia nu mai aşteaptă nimic din partea Uniunii Europene, care ne face să aşteptăm la uşa ei de 40 de ani”, a spus, duminică, şeful statului turc în şedinţa de deschidere a noii sesiuni parlamentare. Declarația lui Recep Tayyip Erdogan a venit la câteva ore după atentatul sinucigaş comis la Ankara.  „Dacă ei nu renunţă la unele nedreptăţi, cum ar fi impunerea vizelor, pe care o folosesc ca pe o sancţiune latentă, dacă nu-şi corectează greşelile (…), vor pierde complet dreptul de a exprima aşteptări politice, sociale, economice sau militare din partea noastră”, a avertizat Erdogan, potrivit Agerpres.ro. „Dacă UE intenţionează să pună capăt procesului de aderare (a Turciei), care există doar pe hârtie, atunci aceasta va fi decizia lor”, a completat preşedintele turc.Manifestarea sa furie pare să fie provocată de o decizie de săptămâna aceasta a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a condamnat Turcia pentru o sentinţă în care un bărbat a fost condamnat pentru apartenenţă la o organizaţie armată doar pe baza utilizării aplicaţiei de mesagerie criptată ByLock, aplicaţie considerată de guvernul turc un instrument privilegiat de comunicare al autorilor loviturii de stat eşuate din 2016.„Decizia CEDO este ultima picătură care a umplut paharul”, a adăugat de altfel Erdogan în masajul său virulent la adresa UE, deşi CEDO este o instituţie afiliată Consiliului Europei, fără legătură cu instituţiile UE.Intervenţia sa a venit la câteva ore după un atentat sinucigaş asupra sediului poliţiei din Ankara şi Ministerului de Interne.  Cei doi atacatori au murit, au transmis autoritățile. Doi poliţişti au fost răniţi.Unn vechi proverb turcesc spune:Cand nu astepti nimic, n-ai cum sa fii dezamagit!

ZOO

Broasca ajunsa la oras se numeste batracian. Valeriu Butulescu

Toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decat altele. George Orwell

Cainii sunt animale intelepte. Se taraie intr-un colt linistit si isi ling ranile si nu se alatura din nou lumii, decat in momentul in care nu se simt intregi din nou. Agatha Christie

Animalele sunt prieteni foarte agreabili – nu pun intrebari, nu aduc nici un fel de critici. Mary Ann Evans

Catelul este sugativa casei. El ne scoate toate petele cand venim murdari din lume. Paul Louis Lampert

Calul este periculos la ambele capete si incomfortabil la mijloc. Ian Fleming

Paunul trage dupa sine o gradina. Giambattista Marino

Intr-o zi vom intelege ca urletul lupului este un inceput de elegie pastorala. Valeriu Butulescu

Micutul meu caine batran o bataie de inima la picioarele mele. Edith Wharton

Daca iei un caine flamand si ii dai de mancare, nu te va musca, aceasta este cea mai importanta diferenta intre un caine si un om. Mark Twain

Cainii au stapan.Pisicile au personal. Rush Limbaugh

Animalele impart cu noi privilegiul de a avea suflet. Pitagora

Mielul bland suge la doua mumi. Anton Pann

Iubeste animalele: Dumnezeu le-a dat gandire rudimentara si bucurie netulburata. Feodor Mihailovici Dostoievski

Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca cel crud fata de animale nu poate fi un om bun. Arthur Schopenhauer

Animalul nu are nevoie de o pregatire speciala pentru a fi animal, omul insa pentru a deveni om are nevoie de educatie, educatia face diferenta dintre oameni si animale. Marcus Tullius Cicero

Mamifere, o familie de animale vertebrate ale carei femele in mod natural isi alapteaza puii, dar cand sunt civilizate si educate, ii dau unei doici sau folosesc o sticla. Ambrose Bierce

Maimuta, un animal arboricol care se simte ca acasa in arborii genealogici. Ambrose Bierce

Imi plac porcii. Cainii se uita la noi de jos in sus. Pisicile se uita la noi de sus in jos. Porcii ne trateaza ca pe egalii lor. Winston Churchill

Cainele, singura vietuitoare care a dus la perfectiune vocatia prieteniei. Vasile Ghica

Si animalele evolueaza, intr-o zi, cainii vor latra concret si organizat, ca in fabule. Valeriu Butulescu

Animalele nu rad, ele inteleg gravitatea vietii. Valeriu Butulescu

Pe vremuri, animalele conversau cu oamenii, acum tac, convinse de inutilitatea oricarui dialog. Valeriu Butulescu

La majoritatea animalelor, coada nu se justifica, e mai degraba un moft al naturii. Valeriu Butulescu

Animalele care nu se lasa de buna voie tunse si mulse sunt socotite salbatice. Valeriu Butulescu

Caii, ei se scarpina si noi credem ca dau afirmativ din cap. Valeriu Butulescu

Tigrul nu e chiar atat de incult, el stie multa anatomie. Valeriu Butulescu

Soarecele crede ca pisica este macheta unui tigru.Valeriu Butulescu

Bietii dinozauri, au disparut, desi erau atat de mari. Valeriu Butulescu

Cainele cel mai bun este cainele cel mai rau. Valeriu Butulescu

Daca lupul deschide gura, nu-i numara dintii. Valeriu Butulescu

Cand paianjenii isi tes panza din franghii, elefantii intra in panica. Valeriu Butulescu

Omnipotenta a facut din leu un animal al desertului. Valeriu Butulescu

Leul flamand, pe-ascuns vaneaza soareci. Valeriu Butulescu

Oile schioape incheie turma, cele prudente stau la mijloc, magarii sunt in frunte. Valeriu Butulescu

Maxime si cugetari despre ironie

“Ironia este o tristete care nu poate plange si atunci surade.”   Jacinto Benavente

 “Sunt replici care produc arsuri de gradul trei.”   Valeriu Butulescu

 “Ironia este felul cel mai rafinat de a expune defectele altora.” John Locke

„Ironia supremă a vieții este că nimeni nu scapă de ea cu viață.” Robert Heinlein

 “Ironia te face temut, dar nu popular.” Tudor Vianu

 “Prea adesea ironia nu-i decat o forma a lipsei de inteligenta.” Oxenstierna

 “Ironia e grauntele de sare, datorita caruia mancarea capata gust.” Thomas Mann

 “Ironia e un excitant pretios: mai curand decat o invinuire, ne sileste sa ne facem examenul de constiinta.” Georges Duhamel

 “Ironia este igiena minţii.” Elizabeth Asquit Bibesco

 “Ironia e o ură uşoară îndreptată în contra unor oameni pe care îi iei in serios.” Mihai Ralea

 “Ironia este veselia gandirii si bucuria intelepciunii.” Anatole France

 “Autoironie, dispretuindu-ma, am trezit respectul celor din jur.“                 Valeriu Butulescu                                                                                                                                                                                                                                                                                                         „Nici ironia, nici sarcasmul nu sunt argumente.” Rufus Choate

 „Ironia este oxigenul omului de spirit.” Vasile Ghica

Maxime si cugetari despre inteligenta

“Inteligenta e ca un rau: cu cat e mai adanc, cu atat face mai putina galagie.” Autor necunoscut

“Fara inteligenta un om este prada altora.” Nicolae Iorga

“Increderea ofera mai mult material de conversatie decat inteligenta.” La Rochefoucauld

“Numai inteligenta si bunul simt sunt limitate. Prostia si nesimtirea nu au limite, deci nu te poti apara de ele.” Autor necunoacut

“Inteligenta este un judet obscur in imperiul stralucitor si omnipotent al prostiei.” Valeriu Butulescu

“Inteligenta este capacitatea cu ajutorul careia vom intelege ca totul e de neinteles.” Maeterlinck

“Caracterul fără inteligență face mult, inteligența fără caracter nu face nimic.” Cicero

“Oamenii inteligenti sunt la fel pretutindeni.”  Jerome K. Jerome

 “Desteptii sunt destepti nu pentru ca s-au nascut asa, ci pentru ca au invatat sa invete.” Tudor Octavian

 “Concluzia este momentul cand te-ai plictisit sa mai gandesti.” Autor necunoscut

 “Numai in imperfectiune se poate invata.” Emil Cioran

 “Inteleptul nu spune ce stie, iar prostul nu stie ce spune.” Proverb turcesc

  “Trebuie sa ai totusi ceva inteligenta, ca sa te doara ca nu ai destula.” Andre Gide

 “A fi inteligent presupune a folosi si inteligenta altora.” Richard Aladjemoff

 “Cand apare un om destept pe lume, poti sa-l recunosti dupa faptul ca toti prostii il urasc.” Bisanne de Soleil

 “Timpul unui om inteligent nu merita sa fie pierdut in mijlocul majoritatii oamenilor. Prin definitie, sunt deja destui oameni acolo.” Godfrey Harold Hardy

 “Inteligentii se impart in doua: buni si rai. Prostii se impart in una: rai.” Garabet Ibraileanu

 “Inteligenta e un mijloc de adaptare la mediu al instinctului de conservare.” Camil Petrescu

 “Inteligenta este ceea ce folosesti cand nu stii ce sa faci.” Jean Piaget

 “Inteligenta fara ambitie este ca o pasare fara aripi.” Salvador Dali

 “Inteligenta nu inseamna sa nu faci greseli, ci sa vezi repede cum poti sa le îndrepti.” Bertolt Brecht

 “Inteligenta unui individ se masoara in cantitatea de incertitudini pe care e capabil sa le suporte.” Immanuel Kant

 “Inteligenta este capacitatea cu ajutorul careia vom intelege, pana la urma ca totul este de neinteles.” Maurice Maeterlinck

 “Omul e o inteligenta aservita organelor sale.” Aldous Leonard Huxley

 “Inteligenta ar fi, asadar, aptitudinea de a recunoaste adevarul.” Henri Wallon

 “Nu inseamna nimic sa ai o minte deschisa. Totul este sa o inchizi la loc, prinzand ceva solid.” Gilbert Keith Chesterton

 “Vezi sa nu consideri inteligenti doar pe cei ce gandesc ca tine.” Ugo Ojetti

 “Omul inteligent e acela care nu confunda niciodata punctele de vedere.” Mihail Ralea

 “Inteligenta nu este o unealta, precum suntem inclinati sa ne-o inchipuim: “este o mana care poate manui orice unealta” Thomas Carlyle

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!