home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
03.10.2023
FAPTUL DIVERS

PUTIN:NIET FACEBOOK!

Roskomnadzor, autoritatea rusă de reglementare a comunicațiilor și mass-media, va încerca să blocheze de anul viitor accesarea serviciilor de tip VPN de pe teritoriul Rusiei, a declarat marți un senator al partidului Rusia Unită condus de Vladimir Putin, potrivit Reuters și Hotnews.ro.Cererea rușilor pentru servicii VPN, care permit ascunderea IP-ului și accesarea unor site-uri care altfel sunt blocate în Rusia, a crescut vertiginos după ce Putin a ordonat invadarea Ucrainei la 24 februarie 2022 și Moscova a interzis apoi pe rând toate rețelele de socializare occidentale.Senatorul Artem Șeikin de la partidul lui Putin a spus marți că un ordin al Roskomnadzor privind interzicerea a VPN-urilor în Rusia va intra în vigoare de la 1 martie 2024. „De la 1 martie 2024 va intra în vigoare un ordin de blocare a serviciilor VPN din a oferi acces site-urilor interzise în Rusia”, a spus acesta, potrivit agenției de stat RIA Novosti.Agenția Reuters notează că a încercat să obțină confirmarea informației din partea Roskomnadzor dar că la numărul de telefon pentru serviciul de presă al autorității ruse răspunde doar un mesaj automat care difuzează melodia „Don’t Worry Be Happy” a cântărețului american Bobby McFerrin.Roskomnadzor nu a răspuns nici la o solicitare transmisă prin email de a comenta informația. În ceea ce-l privește pe senatorul rus care a făcut anunțul, acesta a subliniat că este în mod deosebit de important să fie blocat accesul rușilor la serviciile Meta, compania lui Mark Zuckerberg care deține rețelele de socializare Facebook și Instagram, precum și serviciul de mesagerie WhatsApp.Un tribunal din Moscova a declarat compania Meta fondată de Mark Zuckerberg ca organizație extremistă și a interzis Facebook și Instagram în Rusia încă din luna martie a anului trecut.Șeitin a declarat marți că ordinul instanței se aplică și serviciilor VPN care oferă acces la aceste platforme interzise în Rusia.Rusia a blocat și accesul la Twitter în martie anul trecut, dar mai mulți oficiali și autorități ruse încă folosesc această platformă social media redenumită recent în „X”, printre care fostul președinte și premier Dmitri Medvedev și ministerul rus de externe. Experții sunt în general circumspecți în ceea ce privește tentativele autorităților de a bloca serviciile VPN fără implementarea unui firewall mai larg asupra accesului la internet într-o țară.Ca naiba! Cum vor mai afla rusii retete noi de vodca?

PUTIN NU MAI POATE MERGE NICI IN ARMENIA!

Marți, 3 octombrie, în cadrul ședinței parlamentului de la Erevan, Armenia a ratificat Tratatul de la Roma, scrie Ziare.com. Armenia a semnat Tratatul de la Roma din 1999, dar nu l-a ratificat până azi. Anul acesta, la 1 septembrie, guvernul a înaintat parlamentului un proiect privind aprobarea acestei carte. Astfel, prin ratificarea Tratatului de la Roma al Curții Penale Internaționale (CPI), Armenia se angajează să pună în aplicare mandatul de arestare a președintelui rus Vladimir Putin. Vă amintim că la 17 martie, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele președintelui Rusiei, Vladimir Putin, acuzându-l de comiterea crimelor de război în Ucraina.Dacă dictatorul rus vine acum într-una dintre țările care recunosc jurisdicția Curții Penale Internaționale, ar trebui arestat. Rusia a spus că o astfel de decizie nu are consecințe juridice pentru țară și președintele ei.Reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharov, a subliniat că țara sa nu a semnat Tratatul de la Roma și nu este obligată să se supună deciziilor sale.

La rândul său, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a declarat că mandatul de arestare a lui Vladimir Putin este „nul de drept” din punct de vedere juridic. Și este inacceptabil să se stabilească problema responsabilității liderului rus.Cu toate acestea, în iunie 2001, Slobodan Miloșevici, președinte al Iugoslaviei și ulterior la Serbiei, era deferit Tribunalului de la Haga. El era acuzat pe 66 de capete, majoritatea lor fiind legate de crimele de război ce au avut loc în timpul conflictelor interetnice de pe fostul teritoriu al Iugoslaviei.El este primul președinte care a fost deferit la Tribunalul de la Haga (nu era aceeași instituție cu Curtea Penală Internațională de la Haga, dar funcționa în cadrul său). Oricum, Putin nu intentiona sa viziteze Armenia prea curand!

NICI TURCII N-O DUC PREA BINE!

Rata inflaţiei în Turcia a accelerat în luna septembrie, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimele nouă luni, pe fondul costurilor mai ridicate cu energia şi alimentele, arată datele publicate de Institutul de Statistică, transmit DPA şi Bloomberg.În septembrie, rata anuală a inflaţiei s-a situat la 61,53%, faţă de un nivel de 58,94% în august. Este cel mai ridicat nivel din decembrie 2022, când inflaţia s-a situat la 64,27%. Analiştii se aşteptau la o inflaţie de 61,6% luna precedentă.Deprecierea monedei naţionale pune presiune pe preţuri, într-un moment în care Guvernul adoptă diverse măsuri, inclusiv majorarea salariului minim, şi analizează creşterea salariilor bugetarilor şi a pensiilor.Sa-i ajute Isarescu si pe ei. Saracii!

PARCHETUL NU TINE CU CIOLACU!

Parchetul General îl ignoră pe Ciolacu. Instituția condusă de procurorul general Alex Florin Florența nu s-a autosesizat în urma declarațiilor făcute de premierul Marcel Ciolacu.Șeful PSD a susținut public că reprezentanții industriei jocurilor de noroc l-ar șantaja pe el și pe alți demnitari români. Mai mut, Ciolacu a solicitat tot public ca instituțiile statului să „vadă dacă vorbim de o încălcare a legii și de un șantaj sau vorbim doar de un fenomen întâmplător”. Adică să se autosesizeze.Premierul Marcel Ciolacu i-a acuzat pe reprezentanții industriei jocurilor de noroc că ar fi început să îl șantajeze. Prima dată a făcut-o vineri la Hunedoara, apoi sâmbătă, la Timișoara. La începutul ședinței de guvern, de luni, Marcel Ciolacu a anunțat din nou că nu va ceda „șantajului” și va merge înainte cu reglementările pentru industria jocurilor de noroc.„Nu am nicio problemă cu ameninţările din industria păcănelelor şi vom da ordonanţă de urgenţă prin care toţi operatorii să fie obligaţi să aibă sediul fiscal în România. Legea aflată în Parlament prin care scoatem toate păcănelele în afara localităţilor va intra într-un regim de adoptare rapidă”, a anunțat Marcel Ciolacu.Totodată, de la Palatul Victoria, a spus că este convins că autorităţile statului vor face lumină în legătură cu felul în care aceşti intermediari i-ar presa pe politicieni să ia decizii în favoarea industriei jocurilor de noroc. „Aşa cum au făcut şi în pandemie! Atunci când mafia jocurilor de noroc a fost la masa Guvernului, păcănelele erau deschise, în timp ce bisericile erau închise!Hai, mai, nea Marcele, zau asa! Daca nici Parchetul nu te asculta, incalta-te binisor si du-te acasa!

ANDREI CARAMITRU A INTORS ARMELE! TINE CU LUPUL!

Andrei Caramitru a ajuns vârful de lance al propagandei PSD, după ce l-a preamărit, pe Facebook, pe premierul Marcel Ciolacu. Fostul consilier al lui Barna – deși el neagă că ar fi coupat această poziție – este, azi, dușmanul cel mai dur al lui Nicușor Dan, iar mesajele sale împotriva edilului-șef al Capitalei sunt preluate de publicațiile care, pe diferite căi, sunt sponsorizate de PSD.Însă actuala poziție a lui Caramitru a fost, de fapt, precedată de alte mesaje pro-Ciolacu și extrem de critice la adresa taberei anti-PSD. În 2021, atacurile sale împotriva USR și PNL erau lăudate într-un editorial din Evenimentul Zilei, ziar controlat oficial de Dan Andronic, dar despre care DNA susține că, de fapt, i-ar aparține Elenei Udrea. În 6 iulie 2023, fostul consilier al președintelui USR scria: „Nu îl subestimați pe Ciolacu. E probabil cel mai eficient politician de la Basescu încoace”. Cu totul altă poziție are Caramitru despre Nicușor Dan: „Bucureștiul arată nespălat și jegos pentru că așa e și primarul. Aceste mesaje sunt intens mediatizate de site-urile favorabile Gabrielei Firea.Asa e tot romanul, impartial! Cum da unul mai mult, cum e injurat mai putin!Si invers!

INJURI GUVERNUL? SE STIE O S-AJUNGI L A PUSCARIE!

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind modificarea articolului din Codul penal care se referă la incitarea la violenţă, ură sau discriminare, care poate fi reţinută ca infracţiune şi dacă se adresează şi criteriului de opinie sau apartenenţă politică.Legea are ca obiect de reglementare modificarea art. 369 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal în vederea soluţionării aspectelor ridicate de Comisia Europeană prin scrisoarea suplimentară de punere în întârziere în Cauza 2016/2075 în cadrul procedurii de infringement şi a deficienţelor semnalate de aceasta.Legea propune eliminarea sintagmei criticate de Comisia Europeană, astfel încât infracţiunea de incitare la violenţă, ură sau discriminare să poată fi reţinută dacă făptuitorul a săvârşit elementul material indiferent dacă acesta a considerat ori nu drept cauze ale inferiorităţii unei persoane în raport cu celelalte pe baza criteriilor de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA.Romai, injurati mai putin!

VADIM AVEA DREPTATE, CU UNGURII NU-I DE JOACA!

Antal Arpad, primarul oraşului Sfântu Gheorghe, a transmis că România ar trebui să accepte oficial autonomia Ținutului Secuiesc. Reacția acestuia, care e în același timp și președintele filialei UDMR din Sfîntu Gheorghe, a venit după ce președintele Franței, Emmanuel Macron, a propus acordarea autonomiei pentru Corsica.Iată ce a scris acesta pe Facebook „Vrem ca o clauză inclusă în Constituţia României ca statul român însuşi să stabilească autonomia Ţinutului Secuiesc. Vedem cum Europa se schimbă sub ochii noştri şi consider că este un semn că şi ultimul mare stat naţional a cedat şi a recunoscut nevoile de autonomie ale comunităţilor naţionale”, a scris Antal Arpad.La meciurile lui Sepsi de acasă, gardurile stadionului sunt împânzite cu steaguri cu însemnele Ţinutului Secuiesc, iar suporterii cântă înainte şi la final imnul ținutului respectiv, dar fredonează şi versurile melodiei Nelkuled, care îi aparţine formației Ismeros Arcok, aceasta fiind un imn neoficial al maghiarilor din întreaga lume.Cei care-l injurau pe Vadim, incep sa regrete!

CUGETARI!

Daca cineva ma insala o data, sa-i fie rusine; daca ma insala de doua ori, sa-mi fie rusine. ( proverb englez )

* Naivitatea este slabiciunea omului matur, dar puterea copilului. ( Charles Lamb )

* Pe trunchiul taiat ieri, o creanga naiva continua sa infloreasca. ( Valeriu Butulescu )

* Naivitatea este o purtare prin care nu bagi de seama ca vei fi judecat de altii. ( Goethe )

* Cea mai mare pacalita de pe pamantul acesta va ramane mereu Naivitatea. ( Balzac )

* Prostul nu iarta niciodata; naivul iarta si uita; inteleptul iarta, dar nu uita. ( Thomas Szasz )

* Exista o limita inferioara a naivitatii, sub care aceasta devine irevocabil prostie. ( Valeriu Butulescu )

* Naiv este cel ce crede ca va putea strabate calea, urmand lui Hristos, fara lacrimi. ( parintele Sofronie )

* Nabucodonosor, Titus, Hitler: banda de criminali naivi. N-au inteles ca a narui Templul inseamna a inalta Credinta. ( Valeriu Butulescu )

* Sinceritatea este pasaportul omului naiv. ( Mihai Cucereavii )

* Oamenii, cat ar fi ei de rai, sunt adeseori mai naivi decat s-ar putea crede si au o candoare pe care nimeni nu le-ar banui-o. ( Dostoievki )

* Cel prudent are nevoie de o singura experienta mai dura ca sa nu fie naiv. Celui naiv, insa, nici experienta de o viata nu-i este suficienta ca sa devina prudent. ( Aurelian Silvestru )

* Dupa umila mea parere, trebuie sa fii cu adevarat naiv ca sa declari serios ca Dumnezeu nu exista. Insusi faptul ca e invizibil, ne face sa-L adoram. ( George Enescu )

* Este bine pentru inima sa fie naiva, dar nu si pentru minte. ( Anatole France )

* La cei mici, naivitatea este inocenta; la cei mari, ea este inconstienta.     ( autor necunoscut )

* Linia care separa naivitatea de prostie este de multe ori foarte subtire. ( George Budoi )

* Sunt naivi cei care nu stiu ca adesea jumatatea valoreaza mai mult decat intregul. ( Hesiod )

* Cine e intelept, e intelept pentru ca iubeste; cine e naiv, e naiv pentru ca are impresia ca poate intelege iubirea. ( Paulo Coelho )

* In viata e bine sa fii optimist doar atat cat sa nu dai in naivitate si realist doar atat cat sa nu cazi in pesimism. ( autor necunoscut )

* Ce naiv e omul: distruge prezentul facandu-si griji pentru viitor si plange in viitor amintindu-si de trecut. ( Ali Ibn Abi Talib )

* Granita intre demnitate si orgoliu o asigura modestia. ( Aurel Baranga )

* Demnitatea crestina nu este a chipului omului in om, ci este demnitatea chipului lui Dumnezeu in om. ( Dan Puric )

* Demnitatea este ca un parfum; cei care o utilizeaza de abia sunt constienţi de ea.  ( Regina Christina a Suediei )

* Nu e de mare folos sa incerci sa obtii demnitati, daca demnitatea nu este o parte a caracterului tau. ( Christian Nestell Bovee )

* Iadul este maretul compliment al lui Dumnezeu pentru realitatea libertatii omului si demnitatea alegerii acestuia. ( Chesterton )

* Stima valoreaza mai mult decat celebritatea; demnitatea mai mult decat renumele; cinstea mai mult decat gloria. ( Nicolas Chamfort )

* Nu exista demnitatea care sa nu se intemeieze pe durere. ( Andre Malraux )

* Nu incerca sa te incovoi, la fel cum nu incearca copacii. Incearca sa cresti drept, si viata va avea grija sa te incovoaie. ( Chesterton )

* Nu vei zari nicicand un curcubeu daca te uiti in jos.  ( Charlie Chaplin )

*  Un sac gol se mentine cu greu in picioare. ( Benjamin Franklin )

* Daca pentru a trai trebuie sa te tarasti, ridica-te si mori. ( Jim Morrison )

* Nimeni nu te poate face sa te simti inferior fara consimtamantul tau.( Eleanor Roosevelt )

*  Mai bine mori in picioare decat sa traiesti in genunchi.  ( Emiliano Zapata )

* Ar trebui sa spunem fiecaruia: adu-ti aminte de demnitatea ta de om ! ( Voltaire )

* Un sac gol, spune proverbul, nu poate sta drept; la fel e cu un om care are datorii.  ( Samuel Smiles )

* Nimic n-a lasat in istorie o urma mai luminoasa decat rarii reprezentanti ai demnitatii omenesti in vremuri de josnicie. ( Lacordaire )

* Printr-o minciuna un barbat isi anihileaza demnitatea ca barbat. ( Immanuel Kant )

* Eu capul meu nu-l pun pe umerii oricui. ( Renata Verejanu )

* Fii demn, in tine s-au strans si traiesc toti stramosii tai. ( Valeriu Butulescu )

* Pastrez ceva din demnitatea ierbii, care refuza sa creasca pe drumuri.(Valeriu Butulescu )

* Ei nu ne pot lua demnitatea noastra decat daca le-o dam noi. ( Mahatma Gandhi )

* Demnitatea: placerea de a trai pe cuie. ( Vasile Ghica )

* Putini oameni sunt inlantuiti de sclavie, multi se pun ei singuri in lanturi. ( Seneca )

* Nu te plange ca esti strivit, daca te-ai facut vierme. ( Immanuel Kant )

* Falsa modestie este cel mai mare rafinament al vanitatii.  ( La Bruyere )

* Exista falsa modestie, dar nu exista fals orgoliu.  ( Jules Renard )

* Mandria nu reuseste niciodata mai bine ca atunci cand se acopera de modestie. ( Antoine Gombaud )

* Isprava cea mai formidabila a unui om este de a sti sa se multumeasca in viata cu rolul de personaj secundar.   ( Dostoievski )

* Capul plecat, sabia nu-l taie. ( proverb romanesc )

* Modestia le sade bine oamenilor mari. Ceea ce e greu e sa nu fi nimic, si totusi sa ramai modest.  ( Jules Renard )

* Modestia nu e dezinteres, ci o atitudine.   ( Liviu Rebreanu )

* Nimic nu inalta mai mult in lume decat masura si modestia. ( Epictet )

* Modestia este fundatia solida a tuturor virtutilor. ( Confucius )

* Modestia este pentru merit cea ce sunt umbrele pentru chipurile dintr-un tablou, ea da meritului puterea si relieful. ( La Bruyere )

* Modestie, arta distinsa de a-ti spori farmecul pretinzand ca nu iti dai seama de el. ( Ambrose Bierce )

* Falsa modestie este un lucru mult mai nesuferit decat orice laudarosenie. ( Georg Christoph Lichtenberg )

* Modestia este singura stralucire pe care ne este ingaduit sa o aduagam gloriei. ( Charles Pinot Duclos )

* Si modestia are orgoliul ei. ( Valeriu Butulescu )

* Modestia inseamna sa faci o estimare corecta a propriei persoane. ( Spurgeon )

* E modest, insa ii face placere sa i se aprecieze modestia. ( George Geafir )

* Modestia este citadela frumusetii. ( Demades )

* Modestia este o decoratie interioara. ( Victor Martin )

* Modestia si intelepciunea sunt complementare. ( Bernard de Fontenelle )

* Sunt modest, cu o singura conditie: sa se stie! ( Victor Eftimiu )

* Cel modest mangaie lira, nu sufla-n trambita. ( Valeriu Butulescu )

* Muntii sunt falnici, dar modestia campiei ne hraneste. ( Valeriu Butulescu )

* Modestia acopera intotdeauna meritul fara insă a-l ascunde. ( Benjamin Franklin )

* Cine e modest in dorinte e bogat in multumire. ( Chavron )

* Inceputurile faptelor mari trebuie sa fie modeste. ( Publilius Syrus )

* Extrema modestie are primejdiile ei, ca si orgoliul. ( Jean-Jacques Rousseau )

* Cocori, randunele? Prefer modestia vrabiilor, care infrunta iarna alaturi de mine. ( Valeriu Butulescu )

* Pretutindeni meritul simplu si modest a fost parasit pentru ceea ce straluceste. ( Stendhal )

* O femeie are nevoie de geniu şi de o mare modestie pentru ca ceilalti sa-i tolereze inteligenta. ( Iulia Hasdeu )

* Inteleptul e modest. El cunoaste imensitatea necunoscutului. ( Valeriu Butulescu )

* Granita intre demnitate si orgoliu o asigura modestia. ( Aurel Baranga )

* Inteleptule, fii modest, pentru ca mintea ascutita e precum sabia. Fara teaca, raneste, ucide. ( Valeriu Butulescu )

* Modestia este un lucru ciudat. In clipa in care crezi ca o ai, ai pierdut-o. ( E. D. Hulse )

* Calatoriile te fac modest, atunci cand realizezi ce loc micut ocupi in lume. ( Gustave Flaubert )

* Omul superior este modest prin ceea ce spune, dar exceleaza prin acţiunile sale.  ( Confucius )

* Cununa barbatiei este modestia. ( proverb arab )

* Modestia interzice ceea ce legea permite. ( Seneca )

* Modestia, printre canalii, este bumerang. ( Gheorghe Mihail )

* Modestia durerii se exprima doar prin lacrimi! ( Costel Zagan )

* Falsa modestie poate fi mai rea decat aroganta. ( David Mitchell )

* Gloria insotita de modestie isi dubleaza valoarea. ( George Budoi )

* Exista si o modestie a durerii absolute: Dumnezeu! ( Costel Zagan )

* Adevarul este la fel de putin modest ca si lumina. ( Karl Marx )

* Modestia e plasa cu care se prinde gloria. ( proverb arab )

* Modestia este iubita pentru ca ea faciliteaza aroganta unora. ( Robert Lembke )

* Falsa modestie este cea mai reusita minciuna dintre toate minciunile. ( Chamfort )

* E greu sa fii si stralucitor, si modest. ( Vasile Ghica )

* Daca omul si-ar aminti mereu de fragilitatea lui, ar invata sa fie modest. ( Emil Cioran )

* Aproape toti oamenii mari sunt modesti, fiindca se compara necontenit, nu cu ceilalti, ci cu acea idee despre perfectiune pe care o au inaintea spiritului lor.   ( Giacomo Leopardi )

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!