home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
15.10.2023
FAPTUL DIVERS

AU SI PALESTINIENII DREPTATE?

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a declarat vineri, în cadrul unei întrevederi cu șeful politicii externe a UE la Beijing, că motivul conflictului dintre Israel și Hamas este „nedreptatea istorică” împotriva palestinienilor, potrivit AFP.„Rădăcina acestei probleme se află în întârzierea îndelungată în realizarea aspirației Palestinei de a înființa un stat independent și în faptul că nedreptatea istorică suferită de poporul palestinian nu a fost corectată”, a declarat Wang după ce a avut o întâlnire cu Josep Borrell.De regula, adevarul e la mijloc, dar mijlocul poate fi unde vrea cel mai tare!

ISRAEL ISI ASCUTE CUTITELE!

Forțele de Apărare ale Israelului au anunțat că finalizează pregătirile pentru o operațiune în Fâșia Gaza care implică diferite ramuri ale armatei.Forțele de apărare israeliene au declarat că se pregătesc să pună în aplicare o serie de planuri ofensive care includ acțiuni coordonate din aer, de pe mare și de pe uscat.“Batalioanele și soldații sunt desfășurați în întreaga țară și sunt pregătiți să crească gradul de pregătire pentru următoarele faze ale războiului, cu accent pe o operațiune terestră de amploare”, se mai arată în comunicat. Se așteaptă ca Israelul să lanseze în curând o operațiune terestră în Fâșia Gaza, dar nu se cunoaște cu exactitate amploarea acesteia și nici data estimată de începere.În jurul orei 19.00, IDF a declarat că a efectuat mai multe lovituri aeriene împotriva unor ținte legate de Hamas în Fâșia Gaza.Înainte de aceasta, Israelul i-a sfătuit pe palestinienii civili să părăsească nordul Fâșiei Gaza într-un anumit interval de timp.Daca v-ati gandit sa petreceti un frumos concediu in Fasia Gaza, e momentul sa va razganditi!

IRANUL ISI ARATA COLTII!

Loviturile asupra Fâșiei Gaza trebuie să înceteze imediat, altfel Iranul ar putea interveni în conflict. Acest lucru a fost afirmat într-un mesaj privat trimis Israelului de către Iran prin intermediul canalelor ONU.Iranul a avertizat Israelul de “consecințe de mare amploare” dacă nu va opri loviturile asupra Fâșiei Gaza. Teheranul a emis avertismente publice și a trimis un mesaj privat Israelului prin canalele ONU, informând că ar putea interveni în conflict dacă Israelul își continuă campania de distrugere a mișcării islamiste radicale Hamas din Fâșia Gaza, a relatat duminică, 15 octombrie, The Jerusalem Post (JP).Potrivit ziarului, ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian s-a întâlnit cu o zi înainte cu coordonatorul ONU pentru pace în Orientul Mijlociu, Thor Vennesland, în capitala libaneză Beirut, pentru a discuta situația. Ulterior, ministrul iranian a avut o întrevedere în Qatar cu liderul Hamas Ismail Haniyeh, în timpul căreia au discutat despre atacul terorist al Hamas asupra Israelului și despre continuarea cooperării pentru atingerea obiectivelor grupării palestiniene, a relatat JP, citând un comunicat al Hamas. În timpul întâlnirii cu Haniyeh, Amirabdollahian a lăudat masacrarea israelienilor de către Hamas, numind-o “o victorie istorică care a dat o lovitură ocupației israeliene a teritoriilor palestiniene”, a notat publicația.Avertisment public către Israel
Între timp, oficiul poștal al ONU din Iran a publicat o postare pe Platforma X în care afirmă că “situația ar putea scăpa de sub control și ricoșa cu consecințe de mare amploare” dacă “crimele de război și genocidul apartheidului israelian” nu sunt oprite imediat.Se pare ca Iranul vrea sa aiba soarta Irakului!

CIOLACU SI FAINOSAGUL!

Premierul PSD Marcel Ciolacu pe culmile populismului: s-a dus la supermarket să-și cumpere pateu Ardealul și bere Ursus. El s-a și lăudat pe Facebook că a putut cumpăra „românește” și a cheltuit atât de puțin.Premierul Ciolacu este mai degrabă un amator al vacanțelor în Dubai – unde a fost, anul trecut, chiar de 1 decembrie, Ziua Națională a României – și al pantofilor italienești de circa 1.000 de euro, cu care se afișează constant. De altfel, au urmat reacții ironice la postarea sa. Pe lista lui Ciolacu se află și o bere Ursus Retro, la 7,98 lei. „Am fost la cumpărături și am luat ce aveam nevoie: salată, castraveți, ceapă și niște cartofi, mere, pateu Ardealul , salam Săsesc, ulei și zahăr, ouă, iaurt, telemea de oaie și o bere Ursus – produsă la Buzău … total 93.50 de lei. E drept, am uitat să iau roșii , dar tot mă încadram în 100 de lei! Voi ce #cumpărațiromânește cu 100 de lei?”, a scris liderul PSD. Postarea de astăzi vine după ce în urmă cu o lună premierul a fost întrebat de jurnaliști ce cumpără cu 100 de lei, la care a răspuns: ”Cumpăr ce am nevoie, Aparent, n-are nevoie de prea multe!

DAI IN MINE, DAI IN TINE!

Minele și muniția neexplodate fac ca aproape o treime din teritoriul Ucrainei să fie nesigură. Declarația a fost făcută de președintele Volodimir Zelenski, sâmbătă seara. Șase milioane de oameni sunt în pericol. Mai multe țări s-au angajat să contribuie la efortul de securizare a teritoriului. Deminarea și eliminarea elementelor de muniție neexplodată de pe teritoriul ucrainean au fost și tema unei conferințe de două zile, de la Zagreb, capitala Croației, de săptămâna trecută. La conferință au participat peste 40 de țări și organizații internaționale, care au promis că vor aloca aproape 500 de milioane de euro pentru această acțiune.Cabinetul de miniștri ucrainean a anunțat, de asemenea, pe 10 octombrie, că Ucraina și Croația au semnat și un acord bilateral privind operațiunile de deminare. Croația a contribuit deja cu un milion de euro pentru deminare.Aproximativ 250 de persoane au fost ucise până acum de minele din Ucraina, iar peste 500 au fost rănite, a declarat prim-ministrul Denys Shmyhal pe 9 octombrie. Alte șase milioane sunt probabil amenințate.În discursul său, de seara trecută, Zelenskyi le-a mulțumit și partenerilor internaționali, Regatului Unit, Norvegiei, Spaniei, Republicii Cehe, Finlandei, Germaniei, Danemarcei și Țărilor de Jos, pentru că au anunțat livrarea de noi pachete de arme.N-a facut bine Romania ca a inchis aproape toate minele?

MONA LISA IN PERICOL!

Cel mai mare muzeu din lume, Luvru, din Paris, a fost închis sâmbătă la prânz. Măsura excepțională a fost luată „din motive de securitate”, în contextul în care Franţa a ridicat nivelul de alertă, în urma atacului islamist comis vineri la Arras (nordul Franţei), transmite AFP. Poliția franceză evacuează oamenii, sâmbătă după-amiază, după o alertă cu bombă la Versailles. Este al doilea obiectiv turistic vizat de mesaje de amenințare. Reprezentanții Muzeului Luvru au anunțat că măsura excepțională a închiderii temporare după primirea unui mesaj de avertizare,
„Muzeul Luvru a primit un mesaj scris care evoca un risc pentru muzeu şi pentru vizitatori”, a precizat o purtătoare de cuvânt a instituţiei pariziene, după ce anunţul privind închiderea acesteia a fost postat pe platforma X (fosta Twitter).„Am ales, în contextul naţional actual de trecere la alertă de ‘urgenţă de atentat’, să evacuăm şi să închidem muzeul pentru restul zilei, pentru a oferi timp pentru a se proceda la verificări indispensabile”, a adăugat reprezentanta muzeului.Nu-i nimic!Nu putem merge la muzeu, mergem la carciuma!

PROVERBE

Poti duce un cal la apa, dar nu-l poti forta sa bea.

* Buruienile nu au nevoie sa fie semanate.

* Un copac loveste o masina numai in caz de legitima aparare.

* Adevarul este cel mai bun avocat.

* Omul intelept are urechi lungi, ochi mari si o limba scurta.

* Nu-ti pune increderea in bani, dar banii pune-i la loc de incredere!

* Niciodata sa nu spui „niciodata”!

* Mai bine intreaba de doua ori decat sa te ratacesti o data.

* Un zambet valoreaza cat o mie de cuvinte.

* Esti ceea ce mananci.

* O pietricica si un diamant sunt la fel pentru un orb.

* Fereste-te de o usa care are prea multe chei.

* Aroganta este un regat fara coroana.

* Daca esti in datorii, cineva detine o parte din tine.

* Cine nu lucreaza cand e cald, rabda de foame cand e ger.

* Barba nu ii face pe oameni filozofi.

* Omul intelept stie cat de putin cunoaste de fapt.

* O moara nu poate macina cu apa care a curs.

* Nu totdeauna ploua cand guita o scroafa.

* Nevoia nu face niciodată un targ bun.

* Un nume bun este a doua mostenire.

* Un pom se cunoaste dupa roadele sale, nu dupa frunze.

* O constiinta vinovata nu are nevoie de acuzator.

* Un trup mic poate adaposti un suflet mare.

* Un cuvant bun nu costa mai mult decat unul rau.

* Mai bine un dolar castigat decat zece mosteniti.

* Multumirea face pe oamenii saraci bogati, iar nemultumirea face pe oamenii bogati saraci.

* Si un peste nu poate fi prins daca isi tine gura inchisa.

* O avere mare este o grija mare.

* Cine tine scara, este la fel de rau ca hotul.

* E usor să fii generos cu banii altora.

* Un martor care a vazut este mai bun decat zece care au auzit.

* Pasarea care se trezeste devreme prinde rama.

* Cine fuge repede, nu va fugi mult timp.

* Graba prostului nu inseamnă viteza.

Unii oameni sunt stapanii banilor, in timp ce altii sunt sclavii lor.

* Copiii mici nu te lasa sa dormi, cei mari nu te lasa sa respiri.

* Politica este un ou stricat; daca s-a spart, miroase.

* Pentru drumetie de o zi buna, ia paine pentru o luna.

* Nu e vinovata oglinda ca ti-e stramba fata.

* Daca un nebun are cocoasa, nimeni nu o observa, dar daca un intelept are un furuncul, toata lumea vorbeste despre el.

* Cine se teme de padure nu mananca mure.

* Si cainele de rasa are purici.

* Masoara de sapte ori si taie o data.

* Pomul si invatatorul se cunosc dupa roade.

* Spune-i adevarul in fata si ai un dsman pe viata.

* Chiar şi gloria unui fluviu se pierde in imensitatea oceanului.

* La micul dejun, fii egoist, pranzul imparte-l cu prietenul, iar cina da-o dusmanilor.

* Cel care se ineaca, se agata de orice craca.

* Cotul e mai aproape de gura, dar nu e imbucatura.

* Frica are ochi buni.

* Invata oul pe gaina.

* Incercarea moarte n-are.

* Lasi capra sa pazeasca varza.

* Limba nu are oase, dar oase poate frange.

* Meseria e bratara de aur.

* Nu lauda ziua inainte de asfintit.

* Se simte cu musca pe caciula.

* Toamna se numara bobocii.

* Usor de zis greu de facut.

* Vara sanie, iarna caruta.

* Batul are doua capete.

* Buturuga mica rastoarna carul mare.

* Crede ochilor si nu urechilor.

* Mai bine sa petreci noaptea in supararea insultei decat in cainta razbunarii.

* Nici vulturul nu poate zbura mai sus ca soarele.

Nu exista pe pamant om mai darnic ca avarul, devreme ce el lasa averea sa altora, fara ca macar sa se atinga de ea.

* Banul este hotul omului: ii fura ce are mai de pret – cinstea.

* Cine vrea sa fie intelept, sa imite lemnul de santal care parfumeaza securea care-l rapune.

* Nu varsta, ci intelepciunea te face om intreg.

* Cine se insoara la batranete, isi croieste haina noua din stofa veche.

* Suferinta mica te face sa strigi, suferinta mare este muta.

* Invatatura este o comoara de care niciun hot nu se poate atinge.

* Pisica fierarului nu se teme de zgomot.

* Invatandu-l pe altul il faci mai bogat, fara ca tu sa devii mai sarac.

* Pestele, ca si musafirul, e bun numai doua zile.

* Cine are un prieten bun nu mai are nevoie de oglinda.

* Nu mostenim pamantul de la stramosi, ci il imprumutam de la copiii nostri.

* Cine umbla intr-o zdreanta unde toti oamenii umbla goi, va fi luat drept nebun.

* Varsta iti albeste parul, dar nu-ti coace si mintea.

* Aurul nu poate face zgomotul ce-l face arama.

* Cheama-l pe Dumnezeu, dar vasleste departe de stanci.

* Cu prostii si cu foarfecele sa umbli atent.

* Sa nu lauzi in fata, sa nu barfesti in spate.

* Mai bine sa muncesti fara plata, decat sa stai fara munca.

* Pana la genunchii placere – pana la brau in durere.

* Si ragetul unui magar poate sa ti se para cantec daca il auzi de departe.

* Printre oameni, unii sunt de piatra, altii din pietre scumpe.

* Boala vine cu pasi de elefant si se duce cu pasi de furnica.

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!