home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
19.10.2023
FAPTUL DIVERS

RAZBUNAREA CERE RAZBUNARE!

Un oficial de la Departamentul de Stat, Josh Paul, care a muncit peste 11 ani la Biroul Afacerilor Politico-Militare, şi-a anunţat demisia, miercuri, pe LinkedIn, din cauza abordării administraţiei lui Joe Biden în ceea ce privește războiul Israelului în Fâşia Gaza, relatează CNN și Digi24Josh Paul a scris pe LinkedIn că a demisionat „din cauza unui dezacord politic privind asistenţa noastră ucigaşă continuă acordată Israelului”.  „Vreau să fiu clar. Atacul Hamas în Israel nu a fost doar o monstruozitate. A fost o monstruozitate a monstuozităţilor. Cred că o eventuală escaladare a unor grupări cu legături cu Iranul ca Hezbollah sau a Iranului însuşi ar fi o altă exploatare cinică a tragediei actuale. Însă cred în adâncul sufletului meu că răspunsul pe care Israelul este pe cale să-l dea şi odată cu el susţinerea americană a acestuia şi a statu-quoului ocupaţiei nu vor face decât să adâncească suferinţa atât a israelienilor, cât şi a palestinienilor”, El consideră reacţia administraţiei americane „dezamăgitoare” şi „în întregime nesurprinzătoare”.  „Răspunsul acestei administraţii – şi totodată a unei mari părţi a Congresului – este o reacţie impulsivă, construită pe prejudecăți, comoditate politică, faliment intelectual şi inerţie birocratică”, denunţă el.  „Zeci de ani ai acestei abordări au arătat că securitatea în schimbul păcii nu conduce nici la securitate şi nici la pace. Adevărul este că o susţinere oarbă a unei părţi este distructivă pe termen lung pentru interesele popoarelor celor două părţi”, acuză el.  El spune că nu poate lucra să susţină un set de decizii politice privind trimiterea de armament, pe care le respinge drept „oarbe, distructive, nedrepte şi în contradicţie cu valorile pe care le afişăm public”.  Fostul angajat al Departamentului de Stat a declarat ziarului The New York Times că garanţiile juridice menite să împiedice ca armament american să ajungă pe mâna unora care încalcă drepturile omului eşuează, având în vedere că Statele Unite susţin Israelul care a tăiat apa, hrana, îngrijirile medicale şi electricitatea Fâşiei Gaza.  „Există un moment în care poţi să spui «bun, ei, bine, ştii, nu mai depinde mine, dar ştiu că Congresul va interveni»”, spune acesta pentru NYT.  „Dar, în acest caz, Congresul nu face nimic semnificativ, nu există niciun alt mecanism de control, nu există niciun alt forum de dezbateri, iar aceste lucruri au contat în decizia mea”, spune el. Departamentul de Stat, contactat de CNN, a refuzat să comenteze cu privire la „probleme legate de personal”.Are dreptate! Un vechi proverb spune:sangele nu se spala cu sange!

CIOLACU VREA SA CUMPARAM ROMANESTE!

Site-ul PSD „Cumpără românește” este o păcăleală, pentru că nu se poate cumpăra nimic direct, dar se face o reclamă stupidă la câteva produse: „Pâinea de Cuci, într-una s-o mănânci” sau „Din Arpașul vine cașul”. Pe site se pot urma un link-uri către site-urile producătorilor, dar o mare parte din aceștia nu oferă posibilitatea achiziționării produselor lor. Unii nici măcar nu au pagini de Internet, ci doar un cont pe Facebook.Nu este clar cum a ales PSD câteva zeci de produse din zeci de mii, oferite de producătorii români.Însă PSD a încercat să facă atractiv acest site, anexând „Povești”, de fapt o reclamă stupidă. Cum promovează PSD produsele românești:

  • Pâinea de Cuci, într-una s-o mănânci
  • „Din Arpașu vine cașul”
  • „Băcănia Lu’ Nea Ticu din Pleșcoi: totul e iute și bun”
  • Cum au ajuns în top puii de la AVI-TOP
  • «Țac, țac», locul unde și pâinea zâmbește

Săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu a participat la lansarea campaniei „Cumpără Româneşte”, proiect iniţiat şi susţinut de Partidul Social Democrat și a declarat a „cumpăra româneşte” este cel mai autentic gest de patriotism economic şi va însemna „structura de rezistenţă” a tuturor programelor economice pe care actuala guvernare le va propune şi adopta.Avem si noi o reclama:Tuica noastr e faimoasa/Bei aici si mori acasa!

AM AJUNS CARAUSII UCRAINEI!

Comisia Europeană a ”salutat” semnarea unui memorandum de înțelegere între guvernele României și Ucrainei, despre care spune că ”va contribui la creșterea capacității culoarelor de solidaritate, în special având în vedere daunele cauzate infrastructurii de transport din Ucraina din cauza agresiunii rusești”, potrivit unui comunicat.Memorandumul ar urma să fie semnat la Kiev de premierul Marcel Ciolacu și omologul său Denys Smyhal, în timpul ședinței comune de guvern. Aceasta e prima ședință comună de guvern între România și Ucraina și are loc în plină invazie a Rusiei în Ucraina.”România are un rol esențial în funcționarea culoarelor de solidaritate și se angajează în mod constructiv cu toate părțile implicate, inclusiv prin intermediul Platformei comune de coordonare a culoarelor de solidaritate UE-Ucraina. Comisia încurajează o astfel de cooperare strânsă între statele membre ale UE și Ucraina”, arată Comisia Europeană.Bravo noua! Am ajuns slugile Ucrainei si ne si laudam cu asta!

UNGARIA MIGREAZA SPRE EST!

Ambasadorii mai multor țări NATO au discutat joi la Budapesta cu privire la apropierea tot mai mare a Ungariei față de Rusia. Diplomații și-au exprimat îngrijorarea după întâlnirea premierului Viktor Orbán cu Vladimir Putin în China. Ambasadorii din țările NATO acreditați la Budapesta s-au întâlnit joi să discute și să-și exprime îngrijorările cu privire la relațiile tot mai apropiate ale Ungariei cu Rusia.Întâlnirea a venit în urma discuțiilor dintre premierul ungar Viktor Orbán și președintele rus Vladimir Putin, la începutul acestei săptămâni, în China, scrie RFE/RL.În plus, vinerea trecută, ministrul de externe Péter Szijjártó a avut convorbiri la Moscova cu omologul său rus.Ambasadorul SUA în Ungaria, David Pressman, a declarat pentru RFE/RL că diplomații au „preocupări de securitate” cu privire la „aprofundarea relațiilor” dintre Rusia și un membr al NATO și al Uniunii Europene.Ambasadorii, inclusiv trimisul diplomatic al Suediei, a cărei aderare la NATO este în curs, s-au adunat în capitala ungară la doar două zile după ce Orbán s-a întâlnit cu Putin la un forum în China.Premierul maghiar și președintele rus au discutat despre cooperarea bilaterală în domeniul transportului de gaze naturale și țiței, precum și despre energia nucleară, conform cabinetului de la Budapesta.„Este îngrijorător faptul că Ungaria a decis să îl contacteze pe Putin în acest mod”, a declarat Pressman.„Vedem Ungaria ca pe un aliat, dar în același timp vedem și că Ungaria își aprofundează relația cu Rusia, în ciuda războiului brutal din Ucraina”, a adăugat ambasadorul SUA în Ungaria.În timpul discuțiilor cu președintele rus, Orbán a numit războiul Ru.siei împotriva Ucrainei o operațiune militară, un termen preferat de Moscova.Orban s-a prins in sfarsit:DE LA EST VINE LUMINA!

BIDEN VREA BANI! TOT MAI MULTI BANI!

Joe Biden va ține joi un discurs la o oră de maximă audiență în fața națiunii americane. Președintele SUA va rosti discursul din Biroul Oval și este de așteptat să ceară Congresului un ajutor important pentru Israel și Ucraina, de zeci de miliarde de dolari.Discursul președintelui american ar urma să se concentreze pe războiul Rusiei în Ucraina și pe conflictul dintre Israel și Hamas, în timp ce se pregătește să ceară Congresului fonduri totale de 100 de miliarde de dolari, din care aproape două treimi ar urma să fie alocate Kievului.Joe Biden va vorbi din Biroul Oval, la ora locală 20:00 (03:00 ora României) un loc pe care președinții îl folosesc în mod tradițional pentru a se adresa țării în momente de importanță națională critică.„Președintele Biden se va adresa națiunii pentru a discuta despre răspunsul nostru la atacurile teroriste ale Hamas împotriva Israelului și despre războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei, care continuă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre. Președintele american a declarat în timpul vizitei sale la Tel Aviv, de miercuri, că va cere Congresului un pachet mare de finanțare.Majoritatea fondurilor vor merge către Ucraina, apoi către Israel și Taiwan, dar și pentru finanțarea eforturilor de întărire a securității la granița SUACererea de suplimentare a cheltuielilor pe care președintele Biden o va trimite Congresului chiar vineri prevede acordarea de asistență în valoare de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina și de 10 miliarde de dolari pentru Israel, spune pentru Reuters un oficial, sub protecția anonimatului.Aceeași sumă totală de 100 de miliarde de dolari a fost invocată joi și de presa americană.În plus, un oficial de rang înalt de la Casa Albă a declarat că Joe Biden va încerca să prezinte poporului american o explicație în linii mari de ce două războaie la jumătate de lume distanță sunt critice pentru securitatea națională a Statelor Unite.Președintele american va face apel ca această lege cu cheltuieli suplimentare să fie aprobată rapid. Conform legislației SUA, nu puterea executivă controlează cheltuielile, ci Congresul.Este a doua oară când Joe Biden va ține un discurs din Biroul Oval de când a devenit președinte. În iunie, el a vorbit despre un acord bipartizan pentru a evita intrarea în incapacitate de plată a datoriei americane, un acord abandonat ulterior de republicanii din Camera Reprezentanților.Sac fara fund America asta, dar nu poate Banca Americi tipari cati dolari poate Zelenski cheltui!

LEGI TRAZNITE

În Elveţia este ilegal să trânteşti portiera oricărei maşini.

În anul 1979, regimul politic din Irak a interzis filmele cu arte marţiale.

În Danemarca legea permite deţinuţilor să evadeze din închisori.

În Myanmar este ilegal să accesezi Internetul. Oricine o face ajunge să stea ani buni după gratii.

Pe timpul desfăşurării Primului Război Mondial, bărbaţii care erau dovediţi homosexuali, erau executaţi pe loc, fără niciun proces.

În Singapore este contrar legilor acestei ţări să mesteci banala guma de mestecat.

Datorită faptului că celebrul personaj de desene animate Donald Duck nu purta pantaloni lungi, filmele de desene animate care-l aveau drept erou principal au fost interzise de lege în Finlanda.

În anul 1935, guvernul României din acele timpuri a introdus o lege prin care personajul de desene animate, Mickey Mouse a fost interzis pe motiv că era atât de urât desenat încât speria copiii mici.

În urmă cu peste 2000 de ani, Cezar a interzis accesul carelor în Roma, pe motiv că încurcau şi aglomerau circulaţia cetăţenilor romani.

În Marea Britanie, legea permite oricărei femei gravide să urineze oriunde doreşte, inclusiv în caschetă unui poliţist, fără să poate fi trasă la răspundere.

În Anglia oricine lipeşte greşit o marcă poştală care o reprezintă pe regina, poate fi acuzat de trădare de ţară.

În statul american Florida, este interzis orice act sexual cu un porc spinos.

În Texas, porcii care fac sex în apropierea oricărui aeroport, încalcă o lege încă în vigoare care-i incriminează direct pentru astfel de fapte.

În oraşul Alexandria din statul american Minneapolis, există o hotărâre legală care-i interzice oricărui bărbat căruia-i miroase gura a peşte, să aibă vreun contact sexual cu o femeie.

În statul Carolina de Nord, este interzis de lege să înjuri în prezenţa… morţilor.

Legile statului Ohio pedepsesc cu închisoarea pe oricine încearcă să îmbete un peşte.

În statul Florida, dacă o femeie nemăritată sare cu paraşuta în zilele de sâmbătă, acesta ajunge invariabil la închisoare.

Tot în oraşul Alexandria din statul Minneapolis, dacă răsuflarea unui bărbat miroase a usturoi sau ceapă, acestuia-i este interzis de lege să aibă orice fel de contact sexual cu soţia sa.

În capitala statului El Salvador, oraşul San Salvador, există o lege care condamnă la moarte prin împuşcare în faţa unui pluton de execuţie, orice şofer prins băut în interiorul capitalei. Anul trecut 32 de şoferi ghinionişti au fost executaţi în acest mod.

În oraşul englez York există încă în vigoare o lege datând din Evul Mediu, care-i permite oricărui cetăţean al oraşului să ucidă orice scoţian întâlnit în York. Evident, doar dacă scoţianul vizat poarta asupra sa un arc şi o tolbă cu săgeţi.

În Anglia anului 1837, dacă un bărbat săruta o femeie fără voia ei, exista o lege care-i permitea femeii sărutate forţat, să-l muşte de nas cât se poate de tare pe bărbatul vinovat.

În statul american Vermont, pentru orice femeie care vrea să poarte o proteză dentară, este nevoie de acordul scris şi semnat al soţului acesteia.

Dacă ajungi cumva în oraşul Logan County, să nu săruţi niciodată o femeie care doarme, indiferent dacă îţi este soţie sau prietenă. Legile acestui oraş pedepsesc acest gest cu închisoarea.

În Paraguay duelul este permis de lege, atâta timp cât cei doi participanţi la duel fac dovada că donează sânge spitalelor.

Hipnoza este o practică interzisă în şcolile publice din oraşul american San Diego.

50 de întâmplări ciudate care ar putea fi prezentate în rubrica „Faptul Divers”:

  1. Oile care au dat ocol unui oraș în Turcia, formând o „invazie ovină” urbană.
  2. Un bărbat care a găsit o perlă uriașă în interiorul unei scoici de stridie cumpărate din supermarket.
  3. Un sat din Japonia în care locuitorii trăiesc sănătoși și fericiti până la vârste foarte înaintate, numit „satul longevității”.
  4. O femeie care a colectat peste 100 de modele de coșuri de gunoi din întreaga lume.
  5. Orașul norvegian Hell a găzduit oameni din întreaga lume în timpul căldurii extreme, oferindu-le adăpost gratuit.
  6. O eclipsă solară care a coincis cu eclipsa lunară, numită „eclipsa dublă”.
  7. Un bebeluș născut într-un avion, cunoscut sub numele de „bebelușul din aer”.
  8. Un miliardar care a organizat o licitație pentru a-i găsi un partener de viață.
  9. Un oraș din Germania care a instalat semafoare la nivelul solului pentru pietoni, pentru a-i ține ocupați în timp ce se uită la telefoanele mobile.
  10. Un cățel care a fost ales primar într-un oraș din Minnesota.
  11. Un artist care a creat opere de artă folosind doar ketchup și muște.
  12. Un om care a primit o amendă pentru „meritarea” unui copac în parcul public.
  13. Un restaurant care servește mâncare doar pe bază de alimente lăsate să expire.
  14. O plajă din California acoperită cu mii de mingi pufoase, create de un fenomen natural.
  15. Un bărbat care a condus un camion de gheață în mijlocul verii pentru a răcori o piscină.
  16. Un pescar care a prins un pește cu două guri.
  17. O furtună de nisip din deșert care a acoperit un oraș din Arabia Saudită într-o zi în care se sărbătoreau zăpezile sărbătorilor de iarnă.
  18. Un copac care a crescut în mijlocul unei mașini abandonate în pădure.
  19. Un oraș din România în care locuitorii au desenat și colorat toate casele în stil artistic.
  20. Un bătrân care a plantat peste un milion de copaci în viața sa.
  21. Oameni care au format cel mai lung rând de domino din lume, trecând de câțiva kilometri.
  22. Un om care a colectat peste 10.000 de obiecte ciudate, inclusiv bezele de lollipop, ursuleți de pluș și cartofi în formă de inimă.
  23. Un oraș din Japonia unde toate stațiile de tren sunt deservite de o singură angajată feroviară.
  24. Un bar din Australia în care clienții primesc bere gratuită dacă se bucură de un apus de soare.
  25. Un clovn care a salvat oameni dintr-un incendiu.
  26. Un curcubeu circular văzut deasupra unui oraș din Rusia.
  27. Un băiat de 12 ani care a descoperit o fosilă de mamut în timp ce făcea o plimbare pe plajă.
  28. O conferință internațională despre bureți care s-a desfășurat într-un oraș din SUA.
  29. Un băiat care a mâncat o pizza întreagă în mai puțin de 60 de secunde, stabilind un record mondial.
  30. Un oraș italian în care străzile sunt pavate cu pizza.
  31. Un eveniment în care oamenii au înotat într-o piscină plină cu gelatină.
  32. O persoană care a străbătut o țară întreagă pe bicicletă, îmbrăcată într-un costum de struț.
  33. Un artist care pictează peisaje în miniatură pe bule de săpun.
  34. O competiție anuală de sărit în apă, în care oamenii se aruncă în lacuri înghețate.
  35. O cască de motociclist care a fost recuperată după 50 de ani de la o cădere și a fost returnată proprietarului.
  36. Un bărbat care a construit o casă în forma unui pantof uriaș.
  37. Un festival anual de cules de morcovi în orașul britanic Holt.
  38. O insulă din Japonia în care trăiesc sute de pisici sălbatice.
  39. Un avion care a aterizat pe o autostradă aglomerată din Rusia, fără să provoace niciun accident.
  40. O pisică care a prevăzut corect rezultatele alegerilor prezidențiale.
  41. O mașină care a fost recuperată de poliție după 20 de ani de la furt și a fost returnată proprietarului.
  42. Un festival anual de îmbrăcat pui în costume extravagante.
  43. Un orășel din Belgia care s-a declarat „capitala marelui râu subteran al lumii”.
  44. Un bărbat care a petrecut 10 zile într-o cabană în copac pentru a se relaxa.
  45. O competiție de scufundări în apă rece, în care oamenii săreau în lacuri ghețate.
  46. Un orășel suedez în care drumurile nu au nume, ci sunt desemnate printr-o serie de indicii ciudate.
  1. Un om care a strâns o colecție impresionantă de ursuleți de pluș, având peste 10.000 de exemplare. Un oraș olandez sub nivelul mării, care a dezvoltat o rețea ingenioasă de canale și bariere pentru a rămâne uscat.
  2. Un bărbat care a construit o replică complet funcțională a Turnului Eiffel din paie.
  3. Un caz ciudat în care un porc a furat un laptop și l-a ascuns în pădure, doar pentru ca să fie găsit mai târziu de proprietar.

PROVERBELE SERII

  1. Proverb chinez: „Când te joci cu un tigru, asigură-te că ai o mână de rezervă în buzunar.”
  2. Proverb japonez: „Nu-ți lăsa măgarul să culeagă flori de cireș.”
  3. Proverb rusesc: „Nu cere bunicilor să învețe să surfeze pe internet.”
  4. Proverb african: „Când un elefant plutește pe apă, nimeni nu întreabă de costumul lui de baie.”
  5. Proverb mexican: „Nu sări în apă fără să știi câtă apă e în ea.”
  6. Proverb indian: „Când vaca dansează, se poate spune că pământul tremură.”
  7. Proverb arab: „Nu te întreba de ce leul nu are cont de Twitter.”
  8. Proverb egiptean: „Când șopârla devine pilot de curse, vulturii vor zbura cu bicicleta.”
  9. Proverb australian: „Nu întreba cangurii să-ți povestească bancuri.”
  10. Proverb brazilian: „Când papagalul cântă opera, toată jungla ascultă.”

CURIOZITATI

  1. În Antarctica, zăpada este roz în unele zone din cauza unor microorganisme numite alge.
  2. Un grup de corbi este numit „o adunare de corbi”.
  3. Pandele pot mesteca bambusuri în fiecare zi și nu au carii dentare.
  4. Mierea nu se deteriorează niciodată; au fost găsite borcane de miere în morminte egiptene vechi de peste 3.000 de ani încă comestibile.
  5. Un pește numit puffer poate să-și mănânce ochii și să-i regenereze.
  6. Crocodilii nu pot să-și miște limba.
  7. Orașul Vatican este singura țară din lume care are locuitori cu o densitate de populație de 0,001 persoane pe metru pătrat.
  8. Câinii au impresii digitale unice, la fel ca oamenii.
  9. Sunt mai multe moduri de a aranja un set standard de cărți decât există atomi în univers.
  10. Echinocțiul de primăvară durează exact 0 secunde.
  11. În urma unor experimente, țestoasele au fost trimise în spațiu și au revenit cu creșterea ritmului lor metabolic.
  12. În timp ce dormi, corpul tău este temporar paralizat pentru a preveni conștientizarea și realizarea viselor.
  13. Oamenii de știință au descoperit o specie de ciupercă, Armillaria ostoyae, care ocupă un teren de aproximativ 2.385 de acri în statul Oregon, SUA, fiind cea mai mare entitate vie cunoscută.
  14. În Zambia, ți se poate pune o amendă dacă ai pește vie în ochi.
  15. Ghețarii antici conțin bule de aer care oferă informații despre atmosfera veche a Pământului.
  16. Câțiva oameni de știință au băut un lichid extras dintr-un ghimpe în scop de cercetare, care este cel mai amar lichid cunoscut.
  17. Oamenii de știință au numit o specie de pește „Wakanda” în onoarea regatului fictiv din filmul „Black Panther”.
  18. În regatul Bhutan, fericirea este mai importantă decât PIB-ul, așa că guvernul măsoară succesul țării prin „Fericirea Internă Brută”.
  19. Unii fluturi pot bea sânge.
  20. Cartofii au mai multe gene decât oamenii.
  21. Un fulg de zăpadă poate conține bacterii sau alți microorganisme.
  22. Corpul uman poate detecta mai multe mirosuri decât pot simți gusturi.
  23. Până în 1903, orele la Paris erau reglate de un turn cu un ceas care era considerat un standard oficial de timp.
  24. Porcii au înțelegere în legătură cu oglinzile și se pot recunoaște în ele.
  25. Astronauții din Stația Spațială Internațională trebuie să folosească aparat de bărbierit special pentru a nu lăsa firele de păr să zboare liber în microgravitate.
  26. Lupii pot comunica cu privire la modul de vânătoare printr-un vuiet specific, făcându-i să părăsească o potențială pradă.
  27. Pe Pământ există locuri în care poți să stai în picioare în timp ce gravitația te trage în sus.
  28. Corăbiile din lemn vechi pot încă fi utilizate după secole.
  29. În 2012, un student din SUA a vândut toate pământurile din Statele Unite pe eBay pentru câteva minute, devenind teoretic proprietarul țării.
  30. Un hotel din Suedia are camere construite complet din gheață, inclusiv mobilier și decor, și se reconstruiește în fiecare iarnă.
o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!