home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
25.10.2023
FAPTUL DIVERS

MACRON SE DA MAMA RANITILOR

Președintele Franței, Emmanuel Macron, și președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi s-au întâlnit, miercuri, la Cairo, pentru a discuta despre situația de criză din Gaza. Macron a spus că soluția pentru criza din Orientul Mijlociu este ”soluția celor 2 state”, o variantă pe care Israel nu o agrează. De asemenea, Macron a cerut Israelului să lase ajutoarele să intre liber în Gaza, menționând că o navă a marinei franceze cu ajutoare este deja în Mediterană, informează Mediafax.Macron a spus în cadrul conferinței de presă, alături de președintele egiptean, că este esențial ajutoarele ce conțin combustibil să ajungă la spitale, adăugând că o navă a marinei franceze va sosi în curând pentru a ajuta stocurile spitalelor din Gaza și că un avion va sosi în Egipt cu ajutoare cheie.Macron a spus că este necesar să se evite escaladarea regională în urma conflictului dintre Israel și Hamas, adăugând că o soluție cu două state este necesară pentru pacea din Orientul Mijlociu.„Nu pentru că este o idee veche (o soluție cu două state) sau că este o idee învechită (n.r. soluția cu două state)”, a spus el.Totodată, Abdel Fattah Al-Sisi susține că vrea să fie un garant al stabilității în Orientul Mijlociu și nu vrea să se amestece în războiul israeliano-palestinian.Președintele egiptean a mai spus că „este foarte important ca atunci când ai acest tip de putere (n.r. referindu-se la puterea militară egipteană) să o folosești în mod rezonabil, înțelept și matur și să nu depășești și să nu-ți faci iluzii cu privire la propria putere”.Cand Napoleon a fost in Egipt, vorbea mai convingator!

ILIESCU N-APUCA VARSTA DE 120 DE ANI IN LIBERTATE!

Curtea de Apel a respins, miercuri, toate contestațiile preliminare în dosarul ce-i privește, între alții, pe Ion Iliescu și Gelu Voican-Voiculescu, pentru evenimentele din 1989, din timpul Revoluției de la București. Decizia poate fi contestată în trei zile.Pe 3 august 2022, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Justiție și Casație anunța că retrimite in justiție dosarul în care fostul președinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu și generalul Iosif Rus, fost șef al Aviației Militare, erau acuzați de crime împotriva umanității, infracțiuni care nu se prescriu.Cu un an și jumătate înainte, Instanța supremă decisese să întoarcă dosarul Revoluției la Parchetul Militar, după ce constatase mai multe probleme în rechizitoriu.Inițial, dosarul revoluției a fost trimis în judecată în aprilie 2019, când au fost citate 5000 de părți civile. Timp de un an, instanța a discutat excepții la cererea părților, apoi a decis să retrimită dosarul la Parchet pentru rezolvarea unor neclarități. Îndepărtarea acestora a mai durat un an.Prin rechizitoriul Secției Parchetelor militare din 29 iulie 2022, în dosarul penal privind Revoluția din decembrie 1989, s-a dispus trimiterea în judecată pentru infracțiuni contra umanității a următorilor:

  1. Ion Iliescu – fost președinte al României;
  2. Gelu Voican Voiculescu – fost viceprim-ministru al Guvernului României;
  3. Iosif Rus – general (rtr.) – fost șef al Aviației Militare.

Procurorul general de la acel moment, Gabriela Scutea, declara că „reluarea dosarului de către un alt procuror ar fi însemnat o perioadă foarte mare de timp chiar și doar pentru citirea volumelor dosarului revoluției”.Se strange latul. Mai, draga Iliescu! Te asteapta ani multi, multi de puscarie!

PUTIN SE JOACA IAR CU BOMBA NUCLEARA

Parlamentul Rusiei a adoptat legea prin care Moscova se opune ratificării tratatului global de interzicere a testelor cu arme nucleare.Consiliului Federației Ruse – camera superioară a Parlamentului rus – a aprobat miercuri legea, cu 156 de voturi pentru și niciunul împotrivă, după ce și Camera inferioară, Duma de Stat, a adoptat legea cu unanimitate de voturi în octombrie 2023.După adoptare, legea a fost trimisă președintelui Vladimir Putin, pentru promulgare.
Președintele rus le-a cerut parlamentarilor să „reflecte”, prin decizia luată, poziția SUA, care au semnat Tratatul de interzicere completă a testelor nucleare (CTBT), dar nu l-au ratificat niciodată, transmite Reuters.Rusia spune că nu va relua testele nucleare decât dacă Washingtonul o va face, dar experții în controlul armamentului sunt îngrijorați că Rusia se pregătește de un test nuclear, pe care Occidentul îl percepe ca pe o escaladare amenințătoare în contextul războiului din Ucraina.Ucraina a acuzat Rusia în repetate rânduri că intensifică „șantajul nuclear”.
Deși nu a intrat niciodată oficial în vigoare, CTBT a făcut din testarea nucleară un tabu: nicio țară, cu excepția Coreei de Nord, nu a efectuat un test care implică o explozie nucleară în acest secol.Experții în controlul armamentului spun că un test făcut fie de Rusia, fie de SUA ar putea declanșa o nouă cursă a înarmărilor într-un moment de tensiune internațională acută, cu războaie în Ucraina și Orientul Mijlociu.Ei spun că dacă o țară ar testa, cealaltă ar face probabil același lucru, iar altele, precum China, India și Pakistan, n-ar face decât să le urmeze.Pacat! Abia se incheiase Razboiul Rece! Sau nu s-a incheiat niciodata?

PARUIALA CA INTRE DOCTORITE!

Trei rezidente la Secția Infecțioase II din cadrul Spitalului Județean de la Oradea s-au luat la bătaie și s-au părut chiar de față cu șeful lor, scrie Bihon. Totul a pornit de la o postare pe grupul comun de WhatsApp al medicilor din spital.„S-a ridicat tonul, unul de la altul, de la un mesaj. Pe urmă, s-au luat de păr, moment în care am intervenit și le-am despărțit. Pe urmă, am anunțat conducerea și urmează să se ia măsuri”, a declarat dr. Andrei Cse, șeful Secției de Infecțioase II. „S-au certat, de față cu medicul șef de secție, au țipat una la alta, pe urmă au început să se lovească”, a mai spus un martor, pentru sursa citată. Managerul Spitalului Județean din Oradea, dr. Gheorghe Carp, a declarat că cele trei doctorițe au fost convocate la discuții joi, 26 octombrie.„Una dintre rezidentele implicate este originară din Oltenia, una este din Maramureş, iar una e bihoreancă, din Băiţa, de lângă Nucet. Din câte am înțeles de la șeful de secție incidentul a pornit de la un mesaj trimis de una dintre ele pe grup, iar celelalte două au reacţionat cu agresivitate. S-a ajuns la păruială, până au intervenit medicii de pe secție. Le-am chemat la mine mâine dimineață și vom lua măsuri”, a precizat dr. Gheorghe Carp.NR.Dupa care, s-au impacat si si-au acordat una alteia primul ajutor!

EXISTA UN DUMNEZEU AL PISICILOR!

Poliția din China a salvat aproximativ 1.000 de pisici dintr-un camion care se îndrepta spre un abator, a informat presa afiliată statului, eliminând astfel o parte dintr-un lanț de comerț ilicit care vinde în mod fraudulos carne de felină susținând că e carne de porc sau oaie și stârnind preocupări serioase, atât din punct de vedere al protecției animalelor, cât și privind siguranța alimentelor, transmite CNN.Credem ca e minciuna.1000 de pisici nu cantaresc cat un porc dolofan!

DE CE E BINE SA TE UITI IN SUS!

O femeie de 43 de ani s-a aruncat, miercuri, de la etajul cinci al unui bloc de pe Bulevardul Unirii din Bucureşti şi a căzut peste o altă femeie, de 60 de ani, care mergea prin zonă. Ambele sunt rănite și au fost transportate la spital. Femeia care a fost lovită este în stare mai gravă.Cea care s-a aruncat de la etaj, trebuia mai intai sa se asigure ca trotuarul e liber!

CURIOZITATI

Pentru ca sa apara un rid permanent deasupra sprancenelor sunt necesare 200 000 de incruntari.

* Un om nu poate sforai si visa in acelasi timp.

* Sughitul trece daca ne tinem mainile in apa foarte rece sau daca ne intepam lobul urechilor cu unghia.

* Plamanul drept primeste mai mult aer decat cel stang.

* Primul simt care dispare in cazul decesului este vazul. Auzul dispare ultimul.

* Din cauza lipsei gravitatiei, sforaitul este mai silentios in spatiu.

* Rasul intareste sistemul imunitar prin scaderea nivelului hormonilor stresului.

* Cea mai mare celula din corpul uman este ovulul, iar cea mica – spermatozoidul.

* Auzul unui om scade dupa o masa copioasa.

* Corpul uman contine suficienta grasime ca sa se poata fabrica sapte bucati de sapun.

* In ureche sunt aproape 4 000 de glande care produc ceara.

* Unghia care creste cel mai repede este cea de la degetul mijlociu.

* Un om are mai multa incredere in gesturile decat in cuvintele celui cu care dialogheaza.

* Creierul uman genereaza mai multe impulsuri electrice intr-o zi decat toate telefoanele din lume.

* Prin numarul mare de spermatozoizi pe care-i produce zilnic ( circa 10 milioane ), un barbat ar putea sa repopuleze planeta in circa sase luni.

* Un om nu poate stranuta cu ochii deschisi.

* Dimineata suntem cu aproximativ un centimetru mai inalti decat seara. Pe parcursul zilei, inaltimea scade datorita tasarii discurilor intervertebrale.

* Un om secreta de-a lungul vietii circa 25 000 de litri de saliva.

* Incruntarea are nevoie de 43 de muschi, in timp ce zambetul de 17.

* Viteza stranutului este de peste 160 km/h.

* Acidul gastric din stomac este atat de puternic incat poate dizolva si otelul.

* Stomacul isi reface mucoasa de protectie la fiecare trei zile.

* Setea apare cand cantitatea de apa din organism scade cu 1%. Cand scaderea este de 10%, survine moartea.

* Daca toti cei 600 de muschi din care este format corpul uman s-ar incorda in acelasi timp si in aceeasi directie, o persoana ar putea ridica o greutate de 25 de tone.

* Cantitatea de energie pe care o elibereaza corpul uman in 30 de minute este suficienta ca sa se poata fierbe un litru de apa.

* Pentru a mentine corpul in pozitie dreapta, este nevoie de actiunea a 300 de muschi.

* Doua kilograme din greutatea noastra corporala este reprezentata de greutatea bacteriilor pe care le continem.

* Zaharul pe care il contine corpul uman poate umple un borcan.

* Un vis profund dureaza in medie 2-3 secunde.

* Daca nu ar fi barbierita, barba unui barbat ar ajunge la 9 m in curul intregii vieti.

* In cursul vietii inima bate de circa 2 700 000 de ori.

* Cu fosforul continut in corpul unui om s-ar putea fabrica 250 de chibrituri.

* Peste 70% din bolile existente se transmit prin secretiile din nasul sau gatul omului.

* De-a lungul vietii unei femei, aceasta ar putea naste 35 de copii.

* Cantitatea de fier din corpul unui om este echivalenta cu cea dintr-un cui.

* Un om poate trai 40 de zile fara mancare, 6 zile fara apa si 6 minute fara oxigen.

* Un barbat petrece in medie 3 300 de ore din viata pentru a se barbieri.

* Persoanele inteligente au in firul de par mai mult zinc si cupru decat celelalte.

* Celulele corpului omenesc pot stoca de 5 ori mai multa informatie decat Enciclopedia Britanica.

* La fiecare pas facut corpul utilizeaza 200 de muschi.

* Un om are zilnic circa 70 000 de ganduri.

* La fel ca amprentele, buzele nu lasa urme identice.

* Firul de par poate suporta o greutate de 3 kg.

* Un om petrece aproximativ 6 ani din viata visand.

* Vasele de sange din creierul uman masoara aproximativ 161.000 de km, suficient cat sa inconjoare Pamantul de patru ori.

* Urechea umana poate distinge pana la 300 000 de tonalitati.

* In primul an de viata, un nou-nascut rapeste intre 400 si 750 de ore de somn din perioada de somn a parintilor.

* O singura persoana din doua miliarde traieste 116 ani sau mai mult.

* Pe suprafata corpului uman traiesc mai multe vietati decat traiesc oameni pe intreaga planeta.

* Un barbat obisnuit mananca in jur de 50 de tone de alimente de-a lungul vietii pentru a mentine o greutate de 80 de kg.

* Femeile clipesc de doua ori mai mult decat barbatii. Barbatii sughita mai mult decat femeile.

* In fiecare zi, in corpul uman mor circa 432 de miliarde de celule, fiind inlocuite de altele noi. Aceasta este cheia regenerarii si ramanerii tanar a corpului. Acest numar de 432 de miliarde este doar o estimare stiintifica. Celulele sunt asa de mici si atat de multe (undeva intre 60-100 de trilioane) ca nimeni nu a putut vreodata sa le numere una cate una.

* Celulele din sistemul nostru digestiv, incepand cu stomacul si pana in intestinul gros, sunt inlocuite la fiecare 5 minute.

* Ficatul este complet inlocuit la fiecare cinci luni.

* Acoperirea cu piele este noua se produce la fiecare patru saptamani.

* Inima noastra este inlocuita dupa o perioada cuprinsa intre sase pana la noua luni.

* Ficatul este capabil de reinnoire si reparare chiar si incepand de la doar 25% din tesutul lui.

* Noi studii indica faptul ca pana si celulele creierului se pot regenera.

* In prima luna de viata, un copil invata atat de multe lucruri, incat sinapsele din creierul sau cresc de la 50 de miliarde la 1.000 de miliarde.

* Capul unui copil cantareste cat un sfert din greutatea corpului lui. La maturitate, capul reprezinta doar a opta parte din greutatea trupului.

* Matematicianul John von Neumann a calculat că mintea umana poate inmagazina 280 de mii de miliarde de biti de memorie. Celulele creierului uman pot stoca de 5 ori mai multa informatie decat Enciclopedia Britanica.

* Prima rochie alba de mireasa a fost purtata de Regina Victoria si de asemenea, tot ea a folosit pentru prima data panglica in nod, ca simbol al casniciei.

* Tortul de nunta a fost initial o turta de grau pe care mirele o rupea si o arunca peste mireasa pentru a avea multi copii.

* Aruncatul cu boabe de orez este o traditie din Orient, orezul fiind simbolul fertilitatii. Acest simbol a fost inlocuit de catre occidentali cu confetti, iar la noi cu boabele de grau.

* Voalul alb era purtat de mireasa pentru a fi aparata de descantece, de vraji sau de deochi.  Singurul care avea voie sa ridice voalul miresei, dupa cununie, era mirele care, in felul acesta, isi dovedea protectia fatza de aleasa lui.

* Clopotele de nunta se trag pentru ca se crede ca zgomotul provocat de acestea alunga spiritele rele. De aici si legatul cutiilor metalice in spatele masinii mirilor.

* „Luna de miere”  este denumita astfel pentru ca, dupa nunta, mirii plecau departe de casa, timp in care consumau foarta multa miere, renumita de altfel pentru calitatile ei afrodisiace.

* Mireasa este trecuta peste pragul casei in bratele mirelui pentru ca, in trecut, oamenii credeau ca duhurile rele ale unei case stau ascunse in pragurile usilor.

* Primele invitatii de nunta din Europa au fost scrise de catre calugari pentru nobili. In jurul anului 1600, au fost inventate gravurile iar scriptele calugarilor au fost tiparite pentru a reproduce scrisul caligrafic. Cand exista o comanda mare de invitatii acestea se dadeau unui gravor, dar cand numarul acestora era mic, se scriau de mana.

* Stiati de ce se poarta verigheta pe al patrulea deget de la mana stanga (inelarul)? Nu se stie exact originea acestei traditii, dar sunt doua variante plauzibile.
1. Prima, din sec. XVII, cand la o ceremonie ortodoxa preotul a ajuns la cel de-al patrulea deget dupa ce primele trei le-a numarat ca fiind: in numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant.
2. A doua varianta ne duce spre traditiile vechilor egipteni, conform carora prin inelarul mainii stangi trece vena Amoris si care duce direct spre inima!

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!