home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
01.11.2023
FAPTUL DIVERS

VOM DEVENI SCLAVII INTELIGENTEI ARTIFICIALE?

Marea Britanie, SUA, UE și China au convenit că inteligența artificială (AI) prezintă un risc cu potențial catastrofal pentru umanitate, în prima declarație internațională despre AI.Douăzeci și opt de guverne au semnat Declarația Bletchley în prima zi a summit-ului privind siguranța AI, găzduit de guvernul britanic.Declarația nu este de acord cu înființarea unui centru internațional de testare în Marea Britanie, așa cum speraseră unii membri ai guvernului britanic, remarcă The Guardian.În schimb, declarația oferă un tipar de colaborare în viitor pe acest subiect, viitoarele întâlniri fiind deja planificare să aibă loc în Coreea de Sud peste șase luni și în Franța peste un an.Declarația spune că „există un potențial pentru vătămări grave, chiar catastrofale, fie deliberate, fie neintenționate, care decurg din cele mai semnificative capabilități ale acestor modele de inteligență artificială”.Rishi Sunak, prim-ministrul britanic, a salutat declarația, numind-o „o realizare de referință care pune cele mai mari puteri ale AI din lume în acord cu privire la urgența din spatele înțelegerii riscurilor AI”. „Pentru prima dată, avem țări care sunt de acord că trebuie să ne uităm nu doar în mod independent, ci și împreună la riscurile Frontier AI ”, a declarat Michelle Donelan, secretarul pentru tehnologie din Marea Britanie.
Frontier AI este prescurtarea celor mai avansate și mai puternice sisteme de inteligență artificială, despre care unii experți cred că ar putea deveni mai inteligente decât oamenii la o serie de sarcini.Miliardarul Elon Musk a avertizat că „pentru prima oară, avem o situație în care există ceva care va fi mult mai inteligent decât cel mai deștept om. Nu este clar pentru mine dacă putem controla astfel de lucruri”.Dintotdeauna  Prostia s-a temut de Inteligenta si a considerat-o un dusman de moarte!

PROST SA FII, BURSA SA AI!

8.494 de elevi cu medii între 1 și 4.99 iau bursă de merit în acest an școlar, potrivit Ministerului Educației. Instituția a făcut publică statistica doar după ce în presă au fost publicate cazuri ale unor copii cu medii sub 4 care primesc burse de merit.Cuantumul burselor merit a crescut de la 200 de lei/lună la 450 de lei/lună, după 2 septembrie 2023, când au intrat în vigoare noile legi ale învăţământului.Odată cu creșterea sumei pentru bursa de merit, s-a dubat și numărul celor care o primesc – pentru că, spune noua lege, bursele de merit se acordă primilor 30% dintre elevii fiecărei clase, în ordinea descrescătoare a mediilor anuale/a mediilor de admitere, indiferent de notă.Astfel, 8.494 de elevi cu medii până în 5,00 primesc bursă de merit:

  • tranșa de medii 1.00 – 1.99 158 elevi.
  • tranșa de medii 2.00 – 2.99 – 704 elevi.
  • tranșa de medii 3.00 – 3.99 – 2.382 de elevi.
  • tranșa de medii 4.00 – 4.99 – 5.250 de elevi.

(sursa: Min. Educației)

Ministerul Educației susține că, raportat la numărul total, bursele de merit pentru medii sub 5 reprezintă 1,84%.În privința celorlalte medii pentru care se acordă bursă de merit, 82,78% ajung la elevii care au medii între 8.00 și 10.00. Jumătate dintre acestea (52,55%) le primesc copiii care au peste 9.50.8,74% din totalul burselor de merit ajung la elevii cu note între 5.00 și 7.99. Restul, de 6,64% dintre bursele de merite, sunt date copiilor care au obținut rezultate bune la olimpiade județene și concursuri naționale.În luna octombrie, peste 461.700 de elevi au luat burse merit. Spre comparație, în anul şcolar 2022 – 2023 au fost peste 260.500 de burse de merit.Bursa socială pentru elevi a crescut și ea, de la 200 de lei/lună la 300 de lei/lună – și sunt peste 738.800 în acest an şcolar, comparativ cu 389.490 în anul şcolar anterior.În cazul bursei tehnologice (dedicată elevilor din învățământul tehnologic), e vorba tot de o creștere de 100 de lei – de la 200 de lei/lună la 300 de lei/lună.Ministerul Educației susține că acordarea burselor de merit „vizează stimularea învăţării individuale, încurajarea unei competiţii constructive în fiecare clasă de gimnaziu şi liceu din România, reducerea disparităţilor sociale, precum şi îmbunătăţirea mediei naţionale a rezultatelor obţinute de elevi, luând în calcul contextele de învăţare diferite, atât la examenele naţionale, cât şi la testările internaţionale”.Dati-le, ba, burse ca asa vor ajunge ministri  si ne nor conduce spre marete succesuri!

GAZA-SCAPA CINE POATE! MOARA CINE NU POATE!

Sute de oameni au ieșit, miercuri, din Fâșia Gaza, după ce egiptenii au deschis punctul de trecere a frontierei de la Rafah pentru răniți, străini sau persoane cu dublă cetățenie. Astfel, cel puțin 320 de oameni au putut pleca în Egipt. Deocamdată, niciun român, deși aproximativ 260 au cerut ajutor. Ministerul de Externe a anunțat că autoritățile noastre sunt pregătite să asigure evacuarea rapidă a persoanelor care vor să plece din enclavă. Între timp, Israelul își continuă operațiunile militare din Gaza. În Nordul Fâșiei soldații caută în fiecare casă indicii care i-ar putea duce la ostatici sau la ascunzătorile teroriștilor. Iordania a anunțat că își retrage ambasadorul de la Tel Aviv până când Israelul va înceta atacurile din Gaza.Prioritate au femeile, copii, batranii si membri Hamas! In ordine inversa!

ISRAEL UCIDE TERORISTII DIN FASA!

„Un război care ucide mii de copii nu are învingător”, a estimat miercuri Comitetul ONU pentru drepturile copilului, denunţând „gravele încălcări ale drepturilor copiilor” în Fâşia Gaza, informează AFP, preluată de Agerpres.Comitetul „condamnă ferm escaladarea atacurilor Israelului împotriva unor ţinte civile din Fâşia Gaza, care au antrenat moartea a peste 3.500 de copii începând din 7 octombrie 2023” şi se declară în egală măsură „profund preocupat” de soarta copiilor care continuă să fie ţinuţi ostatici de către Hamas.Teritoriul palestinian este bombardat fără încetare de Israel şi face obiectul unui asediu cvasitotal, notează AFP. Israelul ripostează astfel la atacurile fără precedent ale mişcării islamiste palestiniene Hamas asupra teritoriului său din 7 octombrie, soldate cu 1.400 de morţi şi cel puţin 240 de ostatici, conform autorităţilor palestiniene. Între aceştia se află şi copii, inclusiv foarte mici.
Potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas – care controlează Fâşia Gaza -, bombardamentele intense ale Israelului au provocat moartea a 8.769 de oameni, între care 3.648 de copii. De câteva zile, armata israeliană a extins operaţiunile, lansând şi operaţiuni la sol, care antrenează ciocniri violente.
Comitetul ONU pentru drepturile copilului, care este responsabil de monitorizarea aplicării Convenţiei privind drepturile copilului, cere „să se pună capăt pagubelor devastatoare provocate vieţii copiilor din teritoriul palestinian ocupat”.Dumnezeul evreilor ar trebui sa dea mana cu Allah si sa interzica asa ceva!

RAFILA CINCI MILIOANE COTIZEAZA, 19 MILIOANE BENEFICIAZA!

Ministrul afirmă că, deşi CNAS are cel mai mare buget din România, există o problemă de contributivitate, întrucât 5 milioane de oameni contribuie la Fondul de asigurări, dar beneficiază de servicii medicale 19 milioane de oameni.Alexandru Rafila a fost întrebat, miercuri seară, la TVR Info, despre protestul sindicaliştilor din cadrul CNAS şi a afirmat: ”Eu sper să fie un protest în care să existe în primul rând o negociere. Preşedintele CNAS, dr Baciu, cred că ar trebui să facă paşi în a asculta doleanţele celor care protestează. Ca să rezolvi o problemă trebuie să existe dialog”.Ministrul a afirmat că CNAS ”este o instituţie cheie” pentru că decontează medicamentele la farmacii şi finanţează spitalele.”Sper să existe înţelepciune de ambele părţi (…) să găsească o soluţie pentru că întreruperea acordării de servicii către asiguraţi, pacienţi este ceva pe care nu cred că putem în vreun fel să-l acceptăm”, a mai afirmat Rafila.Sa zica mersi ca mai sunt cinci milioane de fraieri care cotizeaza!

PANA SI IOHANNIS S-A PRINS!

Preşedintele Klaus Iohannis s declarat miercuri că ţara noastră va înregistra şi în acest an o creştere economică susţinută, mult peste media UE. „Ştiu, de asemenea, că măsurile fiscale recent adoptate nu au fost tocmai bine primite de către mediul de afaceri. Am însă încredere că Guvernul va lua în considerare reglajele necesare, acolo unde acestea se impun, şi va adopta măsuri care să menţină România competitivă în plan fiscal, pentru a atrage în continuare investiţii productive, în beneficiul economiei noastre”, a adăugat preşedintele Iohannis, potrivit News.ro.Daca s-a prins si Iohannis, inseamna ca e groasa rau!

CURIOZITATI

Punctele extreme ale Pamantului:

Marea Moarta, aflata la 397 de metri sub nivelul marii, este punctul cu cea mai joasa altitudine de pe suprafata Pamantului.

Cascada Angel din Venezuela este cea mai inalta cadere libera de apa – 979 de metri, fiind de 18 ori mai mare decat cascada Niagara cu cei 55 de metri ai sai.

Lacul cel mai adanc este Baikal, aflat in Siberia, cu o adancime de 1620 de metri.

Pestera cea mai adanca este in Franta, denumita Gouffre Jean Bernard si are o adancime de 1724 de metri.

Valea cea mai adanca, avand mai mult de 4 kilometri adancime, a fost scobita de apele Kali Gandak din Himalaya.

Umbra cea mai lunga o are vulcanul Pico de Teide de pe insula Teherife ( 3718 metri inaltime ). La apus de soare, umbra se intinde pe o lungime de 200 kilometri.

Nilul este fluviul cel mai lung din lume, cu 6690 kilometri, urmat de Yangtze ( 6300 kilometri ) si Amazon ( 6296 kilometri ).

Sahara este desertul cel mai mare din lume si se intinde pe o suprafata de 7 800 000 kilometri patrati.

In Valea Mortii ( Death Valley ), California, s-au inregistrat timp de sase saptamani, fara intrerupere, temperaturi de peste 49 grade Celsius.

In desertul Atacama din nordul statului Chile, pe o suprafata egala cu cea a Angliei, trec ani intregi fara precipitatii, iar in unele parti nu ploua niciodata.

Recordul de concentratie salina este detinut de lacul Assal din Djibuti, aflat in vecinatatea coltului sudic al Marii Rosii. Apa lacului are o concentratie salina de zece ori mai ridicata decat cea a oceanelor.

Ca rapitori recunoscuti, labele lupilor exercita de doua ori mai multa putere decat a unui caine domestic. Lupul este un animal social, traind in general in aceeasi haita ceea mai mare parte, daca nu chiar toata viata. Doar masculii si femelele puternice se reproduc, orice tentativa din partea celorlalti este pedepsita.

* O femela de dihor poate muri daca, odata intrata in calduri, nu isi va gasi un partener mascul.

* Dihorii dorm 20 ore pe zi.

* Racul are inima in cap.

* Lupul este mamiferul cu temperatura corporala cea mai ridicata, 40,7 °C .

* Cartita este capabila sa sape un tunel de peste 90 m intr-o singura noapte.

* Iepurele isi foloseste piciorul din spate pentru a bate toba cu el in pamant avertizandu-si prietenii de apropierea unui pericol.

* O haita de lupi este condusa tot timpul de o pereche „alpha, formata dintr-un mascul si o femela. Acestia, inclusiv puii lor, au mai multe prioritati in cadrul haitei si sunt primii care se hranesc .

* Lupii pot atinge viteze de 65 km/h si alearga folosind degetele, nu intreaga laba, ceea ce ii ajuta sa se opreasca mai repede la nevoie.

* Blana lupului este formata din doua straturi – unul de suprafata, mai aspru, ce protejeaza animalul de apa si murdarie si unul interior, mai moale, ce se innoieste anual si are rolul de a izola corpul. Blana lupului cu coama este lipsita de acest strat inferior.

* Lupii pot ataca si bizoni de 450 kg, dentitia lor foarte puternica fiind principala arma de atac a acestora.

* Pentru ca un pui de lup sa invete sa urineze, mama sa trebuie sa-i maseze burta cu limba calda.

* Vikingii obisnuiau sa bea sangele lupilor si se imbracau cu blana lor pentru a le lua „spiritul” in lupta. De asemenea, dresau lupii si-i foloseau ca parteneri in lupte.

* Chiar si dresati, lupii nu sunt buni „paznici” pentru ca au o frica naturala fata de necunoscut si se vor ascunde de vizitatori, in loc sa latre la ei.

* De regula, lupii se imperecheaza pe viata. Ambii sunt parinti devotati si-si pastreaza legaturile familiale.

* In medie, inima unui arici bate de 300 de ori pe minut, fiind una dintre cele mai rapide inimi de animal

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!