home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
19.11.2023
FAPTUL DIVERS

IARNA NE-A PRINS IAR CU PANTALONII IN VINE!

Vremea rea a produs efecte, sâmbătă, în peste 50 de localităţi din 16 judeţe, anunţă Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). În județele Tulcea și Constanța zeci de localități au rămas fără energie electrică. Pe drumurile din Moldova s-a circulat greu din cauza ninsorii.Duminică dimineața mai era valabilă doar o singură avertizare meteo, până la ora 18.00. În sudul Moldovei, estul Munteniei și în Dobrogea vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de 60-80 km/h. Pe litoral și în bazinul vestic al Mării Negre vor fi intensificări susținute ale vântului, cu rafale în general de 85-90 km/h.Sâmbătă vântul a creat probleme în toată partea de sud est a țării. Din cauza rafalelor puternice, pentru câteva ore, Reactorul 1 de la CNE Cernavodă a fost decuplat.În Constanța, a fost cod roșu de ploi torențiale și vânt puternic. Mai multe zone din orașul Constanța au fost inundate, rafalele au smuls acoperișuri de bloc și copacii din rădăcini și mai multe autoturisme au fost avariate.În județul Tulcea, au fost peste 300 de apeluri la 112 care semnalau diverse situaţii de urgenţă. Câteva zeci de localități au rămas fără energie electrică.La ora 8, duminică dimineața, alimentarea era întreruptă în 95 localități, pentru circa 60.000 de clienți, în special în județele Constanța și Tulcea. În total au fost afectate 99 de linii de medie tensiune, după cum anunță societatea E-distribuție.„Echipele din Dobrogea au lucrat pe parcursul nopții și au restabilit alimentarea cu energie electrică a circa 40.000 de clienți din zonele afectate de condițiile meteo severe – cod portocaliu și roșu de vânt, cu viteze de peste 100 km/h”, a mai comunicat E-distribuție.Pentru a remedia avariile cât mai curând posibil, în această dimineață au plecat spre Constanța, echipe suplimentare de la regiunea Muntenia, împreună cu echipamente de intervenție, inclusiv grupuri generatoare pe camion, mai adaugă societatea de electricitate. Asa se intapla in fiecare an! Noi o asteptam pe Baba Iarna sa vina dintr-o directie si ea vine din directia opusa si ne prinde nepregatiti!

NU DOAR HAMAS A LOVIT ISRAELUL! SI IANIS HAGI!

România a învins Israelul în preliminariile Euro 2024, cu scorul de 2-1, și s-a calificat la Campionatul European din 2024. Este prima participare la un campionat european după 8 ani. Partida dintre echipele de fotbal ale României și Israelului, penultima din turneul de calificare, s-a jucat pe Puskás Akadémia Pancho Aréna din Felcsút (Ungaria). În tribune au asistat la meci aproximativ 600 de suporteri tricolori.Meciul a început cu stângul pentru echipa României care a primit gol în minutul 2, după golul înscris de Zahavi. În minutul 10, tricolorii au reușit să egaleze prin George Pușcaș. Al doilea gol al echipei României, cel care a semnat calificarea, a fost înscris în minutul 63 de Ianis Hagi, după o fază construită de George Pușcaș și Răzvan Marin. După o ratare incredibilă în minutul 74, Valentin Mihăilă a fost eliminat de pe teren pentru un fault la un jucător israelian. Echipa României a evoluat cu H. Moldovan – Raţiu, A. Burcă, Drăguşin, Bancu – R. Marin (Cicâldău 87), Screciu (M. Marin 77) – I. Hagi (Fl. Coman 65), Stanciu (Ad. Rus 87), Drăguş (Mihăilă 65) – G. Puşcaş. Antrenor este Edi Iordănescu. Ultimul meci din etapa de calificări, împotriva Elveției, se va desfășura pe 21 noiembrie, la București, pe Arena Națională. Chiar și cu un rezultat de egalitate, echipa antrenată de Edi Iordănescu va termina grupa pe primul loc. În acest moment și România și Elveția sunt deja calificate la turneul european de anul viitor, din Germania. Este a șasea participare a echipei naționale la un campionat european, după ediţiile din 1984, 1996, 2000, 2008 şi 2016.Sa  speram ca Netanyahu n-o sa vrea sa se razbune si pe noi!

MICUL TERORIST IN DEVENIRE!

Un tânăr de 22 de ani din Brașov a fost arestat preventiv pentru că a promovat materiale de propagandă teroristă în sprijinul unei organizații din Orientul Mijlociu.A fost reținut în urma unor percheziții efectuate de procurorii DIICOT.Procurorii spun că în acest an  – tânărul din Brașov – și-ar fi creat un cont pe o platformă de socializare prin intermediul căruia, în mod repetat, la diferite intervale de timp… ar fi adus elogii unor organizaţii teroriste din Orientul Mijlociu și unor lideri ai acestora, cu intenţia de a instiga la săvârşirea unui act de terorism.De asemenea,  ar fi accesat, în mod repetat, de pe același cont, materiale de propagandă teroristă şi ar fi deţinut, fără drept, astfel de materiale, în scopul însuşirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare pe care l-ar fi parcurs.A distribuit în mediul online și un material conținând instrucţiuni cu privire la fabricarea sau folosirea de explozivi, arme de foc.Tânărul de 22 de ani a fost aretat preventiv.Nu-i luam apararea, dar sugeram ca politia nu trebuia sa-l aresteze ci doar sa-l expulzeze in Gaza!

CARMEN IOHANNIS IA LECTII DE DANS!

Peste 15 fete, îmbrăcate festiv, cu fețele pictate și desculțe i-au întâmpinat cu un dans pe președintele Klaus Iohannis, soția sa și mai mulți oficiali kenieni din domeniul educației.La un moment dat, una dintre fete o invită pe Carmen Iohannis să li se alăture. Soția președintelui își lasă geanta unui reprezentant al delegației prezidențiale și se alătură pentru câteva secunde fetelor care dansează. Și Klaus Iohannis este invitat, dar nu se clintește, în vreme ce un oficial kenian le face semn cu mâna fetelor să renunțe la invitație.La final, președintele s-a fotografiat însă cu dansatoarele de la liceul din Nairobi.Pe pagina de Facebook a unui parlamentar – Githua Wamacukuru – care a postat fotografii și clipuri video din timpul vizitei lui Klaus Iohannis, se menționează că președintele România a donat mai multe calcultoare liceului de fete din Nairobi – Uthiru Girls High School.Președintele urmează să plece în Tanzania, iar turneul său prin Africa include și statele Senegal și Capul Verde.Potrivit administrației prezidențiale, turneul prin Africa vizează relansarea relațiilor României cu continentul african.Un concediu frumos in continuare, domnule presedinte!

GEORGE SIMION O CONCUREAZAPE BABA VANGA

„Mâine PNL va anunța că părăsește Coaliția”, a scris liderul AUR, George Simion, pe Facebook, în această seară. El nu a precizat de unde ar deține această presupusă informație, dar mesajul său vine pe fondul mai multor dispute dure, din ultimele zile, între PSD și PNL în legătură cu sustenabilitatea majorării pensiilor în 2024. „Mâine PNL va anunța că părăsește Coaliția și merge la groapa de gunoi a istoriei. Noi nu intrăm cu niciunii la guvernare, vrem alegeri cât mai repede și cerem ca românii să decidă!”, este tot mesajul postat de Simion pe Facebook. Miercuri seara, premierul PSD Marcel Ciolacu a declarat că „dacă cineva va ieşi din această coaliţie eu îmi voi duce mandatul la Cotroceni, fără nicio reţinere”. Însă, el a spus și că „nu se rupe nicio coaliţie şi nu cade niciun guvern”.„Nu se rupe nicio coaliţie şi nu cade niciun guvern. Dacă se rupe această coaliţie, vă spun foarte clar, înseamnă că acest proiect politic pe care l-am acceptat şi eu, şi l-au acceptat şi colegii mei într-un moment dificil al României – să nu uităm ce era acum doi ani de zile – într-o discuţie bărbătească între mine şi preşedintele Nicolae Ciucă, categoric, dacă cineva va ieşi din această coaliţie, eu îmi voi duce mandatul la Cotroceni, fără nicio reţinere”, a spus Ciolacu la Antena 3.Degeaba! Daca Baba Vanga-George Simion zice ca aceasta coalitie se rupe, sigur se rupe!

CURIOZITATI

  • Atunci când hipopotamul este fericit, secreția sa devine roz.
  • Delfinii au numerele de identificare unice și sunt capabili să recunoască propriile lor imagini într-un oglindă.
  • Corpul uman produce suficientă căldură într-o oră pentru a fierbe un galon de apă.
  • Pe Marte, există un vulcan care este de trei ori mai înalt decât Mont Blanc, cel mai înalt vârf muntos din Europa.
  • Koala-urile au amprentele digitale la fel ca oamenii.
  • Mierea nu se deteriorează niciodată. Miere de peste 3000 de ani a fost găsită în morminte egiptene și este încă comestibilă.
  • Un ou de struț poate susține greutatea unui adult.
  • O meduză de numai șase centimetri lungime poate ucide un om în câteva minute.
  • În timpul vieții sale, un om produce suficientă saliva pentru a umple două bazine mari.
  • Pinguinii nu pot sărbători ziua de naștere deoarece nu știu când s-au născut.
  • O oră petrecută sărutând poate arde aproximativ 68 de calorii.
  • Un adult are aproximativ 206 oase în corp.
  • Un fulger poate încălzi aerul la temperaturi mai mari decât suprafața Soarelui.
  • Câinii au un simț al mirosului de aproximativ 40 de ori mai puternic decât al oamenilor.
  • Un culegător de miere albină trebuie să viziteze 2 milioane de flori pentru a produce o jumătate de kilogram de miere.
  • Ghețarii conțin aproximativ 69% din apa dulce de pe Pământ.
  • Broaștele nu beau apă – acestea absoarb apa prin piele.
  • Într-o singură zi, o vacă poate produce suficient lapte pentru a umple trei sticle de lapte de 1 litru fiecare.
  • În timpul vieții, vei produce suficientă salivă pentru a umple două piscine.
  • Fiecare floare de pe un măr produce aproximativ cincizeci de mere.
  • O persoană obișnuită își petrece aproximativ 6 luni din viață așteptând lumina verde la semafor.
  • O femeie alege în medie șapte tipuri diferite de produse cosmetice în fiecare zi.
  • O albină trebuie să viziteze aproximativ 4.000 de flori pentru a produce o linguriță de miere.
  • Un șoricel poate dormi până la 19 ore pe zi.
  • Pământul nu este o sferă perfectă; este ușor aplatizat la poli și bombat la ecuator.
  • Un adult uman are aproximativ 100.000 de kilometri de vase de sânge în corp.
  • Într-o viață, o persoană medie mănâncă aproximativ 35 de tone de alimente.
  • Stridulația este sunetul produs de insecte precum greierii.
  • Girafele au aceleași număr de vertebre cervicale ca și oamenii.
  • Aproape jumătate din ADN-ul uman este similar cu cel al bananelor.
  • Culoarea albastră a oceanelor este rezultatul unei combinații de absorbție a culorilor și reflectare a cerului.
  • Un fulger poate lovi același loc de două ori într-un interval scurt de timp.
  • La naștere, un bebeluș uman are aproximativ 300 de oase, dar un adult are doar 206.
  • Chiar și după moarte, unghia unei persoane continuă să crească timp de câteva luni.
  • Un struț poate alerga la o viteză de până la 72 km/h.
  • O persoană tipică petrece aproximativ 25 de ani în somn în timpul vieții sale.
  • În medie, o persoană respiră aproximativ 20.000 de litri de aer în fiecare zi.
  • Numele original al Bank of America era „Bank of Italy”.
  • Puii de hipopotam se nasc sub apă și își învață rapid să înoate.
  • Printre cele mai vechi instrumente muzicale cunoscute se numără fluierele din oase datând de acum 40.000 de ani.
  • În Antarctica, vanturile pot atinge viteze de peste 320 km/h.
  • Un adult uman are, în medie, aproximativ 5 până la 6 litri de sânge.
  • Floarea titan, cea mai mare floare din lume, poate atinge o înălțime de până la 3 metri.
  • Prima fotografie color a fost realizată în 1861 de James Clerk Maxwell.
  • Picioarele unui om produc aproximativ un pahar de transpirație pe zi.
  • Un fulger poate să încălzească aerul la o temperatură de cinci ori mai mare decât suprafața Soarelui.
  • Un pui de panda cântărește mai puțin decât o ceașcă de ceai la naștere.
  • Cel mai înalt vârf muntos din sistemul solar este pe Marte și se numește Olympus Mons.
  • Romulus și Remus, mitologicele fondatoare ale Romei, au fost crescuți de o lupoaică.
  • Lumea este singurul cuvânt englez care conține toate vocalele în ordine.
  • AFORISME
  • „A fi sau a nu fi: iată întrebarea.” – William Shakespeare
  • „Cred, deci exist.” – René Descartes
  • „Singurul lucru de care trebuie să ne temem este frica însăși.” – Franklin D. Roosevelt
  • „La început, Dumnezeu a creat cerurile și pământul.” – Biblia, Geneza 1:1
  • „Asta este un mic pas pentru [un] om, un salt uriaș pentru omenire.” – Neil Armstrong
  • „Toți oamenii se nasc egali.” – Declarația de Independență a SUA
  • „Singura limită a realizării noastre de mâine va fi îndoiala noastră de azi.” – Franklin D. Roosevelt
  • „Dă-mi libertate sau dă-mi moarte!” – Patrick Henry
  • „Viața neexaminată nu merită trăită.” – Socrate
  • „Ich bin ein Berliner.” – John F. Kennedy
  • Totul este în noi și totul depinde de noi.” – Seneca
  • „Doar cei care își asumă riscuri majore pot realiza lucruri mari.” – John C. Maxwell
  • „Dacă vrei pace, pregătește-te pentru război.” – Vegetius
  • „Învingerea nu există în vocabularul meu.” – Muhammad Ali
  • „Libertatea înseamnă responsabilitate. Asta e de ce atât de mulți oameni se tem de ea.” – George Bernard Shaw
  • „Nu aș fi un om bun dacă nu aș avea curajul să fiu diferit.” – Charlie Chaplin
  • „Ești ceea ce faci, nu ceea ce spui că vei face.” – C.G. Jung
  • „Veniți, vedeți, învingeți.” – Iulius Cezar
  • „Succesul nu este final, eșecul nu este fatal: ceea ce contează este curajul de a continua.” – Winston Churchill
  • „Cred că nimic nu este imposibil dacă ai voința de a lupta pentru el.” – Elon Musk
  • „Oamenii nu fac excelență dintr-o acțiune singulară, ci din obișnuințe repetate.” – Aristotel
  • „Dacă vrei să atingi statura umană, depășește-te mereu.” – Albert Camus
  • „Devenim ceea ce gândim.” – Earl Nightingale
  • „Cine vrea să facă ceva găsește o cale, cine nu vrea găsește o scuză.” – Proverb arab
  • „Războiul este continuarea politicii prin alte mijloace.” – Carl von Clausewitz
  • „Succesul este suma tuturor deciziilor tale corecte.” – Jim Rohn
  • „Nu poți schimba direcția vântului, dar poți ajusta velele.” – Confucius
  • „Vino când vei putea, pleacă când vrei. Dar niciodată nu uita de locul de unde vii.” – Proverb african
  • „Educația este cea mai puternică armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea.” – Nelson Mandela
  • „Fă ce trebuie să faci până poți face ce vrei să faci.” – Oprah Winfrey
  • „Nu putem schimba lumea dacă nu ne schimbăm pe noi înșine.” – Nelson Mandela
  • „Nu te măsura cu alții, măsoară-te cu versiunea anterioară a ta.” – Confucius
  • „Dacă nu încerci niciodată, nu vei ști niciodată ce poți realiza.” – John Wooden
  • „Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume.” – Mahatma Gandhi
  • „Adevărata măsură a unui om nu se găsește în momentele de confort, ci în momentele de provocare și controversă.” – Martin Luther King Jr.
  • „Viața este ceea ce se întâmplă când ești ocupat să faci alte planuri.” – Allen Sanders
  • „Succesul nu este doar să câștigi, ci să nu renunți niciodată.” – Arnold Palmer
  • „Intuiția este darul pe care îl ai în timp ce aștepți să înveți totul.” – Albert Einstein
  • „A fi liberi nu înseamnă doar să fii liberi de ceva; înseamnă să fii liberi pentru ceva.” – Ronald Reagan
  • „Nu îți poți imagina ceea ce nu îți poți închipui.” – Albert Einstein
  • „Adevărul este cea mai bună armă pentru a-ți apăra visul.” – Walt Disney
  • „Dacă poți visa, poți realiza.” – Zig Ziglar
  • „Viața este o oportunitate, beneficiază de ea.” – Madre Teresa
  • „Chiar și cel mai lung drum începe cu un singur pas.” – Lao Tzu
  • „Nu este important cât de lungă este viața, ci cât de mult ai trăit în ea.” – Abraham Lincoln
  • „Nu există nicio cale către fericire, fericirea este calea.” – Buddha
  • „Șansele îți apar în viață. Depinde de tine dacă le alegi sau nu.” – Oprah Winfrey
  • „Nu trăi în trecut, nu visa la viitor, concentrează-te asupra prezentului.” – Buddha
  • „Omul este măsura tuturor lucrurilor.” – Protagoras
o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!