home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
21.11.2023
FAPTUL DIVERS

IOHANNIS CREDE CA UN CONCEDIU FRUMOS COSTA!

Președintele Klaus Iohannis, aflat marți în Senegal, ultima țară din turneul început în 14 noiembrie și pe care îl va încheia vineri, susține că prin vizitele sale în patru țări din Africa a „pus România pe radarul african”. Întrebat despre costuri, șeful statului a răspuns, fără a da detalii: „Sigur că asta vine cu niște cheltuieli”. Șeful statului a făcut primele sale declarații despre „necesitatea” acestui turneu, susținând că „România are o nouă strategie pentru Africa”, iar el a mers în aceste vizite „pentru a da greutate”. El a răspuns astfel insistențelor unui jurnalist Libertatea trimis în Africa, care l-a întrebat și de ce nu face publice costurile deplasărilor sale.„Faptul că am venit în Africa arată o nouă abordare a României față de continentul african. Avem o nouă strategie față de Africa și, ca să-i dau greutate, am planificat acest turneu în Africa. Și chiar dacă nu s-a încheiat încă, suntem la a treia vizită de stat aici, în Capul Verde, pot să concluzionez deja și, dacă vreți să fiu foarte concentrat, prin acest turneu am repus România pe radarul african. Cred că românii apreciază, fiindcă mulți cunosc relațiile pe care le-am avut și cred că mulți își dau seama de potențialul enorm pe care îl reprezintă o relație bună între România și statele africane, între Uniunea Europeană și Africa”, a susținut Klaus Iohannis, conform imaginilor difuzate de Libertatea.Corect! Nu poti sa ai un cencediu de vis si banii in punga!

NETANYAHU IA UN BOBARNAC!

Majoritatea parlamentarilor sud-africani au votat marți în favoarea unei moțiuni care solicită închiderea ambasadei Israelului în țară și întreruperea legăturilor diplomatice până când Israelul va accepta o încetare a focului în Gaza, potrivit Sky News.Votul asupra moțiunii, care a fost susținută de partidul de guvernământ Congresul Național African, a venit după ce președintele Cyril Ramaphosa a acuzat Israelul de comiterea unui genocid în Gaza.Moțiunea depusă de partidul de opoziție Luptătorii pentru Libertate Economică a primit sprijinul a 248 de parlamentari – 91 au votat împotrivă.Votul a avut loc după ce ministerul israelian de externe a declarat că și-a rechemat ambasadorul în Africa de Sud, Eliav Belotserkovsky, înapoi la Ierusalim „pentru consultări”.Relațiile diplomatice dintre cele două țări au cunoscut o creștere a tensiunilor din cauza războiului din Gaza. Africa de Sud a anunțat săptămâna trecută că a sesizat ceea ce a numit „genocidul” Israelului din Gaza la Curtea Penală Internațională (CPI) pentru o anchetă. Cabinetul său a cerut CPI să emită un mandat de arestare împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu.La începutul acestei luni, Africa de Sud și-a rechemat ambasadorul în Israel și și-a retras tot personalul diplomatic.Nu conteaza, Netanyahu boxeaza!

DAR DE PROTECTIA GANDACILOR SE OCUPA CINEVA?

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au dat amenzi în valoare de 6,3 milioane de lei după verificarea a 350 de magazine Auchan şi Penny. În urma controalelor, comisarii au propus închiderea a cinci magazine. Printre neregulile găsite au fost produse expirate, mizerie şi prezenţa gândacilor.Reprezentanţii ANPC au transmis, marţi, că au desfăşurat mai multe acţiuni de control la 350 de magazine Auchan şi Penny, din întreaga ţară.

”Continuăm acţiunile vizând marii retaileri. Aşa cum şi mica băcănie de cartier trebuie să respecte consumatorii şi legea, aşa şi aceste băcănii gigantice trebuie să o facă, indiferent de cui aparţin şi ce cifră de afaceri au”, a declarat preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, potrivit News.ro.

  • Printre cele mai importante nereguli găsite în urma controlului au fost: folosirea unor vitrine frigorifice şi camere de frig deteriorate, cu zone extinse cu rugină, vopsea exfoliată, ventilaţie neigienizată, cu depuneri de praf, impurităţi în strat grosier, prezenţa de lichide scurse, resturi alimentare; comercializarea unor produse alimentare congelate cu depuneri masive de gheaţă pe produs sau cu arsuri de congelare; comercializarea unor fructe şi legume cu modificări organoleptice, lovituri mecanice, deshidratări; comercializarea unor produse alimentare în afara datei limite de consum recomandată de producător; comercializarea unor produse alimentare care nu se încadrau în cantitatea netă declarată pe ambalaj.
  • De asemenea, comisarii ANPC au constatat folosirea unor spaţii de depozitare cu paviment neigienizat, cu impurităţi şi resturi de ambalaje; prezenţa, în spaţiul de depozitare, a insectelor vii (gândaci); neafişarea listei de ingrediente, valoarea nutriţională a acestora şi alergeni, la produsele de patiserie; comercializarea unor produse cu ambalaj depreciat; comercializarea unor pachete de produse (ex: 8 bucăţi la preţ de 6), iar din calculele efectuate, s-a constatat ca informaţia este înşelătoare; existenţa pavimentului atât în zona de comercializare, cât şi în depozit neigienizat, cu murdărie, resturi de la produse alimentare/ambalaje, depuneri masive de praf; folosirea unor cuptoare de panificaţie cu igienizare precară, cu depuneri masive de resturi alimentare arse; neafişarea originii cărnii la locul de vânzare.
  • Alte abateri constatate de comisarii ANPC au fost: comercializarea unor produse obţinute în unitatea proprie de carmangerie care nu respectau prevederile europene cu privire la afişarea listei de ingrediente, a procentului de grăsime şi raportul colagen-proteină; lipsa acordului de congelare în sistem lent a cărnii, conform autorizaţiei veterinare; nerespectarea regimului de temperatură pentru păstrarea produselor alimentare, conform indicaţiilor producătorului; diferenţe de preţ între preţul existent la raft faţă de cel de la casa de marcat; comercializarea unor citrice fără informaţii privind interdicţia de consum al cojii tratate; lipsa afişării preţului produselor; comercializarea unor produse fără traducere în limba română a etichetei.

În urma neregulilor constatate, comisarii ANPC au aplicat amenzi în valoare de 6,3 milioane de lei şi au dat 108 avertismente.

Totodată, au fost oprite definitiv de la comercializare produse alimentare neconforme în valoare de 230.000 lei.Avem o singura intrebare:de preturile nerusinate cine ne apara?

CIOLACU-UN PROST CU PRIVIRE BOVINA?

Luni seară, după ce deputații au adoptat noua lege a pensiilor, Marcdel Ciolacu a susținut că a căutat PNRR-ul în guvern și nu l-a găsit. Fostul ministru USR al Investițiilor și Fondurilor Europene Cristian Ghinea, cel care a negociat cu Comisia Europeană Planul Național de Redresare și Reziliență, i-a dat replica printr-un mesaj pe Facebook:

  • „Putem afirma cu certitudine că Marcel Ciolacu e un prost. Tocmai a zis la presă că nu găsește PNRR-ul. Cu aerul ăla jovial, de tablagiu care știe misterele universului, dar nu le zice. De fapt, nu există nimic dincolo de privirea bovină. Omul chiar e atât de prost cum pare.
  • PNRR e un document care e pe site-ul MIPE, cum a fost mereu.
  • De altfel, acum o lună se lăuda că a trimis la Bruxelles propunerea de revizuire a PNRR. Adică a revizuit ceva ce nu găsește? Cum?
  • Înțeleg că poți fi vrăjit de propria propagandă, dar totuși există o limită, unde minciuna devine prostie flagrantă”.Si uite-asa s-a intalnit hotul cu prostul!

PRIMESTI BANI GREI DACA-TI DENUNTI SEFUL!

Denunțătorii evazioniștilor ar putea fi recompensați. În încercarea de a aduna cât mai mulți bani la buget, ministrul Finanțelor are o ofertă pentru cei care avertizează autoritățile în legătură cu faptele de evaziune. Denunțătorii evazioniștilor ar putea fi recompensați. În încercarea de a aduna cât mai Denunțătorii evazioniștilor ar putea fi recompensați. În încercarea de a aduna cât mai mulți bani la buget, ministrul Finanțelor are o ofertă pentru cei care avertizează autoritățile în legătură cu faptele de evaziune.Nevoia disperată de a strânge bani la buget îl determină pe ministrul Marcel Boloș să vină cu această propunere, însă fără să vorbească despre un procent care ar urma să fie acordat denunțătorilor evazioniștilor, scrie Antena3.Oricum, daca denunti, iei un ban gramada!

BIDEN E FERICIT! ATACA IRANUL!

SUA au început războiul împotriva Iranului. Îi decimează milițiile cu uriașul AC-130J Ghostrider, ca răspuns la cele peste 60 de atacuri asupra bazelor sale ale milițiilor proiraniene din Siria și Irak.A fost prima dată când SUA au lovit o țintă în Irak de la izbucnirea războiului Israel-Hamas din 7 octombrie și prima dată când a fost implicat un AC-130J, ceea ce indică un nivel superior de răspuns la atacurile milițiilor susținute de Teheran.Nu va mai trece mult timp si petrolul iranian ii va imbogatii pe eliberatorii americani!

CITATE NOSTIME

“A avea un prieten este mai vital decât a avea un înger.” – Nichita Stănescu

“Nimeni nu poate trăi fără prieteni, chiar dacă stăpânește toate bunurile lumii.” – Aristotel

“Nu cunoaștem decât ceea ce îmblânzim. Iar oamenii nu mai au timp să cunoască nimic. Cumpără lucruri gata făcute de la negustori. Și cum nu există negustori de prieteni, oamenii nu mai au prieteni.” – Antoine de Saint Exupery

“Vor exista mereu oameni care te vor răni, așa că trebuie să-ți păstrezi încrederea și doar să ai mai multă grijă în cine ai încredere și a doua oară.” –Gabriel Garcia Marquez

“Ceea ce dau paragrafele scrise cu litere mari este anulat de paragrafele scrise cu litere mici.” – Legea lui Murphy

“Prietenia e lucrul cel mai greu de explicat. Nu este ceva ce se poate învăța la școală. Dar dacă nu ai învățat ce înseamnă prietenia înseamnă că nu ai învățat nimic.” – Muhammad Ali

“Copilăria e cadoul pe care ni-l dă viaţa.” – Horaţiu Mălăele

“Fericirea este ca o minge: alergăm după ea și cum am prins-o îi dăm cu piciorul.” – Duisseux

“Viața este ca mersul pe bicicletă. Pentru a-ți menține echilibrul trebuie să continui să mergi inainte.” – Albert Einstein

“Nu te poți îndrăgosti de cineva cu care nu ai râs niciodată.” – Autor Necunoscut

“Cărțile mele sunt ca apa. Cărțile marilor genii sunt ca vinul. Din fericire toată lumea bea apă.” – Mark Twain

“Când puterea de iubire va depăși iubirea de putere, în lume va fi pace.” – Jimi Hendrix

“Sunt doar două feluri de oameni pe lume: cei care încearcă să-şi umple goliciunea interioară şi acele persoane foarte rare şi deosebite care încearcă să-şi vadă această goliciune.” – Osho

“Valorezi atât cât te apreciezi.” – F. Rabelais

“Glumind putem spune orice, chiar şi adevărul.” – Sigmund Freud

“Gândiţi critic şi nu memoraţi doar ceea ce vor alţii să gândiţi.” – N.D. Walsch

“Ceea ce nu trăim la timp, nu trăim niciodată.” – Octavian Paler

“Mai bine o dragoste pierdută, decât una neavută.” – Mircea Eliade

“Cea mai mare glorie nu o dobândeşti atunci când nu eşte doborât niciodată, ci atunci când te ridici după ce ai căzut.” – Confucius

“Lenea este mama a nouă invenţii din zece.” – Legea lui Murphy

“Viaţa este o tragedie când este privită în prim-plan şi o comedie când o priveşti în plan larg.” – Charlie Chaplin

“Poţi să trăieşti o sută de ani, dacă renunţi la toate acele lucruri care te fac să îţi doreşti să trăieşti atât.” – Woody Allen

“Nu permite ca opiniile celorlalţi să devină realitatea ta.” – Les Brown

“Adevărata ignoranţă nu este absenţa cunoaşterii, ci refuzul de a o dobândi” –Karl Popper

“Trebuie să-ţi doreşti să fii puternic. Altfel, nu vei ajunge niciodată aşa.” –Friedrich Nietzsche

“Pe cer nu există nicio diferenţă între Est şi Vest. Fiecare om îşi creează propriile diferenţe şi apoi le crede adevărate.” – Buddha

“Ataşează-te de cei care te pot face mai bun şi primeşte-i pe cei care, la rândul tău, îi poţi face mai buni.” – Seneca

“Copiii găsesc totul în nimic, oamenii găsesc nimic în tot.” – Giacomo Leopardi

INTAMPLARI CIUDATE DIN ISTORIA OMENIRII!

  1. Dansul nebunilor (1518): În Strasbourg, o femeie a început să danseze nebunește pe străzi, iar fenomenul s-a răspândit la sute de oameni, unii chiar murind din cauza epuizării.
  2. Explozia de la Tunguska (1908): O explozie misterioasă a avut loc în Siberia, distrugând păduri pe o suprafață mare. Sursa exactă a exploziei rămâne necunoscută.
  3. Băncile din Anglia (1952): O ceață densă a creat condiții ideale pentru hoții de bănci în Londra, care au furat aproximativ 230.000 de lire sterline.
  4. Dansul ploii din Kenya (2009): Un grup de avocat a susținut că pot aduce ploaia dansând. După o serie de dansuri, a început să plouă într-o regiune afectată de secetă.
  5. Războiul cățeilor (1925): În orașul sovietic Orenburg, miile de căței străzii au fost declarați „inamici ai statului” și au fost împușcați în masă.
  6. Explozia balenei în Taiwan (2004): O balenă mortă a explodat în timp ce era mutată, ducând la un duh oribil de putred și la distrugerea mașinii care o transporta.
  7. Evenimentul Tunguska (1979): În Uniunea Sovietică, un orb luminos urmărit de radar a fost interpretat inițial ca un atac nuclear, dar s-a dovedit a fi un nor de gaze.
  8. Conspirația băilor de sânge (1913): În Rusia, un grup de șarlatani a convins aristocrația că baile de sânge ar putea menține tinerețea. A fost o escrocherie elaborată.
  9. Marea furtună de nisip din Sydney (2009): Un nor masiv de praf a acoperit Sydney-ul, dând cerului o nuanță roșiatică, cauzată de o furtună de nisip din deșertul din Australia.
  10. Fantoma dansatoare (1817): La cimitirul Greyfriars din Edinburgh, au fost raportate apariții ale „fantomei dansatoare”, care își mișca oasele în mormânt.
  11. Incidentul Vazec (1938): O explozie inexplicabilă a avut loc într-o fabrică din Cehoslovacia, ucigând câteva persoane și distrugând clădirea. Cauza nu a fost niciodată stabilită.
  12. Experimentul Philadelphia (1943): Un presupus experiment naval american pentru a face un vas invizibil a dus la teorii ale călătoriei în timp și spațiu.
  13. Incidentul Wow! (1977): Un semnal radio extraterestru puternic și neexplicat a fost înregistrat de către radiotelescopul Big Ear al Universității Ohio State.
  14. Cruciada copiilor (1212): Copii din Europa credeau că pot cuceri Ierusalimul într-o cruciadă și au plecat în masă, dar mulți dintre ei au dispărut fără urmă.
  15. Corpse Hotel în Japonia (2014): Un hotel specializat în stocarea cadavrelor pentru cei singuri sau izolați social a fost deschis în Japonia.
  16. OZN-ul de la Roswell (1947): Un presupus OZN s-a prăbușit în Roswell, New Mexico, generând teorii ale acoperirii guvernamentale a existenței extratereștrilor.
  17. Experimentul Stânca Fermecată (1940): În Franța, o echipă de cicliști a fost blocată în timp și spațiu în timpul unui experiment secret german.
  18. Focul grecesc (secolul al VII-lea): Un lichid inflamabil secret, folosit de bizantini în războaie, care ardea pe apă și era dificil de stins.
  19. Planta călătoare din Madagascar (secolul al XIX-lea): O plantă necunoscută a fost adusă în Europa, iar oamenii credeau că se deplasează pentru a-și găsi hrana.
  20. Șacalul de la Lopburi (2020): În Lopburi, Thailanda, un șacal a furat un telefon mobil și a fugit, inițiind o cursă ciudată între localnici și animal.

20 de descoperiri științifice făcute din întâmplare:

  1. Penicilina (1928): Alexander Fleming a descoperit efectul antibiotic al Penicillium notatum atunci când a observat că o cultură de bacterii a fost contaminată cu sporii acestui fung.
  2. Radioul (1895): Wilhelm Conrad Roentgen a descoperit razele X în timp ce experimenta cu tuburi cu vid, marcând începutul radiologiei.
  3. Microunde (1945): Percy Spencer a descoperit microundele când a observat că o ciocolată din buzunarul său a topit în timp ce testa un magnetron.
  4. Viagra (1992): Substanța sildenafil, utilizată ulterior în Viagra, a fost inițial cercetată pentru tratarea anginei, dar s-a dovedit eficientă în tratarea disfuncției erectile.
  5. Plasticul (1907): Leo Baekeland a descoperit prima formă de plastic, denumită Bakelite, în timp ce căuta un material izolator pentru componente electronice.
  6. Radiografia (1895): Wilhelm Conrad Roentgen a descoperit radiografiile atunci când a observat că acestea pot trece prin obiecte solide, inclusiv țesut uman, marcând începutul diagnosticului medical prin imagini.
  7. Anestezia (1844): Etherul a fost descoperit ca anestezic accidental de către dentistul Horace Wells, care a observat că un pacient nu simțea durere în timpul unei intervenții dentare.
  8. Tranziția superfluidei în heliu (1938): Lev Landau și Pyotr Kapitsa au descoperit fenomenul de tranziție superfluidă a heliului lichid în timp ce căutau să studieze proprietățile termice ale acestuia.
  9. Descoperirea dinamitului (1867): Alfred Nobel a descoperit dinamitul în timp ce experimenta cu nitroglicerina pentru a găsi o modalitate mai sigură de manipulare a acesteia.
  10. Descoperirea razei X (1895): Wilhelm Conrad Roentgen a descoperit razele X în timp ce studia comportamentul electric al gazelor la presiuni scăzute.
  11. Cercetările cu laserul (1958): Arthur Schawlow și Charles Townes au descoperit principiile laserului în timp ce cercetau fenomenul de absorbție a radiației electromagnetice de către molecule.
  12. Cifra zero (secolul al VII-lea): Zero a fost descoperit accidental în timp ce matematicienii indieni căutau un mod de a reprezenta valorile nule.
  13. Reacția în lanț a fisiunii nucleare (1938): Otto Hahn și Fritz Strassmann au descoperit reacția în lanț a fisiunii nucleare atunci când au bombardat uraniu cu neutroni, marcând începutul erei nucleare.
  14. ADN-ul (1869): Friedrich Miescher a descoperit acidul dezoxiribonucleic (ADN) în timpul studiilor sale cu celule albe din sânge.
  15. Anomalii în timpul experimentelor cu vacuum (1643): Evangelista Torricelli a descoperit vidul în timpul experimentelor cu un tub umplut cu mercur, marcând începutul studiului vacuumului.
  16. Spectrometrul de masă (1912):J. Thomson a descoperit spectrometrul de masă atunci când a încercat să determine raportul sarcină-masă al electronilor.
  17. Serendipitatea și ciclotronul (1930): Ernest O. Lawrence a descoperit ciclotronul în timpul unui experiment care implica defecțiuni tehnice, marcând un pas semnificativ în fizica particulelor.
  18. Imunoterapia (1890): Emil von Behring a descoperit imunoterapia atunci când a observat că sângele animalelor imunizate putea să neutralizeze toxinele difterice.
  19. Higgs boson (2012): CERN a descoperit Higgs boson, cunoscut și sub numele de „particula lui Dumnezeu”, în timpul experimentelor cu Marele Hadron Collider.
  20. Medicamentele pentru tratarea disfuncției erectile (1998): Sildenafil, inițial cercetat pentru tratarea hipertensiunii arteriale și anginei, a fost descoperit că induce erecții și a dus la dezvoltarea medicamentului Viagra.
o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!