home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
27.11.2023
Faptul divers

ZELENSKI –EXPORTATOR DE ARME?

Autorităţile din România, la fel ca şi alte state europene, sunt îngrijorate de posibilitatea traficului de arme, după încheierea conflictului dintre Ucraina şi Rusia. În statul vecin au ajuns foarte multe arme, în cadrul sprijinului oferit Ucrainei. Acestea au ajuns şi la civili, iar recuperarea lor va fi extrem de dificilă. Deja, procurorii ucraineni fac capturi chiar de la militari, care au început să depoziteze pistoale şi mitraliere pentru a le vinde ulterior.Cgiar daca e acoperit cu praf de pusca, banul n-are miros!

PE CAND DARMAREA SCOLILOR SI MOARTEA PROFESORILOR?

Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile înregistrate în această perioadă, dar și a problemelor identificate prin comunicarea cu autoritățile locale și județene, directorii din 29 de unități de învățământ din județul Constanța au propus suspendarea cursurilor cu prezență fizică și în data de 28.11.2023.Bucurie mai mare pentru elevi nici ca se putea!

CITU SE TINE BATOS!

Fostul premier Florin Cîţu vizat în dosarul „achizițiilor de vaccinuri” nu s-a retras din grupul senatorilor PNL, conform unei declarații făcute luni la prânz. Cîţu a ajuns astăzi la comisia juridică din Senat ca să consulte rechizitoriul procurorilor, însoţit de doi avocați.Capra raioasa coada jos n-o lasa!

CFR TRAGE PE LINIA MOARTA

Potrivit unui comunicat al MAI, traficul feroviar este temporar blocat pe mai multe magistrale, circulaţia a 53 trenuri fiind suspendată, iar între staţiile Lacu Sărat şi Traian Sat din judeţul Brăila un tren este blocat ca urmare a unei defecţiuni la locomotivă, conform Agerpres.
De asemenea, sursa citată precizează că, din cauza vântului puternic, au fost închise toate porturile din judeţul Constanţa, cât şi în Bara Sulina din judeţul Tulcea şi suspendate manevrele ferry-boat-urilor din Călăraşi, Bechet/Dolj şi Zimnicea/Teleorman către Bulgaria.
Totodată, traficul rutier este închis din cauza zăpezii pe autostrada A2 Bucureşti-Constanţa tronson kilometric 35-144, între localităţile Fundulea şi Feteşti, cât şi tronsonul kilometric 160-212, autostrada A4 Ovidiu-Agigea tronsonul kilometric 12-22, pe sensul de mers către Agigea, precum şi între kilometrii 16 şi 0, pe sensul de mers către autostrada A2 Bucureşti-Constanţa şi toate drumurile naţionale şi judeţene în judeţele Brăila, Călăraşi, Constanţa, Galaţi şi Tulcea şi pe 46 de tronsoane de drumuri naţionale din 10 judeţe (Bacău, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Ialomiţa, Tulcea, Vaslui şi Vrancea), menţionează MAI.Cu privire la alimentarea cu energie electrică, MAI arată că au fost înregistrate avarii în 279 de localităţi din 11 judeţe (Argeş, Bacău, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Galaţi, Ialomiţa, Teleorman, Tulcea şi Vrancea), însumând un număr de aproximativ 188.000 consumatori finali nealimentaţi, iar la Aeroportul Mihail Kogălniceanu/Constanţa este întreruptă alimentarea cu energie electrică, aceasta realizându-se prin generatoare.
Pentru gestionare gestionarea efectelor fenomenelor prognozate, la nivel naţional, Ministerul Afacerilor Interne a mobilizat aproximativ 13.000 de poliţişti, jandarmi şi pompieri cu aproape 6.000 de mijloace.
Pentru eficientizarea intervenţiilor, în sprijinul judeţelor unde au fost înregistrate fenomene meteo periculoase, au fost trimise efective ale Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă din judeţele limitrofe.Iata o stire banala care nu surprine pe nimeni!

CITU&COM LASATI IN BATAIA PUSTII DNA!

Preşedintele Klaus Iohannis și-a dat luni acordul pentru urmărirea penală a foștilor miniștri USR ai Sănătății, Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în serviciu în dosarul achiziției de vaccinuri anti-Covid. Preşedintele Klaus Iohannis a transmis luni ministrului justiţiei cererea de urmărire penală a fostului ministru USR al Sănătății, Vlad Voiculescu (23 decembrie 2020 – 14 aprilie 2021), după ce a fost sesizat de Parchetul General, la cererea Direcției Naționale Anticorupție, pentru două infracţiuni de abuz în serviciu, transmite Administrația Prezidențială. Klaus Iohannis a transmis de asemenea şi cererea de urmărire penală a fostului ministrul USR Ioana Mihăilă (21 aprilie 2021 – 08 septembrie 2021), acuzată de abuz în serviciu.DNA a transmis joi procurorului general al României o cerere de urmărire penală pentru fostul premier Florin Cîțu și pentru foștii miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru sesizarea președintelui și a Senatului României în dosarul achiziției vaccinurilor împotriva COVID.Comisia Europeană a lansat pe 17 iunie 2020 Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19, prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri.Strategia presupunea negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.Citu nu se teme! Atata timp cat nu trebuie data spaga inapoi, totul e ok!

DE 1 DECEMBRIE, IOHANNIS VREA O PETRECERE MODESTA!

Președintele Klaus Iohannis a decis să nu-i invite la recepția de vineri, de la Palatul Cotroceni, consacrată Zilei Unirii și sărbătorii naționale, pe liderii Opoziției: președintele USR, Cătălin Drulă, și președintele AUR, George Simion. Președintele a recidivat, pentru că nici în urmă cu un an nu i-a invitat pe cei doi lideri la sărbătoarea Zilei Naționale. În 2021 nu i-a invitat pe motiv că nu aveau certificat verde Covid, deși primarul Nicușor Dan nu era nici el vaccinat anti-Covid și a participat la ceremonie.La recepția de anul trecut, primul an după pandemia de Covid, au participat 200 de persoane, începând cu șeful Guvernului și șefii Parlamentului, al Bisericii Ortodoxe Române, miniștri, șefi ai comisiilor de Apărare din Parlament, ai Curții Constituționale și ai serviciilor secrete, membri ai corpului diplomatic acreditat la București, personalități din cultură și sport.De obicei sunt invitate aproximativ 500 de persoane, iar evenimentul a fost anulat doar în anul tragediei din clubul Colectiv, incendiul în urma căruia au murit 64 de persoane, și în 2020, primul an al pandemiei de Covid.„Probabil domnul președinte Iohannis nici nu s-a mai deranjat să trimită [invitații], să consume hârtia, pentru că știe că AUR de fiecare dată, de Ziua Națională, este prezent la 1 Decembrie, unde suntem sufletul sărbătorii. Totodată, mă gândesc că vrea să reducă cheltuielile Administrației Prezidențiale, după celebrul turneu african unde s-a întâlnit cu Regele Simba”, a declarat George Simion, președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) pentru Digi 24.Corect! Doar cine striga “Hakuna matata” merita sa fie invitat!

CIOLACU ATACA PENSIILE PRIVATE!

Încă un atac la Pilonul II de pensii private. De la 1 ianuarie 2024, Finanțele vor să le impoziteze cu cotele progresive de 15% sau 20%, introduse pentru câştigurile de capital. Acesta e cel mai nefavorabil regim fiscal dintre toate produsele de economisire sau investire din România. Mai exact, o prevedere neclară din Ordonanța de modificare a Codului Fiscal permite ca sistemul de pensii private obligatorii – care este unul contributiv – să fie impozitat la fel ca un sistem necontributiv, aşa cum sunt pensiile speciale.Guvernul si-a propus sa scoata bani si din piatra seaca, cum sa rateze asa ceva?

Curiozitati din lumea animalelor polare

*Ursul Polar, cel mai mare animal de prada terestru, prospera in cel mai aspru mediu. Masculii pot atinge 3 m in inaltime, cantarind pana la 650 kg, in timp ce femelele cantaresc in medie 250 kg. Ursii singuratici cutreiera pana la 5 000 km pe gheata si prin tundra in cautarea mancarii. Ursii polari sunt stangaci.

* Un pinguin imperial-tata suporta frigul Antarticii timp de 60 de zile sau chiar mai mult pentru a proteja ouale din care urmeaza sa iasa puii. In toata aceasta perioada, el nu mananca nimic si sta in picioare tot timpul. Dupa ce puii ies din oua, el ii hraneste cu un lichid special din gat si asteapta ca mama pinguin sa vina sa aiba grija de cei mici.

* Blana ursului polar este alba pentru ca mijlocul firului de par din blana este gol si prin el se reflecta lumina mai mult decat in zapada si gheata; iarna, blana lui se coloreaza in galben. Pielea unui urs polar este neagra.

* Vulpea alba sau vulpea polara este singura specie de vulpi care isi schimba culoarea blanii. Daca iarna, aceasta este alba, vara capata nuante maronii. Naparleste de cel putin doua ori pe an. Acest lucru o ajuta sa se camufleze in mediul aflat intr-o schimbare continua.

* Vulpea polara se foloseste de anumite sunete pentru a comunica cu celelalte vulpi. Acestea pot varia de la urlete zgomotoase (daca distanta e mare) pana la sunete ascutite (atunci cand trebuie sa avertizeze puii in caz de pericol).

* Vulpea polara poate fugi cu o viteza de pana la 48 km/h. Este cunoscuta si pentru faptul ca stie sa alunece pe gheata. Are si cativa dusmani, precum ursii polari si lupii. Lupii si bufnitele polare ataca mai ales puii de vulpe. Ursii Grizzly sunt, de asemenea, o alta amenintare la adresa acestei specii.

* Vulpea polara sau arctica are cea mai calduroasa blana dintre toate celelalte vulpi. Are un corp bine proportionat, picioare scurte si blana groasa. Are blana deasa pe labe, fiind protejata de frig atunci cand vaneaza.

* Vulpea polara este omnivora. Se hraneste cu iepuri polari, pesti, soareci, veverite si fructe de padure, in special in perioada verii. In timpul iernii, mananca resturile lasate lupi sau de ursii polari (daca nu poate sa vaneze). Sapa gauri in pamant in care depoziteaza mancarea. Exemplarele care traiesc in zona de coasta consuma ouale pasarilor marine sau chiar puii.

* Unele specii de pasari, cum ar fi randunica arctica, calatoresc 40 000 km pe an in jurul pamantului in fiecare an.

* Oaia Dalli, un animal subarctic si arctic, traieste pe varfurile alpine, piscuri si creste, pante stancoase. Este singura ovina salbatica alba din lume.

* Un grup de cercetatori a stabilit ca ursii polari sint dotati cu niste ochelari de soare naturali.
Ochii lor sint aparati de un fel de membrana care are rolul de a atenua lumina orbitoare reflectata de zapezile vesnice ale nordului.

Curiozitati despre obiceiuri de nunta

* Prima rochie alba de mireasa a fost purtata de Regina Victoria si de asemenea, tot ea a folosit pentru prima data panglica in nod, ca simbol al casniciei.

* Tortul de nunta a fost initial o turta de grau pe care mirele o rupea si o arunca peste mireasa pentru a avea multi copii.

* Aruncatul cu boabe de orez este o traditie din Orient, orezul fiind simbolul fertilitatii. Acest simbol a fost inlocuit de catre occidentali cu confetti, iar la noi cu boabele de grau.

* Voalul alb era purtat de mireasa pentru a fi aparata de descantece, de vraji sau de deochi.  Singurul care avea voie sa ridice voalul miresei, dupa cununie, era mirele care, in felul acesta, isi dovedea protectia fatza de aleasa lui.

* Clopotele de nunta se trag pentru ca se crede ca zgomotul provocat de acestea alunga spiritele rele. De aici si legatul cutiilor metalice in spatele masinii mirilor.

* „Luna de miere”  este denumita astfel pentru ca, dupa nunta, mirii plecau departe de casa, timp in care consumau foarta multa miere, renumita de altfel pentru calitatile ei afrodisiace.

* Mireasa este trecuta peste pragul casei in bratele mirelui pentru ca, in trecut, oamenii credeau ca duhurile rele ale unei case stau ascunse in pragurile usilor.

* Primele invitatii de nunta din Europa au fost scrise de catre calugari pentru nobili. In jurul anului 1600, au fost inventate gravurile iar scriptele calugarilor au fost tiparite pentru a reproduce scrisul caligrafic. Cand exista o comanda mare de invitatii acestea se dadeau unui gravor, dar cand numarul acestora era mic, se scriau de mana.

* Stiati de ce se poarta verigheta pe al patrulea deget de la mana stanga (inelarul)? Nu se stie exact originea acestei traditii, dar sunt doua variante plauzibile.
1. Prima, din sec. XVII, cand la o ceremonie ortodoxa preotul a ajuns la cel de-al patrulea deget dupa ce primele trei le-a numarat ca fiind: in numele Tatalui, al Fiului si al Duhului Sfant.
2. A doua varianta ne duce spre traditiile vechilor egipteni, conform carora prin inelarul mainii stangi trece vena Amoris si care duce direct spre inima!

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!