home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
04.12.2023
FAPTUL DIVERS

BITCOINS CINE-A CUMPARAT/PE DUMNEZEU DE-UN PICIOR L-A APUCAT!

Bitcoin a depăşit 40.000 de dolari pentru prima dată în acest an, graţie impulsului datorat entuziasmului general cu privire la reducerile de dobândă din SUA, în timp ce comercianţii anticipează aprobarea iminentă a fondurilor Bitcoin tranzacţionate pe piaţa bursieră americană, relatează Reuters. Cea mai mare criptomonedă din lume a ajuns luni la 41.522 de dolari, cel mai ridicat nivel din aprilie 2022, părând să scape de neîncrederea care se instalase pe pieţele cripto de la prăbuşirea FTX şi de la alte eşecuri ale cripto-întreprinderilor în 2022.O creşrere bruscă de 50%, înregistrată la jumătatea lunii octombrie, a “părut să marcheze o schimbare decisivă de la scăderea din 2022 şi începutul lui 2023”, a declarat Justin d’Anethan – şeful departamentului de dezvoltare a afacerilor pentru Asia-Pacific la Keyrock, o firmă de creare a pieţei activelor digitale. El a spus că dovezile de cumpărare instituţională până în noiembrie au arătat o nouă etapă de interes şi că, deşi devalorizări viitoare nu sunt de neconceput, minimele atinse în urmă cu un an, în jurul valorii de 16.000 de dolari, “au marcat, probabil, punctul cel mai de jos”. Investitorul în Bitcoin Microstrategy a dezvăluit săptămâna trecută că a cumpărat 593 de milioane de dolari în plus în bitcoin în luna noiembrie.Între timp, investiţiile mai riscante şi alte active sensibile la ratele dobânzilor, precum aurul, au înregistrat, de asemenea, creşteri puternice în ultimele săptămâni, pieţele mizând pe faptul că Rezerva Federală a SUA a terminat cu majorarea ratelor şi va începe să le reducă la începutul anului 2023.Informaţiile din luna octombrie potrivit cărora Comisia pentru valori mobiliare şi burse din SUA nu va ataca în apel o hotărâre judecătorească care a constatat că agenţia a greşit respingând o cerere pentru un fond tranzacţionat la bursă au impulsionat, de asemenea, pariurile că o eventuală aprobare este aproape.Ether , moneda legată de reţeaua blockchain Ethereum, a atins, de asemenea, luni un maxim în ultimul an şi jumătate, ajungând la 2.253 de dolari.Însă atât bitcoin, cât şi ether rămân cu mult sub maximele lor record din 2021, care au fost de peste 60.000 de dolari şi, respectiv, 4.000 de dolari.Ciolacu deja se gandeste sa dea ajutoarele de inmormantare in bitcoins!

MASINILE ELECTRICE FAC SCURTCIRCUIT

Proprietarii de vehicule electrice (VE) continuă să raporteze mult mai multe probleme cu vehiculele lor decât proprietarii de mașini convenționale sau hibride, conform ultimului sondaj anual de fiabilitate al autoturismelor realizat de Consumer Reports. Sondajul arată că, în medie, VE-urile din ultimii trei ani de model au avut cu 79% mai multe probleme decât mașinile convenționale. Bazat pe răspunsurile proprietarilor a peste 330.000 de vehicule, sondajul acoperă 20 de posibile zone de probleme, incluzând motorul, transmisia, motoarele electrice, scurgerile și sistemele de infotainment.“Majoritatea mașinilor electrice de astăzi sunt fabricate fie de producători tradiționali care sunt noi în tehnologia VE, fie de companii ca Rivian care sunt noi în fabricarea de mașini”, spune Jake Fisher, director senior al testării auto la Consumer Reports. “Nu este surprinzător că întâmpină dificultăți inițiale și au nevoie de timp pentru a rezolva problemele.” Fisher menționează că unele dintre cele mai comune probleme raportate de proprietarii de VE sunt legate de motoarele electrice de tracțiune, încărcare și bateriile VE. Problemele de încărcare raportate de membri sunt legate de vehicul, nu de încărcătoarele de acasă sau publice.Usor, usor ne intoarcem la vehicolele cu tractiune animala!Un cal bun nu te lasa niciodata!

CIOLACU ISI FACE LOBBY IN AMERICA

Marcel Ciolacu s-a întâlnit luni, 4 decembrie, cu Lloyd Austin, secretarul american al Apărării, la Washington, în a doua zi a vizitei oficiale pe care premierul o face în SUA. Cei doi au discutat despre războiul din Ucraina, despre situaţia de securitate de la Marea Neagră şi despre investiţiile în apărare, potrivit unui comunicat transmis de Guvern. „Cei doi oficiali au subliniat relația privilegiată dintre România și Statele Unite, evidențiată de un parteneriat strategic de peste două decenii și întărită de buna colaborare în toate domeniile de interes comun, cu accent pe contribuția la securitatea regională în zona Mării Negre”, a transmis Guvernul.În acest context, secretarul american al Apărării a lăudat eforturile făcute de România „și a evidențiat capacitatea de leadership a României demonstrată prin înființarea centrului de pregătire de la Fetești pentru piloții de F-16”, a mai precizat Guvernul. Asa, Ciolacule! Daca vrei sa ajungi presedinte, da-te bine cu stapanii!

SARPELE CRESCUT LA SANUL HAMAS

Mosab Yousef, 45 de ani, fiul lui Hassan Yousef, 65 de ani, liderul Hamas din Cisiordania, a declarat că „dacă nu sunt eliberați toți ostaticii, trebuie uciși toți criminalii din închisorile israeliene, inclusiv tata”, relatează Jerusalem Post. Mosab Yousef a lucrat ca agent sub acoperire Shin Bet până când s-a mutat în SUA, în 2007, obținând azil politic și este considerat „trădător” de organizația islamistă. „Sunt pentru procese echitabile, dar când o ființă umană a ucis 100 de civili nevinovați, ea merită să moară”, a declarat fiul liderului Hamas, într-un briefing pentru presa israeliană și străină, de joi, 30 decembrie. „Pedeapsa cu moartea este adevărata justiție”, a insistat Mosab Yousef. „Trebuie să eradicăm Hamas. Dacă nu o facem, umanitatea va plăti un preț uriaș”, a mai declarat el. Uite ce face banul din om!Il face sa scuipe sanul la care a supt!Mare om, mare caracter!

PIRATERIA DEVINE O INDELETNICIRE LA MODA!

O navă a Marii Britanii care trecea prin Marea Roșie a fost lovită de tiruri de rachete, a declarat un grup de securitate maritimă cu sediul în Marea Britanie. Pentagonul, la randul sau, a anunțat că o navă de război americană și mai multe nave comerciale au fost atacate duminică în Marea Roșie. O navă aparținând Marii Britanii, care trecea prin Marea Roșie, ar fi fost lovită de tiruri de rachete, a declarat duminică un grup de securitate maritimă cu sediul în Marea Britanie, iar o altă agenție a raportat o posibilă activitate a dronelor în zonă.Nava anonimă sub pavilion Bahamas a fost „lovită de o rachetă” în timp ce naviga spre sud, la aproximativ 35 de mile nautice de coasta vestică a Yemenului, a declarat firma de securitate maritimă Ambrey, citând rapoarte.„Nava afectată emitea apeluri de urgență legate de piraterie/atac cu rachete”, a adăugat compania cu sediul în Marea Britanie.Deja circula in popor o melodie: M-a facut mama corsar/De lege nu am habar!

BOC E MIC, DAR ARE BUZUNARE MARI!

Primăria din Cluj-Napoca oferă un sprijin financiar semnificativ pentru achiziționarea alimentelor de sărbători prin intermediul programului „Alimente”, adresat persoanelor cu venituri reduse. Acest program constă în acordarea unui ajutor în valoare de 400 de lei pentru rezidenții din Cluj aflat în dificultate financiară.Până în prezent, peste 8.000 de clujeni au solicitat și au primit carduri sociale, conform primarului Emil Boc. În comparație cu anul anterior, numărul beneficiarilor a înregistrat o ușoară scădere, coborând de la 9.159 de tichete sociale în 2022 la 8.047 în acest an. Proiectul este coordonat de Direcția de Asistență Socială și Medicală a Primăriei Cluj-Napoca, programul „Alimente” reprezintă o inițiativă locală menită să sprijine rezidenții cu dificultăți financiare. Românii interesați de proiect, au trebuit să depună o cerere la primărie, iar 29 noiembrie este ultima zi. Printre categoriile de beneficiari eligibili pentru tichetele sociale se numără persoanele cu handicap grav sau accentuat, pensionari, invalizi, veterani, șomeri înregistrați, beneficiari de ajutor social, victime ale traficului de persoane și victime ale violenței domestice. Persoanele care își doresc să primească 400 de lei pentru cumpărăturile de Crăciun și Anul Nou vor trebui să se încadreze în anumite limite ale veniturilor.Bravo, Boc!Mic, mic, da’ voinic!

CURIOZITATI AMUZANTE DESPRE ANIMALE

  1. Limba cameleonului poate atinge lungimea dubla a corpului sau.
  2. Blana ursului polar este alba deoarece mijlocul firului de par din blana este gol, iar prin el se reflecta lumina mai mult decat in zapada si gheata. Pielea unui urs polar este neagra.
  3. Elefantul nu vede foarte bine, insa este ajutat de urechi si de nas. Poate mirosi apa de la 4 km distanta si este singurul animal care nu poate sari.
  4. Tigrii nu au dungi numai pe blana lor, ci si pe pielea lor si nu exista doi tigrii care sa aiba dungi la fel pe corp.
  5. Un pont util pentru cele care vor sa plece intr-o aventura mai periculoasa: pentru a scapa din stransoarea unui crocodil, impinge cu degetul mare in globul sau ocular. Iti va da drumul instant. Mai mult de atat, crocodilii nu pot scoate limba deoarece au o protectie pentru a nu si-o musca din pricina falcilor puternice.
  6. Femelele de dihor pot sa moara daca nu se imperecheaza. In perioada de caldura, corpul lor secreta un nivel foarte mare de estrogen, iar daca hormonul sta in sange pentru o perioada prea lunga, poate cauza o anemie aplastica a maduvei osoase, care este fatala.
  7. Printre alte curiozitati despre animale se afla si aceasta: nasul fiecarei pisici este diferit, astfel incat ele pot fi identificate in functie de aceasta trasatura, in acelasi mod in care oamenii sunt identificati in functie de amprente.
  8. Cimpanzeii chelesc o data cu inaintarea in varsta, exact ca si oamenii.
  9. Delfinii dorm intotdeauna cu un ochi deschis. Acestia produc sunete diferite prin care ii cheama pe ceilalti membri ai grupului. Biologii au asemanat acest proces cu cel prin care oamenii se striga intre ei.
  10. Pinguinii se imperecheaza pe viata, iar cei care fac parte din specia Gentoo le daruiesc aleselor o pietricica, atunci cand le curteaza.
  11. Printre cele mai interesante curiozitati despre animale se afla si aceasta: puricii pot sa sara cu pana la 200 de ori fata de inaltimea lor. Acest lucru este echivalent cu un om sarind Empire State Building din New York.
  12. Pentru ca dintii castorilor nu se opresc niciodata din crestere, acestia trebuie sa roada in mod constant obiecte, pentru a le mentine la o lungime normala. Daca nu ar face acest lucru, dintii ar creste in cele din urma in creierul lor.
  13. Rechinii nu au oase in corp. Scheletul lor este facut din cartilaj (acel os flexibil pe care omul il are in ureche si nas). Un alt lucru uimitor este acela ca, rechinul, trebuie sa inoate mereu pentru a nu se ineca.
  14. Un gandac de bucatarie poate trai cateva saptamani cu capul taiat. In final acesta va muri de foame.
  15. Ochii caprelor au pupile dreptunghiulare, care le ofera posibilitatea de a avea o vedere mult mai ampla si a se proteja de animalele de prada.
  16. Cangurul este singurul mamifer cu picioare care nu poate sa mearga cu spatele.
  17. Vaca nu transpira. Singurul loc de pe corpul unei vaci, unde exista glande sudoripare, este nasul acesteia.
  18. Capul calugaritei (mantis religiosa) este foarte ciudat. Este singura insecta care isi poate roti capul la 360 de grade. O alta ciudatenie a acesteia este si faptul ca are 2 ochi compusi si 3 ochi simpli.
  19. Girafa este cel mai inalt animal de pe planeta, ea avand, totodata, o limba extrem de lunga pe care o poate folosi pentru a se spala in urechi.
  20. Pentru caini nu este niciodata liniste totala. Chiar si noaptea, ei aud o multime de sunete si de vibratii, aflate in jur sau in departare.

PROVERBE INDIENE

* Nu exista pe pamant om mai darnic ca avarul, devreme ce el lasa averea sa altora, fara ca macar sa se atinga de ea.

* Banul este hotul omului: ii fura ce are mai de pret – cinstea.

* Cine vrea sa fie intelept, sa imite lemnul de santal care parfumeaza securea care-l rapune.

* Nu varsta, ci intelepciunea te face om intreg.

* Cine se insoara la batranete, isi croieste haina noua din stofa veche.

* Suferinta mica te face sa strigi, suferinta mare este muta.

* Invatatura este o comoara de care niciun hot nu se poate atinge.

* Pisica fierarului nu se teme de zgomot.

* Invatandu-l pe altul il faci mai bogat, fara ca tu sa devii mai sarac.

* Pestele, ca si musafirul, e bun numai doua zile.

* Cine are un prieten bun nu mai are nevoie de oglinda.

* Nu mostenim pamantul de la stramosi, ci il imprumutam de la copiii nostri.

* Cine umbla intr-o zdreanta unde toti oamenii umbla goi, va fi luat drept nebun.

* Varsta iti albeste parul, dar nu-ti coace si mintea.

* Aurul nu poate face zgomotul ce-l face arama.

* Cheama-l pe Dumnezeu, dar vasleste departe de stanci.

* Cu prostii si cu foarfecele sa umbli atent.

* Sa nu lauzi in fata, sa nu barfesti in spate.

* Mai bine sa muncesti fara plata, decat sa stai fara munca.

* Pana la genunchii placere – pana la brau in durere.

* Si ragetul unui magar poate sa ti se para cantec daca il auzi de departe.

* Printre oameni, unii sunt de piatra, altii din pietre scumpe.

* Boala vine cu pasi de elefant si se duce cu pasi de furnica.

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!