home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
18.12.2023
FAPTUL DIVERS

EXTERNATA IN PAPUCI, DAR NU SI-N PIELEA GOALA!

Umilință fără margini la Spitalul Județean din Baia Mare. O proaspătă mămică a fost externată doar în halat și șlapi după ce a născut. Femeia a mers 120 de kilometri într-o cămașă de noapte cu bebelușul în brațe.Motivul pentru care s-a ajuns în situația șocantă este revoltător: personalul medical a externat-o pe pacientă la o oră după ce s-a terminat programul de la garderobă.Așa că femeia nu a avut încotro decât să plece cu ce avea pe ea. Pe de altă parte, managerul spitalului și-a cerut scuze față de pacientă și a spus că se confruntă cu lipsa personalului.Femeia a fost internată 3 zile în spital și a născut o fetiță de nota zece, perfect sănătoasă. Micuța a avut nevoie de o ultimă investigație medicală, motiv pentru care externarea s-a făcut mai târziu de ora 15:00, momentul la care garderoba se închide.Nimeni nu i-a spus femeii să își ia hainele din timp și nici nu au internat-o o zi în plus. Așa că a trebuit să plece prin frig, în cămașa de noapte, halat și șlapi.Femeia a declarat că s-a simțit umilită pentru că a fost dată afară „precum un câine” și a fost nevoită să plece în „chiloți și șlapi” din Baia Mare până în Vișeu de Sus, pe o distanță de 120 de kilometri.A doua zi, soțul acesteia s-a dus la spital să recupereze hainele, iar conducerea și-a cerut scuze pentru situația creată.Managerul spitalului a dat vina pe lipsa de personal și spune că nu se pot face angajări din cauza posturilor blocate. Din acest motiv externările se fac până în ora 12.00, de regulă.Curand lipsa de personal se va resimti si in salile de operatii!

BUDAI SI MASINA FURATA

Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, care a demisionat în urma scandalului „azilelor groazei”, a fost surprins la punctul de trecere a frontierei Sculeni într-o mașină furată. Maşina deputatului social-democrat Dan Şlincu a fost indisponibilizată de poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni, în momentul în care parlamentarul revenea în ţară de la un eveniment politic desfăşurat la Chişinău.Sâmbătă seară, la punctul de trecere a frontierei Sculeni/județul Iași, s-a prezentat la verificările de frontieră, pe sensul de intrare în țară, un autoturism marca Audi A6 fabricat 2009, care era înmatriculat în România în anul 2015, pe numele parlamentarului Dan-Constantin Șlincu.În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că autoturismul respectiv figurează cu alertă în SIS-bun căutat pentru confiscare, alertă emisă de autoritățile din Belgia la data de 05.01.2016. n autoturism se aflau Marius Budăi și Dan-Constantin Șlincu, ambii membri ai Parlamentului României. Cei doi au prezentat la controlul de frontieră pașapoarte diplomatice.Polițiștii de frontieră au deschis dosar penal pentru infracțiunea de tăinuire, iar mașina a fost confiscată și dusă la sediul PTF Sculeni.Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, nu a făcut, până la acest moment nici o declarație legat de acest incident.O masina furata?Un fleac! Altii fura din condei productia de masini pe un an si scapa!

NICUSOR DAN APRECIAZA O GLUMA BUNA SI RADE CU GURA PANA LA URECHI!

Nicușor Dan a participat, în seara zilei de 16 decembrie, la tradiționalul concert de Crăciun organizat la Reședința Patriarhală, ”Răsăritul cel de Sus”. Nicușor Dan s-a aflat printre oficialitățile invitate, iar ceea ce s-a întâmplat la finalul concertului l-a luat prin surprindere.Câțiva bucureșteni l-au prins pe primar chiar după ce edilul căuta să vorbească cu Patriarhul Daniel, gazda evenimentului. Oamenii i-au spus că își doresc un singur cadou de Crăciun: Vrem, dacă puteți, să ne dați și nouă măcar apă rece, că am văzut că nu puteți să ne dați apă caldă. Măcar apă rece, ca să o încălzim, să nu mai venim nespălați la astfel de evenimente”.Nicușor Dan a luat poziția care l-a consacrat, atunci când i se spun lucruri neplăcute: a început să râdă.Razi tu, razi Nicusoare, dar au sa rada si bucurestenii la apropiatele alegeri!

KIM JONG UN BAGA FRICA IN AMERICANI!

Coreea de Nord a lansat luni o rachetă balistică intercontinentală care are o rază de acțiune pentru a lovi oriunde în Statele Unite, potrivit specialiștilor militari din Coreea de Sud și Japonia. Este a doua lansare de rachetă a Phenianului în interval de câteva ore.Racheta lansată de Coreea de Nord poate zbura mai mult de 15.000 km, ceea ce înseamnă că poate ajunge oriunde în Japonia și Statele Unite continentale, a declarat ministrul japonez al Apărării, Shingo Miyake, potrivit Reuters.Consiliul Național de Securitate al Coreei de Sud a declarat că a fost o rachetă balistică intercontinentală cu combustibil solid (ICBM) și a transmis că lansarea este un act destabilizator care ignoră avertismentele internaționale și mai multe rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU.Racheta de luni a fost lansată dintr-o zonă din apropierea capitalei Phenian spre mare, în largul coastei de est a Coreei de Nord, și a zburat aproximativ 1.000 km, a transmis Statul Major din Coreea de Sud.În aceeași zi cu a cincea lansare a unei rachete balistice intercontinentale nord-coreene de tip ICMB din acest an, oficiali de rang înalt din China și Coreea de Nord s-au întâlnit pe 18 decembrie la Beijing. Beijingul, cel mai apropiat aliat al Phenianului, și-a reafirmat angajamentul de a dezvolta cooperarea cu Coreea de Nord.Gurile rele spun ca Biden a facut pe el, dar nu de frica.De obicei!

ORBAN A DAT UN CAL SI A PRIMIT 35!

În urma unei întâlniri care a avut loc luni la Budapesta, președintele turc Recep Tayyip Erdogan și premierul ungar Viktor Orban s-au angajat să consolideze relațiile bilaterale, în condițiile în care Ungaria s-a izolat în UE și a declarat că își „caută aliați”, potrivit AFP.Aceasta este a doua vizită a șefului de stat turc în patru luni, un semn al apropierii dintre cei doi lideri, singurii care nu au ratificat încă aderarea Suediei la NATO.„Vrem să ne consolidăm legăturile în domenii precum apărarea și energia, unde avem deja o cooperare fructuoasă”, a declarat Erdogan în fața presei, vizând schimburi comerciale în valoare de 5,4 miliarde de euro, în creștere de la 4 miliarde în acest an.Liderii au decis, de asemenea, să își consolideze „parteneriatul strategic”, la doar 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două națiuni.„Toate condițiile sunt întrunite pentru a duce legăturile noastre la un nou nivel”, a subliniat Orban.Recep Tayyip Erdogan a primit din partea gazdei sale un cal din rasa maghiară Nonius, renumită pentru rezistența și forța sa.„Cadoul unei națiuni ecvestre pentru alta”, a scris Viktor Orban pe rețelele de socializare, mulțumind că a primit în schimb o mașină electrică de fabricație turcească.„Cea mai bună afacere pe care am făcut-o vreodată: pentru un cal, am primit 435 de cai putere”, a exclamat el.Asa se leaga prieteniile.Daca dai, e musai sa si primesti!

AVEM POLUL NORD, POLUL SUD SI POLUL DE DREAPTA!

USR, PMP și Forța Dreptei au lansat oficial a alianța partidelor de dreapta, alternativă la PSD-PNL. Un prim pas va fi participarea pe liste comune la alegerile europarlamentare.„Este un moment special, un moment al speranței pntru schimbare în România. Anunțăm astăzi Alianța Dreapta Unită. (…) Vom construi împreună o guvernare responsabilă. Vom fi alături de oamenii care muncesc cinstit. Taxele și impozitele pe care ei le plătesc vor fi – din nou – o investiție într-un viitor mai bun. Noi, Dreapta Unită, vom oferi responsabilitate, predictibilitate și onestitate. Vreme de trei ani, guvernarea PSD-PNL a băgat mâinile adânc în buzunarele oamenilor prin prețuri record și taxe mai mari ca să plătească pensii speciale, sinecuri și contracte pentru clientela de partid. Trebuie să oprim jaful din banii publici pentru a putea construi o Românie modernă!”, a declarat președintele USR, Cătălin Drulă. „Românii vor avea anul viitor o alternativă credibilă și puternică, o „Dreaptă Unită”, care se va lupta cu toată forța împotriva acestor două structuri politice ce joacă fără reguli și se hrănesc doar din minciună, manipulare și demagogie. Iohannis a trădat electoratul de Dreapta, noi nu, și de aceea le cerem românilor să privească dincolo de aparențe și să vină într-un număr cât mai mare lângă noi, pentru că România trebuie salvată din ghearele celor care vor o țară doar pentru ei, ținută la periferia Europei”, a declarat președintele PMP, Eugen Tomac. „Suntem la 34 de ani de la Revoluție și în loc să constatăm că suntem mai aproape de idealurile celor care au ieșit în stradă de a avea o democrație autentică, fără nomenclatură, fără privilegii, fără Securitate, dimpotrivă, parcă ne-am întors în timp și PSD-iștii și PNL-iștii și opoziția de operetă inventată de PSD și PNL ne-au adus parcă mai aproape de anii ’89 decât de ceea speram fiecare dintre noi (…) Astăzi speranța renaște în România. Astăzi orice om care își dorește altceva pentru țara asta, care crede cu adevărat în progres, în inițiativă, în responsabilitate individuală, în capacitatea fiecărui om de a reuși în viață, în capacitatea de a avea în sfârșit în țara asta o conducere care să iubească țara asta și să o ducă în direcția corectă. Astăzi, toți acești oameni au o soluție!”, a declarat Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei. ​Conducerile partidelor USR, PMP și Forța Dreptei au aprobat joi formarea polului de dreapta în urma negocierilor din ultima perioadă.Lasa ca-si baga DNA coada si se demagnetizeaza polul asta in asa fel incat acul busolei n-o sa-l simta!

ISTORIA AMUZANTA

  1. În 1998, au fost găsite 1.200 de oase de la aproximativ zece corpuri umane în subsolul casei lui Ben Franklin. Înainte să începi să creezi un mister al crimei despre Părintele Fondator, trebuie să știi că s-a dezvăluit că aceste corpuri au fost utilizate în studiul anatomiei umane.
  2. Cel mai înalt cuplu căsătorit înregistrat vreodată a fost format din Anna Haining Swan, care avea 7’11”, și Martin Van Buren Bates, care avea 7’9″. Când a născut, bebelușul lui Swan avea 22 de livre.
  3. În 1945, o bombă cu balon lansată de Japonia a aterizat în Oregon. A căzut peste o femeie și cinci copii, care au murit când a explodat. Acestea au fost singurele victime ale celui de-Al Doilea Război Mondial pe teritoriul SUA.
  4. Gladiatori romani deveneau adesea celebrități și chiar recomandau produse! Copiii se jucau chiar cu „figurine de acțiune” ale gladiatorilor făcute din lut. De asemenea, transpirația lor era considerată un afrodisiac, iar femeile o amestecau în produsele lor de îngrijire a pielii.
  5. Johnny Appleseed a fost o persoană reală! Numele său real era John Chapman, iar orașul său natal era Leominster, Massachusetts. Are și o stradă numită după el, deși planificatorii orașului au decis că ar fi mai poetic să folosească numele său mitic: Johnny Appleseed Lane.
  6. Mașinile nu au fost inventate în Statele Unite! Prima mașină a fost creată de fapt în secolul al XIX-lea, când inginerii europeni Karl Benz și Emile Levassor lucrau la inventarea automobilelor. Benz a patentat prima mașină în 1886.
  7. Abraham Lincoln a fost și barman autorizat. În 1833, al 16-lea președinte a deschis un bar numit Berry and Lincoln cu prietenul său William F. Berry în New Salem, Illinois. Magazinul a fost închis ulterior când Berry, un alcoolic înrăit, a consumat cea mai mare parte din stocul magazinului. Curiozități Ciudate din Istorie
  8. Vladimir Pravik a fost unul dintre primii pompieri care au ajuns la Centrala Nucleară de la Cernobîl pe 26 aprilie 1986. Radiația a fost atât de puternică încât i-a schimbat culoarea ochilor din maro în albastru. Ca majoritatea primilor intervenanți la dezastrul radioactiv, Vladimir a murit 15 zile mai târziu din cauza otrăvirii severe cu radiații.
  9. Catolicii romani din Bavaria au înființat în 1740 o societate secretă numită Ordinul Câinelui. Membrii noi trebuiau să poarte zăbale și să zgârie la ușă pentru a intra. Această societate paramasonică a fost raportat că a fost activă până în 1902!
  10. Regele Henric al VIII-lea al Angliei avea servitori numiți „Grooms of Stool,” ale căror responsabilități erau să-i șteargă fundul după ce mergea la toaletă. În timpul domniei sale, toți cei patru astfel de oameni au fost înnobilați.
  11. Cu 14 ani înainte ca infama navă Titanic să se scufunde, autorul Morgan Robertson a scris nuvela Futility. Era vorba despre nava mare și insubmersabilă „Titan” care lovea un aisberg în Atlanticul de Nord. Ceea ce este și mai ciudat este că atât Titanicul, cât și Titanul fictiv nu aveau suficiente bărci de salvare pentru mii de pasageri la bord – coincidență?
  12. Între secolele al XI-lea și al XIX-lea, mai mulți călugări budisti au reușit să se mumifice. Ei adoptau o practică numită Sokushinbutsu în care se deprindeau treptat de hrană și apă și, practic, își înfometau treptat până la moarte în decursul a o mie de zile. Se credea că prin mumificarea cu succes, călugării atingeau iluminarea adevărată.
  13. Romanii antici foloseau adesea urină veche ca gargară. Principalul ingredient din urină este amoniacul, care acționează ca un agent de curățare puternic. Urina a devenit atât de solicitată încât romanii care o comercializau trebuiau să plătească chiar și un impozit!
  14. În timpul domniei sale, Papa Grigore al IX-lea a declarat că pisicile trebuie asociate cu închinarea la diavol și le-a exterminat. Unii credeau că dispariția acestor pisici a ajutat la răspândirea ciumei bubonice, cunoscută și sub numele de Moartea Neagră, care a ucis milioane de oameni în secolul al XIV-lea.
  15. Grigori Yefimovich Rasputin, un mistic rus și prieten al țarului Nicolae al II-lea, s-a spus că a supraviețuit otrăvirii, împușcării și înțepării de mai multe ori înainte de a fi înecat în râul Volga.
  16. Între anii 1940 și 1970, Yale, precum și alte universități de prestigiu din Ivy League, cum ar fi Harvard, Vassar și Brown, cereau ca proaspeții absolvenți să pozeze dezbrăcați pentru o ședință foto. Scopul era să adune material pentru un studiu masiv privind dezvoltarea rahitismului, iar asta implica să li se înfigă ace în spate subiecților, atât bărbați, cât și femei. Generații întregi ale elitei țării care au urmat cursurile Ivy League au pozat, iar arhivele includ fotografii nud cu figuri cunoscute precum George W. Bush, Hillary Clinton și Meryl Streep. Fotografiile au fost distruse după ce știrea a scăpat și studiul a fost denunțat.
  17. Luftwaffe avea un interogator maestru, Hanns Scharff, ale cărui tactici erau cât se poate de plăcute. Cele mai bune tactici ale lui Scharff pentru a obține informații de la prizonieri includeau: plimbări în natură fără prezența paznicilor, gătit mâncare acasă pentru ei, spusul unor glume, băut bere și ceai după-amiază cu asii aviației germane. Tehnicile sale au fost atât de reușite încât armata americană le-a adoptat ulterior în propriile școli de interogare.
  18. În Asia Antică, execuția cu ajutorul elefantului era o formă populară de pedeapsă. Ei puteau fi învățați să spargă încet oase, să zdrobească cranii, să rupă membre sau chiar să execute oameni folosind lame mari fixate la colțurile colților lor. În unele părți ale Asiei, această metodă de execuție a fost încă populară până la sfârșitul secolului al XIX-lea.
  19. Utilizarea furculițelor era considerată sacrilegă. Aceste ustensile larg răspândite erau cândva considerate blasfematoare și o ofensă la adresa lui Dumnezeu. De ce? Pentru că erau „mâini artificiale” și, ca atare, erau considerate sacrilegii.
  20. Mary a avut într-adevăr un miel. Numele ei era Mary Sawyer. Era o fată de 11 ani care locuia în Boston și într-o zi a fost urmată la școală de mielul ei de companie. La sfârșitul anilor 1860, ea a ajutat la strângerea de fonduri pentru o biserică veche, vânzând lână de la miel.
  21. În secolul al XVI-lea, elită bogată obișnuia să mănânce cadavre. Se zvonea că cadavrele ar putea vindeca boli. Delicatesa supremă? Mumii egiptene.
  22. Winston Churchill obișnuia să fumeze opt până la zece trabucuri pe zi, uneori chiar cincisprezece. În timpul prohibiției americane, obținea un bilet de la medic care spunea că are nevoie de „cantități nedefinite” de alcool când venea să viziteze Statele.
  23. Acum 100 de milioane de ani, Deșertul Sahara era locuit de crocodili care galopau. Atunci, Sahara era o oază luxuriantă plină de viață și prădători. În 2009, vânătorii de fosile au găsit rămășițele crocodililor care aveau picioare mari, potrivite pentru a galopa pe uscat cu viteză mare!
  24. Înainte de secolul al XIX-lea, protezele dentare erau făcute din dinții soldaților morți. După Bătălia de la Waterloo, dentiștii alergau pe câmpul de luptă să caute dinți dintre miile de soldați morți. Apoi îi duceau în cabinetele lor dentare și îi transformau în proteze pentru elită, care nu mai aveau dinți.
  25. Împăratul roman Gaius, cunoscut și sub numele de Caligula, a făcut unul dintre caii săi preferați senator. Împăratul își iubea calul, numit Incitatus, atât de mult încât i-a oferit un hambar de marmură, o trogherie de fildeș, un guler împodobit cu bijuterii și chiar o casă! Se spune că Caligula a planificat chiar să facă din nobilul său armăsar Consul înainte de asasinarea sa.
  26. Sigur, am auzit cu toții de Tea Party-ul de la Boston, dar ce spuneți de Dezastrul cu Melasă de la Boston? Pe 15 ianuarie 1919, un rezervor de fontă cu o lățime de 90 de picioare plin cu melasă a explodat și a vărsat 2,5 milioane de galoane de melasă lipicioasă pe străzile din Boston. Lichidul maro se scurgea prin străzi ca un tsunami, cu valuri de 15 picioare înălțime ce atingeau viteze de 35 de mile pe oră. Melasa a distrus totul în calea sa, dărâmând clădiri, înecând cai și omorând în cele din urmă 21 de oameni și rănind 150.
  27. Când Ludovic al XVI-lea și Maria Antoaneta au fost decapitați, se spune că oamenii își înmuiau batiste în sângele lor pentru a le păstra ca suveniruri. În 2011, un grup de oameni de știință a confirmat că o batistă însângerată datând aproximativ din 1793 era înmuiată în sângele lui Ludovic al XVI-lea.
  28. În 1644, omul de stat englez Oliver Cromwell a interzis consumul de plăcinte. A declarat că este o formă păgână de plăcere. Timp de 16 ani, consumul și producția de plăcinte au fost ținute subteran până când liderii Restaurației au ridicat interdicția asupra plăcintelor în 1660.
  29. John Adams și Thomas Jefferson, Părinții Fondatori și al 2-lea și al 3-lea președinți ai Statelor Unite, respectiv, au murit la câteva ore unul de altul pe 4 iulie 1826 – cea de-a 50-a aniversare a adoptării Declarației de Independență. Ultimele cuvinte ale lui Adams au fost: „Jefferson trăiește”, fără să știe că prietenul său murise mai devreme în aceeași zi.
  30. Ioana d’Arc l-a convins pe Carol al VII-lea că poate conduce armatele sale fără experiență anterioară. A înfrânt englezii, a supraviețuit unui salt de 60 de picioare de la o turnă fără să fie rănită, a fost fals acuzată de erezie și arsă pe rug, toate între vârsta de 17 și 19 ani. Ea era ghidată de voci pe care doar ea le putea auzi.
  31. Sunetul produs de erupția vulcanului Krakatoa în 1883 a fost atât de puternic încât a rupt timpanele oamenilor aflați la 40 de mile distanță, a călătorit în jurul lumii de patru ori și a fost auzit clar la 3.000 de mile distanță. E ca și cum ai sta în New York și ai auzi un sunet din San Francisco.
  32. Calea ferată din Africa de Sud a angajat odată un babuin. În cei opt ani de serviciu, nu a făcut niciodată nicio greșeală.
o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!