home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
31.01.2024
FAPTUL DIVERS

S-A INCINS TARATA IN EI!

Războiul din Orientul Mijlociu, la un pas să scape de sub control – Joe Biden pregătește un răspuns la moartea militarilor SUA.Președintele Joe Biden a promis un răspuns ferm după atacul de duminică asupra unei baze americane din Iordania, în care trei militari au murit. Oficialii americani au declarat că aceștia făceau parte dintr-o misiune pentru contracararea Statului Islamic în regiune și că prezența lor nu avea legătură cu sprijinul american pentru Israel.Există riscuri în ambele cazuri. Dacă nu acționează decisiv, Washingtonul riscă să transmită un mesaj de slăbiciune care nu va face decât să încurajeze alte atacuri. Aveti, ma, rabdare! Nostradamus a prezis sfarsitul lumii abia in 4500! De ce va grabiti?

UCRAINA NU LUPTA DOAR CU RUSII, LUPTA SI CU CORUPTIA!

Oficialii Ministerului Apărării se confruntă cu acuzații grave de corupție. În noaptea de 28 ianuarie, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a lansat o operațiune ce a inclus percheziții la locuințele oficialilor actuali și foști ai Ministerului, precum și la nivelul conducerii Arsenalului Lviv. Această acțiune face parte dintr-o investigație mai amplă privind delapidarea a 1,5 miliarde de grivne (aproximativ 40 de milioane de dolari), presupus comisă în procesul de achiziție de obuze pentru Forțele Armate Ucrainene.Investigațiile au relevat că fondurile furate au făcut parte dintr-un contract cu Arsenalul Lviv, semnat în august 2022 pentru furnizarea a 100.000 de obuze de mortier. În ciuda acestui acord, niciunul dintre obuze nu a fost livrat Ucrainei. Se presupune că o parte din fonduri au fost transferate ilicit în străinătate, în timp ce unele au rămas în conturile companiei ucrainene implicate. În prezent, se depun eforturi pentru recuperarea fondurilor confiscate și returnarea acestora la bugetul de stat.Aceste dezvăluiri subliniază o problemă veche de corupție în Ucraina, în special în cadrul departamentului de apărare. Pentru a aborda această problemă, în martie 2023 a fost înființat un departament anticorupție în cadrul Ministerului Apărării. In ritmul asta trupele ucrainene au sa arunce cu pietre dupa rusi!

RAZBOIUL BATE LA USA, DAR CIOLACU NU-I DESCHIDE!

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că „nu este cazul să ne pregătim de război”, precizare făcută în contextul unor declaraţii lansate în Marea Britanie despre posibilitatea producerii unui război în Europa generat de Rusia.Șeful Statului Major al armatei britanice, generalul Patrick Sanders, a făcut apel la „antrenarea şi echiparea unei armate a cetăţenilor” în faţa riscurilor de conflict, citând ca exemplu măsurile luate de o serie de ţări europene pentru a se consolida în faţa „ameninţării ruse„.Generalul Patrick Sanders consideră că este „esenţial şi nu doar de dorit” să fie luate „măsuri pregătitoare în vederea plasării societăţilor noastre pe picior de război dacă va fi nevoie”.„Aceasta este o acţiune care trebuie să mobilizeze întreaga naţiune„, a subliniat el. „Ucraina ilustrează faptul că armatele regulate încep războaiele, dar armatele de cetăţeni le câştigă„, a declarat generalul britanic.Doar cand rusii vor intra in Bucuresti vom intelege ca generalul englez avea o farama de dreptate!

NIET BALSOI TERORISM

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) de la Haga a respins în mare măsură miercuri un caz din 2017 adus de Ucraina în faţa instanţei supreme a ONU şi care acuza Rusia că finanţează terorismul sprijinindu-i pe rebelii pro-Moscova din estul Ucrainei.Judecătorii CIJ au respins de asemenea în cea mai mare parte acuzaţiile de discriminare a ucrainenilor şi tătarilor din Crimeea, constatând că aceste acuzaţii făcute de Ucraina nu au fost suficient fundamentate, relatează agenţia germană de presă DPA, preluată de Agerpres.Cu toate acestea, judecătorii au declarat că Moscova a încălcat o hotărâre interimară din 2017 ce ordonă ambelor părţi să facă tot posibilul pentru a evita exacerbarea conflictului.În februarie 2022, preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat invazia pe scară largă a Ucrainei. Ea este încă în desfăşurare aproape doi ani mai târziu.Rusia a respins acuzaţiile formulate de Kiev la procesul CIJ, numindu-le „propagandă” şi „minciună”.Teorismul nu e asa simplu!Bin Laden ar fi putut sa le spuna ucrainenilor cum sta treaba!

PRESEDINTE PRIN ROTATIE

Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că este o idee foarte bună rocadă la alegerile prezidenţiale, după modelul aplicat la rotaţia premierilor, însă a atras atenţia că ea ar trebui să fie pe un mandat complet. „O idee foarte bună. Dar să fie pe mandat complet. Totuşi, nu ne jucăm. Cred că e suficient, că am avut zece premieri în zece ani”, a declarat Marcel Ciolacu, întrebat cum vede ideea unei rocade la alegerile prezidenţiale, după modelul aplicat anul trecut în cazul rotaţiei premierilor, miercuri la Parlament.Chestionat dacă e o  idee foarte bună, doar în ipoteza în care PSD ar fi primul partid care ar da candidatul la prezidenţiale, liderul social-democraţilor a răspuns: „M-aţi întrebat dacă este o idee bună. Eu am zis că este o idee bună”.„Restul ţine de negocieri, dacă ele există sau duc discuţiile, nu au dus discuţiile, nu s-a vorbit aşa ceva. Vreţi să fabulez? Hai să avem un acord în ceea ce priveşte eventuale comasări sau datele alegerilor. Oricum, noi avem o lege. Legea este foarte clară. În iunie avem europarlamentare. Pe 29 septembrie avem locale. La sfârşitul, ultima duminică din noiembrie, avem turul întâi. Ultima sâmbătă din noiembrie, pentru că nu putem face pe 1 decembrie, avem generale şi următoarea duminică avem turul al doilea, aşa sunt acum alegerile conform legii”, a completat Ciolacu.Mai bine prin rotatie cate o zi, sa apuce toata lumea!

TINETI MINTE TREI CUVINTE:MIRCEA GEOANA PRESEDINTE!

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană se situează pe primul loc în intenţiile de vot la alegerile prezidenţiale, cu 26,5%, urmat de Marcel Ciolacu – 18,9%, Diana Şoşoacă – 14%, George Simion şi Nicolae Ciucă, indică datele unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. În varianta în care ar candida şi liderul Pro România, fostul premier Victor Ponta, Geoană ar obţine 24,6% din voturi, Marcel Ciolacu – 15,1, Diana Şoşoacă – 14,8, urmată de Nicolae Ciucă, Victor Ponta şi George Simion. ”Fostul premier, care păstrează un nivel ridicat de notorietate, pare a lua cele mai multe voturi de la candidaţii PSD, Marcel Ciolacu şi AUR, George Simon. De asemenea, pierde două puncte şi Mircea Geoană, ceilalţi candidaţi înregistrând schimbări minime în intenţia de vot”, precizează Remus Ştefureac, director general al INSCOP.Daca ar fi sa credem in sondaje, ar putea fi , dar conteaza mai mult ce vor americanii!

XI JINPING II LASA PE AMERICANI IN PLATA DOMNULUI

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a promis omologului său american Joe Biden că China nu se va amesteca în alegerile prezidenţiale din Statele Unite, relatează CNN. Potrivit postului american, preşedintele democrat, care candidează la un nou mandat în noiembrie, a ridicat această problemă la ultima lor întâlnire, în noiembrie 2023, în California.Potrivit unei surse apropiate dosarului, acest subiect a fost abordat în cursul unei reuniuni în Thailanda, în weekend, între ministrul chinez de Externe Wang Yi şi consilierul însărcinat cu probleme de securitate naţională la Casa Albă, Jake Sullivan.Beijingul a dat asigurări Washingtonului în această reuniune că China nu se va amesteca în alegerile prezidenţiale, prevăzute în noiembrie.Tensiunile între cele două ţări s-au multiplicat în ultima perioadă.În 2020, Microsoft a descoperit atacuri cibernetice provenind din Rusia şi China vizând persoane implicate în alegerile americane.Beijinul a dezminţit atunci orice acuzaţii în acest sens.În 2022, directorul poliţiei federale (FBI) avertiza cu privire la ameninţarea spionajului chinez înaintea alegerilor de la jumătate de mandat şi a unor eventuale campanii online în vederea unei împidicări a unui disident naturalizat american, Xiong Yan, de a candida la un mandat în Congres.Americanii urmează să aleagă în noiembrie, în afară de preşedinte, viitorii membri ai Camerei Reprezentanţilor. În numeroase state sunt prevăzute scrutine locale – alegeri şi referendumuri.Autorităţile ameriane sunt îngrijorate şi de Rusia.Asta-i dezavantajul democratiei.Te poti pomeni oricand ca e ales cine nu trebuie!

PUTIN UMOR

Într-o zi profesoara îi întreabă pe copii cu ce au venit la școală. Unul zice ca a venit cu Bmw-ul, altul cu Ferrari și toți cu mașini de lux. Și când ajunge profesoara la Bulă, îl întreabă: -Bulă, tu cu ce ai venit azi la școală? -Cu bicicleta, doamna profesoara. Și asta se repetă și în a doua, și în a treia zi. Până la urma Bulă îi zice tatălui său: -Tata, ne întreabă profesoara cu ce venim la școală și toți spun că vin cu mașini luxoase, numai eu cu bicicleta. -Pai, zi-i și tu că ai venit cu un Bmw. Zis și făcut. Profesoara îl întreabă pe Bulă: -Bulă, cu ce ai venit azi la școală? -Cu Maserati, doamna profesoară. -Dar de ce ai întârziat? -Mi-a căzut lanțul.

  De ziua soacrei, Bulă se prezintă cu un pacheţel într-o mână şi cu o puşcă în cealaltă.
-La mulţi ani, mamă soacră! Ţi-am adus o pereche de cercei de aur. -Mulţumesc, Bulă. Dar cu puşca ce vrei să faci? -Păi, de găuri în urechi, nu ai nevoie?

  Bulă, la ora de gramatică. Profesorul: -Eu nu am mâncat, tu nu ai mâncat, el nu a mâncat, noi nu am mâncat, voi nu aţi mâncat, ei nu au mâncat! Repetă şi tu, Bulă! -Nu a mâncat nimeni!

  Ora de Sociologie: -Numim hoț pe cel care ia proprietatea altuia – explică profesorul. -Bulă, tu nu ești atent! -Ba da, domnule profesor. -Atunci spune-mi, ce aș fi eu dacă ți-aș scoate din buzunar 1000 de lei? -Vrăjitor, domnule profesor.

  – Bulişor, cum te simţi la şcoală? – Foarte bine, că nu mă plictisesc: la fiecare oră mă pune să stau în alt colţ al clasei.

– Bulă, care e materia ta preferată la scoală? – Chimia. – Cum aşa, că în clasa a V-a încă nu se învaţă? – Tocmai de aceea!

  O profesoară nouă încearcă să predea lecții de psihologie unor copii. Ea intră în clasă, spunând: – Cine crede că e prost, să se ridice în picioare! După câteva secunde, se ridică în picioare Bulă. Profesoara i se adresează: – Tu de ce crezi ca ești prost? – Nu sunt prost, doamnă, dar îmi pare rău să stați în picioare numai dumneavoastră!

  Profesoara: – Bulă, cum se numesc persoanele care continuă să vorbească altora, deşi e clar că cele din urmă nu mai sunt interesate de discuţie? Bulă: – Se numesc profesori, doamnă.

  Învăţătoarea: – Bulişor, cum ai reuşit ca în ultima săptămână să nu mai ai nicio greşeală de ortografie în temele de acasă? – Mama e plecată din localitate!

Într-o zi, Ion îi face o vizită prietenului său, Gheorghe. Ajungând la casa acestuia, vede o placă mare la poartă: „Câine rău! Intrați pe propria răspundere! Mai aveți timp să vă răzgândiți”! Ion intră în curte cu frică, dar nu apare nici un câine. La ușa casei vede altă placă: „CÂINE RĂU! Dacă țineți la viața voastră, întoarceți-vă acum”! Speriat de-a binelea, deschide ușor ușa și pășește în hol, unde îl întâmpină Gheorghe. Într-un colț, un câine apatic. – Servus, Gheo! Dar ce-i cu toate avertismentele astea, că văd că dulăul tău e foarte liniștit? Nu ziceai că-i rău? – Îi foarte rău, dar se consumă în el.

– Șefu’, să-mi dai salariul mărit cum mi-ai promis, că deja 3 firme se interesează de mine. – Care îs alea? – E-ON, ENEL si ANAF!

  Într-un orășel, un polițist oprește un motociclist care părea că se grăbește cam tare. – Dar, domnule ofițer, spune motociclistul, pot să vă explic. – Niciun cuvânt! sare ofițerul. Te las să te calmezi la închisoare până când se întoarce șeful meu. – Dar, domnule ofițer, vreau doar să spun că… – Ţi-am mai spus să te liniștești. Acum te duci la închisoare! Peste câteva ore, ofițerul vine să vadă ce mai face deținutul:
– Hai fii liniștit, din fericire pentru tine, spune polițistul, șeful este la nunta fiicei lui. O să vină foarte bine dispus de acolo. – Credeți? spune deținutul. Eu sunt mirele…

  Fiule unde te duci cu lanterna aia? – Merg la întâlnire, tată! – Eu la vârsta ta nu aveam nevoie de lanternă. – Da, şi uite ce ai adus acasă.

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!