home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
18.02.2024
FAPTUL DIVERS

AMERICA MERITA UN PRESEDINTE APT!

Procurorul general al statului Virginia de Vest (SUA), Patrick Morrisey (republican), i-a cerut vicepreședintelui american Kamala Harris să invoce al 25-lea amendament împotriva președintelui Joe Biden, susținând că acesta nu este fizic capabil să își îndeplinească atribuțiile funcției.Morrisey a susținut că sănătatea mintală a lui Biden este o preocupare serioasă după ce săptămâna trecută a fost publicat un raport de 388 de pagini al unui consilier, care îl descrie pe președinte ca fiind un „om bine intenționat, în vârstă și cu o memorie slabă”. Biden a ripostat agresiv împotriva acestei caracterizări.„Declinul cognitiv al președintelui Biden îi îngrijorează foarte mult pe americani, mai ales în această perioadă în care națiunea noastră se confruntă cu criză după criză, atât aici, cât și în străinătate”, a scris Morrisey. „Avem nevoie de un președinte care să fie apt din punct de vedere mental”, a adăugat procurorul-șef.Procurorul general republican a declarat că raportul „prezintă o imagine clară a unui președinte care nu este pregătit pentru această funcție”.Ce spune cel de-al 25 Amendament?Al 25-lea Amendament a fost adoptat de Congres în 1965 pentru a clarifica succesiunea prezidențială în urma asasinării fostului președinte Kennedy. De asemenea, a inclus o secțiune care permite vicepreședintelui și cabinetului să revoce un președinte din funcție dacă acesta este considerat incapabil fizic.Puterea nu a fost folosită niciodată, dar a fost lansată de criticii anti-Trump după atacul din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu, inclusiv de fostul reprezentant Kevin McCarthy (R-Calif.), care a respins soluția ca fiind insuficient de rapidă.Asta explica de ce Putin a declarat ca-l prefera pe Biden in locul lui Trump!

CIOLACU-UNA MIE, UNA TIE, GUVERNAM O VESNICIE!

Pe modelul rotativei premierilor, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor să conducă țara pentru următoii 10 ani astfel:  timp ce 5 ani unul dintre partide, PSD sau PNL, să dețină președinția României în timp ce celălalt partid să preia funcția de șef al Executivului. Acest lucru este posibil doar prin modificarea Constituției.De menționat este că timpul în care unul dintre partide va deține cea mai înaltă funcție în stat, celălalt partid, în același timp, va avea prim-ministrul.După ce președintele își termină mandatul de 5 ani să se facă rocadă între partide, astfel că formațiunea politică ce a dat președintele să dea premierul și invers. De aici și discuțiile apărute recent în spațiul public, privind o modificare a mandatului de președinte de la 5 la 4 ani.Ipoteza a fost lansată chiar de Marcel Ciolacu, când a precizat că mandatul președintelui României ar trebui să fie de patru ani, nu de cinci, cum este în prezent.A apărut o problemă unde s-au cam împotmolit liderii celor două partide aflate la guvernare, spun sursele avizate: și social-democrații și liberalii vor să aibă primul mandat de președinte al României în cadrul rotativei.Si atunci la ce bun sa se mai tina alegeri? Mai conteaza ce vor romanii?

RAZBOIUL DRONELOR

Regatul Unit colaborează cu națiuni, inclusiv SUA, pentru a furniza Ucrainei mii de noi drone echipate cu inteligență artificială care ar putea ataca simultan ținte rusești, conform unor persoane familiarizate cu situația.Strategii militari occidentali care dezvoltă tehnologia cred că aceasta ar putea permite Ucrainei să copleșească anumite poziții rusești cu vehiculele fără pilot, au spus persoanele, care au cerut să nu fie identificate discutând despre chestiuni sensibile. Dronele ar putea fi trimise în Ucraina în câteva luni, au spus ei, avertizând totuși că termenul limită ar putea fi amânat.Dronele au devenit din ce în ce mai importante în războiul dintre Rusia și Ucraina pe măsură ce conflictul se apropie de marca de doi ani, și o cursă globală este în desfășurare pentru a dezvolta noi tehnologii care ar putea modela viitorul războiului. Rusia își intensifică producția internă de drone de luptă pentru a susține invazia și a primit livrări semnificative de la aliatul său Iran. Focalizarea pe drone vine în momentul în care Ucraina se confruntă cu o penurie de artilerie, o situație care ar putea deveni atât de critică în lunile următoare încât armata ar putea fi nevoită să decidă să se concentreze pe un front de război mai îngust, a raportat anterior Bloomberg. Ucraina a anunțat sâmbătă că se retrage din Avdiivka după o luptă de câteva luni.Cancelarul german Olaf Scholz a crescut presiunea asupra aliaților europeni să mărească ajutorul militar pentru Ucraina, folosind un discurs la Conferința de Securitate de la München pentru a avertiza asupra costului politic și financiar al unei victorii rusești.Deși noile capacități ale dronelor nu înlocuiesc nevoia urgentă de proiectile, acestea ar putea ajuta la atenuarea unei părți din această lipsă și ar crea o nouă dinamică pe câmpul de luptă, au spus persoanele.Dronele echipate cu inteligență artificială ar fi desfășurate în flote mari, comunicând una cu alta pentru a ținti pozițiile inamice fără ca fiecare să fie controlată de un operator uman, a spus una dintre persoane.Amiralul Rob Bauer, președintele comitetului militar al NATO, a declarat pentru Bloomberg că utilizarea dronelor de către Ucraina „în combinație cu inteligența artificială” ar putea fi „mai de succes decât barajele de artilerie asupra rușilor.”Unde sunt vremurile cand razboaiele se castigau cu sabii, sulite si bate?

INTELIGENTA ARTIFICIALA SE VINDE PE BANI NATURALI

OpenAI, startupul susţinut de Microsoft, a încheiat un acord pentru vânzarea unor acţiuni existente care evaluează compania de inteligenţă artificială la cel puţin 80 de miliarde de dolari, potrivit unor persoane apropiate situaţiei, citate de New York Times,.
Compania ar vinde acţiuni existente într-o aşa-numită ofertă de licitaţie condusă de firma de capital risc Thrive Capital, potrivit news.ro. Conform acordului, angajaţii vor putea să încaseze bani pe acţiunile deţinute la companie, mai degrabă, în locul unei runde de finanţare tradiţională prin care compania ar strânge bani pentru afacere. OpenAI nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii a Reuters.Compnia a convenit un acord similar la începutul anului trecut. Firmele de capital de risc Thrive Capital, Sequoia Capital, Andreessen Horowitz şi K2 Global au convenit să cumpere acţiuni OpenAI printr-o ofertă de licitaţie, evaluând compania la aproximativ 29 de miliarde de dolari. Lansarea chatbotului ChatGPT al OpenAI la sfârşitul anului 2022 a atras o mare atenţie în jurul AI, determinând companiile să exploreze modalităţi de a valorifica puterea tehnologiei.CEO-ul OpenAI, Sam Altman, ar fi fost, de asemenea, în discuţii pentru a strânge fonduri pentru o afacere cu cipuri, deoarece urmăreşte să sporească capacitatea de construire a cipurilor din lume pentru a genera noi instrumente legate de AI.Deci tot banii vorbesc!

SUSPENDAREA O FACE PE SIMONA HALEP PROCESOMANA

Simona Halep dă în judecată compania care a produs suplimentul contaminat cu Roxadustat. Sportiva cere despăgubiri morale de 10 milioane de dolari pentru neglijența companiei şi afirmaţiile false că suplimentul său era legal.La Tribunalul de stat din Manhattan, fosta lideră mondială a dat în judecată compania canadiană care a produs suplimentul nutritiv.Potrivit Reuters, Simona Halep solicită despăgubiri de peste 10 milioane de dolari de la Quantum Nutrition, pentru că nu au trecut pe eticheta suplimentului luat de Simona Halep substanța Roxadustat – interzisa de Agenţia Mondială Antidoping.Astfel, neglijenţa Quantum Nutrition şi afirmaţiile false că suplimentul său era legal i-ar fi afectat cariera.Compania nu a răspuns la solicitarea Reuters de a comenta subiectul.Macar asa sa-si mai scoata din paguba!

IOHANNIS FACE LUMINA IN CAZUL NAVALNII

Președintele României Klaus Iohannis a transmis reacția sa cu privire la decesul lui Alexei Navalny. Klaus Iohannis înseamnă Rusia să deruleze o anchetă „transparentă și cuprinzătoare” în cazul decesului principalului opozant al regimului de la Kremlin.Sunt profund întristat de vestea că Alexey Navalny a murit. Gândurile noastre de compasiune se îndreaptă către familia și prietenii săi. Astăzi, comunitatea internațională a pierdut un luptător curajos pentru libertate și drepturi. Îndemnăm Rusia să desfășoare o anchetă transparentă și cuprinzătoare”, a scris președintele României pe Twitter.Acum va dati seama ca Putin va lua imediat masuri si va ordona rapid o ancheta!

STIATI CA?…

Omul respiră în medie de 5 milioane de ori pe an.

Lunile care încep duminica au mereu ziua de vineri în data de 13.

Omul se naște cu 300 de oase, dar la maturitate mai are doar 206.

O persoană obișnuită petrece 2 săptămâni din viață așteptând lumina verde la semafor.

Ai nevoie de mai multe calorii pentru a mânca o bucată de varză decât are însăși varza.

Până în 2080, se estimează că populația lumii va ajunge la 15 miliarde de indivizi.

Indienii nativi americani își numeau copiii după primul lucru pe care îl vedeau o dată ce ieșeau din cortul unde se năștea bebelușul.

Unele specii de gândaci pot trăi pentru câteva săptămâni cu capul tăiat.

Este imposibil să strănuți cu ochii deschiși

În 1386, în Anglia, un porc a fost ucis prin spânzurare, ca pedeapsă pentru uciderea unui copil.

Dacă stresul vieții moderne ar fi înlăturat, omul ar dormi în jur de 10 ore pe zi.

Unul din cinci adulți crede că extratereștrii se ascund printre noi deghizați în oameni.

Elefantul este singurul mamifer care nu poate sări.

Limba fiecăruia dintre noi este diferită, exact ca amprentele degetelor.

11% din populația lumii este stângace.

Cel mai lung zbor cunoscut al unei găini a durat 13 secunde.

Pentru a produce un kilogram de miere, o albină ar trebui să viziteze 2 milioane de flori.

Planeta noastră este singura care nu este numită după un zeu.

O colonie de 500 de lilieci poate mânca aproximativ 250.000 de insecte într-o oră.

Un ceas stricat arată ora corectă de două ori pe zi.

UN ZAMBET…

Doi tipi intind retzeaua telefonica prin deshert. Unul dintre ei e intzepat de un scorpion tocmai in barbatzie. Colegul lui se urca pe stalp si telefoneaza unui medic.

– Avetzi trusa de prim ajutor? intreaba doctorul.

– Da! raspunde cel de pe stalp.

– Sa ia bulina albastra !

Cel de jos urla de durere:

-Ce spune? Zi odata!

-Zice sa iei bulina albastra!

Dupa ce o ia, fara nici un efect, doctorul ii recomanda bulina verde.

-Ce spune?

-Zice sa iei bulina verde!

Neavand nici asta efect, doctorul ii recomanda:

-Nu mai este decat o solutie: trebuie sa sugetzi rana si sa o cauterizatzi!

-Ce spune.. ce spune?!

-Spune..spune ca o sa mori!

Într-o zi profesoara îi întreabă pe copii cu ce au venit la școală. Unul zice ca a venit cu Bmw-ul, altul cu Ferrari și toți cu mașini de lux. Și când ajunge profesoara la Bulă, îl întreabă: -Bulă, tu cu ce ai venit azi la școală? -Cu bicicleta, doamna profesoara. Și asta se repetă și în a doua, și în a treia zi. Până la urma Bulă îi zice tatălui său: -Tata, ne întreabă profesoara cu ce venim la școală și toți spun că vin cu mașini luxoase, numai eu cu bicicleta. -Pai, zi-i și tu că ai venit cu un Bmw. Zis și făcut. Profesoara îl întreabă pe Bulă: -Bulă, cu ce ai venit azi la școală? -Cu Maserati, doamna profesoară. -Dar de ce ai întârziat? -Mi-a căzut lanțul.

  De ziua soacrei, Bulă se prezintă cu un pacheţel într-o mână şi cu o puşcă în cealaltă.
-La mulţi ani, mamă soacră! Ţi-am adus o pereche de cercei de aur. -Mulţumesc, Bulă. Dar cu puşca ce vrei să faci? -Păi, de găuri în urechi, nu ai nevoie?

Bulă, la ora de gramatică. Profesorul: -Eu nu am mâncat, tu nu ai mâncat, el nu a mâncat, noi nu am mâncat, voi nu aţi mâncat, ei nu au mâncat! Repetă şi tu, Bulă! -Nu a mâncat nimeni!

  Ora de Sociologie: -Numim hoț pe cel care ia proprietatea altuia – explică profesorul. -Bulă, tu nu ești atent! -Ba da, domnule profesor. -Atunci spune-mi, ce aș fi eu dacă ți-aș scoate din buzunar 1000 de lei? -Vrăjitor, domnule profesor.

  – Bulişor, cum te simţi la şcoală? – Foarte bine, că nu mă plictisesc: la fiecare oră mă pune să stau în alt colţ al clasei.

La un restaurant pescăresc: – Serviţi şi moluşte? – Servim pe toţi clienţii.

  -Azi, draga mea, n-am pescuit nimic. – Ştiam, iubitule, ai uitat banii acasă.

  Un pescar, văzând un confrate care stătea concentrat asupra apei, îl întreabă: – Cum e apa astăzi? – E atât de minunată că nici peştelui nu-i vine să iasă din ea.

  Doi pescari: – Cum ți-a mers azi la pescuit? – Ca la Loteria Natională. Am avut noroc doar la 3 din cele 49 de extrageri.

  Am prins anul trecut un somn enorm. – Cât cântarea? – Păi, numai fotografia lui avea 4 kg.

  Doi pescari vin la judecător. – Ce v-a apucat să vă certați? – îi mustră judecătorul. Doar pescuiți de doi ani împreună! – Da, dar ăsta este primul pește prins!

  Soțul cu soția la pescuit. – Marie, te uiți de trei ceasuri cum pescuiesc. Vrei să încerci și tu? – N-aș avea răbdare.

  – Medicul mi-a recomandat aer marin! – Bine, îți voi agăța o scrumbie în fața ventilatorului!

Medicul mi-a recomandat aer curat de înălțime! – Foarte bine! Urcă-te pe casă și repară acoperișul!

  – Ați urmat recomandările mele? Ați mâncat numai ce mănâncă copiii mici? – Da, am mâncat nisip din parc, niște nasturi de pe acasă, însă nu aș zice că mă simt mai bine.

  – Sunteţi mulţumit de noul aparat auditiv pe care vi l-am recomandat? întrebă doctorul orelist. – Foarte mulţumit, domnule doctor! De când mi l-am pus şi până acum, de trei ori mi-am schimbat testamentul.

  – Domnule doctor, unul dintre colegii dumneavoastră pe care l-am consultat mi-a recomandat să mă duc la mare, iar altul mi-a spus că la reumatismul meu sunt foarte bune plimbările lungi. Ce-ar trebui să fac? – Să vă duceţi la mare pe jos!

  – Psihologul mi-a recomandat o metodă foarte bună pentru a adormi, atunci când am insomnii. – Da?! Ce anume faci? – Număr până la 3 și apoi adorm instantaneu. – Incredibil! Și funcționează mereu? – Nu întotdeauna. Ieri am numărat până la 4 dimineața.

Domnule doctor, mie îmi face bine fumatul! – Cum se poate, tinere? – În momentul în care îmi aprind ţigara, soacră-mea iese din cameră.

  O pescăriţă nervoasă, către pestişorul de aur – Ți-am spus să faci din bărbatul meu un armăsar! – Păi, am făcut. – Nu cum trebuia! Când mă dezbrac, doar nechează şi rânjeste ca prostu’.

  – Ți-a spus cineva cât ești de frumoasă? – Nu – Asta ar trebui să îți dea de gândit!

  Doi bărbați discută la un pahar de bere: – Ieri seara am început dieta lichidă și am făcut și puțină mișcare. – Adică? – Am băut două sticle de vin și am căzut pe scări.

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!