home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
16.04.2024
FAPTUL DIVERS

DESI NU NE ATACA NIMENI, ZELENSKI NE APARA!

Ucraina spune că are nevoie de 26 de sisteme Patriot pentru a-și putea apăra întregul teritoriu.Ministrul de Externe Dmitro Kuleba, a îndemnat aliații Ucrainei să facă „pași îndrăzneți” pentru a-i furniza sisteme antiaeriene, insistând că astfel vor fi apărate și țări vecine.Avem nevoie urgentă de sisteme Patriot suplimentare și alte sisteme moderne de apărare antiaeriană, de arme și muniții”, a mai spus Kuleba„Apărarea anti-aeriană ucraineană protejează în prezent nu doar cerul Ucrainei de teroarea aeriană rusească, ea este de asemenea un scut pentru țările vecine, Moldova, România și Polonia, în fața amenințării directe a rachetelor și dronelor care le intră în spațiul aerian”, a spus Kuleba, adresându-se prin video unei conferințe de securitate în regiunea Mării Negre.Aia nu-s in stare sa se apere pe ei si se dau mari!

GEORGE SIMION A TRECUT TESTUL!

George Simion, liderul partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), a publicat un clip video unde arată cum a trecut cu succes testul poligraf și își provoacă liderii din alte partide să facă la fel, lansând o provocare specială către Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat (PSD). George Simion a efectuat testul poligraf în cadrul unei inițiative prin care dorește să demonstreze transparența și integritatea politică. „Să nu credeți, dragi prieteni, că eu eludez cumva procesul. Sunt gata să apar în fața oricărui detector de minciuni și să fac testul poligraf. Fac o provocare către toți președinții de partide să facă și ei la fel. Să vedem dacă au curaj. Eu nu mint, eu sunt aici pentru românii mei,” a declarat Simion. Întrebările adresate liderului AUR în timpul testului poligraf au fost: „Ai primit vreodată bani sau alte avantaje materiale în schimbul promisiunii de a oferi funcții în partid sau funcții publice?”, „Ai fost vreodată cooptat să lucrezi pentru servicii de informații românești sau străine?” și „Ai avut vreodată înțelegeri cu alte partide oponente sau alte entități care să contravină intereselor partidului tău?”George Simion a adăugat că procesul a fost simplu și direct: „N-a fost greu, n-a durut, n-am nimic de ascuns și e o chestiune voluntară în AUR. Veniți și voi să candidați, mai sunt două săptămâni până se depun dosarele de candidatură la alegerile locale și vreau să vă lansez această provocare. Haideți să schimbăm această clasă politică murdară.”Provocarea lansată direct către Marcel Ciolacu rămâne de văzut dacă va fi acceptată.Ne bucuram ca a trecut testul, dar cine testeaza detectorul de minciuni?

VOR AVEA AMERICANII UN PRESEDINTE PUSCARIAS?

Candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, este judecat începând de luni, la New York, pentru acuzaţia că a acoperit ilegal o plată în schimbul tăcerii către o vedetă din filmele pentru adulți. Reuters explică ce se va întâmpla dacă juriul îl va condamna pe fostul preşedinte american şi dacă judecătorul va impune o sentinţă înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie, conform News.ro.
Procurorii l-au acuzat pe Trump, care a pledat nevinovat, pentru 34 de capete de acuzare de falsificare a registrelor fiscale. Pedeapsa maximă pentru această acuzaţie este de 12-16 luni până la patru ani de închisoare, dar în cazurile care implică pedeapsa cu închisoarea, inculpaţii sunt de obicei condamnaţi la un an sau mai puţin. Însă Trump ar fi la prima abatere pentru o infracţiune fără violenţă şi este rar ca persoanele fără antecedente penale care sunt acuzate doar de falsificarea evidenţelor contabile să fie condamnate la închisoare în New York. Pedepse precum amenzi sau eliberare condiţionată sunt mai frecvente.
În cazul în care este pedepsit cu mai mult decât o amendă, Trump ar putea fi plasat în arest la domiciliu sau supus unor restricţii de circulaţie mai degrabă decât să fie încarcerat. În calitate de fost preşedinte, el beneficiază de paza Secret Service pe viaţă, iar logistica menţinerii sale în siguranţă în spatele gratiilor ar putea fi complicată. Trump ar putea fi, de asemenea, eliberat pe cauţiune, în timp ce face apel la condamnare.
AR PUTEA TRUMP SĂ MAI FIE PREŞEDINTE DACĂ AR FI CONDAMNAT?Da. Constituţia SUA prevede doar ca preşedinţii să aibă cel puţin 35 de ani şi să fie cetăţeni americani care au locuit în ţară timp de 14 ani. Nici o condamnare penală, nici o pedeapsă cu închisoarea nu ar afecta eligibilitatea lui Trump pentru funcţie.Teoretic, dacă ar câştiga alegerile după ce a fost condamnat, el ar putea depune jurământul din închisoare – din penitenciar sau de la domiciliu. Nu ar putea să se autograţieze în cazul banilor tăinuiţi, deoarece este acuzat de infracţiuni de stat şi nu federale, iar puterea de graţiere prezidenţială se aplică doar celor din urmă.Însă doar jumătate dintre republicani, într-un sondaj Reuters/Ipsos din februarie, au declarat că ar vota pentru Trump dacă un juriu l-ar condamna. Un sondaj Reuters/Ipsos din această lună a constatat că o majoritate fermă a alegătorilor consideră că acuzaţiile penale de la New York împotriva lui Trump sunt grave.
CE SE ÎNTÂMPLĂ CU CELELALTE CAZURI?
Trump a mai fost acuzat în Georgia şi Washington pentru eforturile sale de a inversa pierderea alegerilor din 2020 în faţa democratului Joe Biden şi în Florida pentru gestionarea documentelor clasificate la plecarea din funcţie.
Nu este clar dacă vreunul dintre aceste cazuri va ajunge la proces înainte de alegerile din 5 noiembrie.
Deoarece cazurile din Washington şi Florida au fost intentate la o instanţă federală, Trump ar putea să le pună capăt dacă va câştiga alegerile prin numirea unui procuror general care le-ar putea respinge. De asemenea, el ar putea, eventual, să se graţieze singur.
Cazurile din Georgia şi New York au fost intentate în instanţe de stat, astfel că Trump nu ar putea nici să se graţieze singur, nici să pună capăt cazurilor prin demiterea procurorilor care le-au intentat.S-ar parea ca Biden nu stie ce sa mai inventeze ca sa scape de Trump!

PUTIN A PUS OCHII PE GAGAUZIA!

Ce se întâmplă acum în Găgăuzia ne amintește de evenimentele din stânga Nistrului din anii ’90. Liderii locali găgăuzi, controlați de Ilan Șor, încearcă să diminueze dependența Comratului de Chișinău și să le-o ofere pe tavă Rusiei. Aceasta se reflectă în câteva fumigene: permiterea exporturilor de produse agricole spre Rusia, utilizarea sistemului de plăți diferit „Mir” și oferta de a reduce prețul gazelor exclusiv pentru locuitorii Găgăuziei. În plus, promisiunile de protecție venite din partea președintelui rus Vladimir Putin, precum și vizitele frecvente la Moscova, după instrucțiuni, întreprinse de bașcana Evghenia Guțul, fugarul Ilan Șor ori de alți lideri de partide și deputați, adaugă greutate acestui scenariu. Asta ne amintește de acțiunile separatiste din Transnistria, care au escaladat într-un război pe Nistru. Și atunci ne confruntam cu aceleași acțiuni ale războiului hibrid.Desigur, Iohannis nu are nimic de obiectat!

BASESCU VREA DESPAGUBIRI

Fostul președinte Traian Băsescu a deschis o acțiune în răspundere delictuală deputatului Radu Cristescu, în prezent la PSD. Cei doi au fost implicați într-un conflict deschis, în urmă cu doi ani, care a culminat cu un atac referitor la presupuse sume de bani pe care Băsescu le-ar fi încasat de la diverși oameni de afaceri, în perioada în care era președinte.Acțiunea a fost înregistrată la data de 2 aprilie 2024, la Tribunalul București, fiind repartizat la Secția III Civilă. Primul termen nu a fost încă stabilit și nu se cunosc date din dosar sau valoarea despăgubirilor solicitate de fostul președinte. Potrivit Codului de procedură penală, tribunalele sunt competente să soluționeze cereri evaluabile în bani de peste 200.000 de lei. Pentru sumele mai situate sub acest plafon, cauzele trebuie înscrise la judecătorii.Are nevoie de bani, saracul! Inseamna ca aia luati pe Flota s-au terminat!

JALE MARE LA APACA!

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis marţi ministrului justiţiei cererea de urmărire penală a lui Petre Roman, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României în perioada 26 decembrie 1989 – 26 septembrie 1991, sub aspectul săvârşirii de către acesta a infracţiunilor contra umanităţii, în dosarul Mineriadei. ”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis ministrului justiţiei, doamna Alina-Ştefania Gorghiu, cererile de urmărire penală astfel cum au fost solicitate, pentru faptele ce fac obiectul dosarului penal nr. 47/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, faţă de un fost prim-ministru al Guvernului României şi faţă de un fost viceprim-ministru al Guvernului României, în temeiul dispoziţiilor art. 109 alin. (2) din Constituţia României, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, ale art. 305 alin. (4) din Codul de procedură penală, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ce îi vizează pe domnul Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României, şi pe domnul Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României”, transmite Administraţia Prezidenţială.Astfel, au fost transmise ministrului justiţiei cererea de urmărire penală a domnului Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României în perioada 26 decembrie 1989 – 26 septembrie 1991, sub aspectul săvârşirii de către acesta a infracţiunilor contra umanităţii în variantele normative prevăzute de art. 439 alin. (1) lit. a) (4 subiecţi pasivi secundari), lit. f) (cel puţin 2 subiecţi pasivi secundari), lit. g) (cel puţin 1315 subiecţi pasivi secundari), lit. j) (cel puţin 1214 subiecţi pasivi secundari) Cod penal, cu aplicarea art. 5 Cod penal, urmând a se proceda conform legii;Daca n-ar fi pensionare, admiratoarele de la APACA ar declansa o noua revolutie!

PUTIN UMOR

O vecină da peste un puşti care stă pe scări şi plânge.

– Ce-ai păţit, puişor?, îl întreabă ea.

– Tată a păţit-o, se smiorcăie puştiul. S-a lovit la deget cu un ciocan.

– Şi atunci tu de ce plângi?

– Pentru că la început am râs.

..Ajunge Jane in jungla si cand da cu ochii de Tarzan vanjos si viguros o cam trec sudorile si ii trec prin cap mii de nastrusnicii.

– „Mai Tarzane, da’ tu… barbat singur pe-aici prin jungla… cum te descurci cu amorul?”

– „Da’ ce e aia facut amor?” Jane ii explica in mare cam despre ce e vorba, la care Tarzan:

– „Pai cu copacul ala, cu o scorbura mica…”

-„Vaaaaaaaiii, Tarzane, se poate sa prapadesti tu frumusete de barbatie pe o scorbura in copac?”

Si se dezbraca Jane, se intinde pe iarba si ii indica lui Tarzan unde sa introduca obiectul… Tarzan se uita cu atentie, isi ia avant si-i trage lui Jane un picior in locul sensibil, de vede fata stele verzi…

-„Da’ de ce facusi asta, mai omule??? Zice Jane incovrigata de durere…

-„Tarzan verifica intotdeauna daca sunt albine!”

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!