home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
acum 13 zile
FAPTUL DIVERS

CIOLACU E SLUGA LUI PIEDONE?

Cristian Popescu Piedone a lansat un adevărat șantaj public adresat liderului PSD, Marcel Ciolacu, cerându-i sprijinul explicit dacă acesta vrea să aibă vreo șansă în cursa prezidențială. Piedone, cu un tupeu caracteristic, i-a dictat lui Ciolacu condițiile colaborării: „Să mă susțină dacă se visează președinte”. În urma acestei declarații, Ciolacu pare să fi capitulat, retrăgându-și candidatul din cursa pentru Primăria Sectorului 5 în favoarea lui Piedone, o mișcare care a stârnit controverse și nemulțumiri în rândul membrilor partidului. Această alianță neașteptată dintre Ciolacu și Piedone ar putea avea repercusiuni grave asupra imaginii PSD și a coeziunii interne, arătând disperarea liderului de a se menține la conducerea partidului. Rau ai ajuns, Ciolacule, daca dansezi cum iti canta un fost ospatar!

MUNTII NOSTRI VOTURI POARTA/NOI CERSIM DIN POARTA-N POARTA!

Nicolae Ciucă le-a recomandat liberalilor din Vrancea să meargă „din uşă în uşă, din poartă în poartă”, pentru a-i convinge pe oameni să îi voteze, deoarece alegerile nu se câştigă doar pe Facebook sau alte reţele de socializare, ci mai ales prin comunicarea faţă în faţă.Iată ce a spus acesta: Dacă nouă ne este teamă să vorbim şi lăsăm terenul gol altora să vorbească despre ceea ce ei nici nu ştiu să explice în cuvinte, oamenii vor crede că noi ne-am dat cu alţii. Ceea ce este absolut fals. Trebuie să le vorbim oamenilor despre virtuţi, despre ceea ce înseamnă empatia, solidaritatea, onestitatea, de ce nu muncă, pentru că doar prin muncă se pot obţine lucruri.Nu doar prin Facebook sau alte reţele de socializare se câştigă alegerile. Au şi aceste reţele relevanţa lor. Vă spuneam că trebuie să mergem să le vorbim oamenilor pentru că altfel le vorbesc alţii, folosesc abuziv aceste instrumente de comunicare şi, din păcate, oamenii deja cred mai mult ce văd pe Facebook, pe Tik-Tok, pe Instagram decât ceea ce este cu adevărat în realitate şi mai ales ceea ce pot să înţeleagă prin comunicarea faţă în faţă. Luati, bai, lectii de la Martorii lui Iehova!

ZELENSKI VREA CA UCRAINA SA DEVINA NOUL ISRAEL!

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că țara sa are nevoie de ajutorul aliaților săi pentru a evita atacurile aeriene rusești, la fel cum Israelul s-a bazat pe aliații săi pentru a distruge amenințările inamice. Sprijinul militar occidental pentru a ajuta Israelul să intercepteze aproape toate rachetele și dronele iraniene a provocat o amărăciune profundă la Kiev.Oficialii ucraineni nu înțeleg de ce Statele Unite nu îi ajută direct să prevină atacurile rusești, cel puțin cele care vizează infrastructura energetică.„Prin apărarea Israelului, lumea liberă a demonstrat că o astfel de unitate nu este doar posibilă, ci și 100% eficientă”, a remarcat președintele Volodimir Zelenski.Zelenski a condamnat atacul iranian și i-a îndemnat pe aliații occidentali să apere Ucraina în același mod în care au protejat Israelul.Departamentul de Stat al SUA a explicat de ce americanii pot apăra puternic Israelul chiar dacă nu face parte din NATO.Relația Statelor Unite cu Israelul este „complet diferită” de cea cu Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, în cadrul unei conferințe de presă.Miller a precizat că înțelege dorința lui Zelenski de a-și apăra țara cu orice preț de „atacurile acerbe” ale Rusiei, dar cel mai mare și mai puternic membru NATO a invocat cooperarea de decenii între SUA și Israel.„Israelul este un aliat important al Statelor Unite care nu face parte din NATO. Ucraina este într-o poziție diferită, în sensul că nu am avut acest tip de acord cu ei înainte de conflict.”Oficialul american a adăugat că SUA au furnizat sisteme de apărare pentru protejarea populației din Ucraina și a explicat de ce nu pot trimite aeronave militare.„Nu suntem în conflict militar armat cu Rusia, ceea ce ar fi necesar pentru ca avioanele americane să se afle pe cerul Ucrainei, angajându-se în atacuri rusești. Și nu vom fi în conflict armat direct cu Rusia”, a mai explicat Miller.Zelenski asta nu se lasa pana nu taraste Omenirea in cel de-al treilea razboi mondial!

GEORGE SIMION S-A DAT CU RUSII?

Publicaţia ucraineană kyivpost.com relatează, citând surse din Direcţia Principală de Informaţii (GUR) a Ministerului Apărării de la Kiev, că partidul parlamentar românesc AUR, prezentat ca ”partid pro-rus”, ar putea lansa în curând ”o serie de provocări informaţionale anti-ucrainene” având ca scop să prezinte opresiunea la care sunt supuși românii din Ucraina. O campanie similară ar urma să fie derulată de reprezentanţii partidului bulgar „Renaşterea” în regiunea Odesa, vizând satele locuite în principal de etnici bulgari, serviciile ucrainene apreciind că sincronizarea acestor operaţiuni speciale sugerează o posibilă coordonare de către Kremlin, conform News.ro.Sursele citate mai afirmă că oficiali AUR realizează în prezent interviuri cu preoţii din satele din regiunile Cernăuţi, Zakarpattia şi Odesa, unde se află un număr semnificativ de etnici români, în cadrul pregătirilor pentru operaţiunea de propagandă.
În plus, cei care au legături cu AUR discută cu familiile bărbaţilor care servesc în prezent în Forţele de Apărare ale Ucrainei, relatează kyivpost.com.„Această operaţiune face parte din peisajul politic intern al României, dar ar putea avea un impact negativ asupra imaginii Ucrainei”, a declarat un oficial din cadrul serviciilor speciale care a discutat cu Kyiv Post sub rezerva anonimatului. El a adăugat că acest lucru ar putea duce la escaladarea situaţiei, cu blocaje de tranzit şi incitare la proteste.Kievul spune că ar putea fi opera Kremlinului.Noi spunem ca a sari in apararea romanilor nu inseamna automat ca faci jocul Moscovei!

CATEI IN LOC DE ASISTENTE MEDICALE!

Un spital ‘angajează’ câini de terapie pentru a ridica moralul pacienților de la terapie intensivă.
Joel Bueno a vărsat lacrimi de bucurie când oaspeții săi cu patru picioare au intrat în unitatea de terapie intensivă dintr-un spital din Spania, unde fusese internat din cauza unui cheag de sânge. Bueno, în vârstă de 34 de ani, a declarat că faptul că a fost copleșit de afecțiune de câinii de terapie Vida și Lu și i-a amintit de propriul câine de acasă. “Este minunat să ai pe cineva care te iubește mai mult decât orice altceva pe lume”, a declarat el pentru Reuters cu un zâmbet larg. “Ei dau totul pentru tine, indiferent cum ești cu ei”. Vizita a făcut parte dintr-un studiu lansat de Spitalul del Mar din Barcelona și de Fundația Affinity, specializată în terapia cu animale de companie, pentru a îmbunătăți starea emoțională a pacienților din unitățile de terapie intensivă (UTI). Pacienții din cadrul programului primesc două vizite săptămânale de câte 15-20 de minute fiecare. “Deocamdată este doar o percepție, dar ni se pare că există un beneficiu pentru pacienți”, a declarat Lucia Picazo, medic la Terapie Intensivă.În cadrul proiectului vor fi analizate probe de salivă recoltate de la pacienți înainte și după o ședință de terapie, pentru a verifica dacă indicatorii de stres, precum cortizolul, scad, în timp ce cei legați de starea de bine, precum oxitocina și serotonina, cresc, a mai spus ea. Pacienții nu sunt singurii care beneficiază de acest proiect: mulți membri ai personalului din secția de urgență se bucură, de asemenea, de prezența caninilor și creează legături cu aceștia, a declarat Maribel Vida, care conduce proiectele de terapie cu animale ale Affinity.Just! Decat o asistenta mustacioasa care urla la pacienti, e de preferat un catelus simpatic care se gudura pe langa bolnavi si-i face sa uite de suferinta!

CURIOZITATI

  • În fiecare an, experții detectează aproximativ 500.000 de cutremure în întreaga lume, dintre care 100.000 sunt simțite de oameni și 100 provoacă daune[1].
  • Râsul a fost demonstrat științific că poate ajuta o persoană să piardă din greutate[1].
  • Elefantul este singurul animal care are patru genunchi[1].
  • Aproximativ două treimi dintre oameni își înclină capul spre dreapta când sărută[1].
  • Americanii consumă aproximativ 18 hectare de pizza pe zi[1].
  • Barajul Hoover din SUA a fost proiectat să reziste pentru cel puțin 2.000 de ani, iar cimentul folosit la construcție nu se va întări complet decât peste 500 de ani[1].
  • Aproximativ 90% din populația planetei locuiește în emisfera nordică[1].
  • Balena albastră este animalul care produce cele mai puternice sunete, ajungând până la 188 de decibeli, iar un astfel de sunet poate fi receptat prin apă la o distanță de până la 850 de kilometri[1].
  • În rezervorul unui avion Boeing poate încăpea suficient combustibil încât să poți înconjura planeta de patru ori[1].
  • Creionul modern a apărut în 1795 și a fost inventat de un om de știință din armata lui Napoleon, Nicholas-Jaques Conte, care a folosit grafitul pentru calitatea sa, deoarece nu se fărâmița și lăsa marcaje clare[3].
  • Stiloul cu bila, utilizat și în prezent, a fost brevetat ca inventie în 1938 de ungurul László József Bíró[3].
  • Japonezii au fost primii care au produs pixul cu gel în 1984, iar prima piață unde a fost vândut acest produs nu a fost cea japoneză, ci cea americană[3].
  • În 1778, la doar 7 ani și jumătate, Beethoven a susținut prima reprezentație publică ca pianist[2].
  • Beethoven a fost unul dintre primii mari oameni de artă ai secolului al XIX-lea, primul dintre romantici, care a îndemnat la o mai largă și receptivă deschidere față de cultură[2].
  • În 1943, Ladislao José Biro și fratele său Georg au făcut primele modele comerciale ale stilourilor Biro, cunoscute astăzi sub numele de pixuri[3].
  • Există 15 metode de tortură medievală care demonstrează latura brutală a omului[5].
  • Aztecii au folosit creionul pentru prima dată cu câteva sute de ani înainte de apariția creionului modern, ca material pentru marcat[3].
  • Petrache Poenaru a inventat „condeiul portaret fără sfârșit, alimentându-se cu cerneală” acum aproape 200 de ani, cunoscut astăzi ca stilou[3].
  • Prima variantă a pixului cu pastă a fost inventată de americanul John J. Loud în 1888, putând scrie pe suprafețe dure precum lemn sau piele[3].
  • Stiloul cu bila este un instrument de scris recomandat pentru perioade lungi de scriere, fiind disponibil în diverse forme și materiale[3].
  • :** Până în secolul al XIX-lea, dentiștii foloseau plumb pentru a umple cariile dentare.
  • **Cultură generală:** Coca-Cola a fost inițial de culoare verde.
  • **Geografie:** Cea mai mare insulă din lume care nu este conectată la un continent este Madagascar.
  • **Sport:** Golful este singurul sport jucat pe Lună – astronautul Alan Shepard a lovit o minge de golf pe Lună în 1971.
  • **Tehnologie:** Primul site web a fost creat în 1991 de către Tim Berners-Lee, inventatorul World Wide Web-ului.
  • **Sănătate:** Ridicarea greutăților poate îmbunătăți starea de spirit, deoarece eliberează endorfine, cunoscut sub numele de „hormonul fericirii”.
  • **Mediu:** Pădurile tropicale conțin peste jumătate din speciile de plante și animale de pe Pământ.
  • **Artă:** Celebra pictură „Mona Lisa” de Leonardo da Vinci este expusă la Muzeul Luvru din Paris și este asigurată la o valoare de peste 800 de milioane de dolari.
  • **Literatură:** William Shakespeare este cel mai cunoscut dramaturg englez, dar există teorii conform cărora un alt scriitor ar fi scris operele sub numele său.
  • **Muzică:** Cel mai lung cântec pop este „The Devil Glitch” de Chris Butler, cu o durată de 69 de minute.
  • **Matematică:** Numărul Pi (π) este o constantă matematică infinită, cu o valoare de aproximativ 3,14159.
  • **Alimentație:** Mierea nu se deteriorează niciodată; s-au găsit borcane de miere în morminte egiptene care aveau peste 3000 de ani și erau încă comestibile.
  • **Modă:** Pantofii cu tocuri înalte au apărut pentru prima dată în secolul al XVI-lea, fiind inițial purtați de bărbați.
  • **Psihologie:** Oamenii sunt mai empatici cu câinii decât cu alte persoane, conform studiilor psihologice.
  • **Educație:** În Finlanda, școlile nu dau teme pentru acasă și elevii au rezultate academice remarcabile.
  • **Astronomie:** O zi pe planeta Venus este mai lungă decât un an pe Venus, deoarece planeta își rotește foarte încet în jurul axei sale.
  • **Economie:** Primul bancomat a fost instalat în 1967 la Londra și a fost inventat de John Shepherd-Barron.
  • **Teatru:** La început, actorii din teatrul grecesc antic purtau măști pentru a reprezenta diferite personaje.
  • **Ecologie:** Reciclarea unei tone de hârtie salvează aproximativ 17 arbori și economisește energie consumată de un apartament timp de șase luni.

PUTIN UMOR

O fată cu un câine, oprește un taxi, așează câinele pe bancheta din față, ea se așează în spate.

Taximetristul întorcându-se întreabă:

– Și… unde o ducem pe această cățea?

Fata iritată:

– Nu e cățea, e câine.

– Mă scuzați, dar eu pe el l-am întrebat.😯

Vaporul ancoreaza langa o insula. 

Marinarii se raspandesc prin oras si pe plaja.

Unul se hotareste sa intre in apa si, inainte, intreaba un bastinas:

– Sunt rechini pe aici?

– Nu, pe aici nu sunt rechini! ii respunde bastinasul.

Dupa ce inoata o vreme, simte o prezenta in apa si iese imediat.

Se duce la bastinas:

– Ziceai ca nu sunt rechini !

– Pai nu-s, le este frica de crocodili!!😧

Ce v-ar plăcea? mă întreabă barmanul.

– Ce mi-ar plăcea? Păi o casă mai mare, bani mai mulți și o soție mult mai frumoasă.

– Nu, zice barmanul calm, ce doriți?

– Îmi doresc să câștig la loterie, să moară soacră-mea și copilul meu să se nască sănătos.

– Ce să fie??? zise barmanul începând să-și piardă răbdarea.

– Băiat sau fată, nu contează, îi spun.

– Domnule, m-ai înțeles greșit, te-am întrebat doar ce vrei să bei.

– Aaa, îi zic, de ce nu spui așa? Ce ai?

– Absolut nimic! Sunt perfect sănătos!!!😜

Un barman era atât de sigur că e cel mai puternic om din zonă încât a pus în bar un afiş cu un pariu permanent: „cine poate să mai stoarcă o picatură dintr-o lămâie stoarsă de el primeşte băutură gratis pe viaţă”.

Într-o zi apare un prăpădit slab şi cu ochelari şi spune:

– Aş vrea să încerc şi eu!

După ce s-au potolit râsetele, barmanul ia o lămâie, o stoarce şi i-o dă omului.

Acesta o ia, o strânge şi mai stoarce cinci picături din ea, lăsând mută pe toată lumea din bar.

Barmanul, stupefiat, acceptă că a pierdut şi îl întreabă pe om:

– Unde lucrezi? Tai lemne, ridici greutăţi sau ce faci?

– A, nu, sunt contabil la fisc.

Mă Ioane, eu tot văd la TV și ascult la radio de bursă. Ce e aia bursă?

– Păi, mă Gheo, e cam greu de explicat dar, uite îți dau un exemplu. Tu îți cumperi o găină care îți face niște ouă. Din ouăle alea ies alte găini care și alea fac ouă. Și din ouăle alea ies alte găini care și ele fac ouă. Și tot așe până la un moment dat tu ai câteva sute de capete de găini. No, și-atunci numa că vine o apă mare și învolburată și îți ia toate găinile și Ie îneacă. Ș-apăi atunci tu imediat te gândești… mama măsii de afacere, rațe trebuia să cumpăr!

Baietelul unui inginer ridica nasul din cartea pe care o citea si îl întreaba pe tatal lui: 

– Tata, ce-i aia „pompa”?

La care inginerul ia imediat o foaie de hârtie si începe sa-i explice:

 – Uite aici: e un cilindru, cu un piston inauntru, care are o valva prin care fluidul trece într-un singur sens etc. Si-i spune principiile presiunii, notiunea de vacuum si toate celelalte, pentru ca într-un final sa-I întrebe:

– Dar de unde ai aflat tu de pompa?

– Pai uite aici, în cartea de istorie scrie ca Cezar a intrat cu mare pompa în Roma…😯

Aseară am fost la întâlnire cu o tipă la un restaurant.

I-am spus că femeile nu ar trebui lăsate să facă toate treburile în gospodărie: curățenie, spălat, călcat, gătit și toate alea.

– Cred că rolurile ar trebui inversate, îi zic, bărbații ar trebui să facă toate lucrurile pe care le fac femeile, iar femeile să facă toate lucrurile pe care le fac bărbații.

– Sunt perfect de acord, îmi zice ea zâmbind.

– Minunat, îi răspund, întinzându-i nota de plată.😦

Într-un bar, intră disperat un polițist:

– Domn’le, ajută-mă că mi-am încuiat cheile în mașină și nu știu ce să mai fac!

– Păi ai lăsat un pic geamul deschis?

– Da!, raspunde polițistul.

– Bine, uite, ia sârma asta, îndoaie-o la vârf, ca un cârlig și prin geamul întredeschis încearcă să le agăți.

– Mulțumesc, domnule! M-ai salvat!

După un timp, întră un alt tip în bar ținându-se cu mâinile de burtă de râs.

– Ce râzi, nene? Ce ai pățit?

– E un polițist afară care încearcă să-și scoată cheile din mașină cu sârmă.. ha.ha.haaaa

– Și cei-i așa de amuzant, noi i-am spus cum să facă

– Da, dar mai e un polițist înauntru care-l ghidează!

Se întâlnesc doi prieteni și unul observă:

– Băhh, dar tu de când porți ochelari?

– De lunea trecută.

– Dar cum de ți-ai dat seama că ai nevoie?

– Păi weekend-ul trecut am întâlnit o tipă superbă într-un bar și am dus-o la hotel

– Si ce legătură are asta cu ochelarii?

– Era soția mea!

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!