home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
19.05.2024
FAPTUL DIVERS

FIE PAINEA CAT DE REA/IMI DAU PENSIA PE EA!

Prețul pâinii a înregistrat o creștere semnificativă în ultima perioadă. Această majorare a fost resimțită de către consumatori, care au observat o diferență notabilă în prețul pâinii față de anul trecut. Această creștere a prețului pâinii poate fi atribuită mai multor factori, cum ar fi creșterea costurilor materiilor prime, fluctuațiile valutare sau schimbările în cererea și oferta de pâine pe piață. Astfel, consumatorii trebuie să fie conștienți de această schimbare și să ia în considerare aceste aspecte atunci când își planifică bugetul pentru alimente.În ceea ce privește carnea, prețul acesteia s-a dublat în comparație cu anul 2020. Această majorare semnificativă a prețului poate fi explicată prin mai mulți factori, precum creșterea costurilor de producție, scăderea disponibilității animalelor pentru sacrificare sau creșterea cererii pentru carne în contextul pandemiei. S-a scumpit painea?Nu-i nimic! O sa mancam cozonac!

MIRCEA GEOANA A DESCOPERIT AMERICA

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, susține că sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa.Iată ce a spus acesta: „Implicarea în viaţa cetăţii, schimbarea în bine a destinului naţiunii noastre nu se face doar prin participarea la vot. Se face prin implicare şi presiune pusă permanent pe decidentul politic. Pentru că, dacă l-ai votat pe X sau pe Y sau pe Z, indiferent de preferinţa ta politică, în clipa în care tu ai pus ştampila … Apropo, sistemul de vot din România este cel mai primitiv din toată Europa. Nu există ţară în Europa în care să ai buletine de vot care să nu fie înseriate, să nu ştii cine le-a tipărit şi automat, de multe ori să nu ştii cine le numără”
În opinia sa, România „nu vrea sau nu poate – de obicei este o combinaţie dintre cele două – nici nu vrea şi nici nu poate să democratizeze în profunzime votul”.

Vot prin corespondenţă, vot electronic… ce e asta? Nu ştiu să protejez datele? Hai să fim serioşi, avem IT-işti printre cei mai buni din lume„, a completat oficialul.
El i-a îndemnat pe cei prezenţi să îi tragă la răspundere în mod constant pe reprezentanţii lor.Asta o stiau si romanii! Si nu de un an-doi!

NE PUTEM CONGELA PENTRU VIITOR!

Oamenii de știință au găsit în sfârșit o modalitate de a dezgheța țesutul cerebral uman congelat fără a-l deteriora. Într-o evoluție revoluționară, oamenii de știință au descoperit o nouă tehnică care permite înghețarea și decongelarea țesutului cerebral uman, păstrându-și în același timp funcția normală, scrie bgr.com.
Această descoperire, realizată de o echipă condusă de Zhicheng Shao de la Universitatea Fudan din Shanghai, China, ar putea revoluționa studiul afecțiunilor neurologice. Cercetătorii și-au detaliat descoperirile în Cell Reports Methods. Echipa spune că a cultivat mostre de creier auto-organizate, cunoscute sub numele de organoizi, din celule stem embrionare umane timp de trei săptămâni, permițând dezvoltarea neuronilor și a celulelor stem neuronale. Apoi au testat diverși compuși chimici pentru a determina ce combinații ar putea ajuta la menținerea în viață a țesutului cerebral uman congelat și ar permite creșterea după decongelare. Cea mai reușită combinație a constat din metilceluloză, etilenglicol, DMSO și Y27632. Cercetătorii o numesc MEDY și bănuiesc că aceasta interferează cumva cu o cale care altfel ar iniția moartea celulară, permițând țesutului să înghețe și să fie decongelat fără incidente.Serie de experimente pe organoizi cerebrali de diferite vârste Pentru a testa eficacitatea MEDY, echipa a efectuat o serie de experimente pe organoizi cerebrali de diferite vârste, de la 28 la peste 100 de zile. Ei au constatat că organoizii decongelate seamănă foarte mult cu aspectul, creșterea și funcția omologilor lor necongelați, chiar și după ce au fost înghețate în MEDY timp de 18 luni. Rezultate similare au fost observate în țesutul cerebral uman congelat reprezentând diferite regiuni ale creierului.Cercetătorii au aplicat, de asemenea, tehnica lor la cuburi de trei milimetri de țesut cerebral de la o fetiță de 9 luni cu epilepsie. Țesutul și-a păstrat structura de dinainte de congelare și a rămas activ într-o cultură de laborator timp de cel puțin două săptămâni după ce a fost decongelat. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Surrey și Universitatea din Birmingham din Marea Britanie, această descoperire în domeniul congelării țesutului cerebral uman ar putea duce la îmbunătățirea investigațiilor privind dezvoltarea creierului în laborator pentru cercetarea în domeniul sănătății. Deși este nevoie de cercetări mult mai ample și de utilizarea unor țesuturi mai mari, unii sugerează că această lucrare ar putea duce, în cele din urmă, la înghețarea unor creiere întregi. Unii oameni de știință își imaginează un viitor în care pacienții cu afecțiuni terminale sau astronauții care călătoresc în sisteme stelare îndepărtate ar putea fi crioconservați, MEDY reprezentând „un mic pas” spre acest obiectiv.Super! Putem fi pusi la pastrare si decongelati in viitor! Daca va mai avea cine sa ne decongeleze!

TIK TOK MOARE, DAR NU SE PREDA!

Departamentul de Justiţie al SUA şi TikTok au cerut vineri unei curţi de apel americane să stabilească o procedură rapidă de judecare a contestaţiilor legale privind o nouă lege care impune ca grupul chinez ByteDance să cedeze activele TikTok din SUA până pe 19 ianuarie, sau se va confrunta cu o interdicţie, transmite Reuters.
TikTok, ByteDance şi un grup de creatori de conţinut de pe TikTok s-au alăturat Departamentului de Justiţie pentru a solicita Curţii de Apel din Districtul Columbia să se pronunţe până pe 6 decembrie, pentru a putea solicita o revizuire la Curtea Supremă, dacă va fi necesar, înainte de termenul limită al SUA, conform News.ro.
Marţi, un grup de creatori de pe TikTok au depus o acţiune pentru a bloca legea care ar putea interzice aplicaţia folosită de 170 de milioane de americani, spunând că a avut ”un efect profund asupra vieţii americane”.

Săptămâna trecută, TikTok şi compania-mamă ByteDance au depus un proces similar, susţinând că legea încalcă Constituţia SUA din mai multe motive, inclusiv încălcarea protecţiei liberei exprimare a Primului Amendament.

”În lumina numărului mare de utilizatori ai platformei TikTok, publicul larg are un interes semnificativ în soluţionarea promptă a acestei chestiuni”, au spus Departamentul de Justiţie al SUA şi petiţionarii TikTok.
Potrivit TikTok, prin procedură rapidă poate fi rezolvată contestaţia fără a fi nevoie să solicite măsuri preliminare de urgenţă.
Legea, semnată de preşedintele Joe Biden pe 24 aprilie, acordă ByteDance timp până pe 19 ianuarie pentru a vinde TikTok sau se va confrunta cu o interdicţie.
Casa Albă spune că doreşte ca proprietatea din China asupra TikTok să înceteze, din motive de securitate naţională, dar nu şi interzicerea TikTok.
Părţile au cerut instanţei să stabilească termenul pentru argumentele orale cât mai curând posibil în calendarul cauzei din septembrie.
Departamentul de Justiţie a spus că poate depune la instanţă materiale clasificate pentru a susţine justificările de securitate naţională.
La începutul acestei săptămâni, Departamentul de Justiţie a declarat că legea TikTok ”abordează preocupările critice de securitate naţională într-un mod care este în concordanţă cu Primul Amendament şi cu alte limitări constituţionale”.
Legea interzice magazinelor de aplicaţii precum Apple şi Google Alphabet să ofere aplicaţia TikTok şi interzice serviciilor de găzduire pe internet să sprijine TikTok, cu excepţia cazului în care ByteDance renunţă la TikTok.
Concepută din cauza îngrijorărilor parlamentarilor americani că China ar putea accesa date despre americani sau să-i spioneze cu ajutorul aplicaţiei, legea a fost adoptată în majoritate covârşitoare în Congres, la doar câteva săptămâni după ce a fost introdusă.Cum apare ceva bun, cum pun americanii gheara pe el!

MAI ARE IRANUL PRESEDINTE?

Un elicopter în care erau președintele iranian Ebrahim Raisi și alți oficiali a „aterizat forțat”, duminică, într-o zonă muntoasă din nordul Iranului, în condiții de ceață, a anunțat televiziunea de stat. Informația a fost confirmată de ministrul iranian de Interne.Salvatorii ar fi găsit elicopterul care s-a prăbușit cu președintele iranian Ebrahim Raisi, a informat televiziunea de stat iraniană, dumincă seară, citată de agenția de presă SRNA. Organizația umanitară Semiluna Roșie din Iran neagă însă informația difuzată de televiziunea de stat.Oficialii iranieni au declarat că, anterior, contactaseră un pasager și un membru al echipajului.Până acum, nu există informații despre starea lui Raisi și a ministrului de externe, Hossein Amirabdolakhian, care se afla și el în elicopter.Între timp, Rusia, Turcia și Arabia Saudită s-au oferit să ajute Iranul în operațiunea de căutare și salvare, iar UE a declarat că a activat sistemul prin satelit Copernicus pentru a ajuta la căutarea elicopterului.Cand stii ca ai dumani, nu zbura cu elicopterul!

PUTIN UMOR

Bulă are probleme de sănătate, obezitate, colesterol, tensiune mărită, ficat mărit, aşa că merge la doctor. Îl întreabă doctorul: – Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi? Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa… – Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”? – Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi. – Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa… Cam 5 ciocolate pe zi. – Sărat mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare. – Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa… Cam un kil-două de slană pe zi… – Prăjit mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi. – Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!

Pe vremea nazistilor, un grup de soldati germani intra peste o batrana in casa si ii ordona sa le dea de mancare. Cat asteptau mancarea, papagalul batranei incepuse sa strige “moarte lui Hitler”. Soldatii se ridica, rastoarna masa, pleaca si o ameninta pe femeie ca data viitoare nu vor mai fi atat de indulgenti.

Se duce batrana speriata la preot, ii povesteste cele intamplate, iar preotul ii da temporar papagalul bisericii in schimbul papagalului ei, pentru ca el vorbeste frumos, stie rugaciuni etc.

Vin iar soldatii peste cateva zile, iar unul dintre ei se duce la papagal cu intentia de a il atata. Ii sopteste de cateva ori “moarte lui Hitler”, iar papagalul ii raspunde : “Domnul sa-ti auda ruga, fiule”.

Merge un instalator sa repare o teava ca s-a spart si iesea rahatul afara. Dupa el era ucenicul. Baga mesteru mana in rahat sa repare insa nu reuseste. Ii cere ucenicului cheia de 12, apoi baga mana pana la cot. Nimic. Cere cheia franceza, apoi baga mana pana la umar. Nici asa. Cere tubulara de 10 si se baga in rahat pana la genunchi, dar fara succes. Apoi se baga pana la brau, pana la gat, dar tot degeaba. Cu un ultimul efort, decide sa se bage cu totul in rahat si dupa cateva secunde iese fercit, insa plin de caca pe fata. „Am reusit! Vezi mai baiete, daca nu vrei sa inveti si tu meserie, o sa cari trusa aia cu scule toata viata ta!”

Departe, peste 7 mari, 7 tari, 7 rauri, 7 siruri de munti, pe o insula pustie in mijlocul unui ocean traia un pustnic. Si intr-o dimineata, pustnicul se trezeste, iese in fata casei, se uita la Soare, se intinde, casca si spune: Baaaaa, da’ ce departe stau!

Un bărbat intră în biroul medicului O.R.L., își descheie prohabul, își scoate ”bogăția” vizibil aplatizată și vânătă, o pune pe masă. Medicul:– Ooooo…. Ați încurcat cabinetele, dvs trebuie să mergeți la urolog.– Așteptați un pic, ascultați-mă. Cu prietenii în fiecare săptămână mergem la saună și desigur acolo bem mult….– Domnule eu sunt ORL-ist, eu nu mă ocup de tratarea alcoolismului și a bolilor ce survin după el. Mergeți la narcolog. Stați un pic, ascultați-mă până la sfârșit, eu sunt sigur că anume la dvs trebuie să mă adresez. Noi facem baie, bem, jucăm în cărți – după asta toți ne punem în jurul mesei și punem ”bogăția” pe masă. Apoi, cel care a câștigat la cărți, ia o tigaia, spune cuvântul ”HOP”, după care, cu putere, lovește cu tigaia de masă. În acest răstimp, noi trebuie să reușim să ”o retragem”.– Ohoo… domnule, dar tu ai probleme serioase. Imediat, hai să mergem la psihiatru.– Nu!! Doar dvs mă puteți ajuta. Problema e că, eu nu aud când el spune ”HOP”.

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!