home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei
21.05.2024
FAPTUL DIVERS

GRECII O DUC MAI BINE

Prețurile coșului obişnuit de produse pentru gospodărie din supermarketurile grecești sunt mai mici decât în Franța, Anglia, Italia, Spania, Portugalia, Germania, România. Această concluzie a reieșit din raportul realizat în mod regulat de Institutul de Cercetare a Comerţului Retail de Bunuri de Consum (IELKA) în urma unei cercetări bazate pe datele din platformele de comparare a prețurilor din fiecare țară, dar și a prețurilor din lanțurile de supermarketuri, pentru un coș tipic de produse pentru gospodărie achiziţionate din comerțul organizat de alimente cu amănuntul (supermarket) în martie 2024 în Grecia și, respectiv, în Franța, Marea Britanie, Spania, Italia, Portugalia, Germania și România. De notat că s-a făcut o comparaţie a prețurilor cu și fără valoarea TVA, care diferă de la țară la ţară, informează publicația greacă Capital, potrivit Rador Radio România.
Pentru această analiză, au fost comparate prețurile pentru un total de 43 de categorii de produse: – 20 de subcategorii de produse care alcătuiesc un coș de cumpărături tipic, așa cum acest coş a fost configurat pe baza studiului realizat în mod regulat din 2012 până în prezent. – 18 subcategorii de produse incluse în coșul casnic începând cu 11/2022.Daca emigram noi in Grecia si vin ei aici, tot ei au s-o duca mai bine!

GOOGLE CAUTA SA SUPRVIETUIASCA

Marți, Google a anunțat că va integra răspunsuri generate de inteligența artificială pentru interogările online, marcând una dintre cele mai semnificative schimbări aduse motorului său de căutare, lider mondial, din ultimii 25 de ani.
„Sunt încântat să vă anunț că vom începe să lansăm această experiență complet reînnoită, «AI overviews», pentru toată lumea din SUA în această săptămână”, a declarat directorul general al Google, Sundar Pichai, în cadrul unui eveniment din California. Schimbarea se va extinde în curând și în alte țări, a adăugat el, făcând-o accesibilă pentru peste un miliard de persoane. Rezultatele căutărilor Google vor prezenta un rezumat AI în partea de sus a paginii, înainte de desfășurarea mai tipică a linkurilor. Rezumatele AI generate de tehnologia Gemini de la Google vor oferi rezumate succinte a ceea ce a găsit pe internet, cu linkuri către sursele online care au furnizat informațiile. Un alt mod de căutare online „Puteți să întrebați orice vă trece prin cap sau orice aveți nevoie să faceți – de la cercetare la planificare și brainstorming – iar Google se va ocupa de tot ceea ce trebuie făcut”, a declarat Liz Reid, șefa echipei Google Search.Schimbarea vine în contextul în care Google simte o presiune tot mai mare din partea motoarelor de căutare cu inteligență artificială, precum Perplexity, și din cauza zvonurilor repetate conform cărora OpenAI, creatorul ChatGPT, își construiește propriul instrument de căutare cu inteligență artificială. Căutările prin intermediul chat-urilor AI au apărut și pe Facebook, Instagram și WhatsApp, utilizatorii putând obține informații de pe web fără Google.Aceste alternative sunt lăudate de unii pentru experiența lor mai curată decât rezultatele adesea aglomerate ale unei interogări clasice. Firma de cercetare Gartner preconizează că traficul pe web de la motoarele de căutare va scădea cu 25% până în 2026 din cauza utilizării roboților AI. Google a ripostat la sugestia că interacțiunile AI de tip ChatGPT ar putea avea un impact asupra afacerii sale, care depinde aproape exclusiv de vânzările de publicitate din motorul său de căutare. „Am constatat că, în cazul interviurilor AI, oamenii folosesc mai mult Search și sunt mai mulțumiți de rezultatele lor”, a declarat Reid. „Puteți pune cele mai complexe întrebări, cu toate nuanțele și avertismentele pe care le aveți în minte, totul dintr-o singură dată.” Compania a declarat că astfel de instrumente de inteligență artificială generativă le ușurează viața utilizatorilor, fie că aceștia caută un studio de yoga deschis duminica, planifică o călătorie sau pregătesc o masă cu cerințe dietetice speciale. De asemenea, compania va începe în curând să testeze aplicarea AI la căutările bazate pe conținut video ca sursă de interogare, potrivit lui Reid. Ca exemplu, acest lucru ar permite utilizatorilor să ceară Google să diagnosticheze un aparat electrocasnic stricat, filmându-l cu un smartphone, și să obțină sfaturi pentru a-l repara.Lumea se schimba mai repede decat pot unii sa se adapteze!

CIOLACU VREA SABIA LUI STEFAN CEL MARE!

Autorităţile de la Bucureşti poartă discuţii cu partea turcă în vederea restituirii către România a sabiei domnitorului moldovean Ştefan cel Mare, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.Şeful Executivului a făcut precizarea, marţi, într-o conferinţă de presă, la finalul vizitei oficiale pe care a efectuat-o la Ankara la invitaţia preşedintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan.„Sunt două copii, una primită de fostul prim-ministru… şi una…, făcute de acelaşi armurier.Una este în biroul meu şi una a fost primită de Adrian Năstase şi a fost donată la Putna.Avem discuţii pe acest subiect”, a declarat Marcel Ciolacu, întrebat dacă în cadrul discuţiilor purtate cu preşedintele Erdogan s-a abordat şi subiectul restituirii către România a sabiei domnitorului Ştefan cel Mare.Dam la schimb dintii lui Sinan Pasa pierduti in batalia de la Neajlov!

K1 IN PARLAMENTUL ROMANIEI

„Au spus despre noi că suntem extremişti, că suntem agresivi, dar ei îşi sparg nasul prin Parlament. Doi liberali, foşti miniştri, şi-au împărţit pumni sub ochii colegilor pe holurile Parlamentului. Pe 9 iunie ştiţi ce aveţi de făcut: cinci buletine de vot, cinci ştampile pe AUR pentru a scăpa de aceşti politruci de carton!”, arată postarea de marţi, pe pagina de Facebook a AUR.Deputatul PNL Florin Roman susţine marţi, într-o postare pe Facebook, că deputatul Dan Vîlceanu l-a agresat la ieşirea din sala de plen, în mod golănesc, cu o lovitură cu genunchiul aplicată în zona nasului. Roman anunţă că va depune solicitare de sancţionare a deputatului, pentru lovire şi va depune plângere penală împotriva acestuia.Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a reacţionat şi a afirmat că „violenţa fizică este de neacceptat”, mai ales în Parlament şi apreciază că atacul asupra lui Florin Roman „arată măsura unei lipse de caracter şi conduită morală din partea deputatului Dan Vîlceanu”.Dezbaterile de idei sunt deja depasite.

CHIAR DACA N-AVEM CU CE, II AJUTAM PE UCRAINENI!

Președintele Zelenski a postat pe Telegram un comunicat despre convorbirea telefonică pe care a avut-o cu Klaus Iohannis și a vorbit despre un ”nou pachet de ajutor militar care este în pregătire”, fără să dea însă detalii despre acesta.Comunicatul lui Zelenski:”A avut o discuție cu Klaus Iohannis și a mulțumit României pentru sprijinul acordat, în special pentru noul pachet de ajutor militar care este în curs de pregătire.L-am informat pe președintele Iohannis cu privire la situația actuală de pe câmpul de luptă și la principalele nevoi de apărare ale Ucrainei, în special în ceea ce privește apărarea aeriană de diferite tipuri.Am convenit, de asemenea, să accelerăm activitatea noastră comună privind un acord bilateral de securitate.Îi sunt recunoscător președintelui Iohannis pentru confirmarea participării sale la Summitul pentru pace și pentru disponibilitatea sa de a face eforturi pentru a încuraja participarea altor țări”.E bine, dar sa vedem cine o sa ne ajute pe noi cand vom avea nevoie!

PUTIN UMOR

Un tigan conducea Mertzanu’ si deodata face pana de cauciuc. Se da jos din masina sa schimbe roata. Un alt tigan apare si il intreaba:
– Ce faci aici, mancati-as?
– Pai, scot roata.
Atunci al doilea tigan sparge parbrizul si spune satisfacut:
– Gata frate, eu iau casetofonul.

Un pui de tigan ii cere tatalui sau ceva de mincare.Tiganul tata ii raspunde:
-Bea si tu o cana cu apa.
-Dar dupa ce sa o beau?
-Dupa usa.

Un tiganus este prins in livada cu mere de un gardian:
-Ce faci tigane acolo?
-Erau cazute niste mere pe jos..si le puneam inapoi!

Se canalizeaza un cartier de tigani.
Bulibasa din acest cartier vorbeste cu alt bulibasa, din alt cartier, necanalizat:
– Cum e acuma, mancat’as ?
– Aaa, e mult mai bine ! Avem apa calda, baie, veceu .. , piranda mea a luat chiar si perie de veceu !!
– Ehe, cred ca e bine !!!!
– Mda, merge, dar tot mai bine era cu ziarul !

Cica tiganu’ se hotareste sa-i cumpere lu’ ala micu o pereche de sandale . Ies iei in targ , ii cumpara tiganu niste sandale vai capul lor si hai acasa . Pe drum , tiganusul catre tac’su :
– Tata! astea ale cuie !?
– Ale tale ma!!!
Mai merg ei ce mai merg si tiganusul iar :
– Ba tata ! astea ale cuie ba!?
– Ale tale ma , da lasa-ma odata in pace nu vezi ca am treaba !
Ajung ei acasa , hop sa vada si piranda sandalele. Copilul plin de sange pe talpi .
Piranda:
-Pa ce-ai facut mancati-as ?
Puradelu’ :
– Pa , eu i-am zis lu’ tata ca ale cuie…

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!