home
Caricatura zilei
o caricatură pe zi de Mihai Matei

Caricaturi din luna iulie 2025

ieri
FAPTUL DIVERS

NOBELUL PĂCĂLIT DE TAXIUL „DE AUR” DIN BUCUREȘTI

Un scriitor nigerian de 91 de ani, posesor al unui premiu Nobel, a aterizat la Otopeni cu gândul să descopere farmecul Bucureștiului, dar a descoperit, în schimb, talentul local la „taximetrie creativă”. După o cursă de 15 kilometri până în centrul Capitalei, taximetristul, un adevărat maestru al improvizației, i-a cerut venerabilului oaspete 400 de euro. Da, ați citit bine, 400 de euro pentru o plimbare care, în mod normal, costă cât o cafea și un covrig! Imaginile de pe camerele de supraveghere arată un taximetrist care, probabil pentru a adăuga un strop de dramatism, a avut nevoie de colegi să-i împingă mașina ca să pornească. Scriitorul, obosit după zbor și probabil fascinat de această „experiență autentică românească”, a plătit suma și abia mai târziu a realizat că a fost victima unui „tarif VIP”.

 Vai, ce mai ospitalitate românească! Un taximetrist bucureștean a decis să ofere unui laureat Nobel o lecție gratuită despre „cum să faci avere rapid”. 400 de euro pentru 15 kilometri? Păi, la banii ăștia, mașina trebuia să fie placată cu aur, nu împinsă de colegi! Poate omul a crezut că plătește pentru un tur ghidat al Bucureștiului, cu oprire la fiecare groapă din asfalt ca atracție turistică. Propunem ca următorul premiu Nobel să fie pentru „Cea mai scumpă cursă de taxi din istorie”!

ANDREI ROȘU, OMUL CARE A FĂCUT GENUFLEXIUNI PÂNĂ A SPUS „GATA, AM ÎNVINS GRAVITAȚIA!

Andrei Roșu, sportivul român care pare să aibă genunchi de oțel și ambiție de titan, a intrat din nou în Cartea Recordurilor după ce a realizat 30.000 de genuflexiuni în mai puțin de 24 de ore. Totul a început la ora 10 dimineața și s-a încheiat a doua zi, la 9:32, după 23 de ore, 31 de minute și 14 secunde de coborât și ridicat, transmis live pentru ca toată lumea să vadă ce înseamnă să-ți sfidezi propriul corp. Prin acest efort supraomenesc, Andrei a strâns donații pentru HOSPICE Casa Speranței, demonstrând că poate face bine nu doar mușchilor săi, ci și unei cauze nobile.

Bravo, Andrei, ai făcut genuflexiuni cât să consumi energia unui sat întreg! Probabil că acum gravitația te roagă frumos să te oprești, că i-ai uzat legea. 30.000 de genuflexiuni? Păi, la ritmul ăsta, Andrei putea săpa un tunel până în Australia! Și ce mai transmisie live, să vezi un om care se ridică și coboară de atâtea ori încât până și canapeaua spectatorilor a început să-ți ceară pauză. Respect pentru cauza nobilă, dar data viitoare, ce zici de un record la „stat pe loc și mâncat de cozonaci”?

ELON VS. TRUMP: RĂZBOIUL TITANILOR PE „LEGEA FRUMOASĂ ȘI MARE

Donald Trump și Elon Musk, doi giganți ai influenței mondiale, se ceartă ca la ușa cortului pe un proiect de lege numit „Big Beautiful Bill”. Trump laudă legea ca pe o capodoperă, cu reduceri de taxe, eliminarea impozitelor pe bacșișuri și ore suplimentare, plus fonduri grase pentru securitatea granițelor. Musk, însă, nu e impresionat și o numește „sinucidere politică” și „dezastru economic”, acuzând-o că e mai irațională decât un plan de a coloniza Marte cu baloane. Proiectul a trecut de Senat, dar bătălia retorică dintre cei doi continuă să facă valuri.

Ce mai spectacol! Trump și Musk se iau la trântă verbală ca doi vecini care nu se înțeleg pe cine să tundă gardul viu. „Big Beautiful Bill”? Sună mai degrabă ca un titlu de film de categorie B, nu o lege! Musk zice că distruge economia, Trump zice că e opera lui de artă. Păi, băieți, dacă tot vreți să vă certați, haideți să faceți un reality show: „Cine salvează America mai frumos?”. Pariem că Musk ar vrea să includă în lege și un bilet gratuit spre Lună pentru fiecare contribuabil!

BOLOJAN ÎMPOTRIVA „CHIRIEI DE AUR” DE LA KISELEFF

Premierul Ilie Bolojan a pus piciorul în prag și a criticat o afacere dubioasă cu o clădire de stat de pe Bd. Kiseleff. RAAPPS închiriază imobilul firmei private Spirmina Corporation pentru 60.000 de euro pe lună, iar aceasta, cu un tupeu de invidiat, o reînchiriază Eximbank-ului, o bancă de stat, pentru 120.000 de euro. Contractul, semnat în 2013 sub Ponta și prelungit în 2018 sub Dăncilă, miroase a „aranjament” de la o poștă. Ba mai mult, asociatul firmei, Monica Maria Dăscălița Peterson, a fost condamnată pentru evaziune fiscală, dar a scăpat în 2023 datorită prescripției. Bolojan cere transparență, iar scandalul ridică semne de întrebare despre cum gestionează statul banii publici.

Bravo, ce mai afacere! Spirmina Corporation a descoperit secretul succesului: iei o clădire de la stat cu 60.000 de euro și o dai tot statului cu 120.000! Păi, la așa talent, firma asta ar putea vinde și aerul din București la suprapreț! Și ce mai istoric al contractului: început cu Ponta, continuat cu Dăncilă, iar acum Bolojan încearcă să pună capăt circului. Cât despre doamna Peterson, care a scăpat de condamnare, probabil își bea cafeaua liniștită, gândindu-se ce alt imobil să mai „optimeze”. Poate ar fi timpul ca RAAPPS să închirieze și sediul direct pe Marte, că acolo chiria e mai ieftină!

BUMERANGUL DE 40.000 DE ANI CARE NU SE ÎNTOARCE

In Peștera Oblazowa din Polonia, arheologii au găsit cel mai vechi bumerang din lume, fabricat din colți de mamut și datând de acum 40.000 de ani. Spre deosebire de bumerangurile moderne, acesta nu se întorcea la aruncător, fiind folosit probabil pentru vânătoare sau ritualuri. Datarea cu radiocarbon, realizată de dr. Sahra Talamo de la Universitatea din Bologna, a confirmat vechimea sa, depășind estimările anterioare de 30.000 de ani. Descoperirea, publicată în PLOS One, arată cât de ingenioși erau oamenii din Paleolitic.

Un bumerang care nu se întoarce? Păi, ce mai bumerang e ăsta, fraților? E ca și cum ai comanda o pizza și ți se livrează doar cutia! Oamenii din Paleolitic aveau, clar, simțul umorului: „Hai să aruncăm colțul de mamut și să vedem ce se întâmplă!”. Probabil că bumerangul era folosit la ritualuri de genul „aruncă-l și fugi, că oricum nu vine înapoi”. Felicitări dr. Talamo că a găsit această relicvă, dar data viitoare, poate găsește și manualul de utilizare, să vedem ce plan aveau strămoșii cu el!

FRANȚA ZICE „PAF” FUMATULUI ÎN PUBLIC

Din 1 iulie 2025, Franța interzice fumatul pe plaje, în parcuri, lângă școli, stații de autobuz, biblioteci și piscine. Măsura, anunțată de ministrul Catherine Vautrin, face parte din Programul Național de Control al Tutunului, care visează la o generație fără tutun până în 2032. Terasele cafenelelor și restaurantelor scapă de interdicție, iar țigările electronice sunt și ele exceptate. Pentru a proteja copiii de fumatul pasiv, sancțiunile pentru vânzarea de tutun minorilor ajung până la 200 de euro.

Adio, romantism franțuzesc cu țigara pe plajă! Franța a decis că fumul n-are ce căuta unde sunt copii, ceea ce e logic, dar parcă ne imaginăm un francez cu bagheta sub braț, oftând nostalgic după zilele când putea fuma în parc. Terasele rămân libere, că doar nu poți bea cafeaua fără un norișor de fum, nu? Și ce mai amendă de 200 de euro pentru tutun vândut minorilor – probabil că vânzătorii vor cere buletin și la gumă de mestecat, de frică! Până în 2032, Franța speră să fie „fără tutun”, dar pariem că țigările electronice vor avea propriul festival național!

MEDICII CARE FUG LA PRIVAT, AMENINȚAȚI CU „PA, JOBULE!

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, e foc și pară pe medicii care pleacă mai devreme din spitalele publice ca să lucreze la privat. O ordonanță de urgență e în pregătire pentru a introduce sancțiuni, inclusiv desfacerea contractului de muncă, pentru cei care își lasă pacienții de izbeliște. Rogobete spune că nu vrea să le ia medicilor libertatea de a lucra în privat, dar programul de la stat trebuie respectat. Fenomenul e răspândit, mulți doctori fugind la clinici private înainte de finalul turei, afectând funcționarea sistemului public de sănătate.

Ce mai dramă în halate albe! Medicii fac naveta între stat și privat mai ceva ca niște supereroi care schimbă costumele în cabină telefonică. Rogobete le zice: „Stați, fraților, până la capătul turei, că pacienții nu se vindecă singuri!”. Dar oare ce-i de făcut când la privat te așteaptă un cabinet cu aer condiționat și cafea gratis? Poate ministrul ar trebui să pună niște GPS-uri pe doctori, să vadă cine fuge la jumătatea programului. Sau, și mai bine, să le dea bonusuri pentru fiecare pacient tratat la stat – că doar banul e cel mai bun „medicament”!

POLIȚIȘTI ITALIENI ȘI UN ALBANEZ, „ECHIPE DE ȘOC” LA JEFUIT ROMÂNI

Doi frați români din Italia au rămas cu 35.900 de euro mai săraci după ce trei polițiști italieni și un cetățean albanez au dat o spargere demnă de filme. În martie 2025, „oamenii legii” s-au prezentat la apartamentul fraților, pretinzând că fac o percheziție. În timp ce victimele erau ținute în sufragerie, hoții au scotocit dormitorul și au plecat cu banii dintr-o casetă de valori. Colegii polițiștilor implicați i-au arestat, iar acum sunt în arest la domiciliu, în timp ce ancheta continuă pentru percheziție ilegală și furt.

Ce mai „percheziție”! Polițiștii italieni și amicul lor albanez au dat un nou sens expresiei „oamenii legii” – adică legea junglei! Probabil că frații români se așteptau la o razie ca-n filme, dar în loc de asta au primit un jaf ca-n comediile italiene. Să ții victimele în sufragerie cât scotocești după bani? Păi, mai lipsea să le ceară și o cafea ca să fie treaba completă! Felicitări colegilor polițiști care i-au prins, dar parcă vedem un film cu titlul „Cum să-ți pierzi insigna în trei pași simpli”.

o caricatură pe zi de Mihai Matei
nu ne mai copiaţi că vă târâm prin tribunale! toate drepturile rezervate!